تاول پوست نشانه چیست؟ (+درمان سریع)

تاول (به انگلیسی: blister) کیسه‌ای حباب‌مانند و پر از مایع است که اغلب در لایه‌ی بالایی پوست دیده می‌شود. شایع‌ترین علل ایجاد تاول را می‌توان اصطکاک، عفونت، سوختن پوست و قرار گرفتن آن در معرض مواد شیمیایی دانست. برخی بیماری‌ها نیز می‌توانند منجر به ایجاد تاول پوست شوند. تاول‌ها بسته به نوع و مکان تشکیل، ممکن است حاوی پلاسما، خون یا چرک باشند.

در این مقاله از مجله زیبا بمان، خواهیم گفت که تاول چیست و چرا به وجود می‌آید. همچنین راهکارهای خانگی نیز برای درمان آن ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

تاول پوست

تاول پوست چیست؟

مهم‌ترین انواع تاول پوست عبارت‌اند از:

  •  تاول ساییدگی
  •  تاول خونی
  •  تاول سوختگی

دیگر تاول های پوستی بر اساس علت بروز نام‌گذاری می‌شوند؛ مانند تاول آبله مرغان و اگزما. جالب توجه است که تاول‌های ایجاد شده در نواحی کف پا و کف دست دردناک‌ترند، زیرا عصب‌ها به این نواحی ختم می‌شوند.

معمول‌ترین نوع تاول، تاول ساییدگی است. این نوع تاول بر اثر فشار و سایش به وجود آمده و در حضور گرما و رطوبت تشدید می‌شود. شاید تاکنون تاول ساق پا را که به علت اصطکاک بین کفش و پا به وجود می‌آید تجربه کرده باشید.

در صورتی که بین پوست و اشیاء (مانند کفش) اصطکاک وجود داشته باشد، ممکن است لایه بالایی پوست از بافت‌های زیرین خود فاصله بگیرد. در این هنگام، مایعی شبیه به پلاسما از سلول‌ها خارج شده و فاصله به وجود آمده را پر می‌کند. این مایع سلول‌ها را به رشد و ترمیم ترغیب می‌کند.

حدود 6 ساعت پس از نمایان شدن تاول، سلول‌های موجود در آن ناحیه جذب آمینواسیدها و نوکلئوزیدها را آغاز می‌کنند. این مواد اجزای اصلی سازنده مولکول‌های DNA هستند. پس از گذشت 24 ساعت، تقسیم سلولی در ناحیه آسیب‌دیده افزایش چشمگیری یافته و لایه‌های جدید پوست شروع به شکل ‌گرفتن می‌کنند. تشکیل لایه‌های جدید و کافی به حدود 120 ساعت زمان نیاز دارد.

پس از ایجاد لایه‌های پوستی جدید در ناحیه آسیب‌دیده، مایع درون تاول مجدداً جذب شده و تورم نیز فروکش می‌کند. در نتیجه تاول از بین خواهد رفت.

علت ایجاد تاول های پوستی

فعالیت‌ها و بیماری‌های زیادی وجود دارد که می‌تواند منجر به ایجاد تاول شود. در ادامه به متداول‌ترین دلایل ایجاد تاول پوست می‌پردازیم.

ساییدگی

هرگونه اصطکاک و ساییدگی مکرر می‌تواند به ایجاد تاول بیانجامد. این نوع تاول اغلب روی دست و پا ظاهر می‌شود، چرا که این نواحی بیشتر در معرض سایش قرار دارند. به طور کلی، ایجاد تاول در مناطقی از بدن که پوست ضخیم‌تری دارند محتمل‌تر است. هر چه محیط گرم‌تر و مرطوب‌تر باشد، احتمال بروز تاول پوست نیز بیشتر است.

سرما و گرمای شدید

سوختگی پوست یکی از دلایل مهم ایجاد تاول است. با توجه‌کردن به زمان شکل‌گیری تاول می‌توان شدت سوختگی را نیز تعیین نمود. مثلاً پوست در سوختگی درجه یک، چند روز بعد از حادثه دچار تاول می‌شود. اما با رخ دادن سوختگی درجه دو، بلافاصله تاول پوستی به وجود می‌آید.

تاول پوست ممکن است بر اثر سرمازدگی نیز به وجود بیاید. در واقع، ایجاد تاول مکانیسم دفاعی بدن برای محافظت از لایه‌های زیرین پوست است.

مواد شیمیایی

گاهی اوقات پوست به علت قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی تاول می‌زند. به این نوع تاول درماتیت تماسی نیز می‌گویند. افراد در پی تماس با مواد زیر، ممکن است دچار تاول پوست ‌شوند:

  •  لوازم آرایشی
  •  مواد شوینده
  •  حلال‌ها
  •  نیکل سولفات (در آبکاری استفاده می‌شود)
  •  نیش حشرات
  •  سلاح‌های جنگی شیمیایی (مانند گاز خردل)

فشار

گاهی ممکن است به دلیل اعمال فشار، یک رگ خونی نزدیک به سطح پوست پاره شود. اگر خون به فواصل بین لایه‌های پوست راه پیدا کند، امکان تشکیل تاول خونی وجود دارد. تاول خونی به شکل یک حباب پر از خون ظاهر می‌شود.

بیماری

آبله مرغان، تبخال، اگزما، بیماری پروانه‌ای، پمفیگوس و درماتیت هرپتی فرم از جمله بیماری‌هایی هستند که می‌توانند تاول های پوستی را ایجاد کنند.

چگونگی درمان تاول های پوستی

اغلب تاول‌ها بدون مداخله پزشکی بهبود می‌یابند. با رشد لایه‌های پوستی جدید در زیر تاول، مایع درون آن به آرامی جذب می‌شود. سپس پوست آسیب‌دیده به طور طبیعی خشک شده و ریزش می‌کند.

بهتر است که تاول‌ را نترکانید، زیرا این حباب یک محافظ برای لایه‌های زیرین پوست محسوب می‌‌شود. در صورتی که تاول بترکد، سد محافظتی پوست در برابر باکتری‌ها برداشته شده و احتمال عفونت بالا می‌رود.

اگر تاول به طور اتفاقی ترکید، آن را با آب و صابون ملایم شسته و پانسمان کنید. پانسمان کردن ناحیه آسیب دیده علاوه بر محافظت ناحیه در برابر باکتری‌ها، آن را از آسیب‌های احتمالی نیز حفظ می‌نماید.

به منظور درمان سریع‌تر تاول پوست در خانه، روش‌های زیر توصیه می‌شود:

  •  خاصیت ترمیم‌کنندگی و ضدالتهابی گیاه آلوئه ورا زبانزد است. برای بهبود تاول می‌توانید ژل آلوئه ورا را به آرامی روی ناحیه آسیب‌دیده بمالید.
  •  اگر تاول پوست ترکید، می‌توانید برای محافظت از ناحیه به آن وازلین مالیده و پانسمان کنید.
  •  کالاندولا از گیاه ماری گلد گرفته می‌شود. این گیاه آنتی اکسیدان‌هایی دارد که در بهبود التهاب بسیار موثر است. برای درمان تاول، مقداری کالاندولا روی ناحیه بمالید.
  •  روغن نارگیل خاصیت ترمیم‌کنندگی و آبرسانی دارد. برای درمان تاول پوست می‌توانید تکه‌ای پنبه را به روغن نارگیل آغشته نموده و با ضربات آرام به تاول بمالید.

پیشگیری از تاول پوست

چگونه از ایجاد تاول پیشگیری کنیم؟

اگرچه پیشگیری از برخی تاول‌ها (مانند تاول‌های ناشی از بیماری) میسر نمی‌باشد، اما می‌توان از بروز انواع دیگر آن پیشگیری کرد. در ادامه، روش‌های جلوگیری از ایجاد تاول پوست را بیان می‌کنیم.

پیشگیری از تاول پا

کفش مناسب و جوراب تمیز بپوشید. کفش‌های تنگ و سفت (مانند کفش‌های پاشنه بلند) احتمال ایجاد تاول را افزایش می‌دهند. همچنین توصیه می‌شود از جوراب‌هایی استفاده نمایید که رطوبت را به خوبی کنترل کنند.

استفاده از نوارچسب‌های مخصوص و بالشتک در پشت کفش نیز می‌تواند مفید باشد. این محصولات به راحتی در داروخانه‌ها قابل خریداری هستند.

پیشگیری از تاول دست

هنگام استفاده از ابزار و انجام ورزش‌هایی که در آن‌ها بلند کردن اشیا (مانند وزنه) ضروری است، از دستکش مناسب استفاده کنید. پوشیدن دستکش از بروز بیشتر تاول‌ها جلوگیری می‌کند.

استفاده از پودر تالک نیز می‌تواند موثر باشد. اگر هنگام ورزش یا کار دست‌های خود را به پودر تالک آغشته نمایید، اصطکاک بین دست و شیء کاهش یافته و رطوبت آن‌ها نیز رفع خواهد شد. پودر تالک را می‌توان به تنهایی یا با دستکش و نوارهای مخصوص استفاده کرد.

اگرچه تاول‌ها آزاردهنده و دردناک هستند، اما معمولاً خطری به همراه ندارند. در حقیقت، با رعایت چند نکته ساده می‌توان از بروز تاول پوست پیشگیری کرد. همانطور که پیش‌تر اشاره شد تاول‌ها خود به خود درمان می‌شوند؛ اما برای درمان سریع‌تر می‌توانید از آلوئه ورا، کالاندولا، وازلین و روغن نارگیل نیز استفاده کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *