زایمان زودرس : مواردی که باید درباره این نوع زایمان بدانید!

زایمان زودرس اصطلاحی است که پزشکان برای اشاره به زایمانی که قبل از هفته سی و هفتم بارداری اتفاق افتاده است، استفاده می‌کنند؛ بنابراین نوزادی که از تولد نارس به دنیا می‌آید که حداقل 3 هفته قبل از چهلم و آخرین هفته بارداری به دنیا آمده باشد. بسته به زمان وقوع، زایمان زودرس عواقب متفاوتی بر روی جنین دارد. به‌طورکلی، هر چه نوزاد زودتر به دنیا بیاید، عوارض ناشی از آن جدی‌تر است.

در حال حاضر، علل دقیق زایمان زودرس ناشناخته است. بااین‌حال، کارشناسان معتقدند که زایمان زودرس یک فرد نتیجه ترکیبی از عوامل هم‌زمان است.

نوزادان نارس علائم تشریحی غیرقابل‌انکار مانند وزن کم و علائم مختلفی را نشان می‌دهند که شدت آن به هفته تولد بستگی دارد. هدف این درمان تعدیل علائم است، به‌طوری‌که کودک بتواند به روند رشد در رحم پایان دهد که به دلیل زایمان زودرس خیلی زود قطع شده است.

زایمان زودرس

زایمان زودرس چیست؟

زایمان زودرس زایمانی است که قبل از هفته سی و هفتم بارداری اتفاق می‌افتد. باتوجه‌به اینکه مدت‌زمان بارداری طبیعی 40 هفته است، بنابراین زایمان نارس به زایمانی گفته می‌شود که حداقل سه هفته قبل از تاریخ فرضی تولد اتفاق می‌افتد .

ماندگاری جنین در رحم تا پایان بارداری برای رشد صحیح اندام‌های جنین آینده و رشد صحیح آن پس از زایمان ضروری است. این بدان معناست که متولدین نارس علی‌رغم رشد ناقص‌اندام‌ها و رشد نادرست پس از زایمان، قهرمان داستان هستند (این مشکلات جدی‌تر هستند، هر چه زودتر زایمان اتفاق بیفتد).

سطوح شدت زایمان زودرس

بسته به اینکه چه زمانی اتفاق می‌افتد، زایمان زودرس می‌تواند:

درصورتی‌که نوزاد بین هفته 34 تا 37 بارداری به دنیا بیاید.

شدید (زایمان زودرس شدید)، اگر نوزاد بین هفته 25 و 33 بارداری متولد شود.

شدید (زایمان زودرس شدید)، اگر نوزاد قبل از هفته بیست و پنجم بارداری متولد شود.

تعاریف مهم دیگر: زایمان تا ترم و زایمان بعد از ترم

برای تکمیل تصویر تعریف، درست است که منظور از تولد ترم و تولد پس از ترم را روشن کنیم. زایمان کامل زایمانی است که بین هفته 37 و 42 بارداری اتفاق می‌افتد. از سوی دیگر، زایمان پس از ترم، زایمانی است که بعد از هفته 42 بارداری انجام می‌شود.

با شروع از هفته سی و هفتم، احتمال ناقص شدن رشد جنین به‌تدریج کاهش می‌یابد. بااین‌حال، این احتمال وجود ندارد که عوارض ماهیت دیگری همچنان وجود داشته باشد.

علت زایمان زودرس چیست؟

در حال حاضر، علت دقیق زایمان زودرس نامشخص است. بااین‌حال، شواهد علمی در مورد این موضوع نشان می‌دهد که زایمان زودرس نتیجه عوامل متعدد همراه است .

قبل از بررسی عوامل مشکوک مؤثر به زایمان زودرس، باید توجه داشت که برخی از زایمان‌های زودرس حتی در غیاب عوامل فوق اتفاق می‌افتد (که کارشناسان را بر آن داشته است که گاهی اوقات زایمان زودرس اتفاقی غیرقابل‌توضیح و غیرقابل‌توضیح است).

عواملی که به نظر می‌رسد به زایمان زودرس کمک می‌کنند عبارت‌اند از:

  • سابقه زایمان زودرس یا سقط جنین درگذشته
  • حاملگی چندقلو
  • دو بارداری از نظر زمان خیلی نزدیک (کمتر از 6 ماه بین یکی و دیگری)؛
  • لقاح آزمایشگاهی؛
  • وجود مشکلات در رحم، دهانه رحم ویا جفت
  • سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و یا مصرف مواد در دوران بارداری
  • سوء تغذیه مادر (بدیهی است که این روی جنین تأثیر می گذارد).
  • عفونت‌های مایع آمنیوتیک (عفونت‌های داخل آمنیوتیک) یا عفونت‌های دستگاه تناسلی تحتانی
  • وجود سطوح غیرطبیعی مایع آمنیوتیک (به‌عنوان‌مثال: پلی هیدرآمنیوس و الیگوهیدرآمنیوس).
  • وجود فشارخون بالا و/یا دیابت در خانم باردار .
  • کمبود وزن یا اضافه‌وزن از طرف مادر، قبل از باردار شدن؛
  • احساسات شدید (که باعث استرس می‌شود)، آسیب یا ضربه فیزیکی در دوران بارداری
  • وجود رحم غیرعادی شکل

بروز بیشتر زایمان زودرس در زنان سیاه‌پوست به دلیل برخی اقدامات فرهنگی در معرض خطر و تمایل بارز زنان فوق‌الذکر به ایجاد عفونت‌های داخل آمنیوتیک است .

علائم تولد نوزاد نارس چیست؟

نوزاد نارس نوزادی است که زمان کافی را برای رشد و رشد مناسب در رحم سپری نکرده است. به‌عبارت‌دیگر با اندام‌هایی (ریه، مغز، قلب و …) که به طور کامل تشکیل نشده‌اند، آشکار می‌شود. همه اینها سازگاری او با دنیای بیرون را دشوارتر می‌کند و توانایی او را برای بقا کاهش می‌دهد. این مشکلات هر چه زایمان زودرس بیشتر باشد بیشتر می‌شود. نوزاد نارس علائم مشخصی را نشان می‌دهد و می‌تواند عوارض کوتاه‌مدت و طولانی‌مدت بسیار جدی ایجاد کند.

نوزادانی که از زایمان زودرس به دنیا می‌آیند ممکن است دارای علائم مشخصه زیر باشند:

  • اندازه بدن بسیار کوچک، اما سر بسیار بزرگ (به نسبت).
  • ویژگی‌های صورت که نسبت به نوزادی که در ترم متولد شده تیز و کمتر گرد است.
  • پوست نازک، شفاف و شکننده و مقدار کمی بافت چربی .
  • موهای نازک ( lanugo ) که تقریباً تمام بدن را می‌پوشاند.
  • افت فشارخون (فشارخون پایین)، به‌خصوص بلافاصله پس از تولد؛
  • دشواری تنفس و دیسترس تنفسی؛
  • فقدان رفلکس‌های به‌اصطلاح نوزادی، یعنی رفلکس‌های مکیدن و بلعیدن. این نشان می‌دهد که کودک در تغذیه مشکل دارد.

اندازه نوزاد در دوره های مختلف:

سن حاملگی زایمان وزن بر حسب کیلوگرم طول بر حسب سانتی‌متر دور سر بر حسب سانتی‌متر
40 هفته 3.6 کیلوگرم 51 سانتی متر 35.5 سانتی متر
35 هفته 2.5 کیلوگرم 46 سانتی متر 32 سانتی متر
32 هفته 1.9 کیلوگرم 43 سانتی متر 30 سانتی متر
28 هفته 1.15 کیلوگرم 38 سانتی متر 26 سانتی متر
24 هفته 0.65 کیلوگرم 32 سانتی متر 22 سانتی متر

زایمان زودرس

عوارض کوتاه‌مدت زایمان زودرس

عوارض کوتاه‌مدت زایمان زودرس عوارضی هستند که بلافاصله پس از زایمان زودرس ایجاد می‌شوند.آنها عبارت‌اند از:

مشکلات تنفسی

آنها به دلیل یک سیستم تنفسی توسعه‌نیافته هستند، یعنی ریه‌هایی که به نظر نمی‌رسد قادر به تأمین اکسیژن کل بدن باشند. به طور معمول، علت اصلی این اختلالات تنفسی کمبود سورفکتانت است. نوزادانی که بین هفته 23 و 32 به دنیا می‌آیند، دچار یک بیماری مزمن ریوی به نام دیسپلازی برونکوپولمونری می‌شوند و مستعد حملات آپنه هستند .

مشکلات قلبی

 نوزادان نارس دچار افت فشارخون و به‌اصطلاح مجرای شریانی باز می‌شوند. فشارخون پایین فشارخون بیش از حد پایین است. از طرف دیگر مجرای شریانی باز یک ناهنجاری آناتومیک قلب است که در آن آئورت و شریان ریوی از طریق یک سوراخ با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند.

مشکلات عصبی

 نوزادانی که قبل از هفته 28 بارداری به دنیا می‌آیند در معرض خطر بالایی برای ایجاد خونریزی داخل بطنی در مغز هستند. در برخی افراد، این ازدست‌دادن خون متوسط ​​است، درحالی‌که در سایر نوزادان بسیار شدید است و می‌تواند منجر به یک وضعیت پاتولوژیک به نام هیدروسفالی شود. هیدروسفالی تجمع مایع مغزی نخاعی ( CSF ) در بطن‌های مغز است.

مشکلات در کنترل دمای بدن

 با داشتن بافت چربی کمی، نوزادان نارس قادر به حفظ گرمای بدن خود در سطح کافی نیستند. این آنها را در معرض هیپوترمی، یعنی در معرض دمای پایین بدن قرار می‌دهد.

هیپوترمی عواقب مختلفی دارد: مشکلات تنفسی را تشدید می‌کند، سطح گلوکز خون را کاهش می‌دهد (هیپوگلیسمی) و مانع رشد می‌شود. به‌ویژه مانع رشد به این دلیل است که غذای مصرفی برای تولید گرما استفاده می‌شود که اولین ضرورت است نه برای رشد .

مشکلات گوارشی

نوزادان نارس سیستم گوارشی نابالغی دارند و از آنتروکولیت نکروزان رنج می‌برند. مورد دوم یک وضعیت پاتولوژیک جدی است که با مرگ سلول‌هایی که دیواره روده را تشکیل می‌دهند مشخص می‌شود.

مشکلات خونی

مشکلات خونی نوزادان نارس در معرض خطر بالای کم‌خونی و زردی هستند.

کم‌خونی کمبود گلبول‌های قرمز خون است، سلول‌های خونی که اکسیژن را به اندام‌های مختلف بدن حمل می‌کنند. از سوی دیگر، زردی تجمع بیش از حد بیلی‌روبین در خون است که باعث زرد شدن پوست، چشم‌ها و سایر بافت‌های بدن می‌شود.

مشکلات متابولیسم و سیستم ایمنی

سیستم ایمنی مجموعه‌ای از دفاع در برابر عوامل عفونی (ویروس‌ها، باکتری‌ها، انگل‌ها و غیره) موجود در محیط خارجی است. نوزادان نارس سیستم ایمنی توسعه‌نیافته‌ای دارند، بنابراین بیشتر در معرض عفونت‌ها و عوارض مرتبط با آن (مثلاً سپسیس) قرار دارند.

عوارض طولانی‌مدت زایمان زودرس

عوارض طولانی‌مدت عوارضی هستند که می‌توانند هفته‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها پس از تولد ظاهر شوند.آنها عبارت‌اند از:

فلج مغزی نوزادان

کاهش مهارت‌های شناختی. اغلب، به‌ویژه در موارد جدی، نوزادان نارس از توانایی‌های شناختی و یادگیری مشابه یک نوزاد ترم برخوردار نیستند. این اختلالات زمانی آشکار می‌شوند که نوزاد نارس به مدرسه می‌رود.

مشکلات ظاهری

مشکلات بینایی نوزادان نارس که قبل از هفته سی‌ام متولد می‌شوند، معمولاً از به‌اصطلاح رتینوپاتی نوزاد نارس (ROP) رنج می‌برند.

ROP یک بیماری عروقی شبکیه است که در برخی موارد می‌تواند منجر به جداشدن خود شبکیه شود. جداشدگی شبکیه وضعیتی است که در صورت عدم درمان کافی می‌تواند منجر به ازدست‌دادن بینایی شود.

نوزادان نارس بیشتر در معرض ازدست‌دادن قدرت شنوایی هستند. ممکن است مشاهده شود: تأخیر در رویش دندان‌ها، تغییر رنگ مینای دندان و تراز نادرست دندان‌ها.

مشکلات رفتاری و روانی

 نوزادان نارس بیشتر احتمال دارد افسردگی، احساس اضطراب، سندرم کمبود توجه، بیش‌فعالی و مشکل در تعامل با همسالان را تجربه کنند.

مشکلات مزمن سلامتی در میان نوزادان نارس، مستعد ابتلا وجود دارد: عفونت‌های مزمن، آسم و مشکلات مربوط به تغذیه نامناسب.

تشخیص زایمان زودرس

تشخیص زایمان زودرس نیازی به بررسی‌های خاصی ندارد: در واقع کافی است زمان زایمان را در نظر بگیرید و ظاهر کودک، اندازه‌گیری وزن، طول بدن و اندازه سر را مشاهده کنید.

از سوی دیگر، تشخیص عواقب زایمان زودرس کمی پیچیده‌تر است: به‌طورکلی، پزشک بررسی‌های خود را با معاینه فیزیکی دقیق و نظارت بر ظرفیت‌های تنفسی و قلبی جنین آغاز می‌کند. سپس با آزمایش خون عمیق، اندازه‌گیری مایعات ازدست‌رفته بدن، کنترل اندام‌های اصلی داخلی از طریق آزمایش‌های تصویربرداری و معاینه چشم ادامه می‌یابد. 

معاینهٔ جسمی

معاینه فیزیکی شامل ارزیابی کلی وضعیت سلامت کودک متولد شده از تولد نارس است. در طول معاینه فیزیکی است که پزشک علائم را مشخص می‌کند و مسیر تشخیصی بعدی باید چگونه باشد.

پایش ظرفیت تنفسی و قلبی         

ظرفیت‌های تنفسی و قلبی نوزادی که از تولد نارس متولد شده‌اند، بیشتر به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارند، زیرا این اختلال در آنها است که در بیشتر موارد، جدی‌ترین مشکلات سلامتی را ایجاد می‌کند. نظارت بر تنفس، ضربان قلب و فشارخون مکرر است، اگر در موارد شدید ادامه نیابد.

تجزیه‌وتحلیل خون

در نوزادی که از تولد نارس متولد می‌شود، از آزمایش خون برای اندازه‌گیری سطح گلبول‌های قرمز، گلوکز، کلسیم و بیلی‌روبین استفاده می‌شود.

کادر پزشکی فقط تعداد نمونه‌های کاملاً ضروری را انجام می‌دهد، زیرا محروم کردن یک کودک ضعیف و در برخی موارد کم خون از خون بسیار خطرناک است.

کنترل مایعات بدن

منظور ما از بررسی مایعات بدن، اندازه‌گیری مقدار سدیم و پتاسیم ازدست‌رفته در ادرار و مدفوع است.

کنترل اندام‌های داخلی: آزمون‌های ابزاری

به‌طورکلی، اولین معاینه ابزاری که پزشکان بر روی نوزاد متولد شده از زایمان نارس انجام می‌دهند، اکوکاردیوگرام است. دومی سونوگرافی قلب است که برای تجزیه‌وتحلیل آناتومی و نقص‌های احتمالی آن استفاده می‌شود.

بنابراین اکوکاردیوگرام با سونوگرافی از اندام‌های شکمی (به‌ویژه روده، معده و کبد) و مغز انجام می‌شود. این بررسی‌های اولتراسوند امکان شناسایی هرگونه ناهنجاری مانند خونریزی‌های داخل بطنی را فراهم می‌کند.

کنترل بینایی

در نوزادی که از زایمان زودرس به دنیا می‌آید، بررسی بینایی باهدف ارزیابی توانایی‌های بینایی و بررسی ساختارهای چشمی مانند شبکیه یا عدسی است که ممکن است دارای ناهنجاری‌هایی باشد.

درمان نوزادی که از زایمان زودرس به دنیا می‌آید چیست؟

نوزادی که در زایمان زودرس به دنیا می‌آید، بسته به میزان جدی بودن وضعیت، به درمان‌های متفاوتی نیاز دارد. درحالی‌که درمان حمایتی و تجویز برخی داروها در موارد متوسط ​​کافی است، جراحی نیز ممکن است در موارد شدید ضروری باشد .

ترخیص نوزادی که در ترم کامل به دنیا می‌آید تنها یک‌بار اتفاق می‌افتد که به گفته پزشکان، وضعیت نوزاد پایدار است. در منزل، اما بعید نیست که بیمار کوچک نیاز به درمان‌های دیگری داشته باشد (بسیار اوقات برای این درمان‌های خانگی، دخالت والدین ضروری است که در صورت بروز عوارض ناگهانی باید آمادگی تماس با پزشک معالج را داشته باشند). .

به‌طورکلی، هر چه زایمان زودرس باشد، درمان از جمله درمان جراحی کمتر مؤثر است.

درمان حمایتی و درمان دارویی

در نوزادی که از زایمان زودرس به دنیا می‌آید، مراقبت‌های حمایتی و درمان دارویی شامل موارد زیر است:

رشد در انکوباتور

 انکوباتور یک وسیله پزشکی خاص است که نوزادان نارس را در خود جای می‌دهد و اکسیژن‌رسانی صحیح، دمای بدن مناسب و تغذیه لازم برای رشد آنها را تضمین می‌کند. به‌عبارت‌دیگر، سعی می‌کند آنچه را که در طول زندگی جنینی داخل رحمی برای انسان اتفاق می‌افتد تقلید کند (واضح است که نتایج یکسان نیست، اما هنوز کمک مهمی است).

علاوه بر این، دستگاه جوجه‌کشی به شما امکان می‌دهد تا پارامترهای مختلف بدن نوزاد نارس مانند ضربان قلب، فشارخون، وزن و غیره را بدون نیاز به جابه‌جایی آن بررسی کنید.

قرارگرفتن در معرض نور فلورسنت برای درمان زردی. لامپ‌های خاصی وجود دارند که نور فلورسنت از خود ساطع می‌کنند که قادر است بیلی‌روبین خون را “تجزیه” کند. قرارگرفتن در معرض این لامپ‌ها در فواصل زمانی منظم و تجهیز نوزاد نارس به عینک‌های محافظ مخصوص، امکان درمان زردی را با نتایج خوب و بدون عوارض جانبی خاص فراهم می‌کند.

انتقال خون

 این برای بازیابی هرگونه کمبود در گلبول‌های قرمز (کم‌خونی) عمل می‌کند.

انفوزیون ریوی سورفکتانت

 این برای عادی‌سازی فعالیت تنفسی و اکسیژن‌رسانی به اندام‌های مختلف عمل می‌کند.

آنتی‌بیوتیک

 آنها برای پیشگیری و درمان هرگونه عفونت باکتریایی استفاده می‌شوند .

عمل جراحی برای زایمان زودرس

در مواجهه با عوارض خاص، پزشکان مجبور می‌شوند به جراحی متوسل شوند. به‌خصوص:

  • انتروکولیت نکروزان نیاز به برداشتن روده آسیب‌دیده دارد.
  • مجرای شریانی باز، اگر در بدو تولد خودبه‌خود بسته نشود، نیاز به بسته‌شدن مصنوعی (دهانه بین آئورت و شریان ریوی) دارد.
  • رتینوپاتی نوزادان نارس نیاز به لیزردرمانی دارد که رگ‌های خونی اضافی ایجاد شده روی شبکیه را از بین می‌برد.
  • هیدروسفالی به جراحی ونتریکولوستومی نیاز دارد که تخلیه بطن‌های مغزی پر از مایع مغزی نخاعی است.

الزامات برای ترخیص

ترخیص کودکی که از تولد نارس متولد شده است تنها پس از این اتفاق می‌افتد که بیمار:

  • او تمام مراقبت‌های لازم را دریافت کرد.
  •  به وزن مناسب بدن رسیده است.
  • او قادر است بدون تهویه کمکی نفس بکشد، به طور مستقل دمای بدن مناسب را حفظ کند و خودش را هم از پستان و هم به‌صورت مصنوعی تغذیه کند.

پیش‌بینی زایمان زودرس

برای نوزادی که در زایمان زودرس متولد می‌شود، پیش‌آگهی تا حد زیادی به زمانی بستگی دارد که مادر آن را به دنیا آورده است. همان‌طور که گفته شد، در واقع هر چه زودتر زایمان زودرس اتفاق بیفتد، عواقب جدی‌تری برای نوزاد خواهد داشت. علاوه بر این، نباید فراموش کرد که در مواجهه با عوارض جدی، ارائه درمان مؤثر حتی دشوارتر است.

زایمان‌های نارس شدید و شدید اغلب سیر سریع و نامطلوب دارند. اواخر می‌تواند عواقب کم‌وبیش شدید طولانی‌مدت داشته باشد.

جلوگیری از زایمان زودرس

برای جلوگیری از زایمان زودرس، ضروری است که مادر بداند چگونه علائم هشداردهنده را تشخیص دهد و چگونه خود را نشان دهد (به کادر مراجعه کنید). به‌این‌ترتیب، در واقع، می‌توان به‌سرعت با پزشک یا بیمارستان تماس گرفت تا بررسی‌ها و درمان‌های لازم را انجام دهد.

لازم به ذکر است که حتی زمانی که مداخله به‌موقع باشد، همیشه نمی‌توان زایمان زودرس را متوقف کرد و در نتیجه از زایمان زودرس جلوگیری کرد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *