خال یکی از شایعترین ضایعههای پوستی است که در بسیاری از افراد دیده میشود. این ضایعه پوستی انواع مختلفی داشته و معمولاً برای انسان خطری به همراه ندارد. اما گاهی اوقات، خال های پوستی میتوانند سرطانی شوند. بسیاری از مردم عقیده دارند که روشهای خانگی برای درمان خال های پوستی موثر و نتیجه بخش میباشند. اما در حقیقت حتی اگر این روشها موثر هم باشند، تاکنون از نظر علمی اثبات نشده اند.
ما در این مطلب انواع روشهای خانگی و پزشکی موجود برای درمان خال های پوستی را بررسی کرده و به شما در انتخاب بهترین راه کمک میکنیم. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
آیا باید خال های پوستی را از بین ببریم؟
بیشتر افراد چیزی حدود 10 الی 40 خال پوستی روی بدن و صورت خود دارند. اما اکثر خالها خطرناک نیستند. در واقع شما نیازی به برداشتن خالهای بیخطر از روی پوست خود ندارید؛ مگر اینکه برایتان آزاردهنده باشند. برای مثال، برخی خالها روی ظاهر فرد تاثیر منفی گذاشته یا با لباس اصطکاک پیدا میکنند. درمان خال های پوستی آزاردهنده کاملاً بستگی به نظر فرد دارد.
اما گاهی اوقات خال های پوستی سرطانی میشوند. در این صورت برداشتن این خالها به شدت ضروری بوده و باید در اسرع وقت نسبت به درمان آنها اقدام گردد. یکی از راههای تشخیص خال های سرطانی، توجه به تغییرات آنها میباشد. اگر با خالی مواجه شدید که از نظر رنگ، شکل یا اندازه تغییر کرده است، حتماً برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.
چه راه هایی برای درمان خال های پوستی وجود دارد؟
برای برداشتن خال های پوستی دو نوع روش پزشکی و خانگی وجود دارد. پیش از هرگونه اقدامی، برای معاینه خال به پزشک مراجعه کنید تا از سرطانی نبودن آن مطمئن شوید. سپس با سنجیدن شرایط خود، یکی از راهکارهای درمان خال های پوستی را اجرا کنید.
روشهای خانگی با وجود کم هزینه بودن، از نظر علمی اثبات نشده و ممکن است گاهی خطرناک باشند. بنابراین ما به شما استفاده از روشهای پزشکی را بیشتر توصیه میکنیم.
راهکارهای خانگی برای درمان خال های پوستی
سیر
بعضی افراد عقیده دارند که قرار دادن سیر روی خال پوستی، پس از مدتی آن را کاملاً از بین میبرد. سیر دارای آنزیمهایی است که با سلولهای زاینده خال مقابله میکند. البته در نظر داشته باشید که سیر ممکن است باعث سوزش پوست شود.
برای درمان خال های پوستی به کمک سیر، ابتدا یک حبه سیر را پشت قاشق له نموده و روی خال قرار دهید. سپس با چسب زخم یا بانداژ آن را بپوشانید. این عمل را روی سه بار و به مدت 4 ساعت انجام دهید تا وقتی که خال از بین برود.
آبلیمو
استفاده از آبلیمو ممکن است خال را کمرنگتر کند. برای کمرنگ کردن خال، پنبه را درون آبلیمو خیسانده و سپس روی خال بزنید. این کار را روزی چند بار تکرار کنید تا هنگامی که نتیجه مطلوب را کسب کنید.
روغن درخت چای
روغن درخت چای به ضد باکتری و ضد التهاب بودن شهرت دارد. بعضی افراد با مالیدن روغن درخت چای به خال، پس از مدتی شاهد از بین رفتن آن بوده اند. برای درمان خال های پوستی با روغن درخت چای، مقداری از آن را روزی چند بار به خالها بمالید. این عمل تا زمانی که خال از بین برود تکرار کنید. البته توجه کنید که روغن درخت چای سمی بوده و نباید بلیعده شود.
سیب زمینی
سیب زمینی حاوی ویتامینهای B و C بوده و قادر است خال های پوستی را کمرنگ کند. برای استفاده از سیب زمینی، آن را برش داده و روی خال قرار دهید. این کار را چند بار در روز و به مدت 10 دقیقه تکرار نمایید. همچنین میتوانید سیب زمینی را ریزتر کرده و با آبلیمو ترکیب کنید. سپس آن را روی خال قرار دهید.
موز
پوست موز دارای آنزیمها و اسیدهایی است که برخی افراد آنها را در از بین بردن خال های پوستی موثر میدانند. برای استفاده از موز، پوست آن را از قسمت سفید رنگ (داخل) روی خال قرار دهید. سپس آن را با بانداژ یا چسب محکم کنید. اجازه دهید پوست موز از شب تا صبح روی خال بماند. این کار را تا ناپدید شدن خال ادامه دهید. موز دارای خاصیت نرم کنندگی پوست نیز میباشد.
عسل
عسل یکی دیگر از خوراکیهای دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتری به شمار میرود. برخی معتقدند که با مالیدن عسل به خال، میتوان آن را در طی چند روز از بین برد.
آب اکسیژنه
برخی افراد از موثر بودن آب اکسیژنه در درمان خال های پوستی خبر میدهند. برای این کار، روزی سه تا چهار بار آب اکسیژنه را به خال بمالید. البته پیش از خرید آن با متصدی داروخانه مشورت کنید.
آلوئه ورا
آلوئه ورا خواص بیشماری برای پوست دارد. استفاده مستمر از آلوورا میتواند در از بین بردن خال های پوستی موثر باشد. ابتدا برگ آلوورا را نصف کرده و ژل آن را خارج نمایید. سپس ژل را به خال بمالید و ناحیه را با بانداژ یا چسب ببندید. اجازه دهید ژل آلوورا 3 ساعت روی خال باقی بماند. این روند را دو بار در روز تکرار کنید. پیش از مالیدن آلوورا به پوست، از نداشتن حساسیت به آن اطمینان حاصل کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب خاصیت اسیدی داشته و قادر است خال را از بین ببرد. برای درمان خال های پوستی به کمک سرکه سیب، ابتدا پنبه را به سرکه سیب آغشته کنید. سپس آن را روی خال قرار داده و با بانداژ یا چسب ثابت کنید. اجازه دهید سرکه تا 5 ساعت روی خال باقی بماند. سپس آن را جدا کرده و پوست را تمیز کنید. چند بار در روز این عمل را تکرار کنید. خاصیت اسیدی سرکه خال را خشک کرده و جای زخم آن روی پوست باقی میماند. پس از مدتی جای زخم نیز محو خواهد شد.
کرم ها و چسب های مخصوص برداشتن خال
امروزه کرمها و چسبهای طبیعی و شیمیایی زیادی برای درمان خال های پوستی وجود دارد. ابتدا چسب یا کرم مد نظر خود را خریداری نموده و روی خال بمالید. سپس آن را با بانداژ یا چسب بپوشانید. این عمل را سه روز تکرارکنید تا خال از بین برود. پس از افتادن خال، جای زخم کوچکی از آن باقی خواهد ماند که پس از مدتی ترمیم خواهد شد.
راهکارهای پزشکی برای درمان خال های پوستی
تراشیدن
این روش برای برداشتن خال های کوچک و برجسته کاربرد دارد. در روش تراشیدن، ابتدا از بی حسی موضعی در ناحیه اطراف خال استفاده میشود. سپس پزشک با تیغ پزشکی خال را از سطح پوست میتراشد. این روش نیازی به بخیه نداشته و تنها جای زخم (اسکار) آن باقی خواهد ماند. جای زخم نیز پس از مدتی رفع خواهد شد.
عمل جراحی
خال های پوستی بزرگی که مساحت زیادی را اشغال میکنند، با روش عمل جراحی برداشته میشوند. علاوه بر آن، درمان خال های پوستی سرطانی نیز به این روش صورت میگیرد. عمل جراحی خال چیزی حدود 20 الی 30 دقیقه طول خواهد کشید.
برای عمل جراحی خال، از بی حسی موضعی استفاده میگردد. در این روش، پزشک برش عمیقی اطراف خال ایجاد کرده و آن را به همراه بافت اطرافش کاملاً خارج میکند. در نتیجه، از رشد مجدد آن جلوگیری میشود. پس از اتمام جراحی، پزشک زخم را بخیه میکند.
لیزر
برای درمان خال های پوستی به روش لیزر، دو راه وجود دارد. در روش اول، پزشک ابتدا خال را با نیتروژن منجمد کرده و سپس با لیزر آن را بر میدارد. در روش دوم، پزشک روی خال پماد بی حسی میمالد و پس از 20 دقیقه، خال با لیزر برداشته میشود. یکی از مزایای لیزر نسبت به روشهای دیگر این است که فرد درد و سوزش زیادی در پوست خود حس نخواهد کرد.
سخن آخر
در مجموع، اگر خالها برایتان آزاردهنده و خطرناک نیستند، بهتر است که آنها را به حال خود رها کنید. اما اگر واقعاً نیاز به درمان خال های پوستی خود دارید، ما روشهای بیخطر پزشکی را به شما توصیه میکنیم. نکته مهم این است که قبل از در پیش گرفتن هرگونه درمانی، برای معاینه خال به پزشک مراجعه نمایید تا از سرطانی نبودن آن مطمئن شوید.
دیدگاه کاربران