هایپرپیگمانتاسیون پوست صورت از علل تا درمان

کک و مک، ملاسما، خال … انواع مختلفی از هایپرپیگمانتاسیون پوست صورت هستند. وجه مشترک همه آنها تغییر رنگ پوست است که معمولاً به شکل لکه‌های قهوه‌ای است. اما همه آنها مورد توجه درمان‌های زیبایی نیستند. در این مقاله درمورد این که چه نوع هایپرپیگمانتاسیون پوست صورت وجود دارد، چگونه رنگدانه ایجاد می‌شود و چه گزینه‌های درمانی در دسترس است، صحبت خواهیم کرد. باما همراه باشید.

هایپرپیگمانتاسیون چگونه ایجاد می‌شود؟

اگر پوست دارای لکه‌های قهوه‌ای است، معمولاً به دلیل پرپیگمانتاسیون است. لکه‌های رنگدانه یا هایپرپیگمانتاسیون از تولید بیش از حد ملانین یا افزایش تعداد ملانوسیت‌ها به وجود می‌آیند. ملانوسیت‌ها سلول‌هایی در پوست هستند که در لایه سلولی پایه اپیدرم قرار دارند. آنها رنگدانه رنگی ملانین را تولید می‌کنند که بر رنگ پوست تأثیر می‌گذارد. موارد زیر صدق می‌کند: هر چه ملانین بیشتر باشد، رنگ تیره‌تر است. با هایپرپیگمانتاسیون ناحیه‌ای از پوست وجود دارد که در آن ملانوسیت‌ها مقدار زیادی ملانین آزاد می‌کنند یا در آن ملانوسیت‌های بیشتری از حد معمول وجود دارد. به این مناطق لانه ملانین نیز می‌گویند. هایپرپیگمانتاسیون منجر به ایجاد لکه‌های صاف، قهوه‌ای روشن تا سیاه با اشکال و اندازه‌های مختلف روی پوست می‌شود.

هیپرپیگمانتاسیون پوست صورت

انواع مختلف هایپرپیگمانتاسیون پوست صورت

کک و مک اغلب روی صورت ظاهر می‌شود.

کک و مک در اثر تشعشعات خورشیدی ایجاد می‌شود و معمولاً روی صورت ظاهر می‌شود.

لکه‌های رنگدانه مانند لکه‌های پیری و کک و مک در اثر اشعه ماوراء بنفش ایجاد می‌شوند. به همین دلیل است که آنها عمدتاً در مکان‌هایی که به‌ویژه در معرض نور خورشید هستند، یعنی روی صورت، پشت‌ دست‌ها و در طرف‌های بازکننده ساعد ایجاد می‌شوند. آنها معمولاً نقاط کوچک و کمی تیره روی پوست هستند.

ملاسما یا کلواسما اغلب در مراحل تغییرات هورمونی (بارداری، یائسگی، مصرف قرص‌های ضدبارداری) در ارتباط با اشعه ماوراء بنفش رخ می‌دهد. این‌ها لکه‌های تیره رنگدانه‌ای هستند که به طور نامنظم محدود شده‌اند و عمدتاً روی صورت یا بازوها ظاهر می‌شوند. ملاسما یا کلواسما به‌عنوان ماسک بارداری نیز شناخته می‌شود زیرا اغلب در زنان باردار، به‌ویژه زنان با رنگدانه‌های تیره‌تر دیده می‌شود.

هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب می‌تواند به‌عنوان یک اثر جانبی نامطلوب پس از صدمات به پوست و یا بیماری‌های التهابی پوست رخ می‌دهد. پس از فرآیند بهبود، یک ناحیه رنگدانه تیره از پوست باقی می‌ماند. بیماران آکنه به‌ویژه تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند. با این‌ حال، برخی از روش‌های زیبایی مانند درم ابریژن، درمان‌های لیزری و لایه‌برداری شیمیایی نیز می‌توانند باعث ایجاد هیپرپیگمانتاسیون پس از التهابی شوند.

 همچنین مواردی چون خال، اسکار، علائم تولد، کراتوز خورشیدی (اکتینیک) یا سرطان پوست. با این‌ حال، این تغییرات پوستی به‌عنوان بیانی از هیپرپیگمانتاسیون نامطلوب زیبایی شناخته نمی‌شوند.

درمان هیپر پیگمانتاسیون پوست صورت

علل و محرک‌های ایجاد هایپرپیگمانتاسیون پوست صورت

هایپرپیگمانتاسیون می‌تواند مادرزادی باشد یا در طول زندگی ایجاد شود. آنها به دلیل تولید بیش از حد موضعی ملانین (افزایش موضعی ملانوسیت‌ها) ایجاد می‌شوند، رنگدانه ای که به پوست، مو و چشم‌ها رنگ واقعی می‌دهد. عوامل مختلفی وجود دارد که باعث تولید بیش از حد ملانین می‌شود: مهم‌ترین آنها نور خورشید، استعداد ژنتیکی، تأثیرات هورمونی، فرآیندهای پیری و جراحات یا التهاب پوست است. به‌این‌ترتیب می‌توان لکه‌های رنگدانه را از بین برد. سایر عوامل تأثیرگذار عبارت‌اند از:

محرک‌های اصلی برای هیپرپیگمانتاسیون

قرارگرفتن در معرض نور خورشید یکی از دلایل اصلی هیپرپیگمانتاسیون است.

نور خورشید تولید ملانین را تحریک می‌کند که عامل اصلی پرپیگمانتاسیون است.

علت شماره یک ایجاد هایپرپیگمانتاسیون اشعه UV است. نور خورشید تولید ملانین را در ملانوسیت‌های پوست فعال می‌کند. رنگ از طریق سلول‌های ملانوسیت به سلول‌های پوست اطراف می‌رسد. در آنجا مانند یک کلاه محافظ بر روی هسته سلول قرار دارد، اشعه‌های مضر UV را جذب می‌کند و در نتیجه از هسته سلول محافظت می‌کند. این محافظ به‌صورت رنگدانه یکنواخت یا برنزه شدن پوست قابل‌مشاهده است. بااین‌حال، این بیان پوست سالم نیست، بلکه در حال حاضر با آسیب پوستی مربوط به UV مرتبط است. در ارتباط با عوامل دیگر، این رنگدانه ناشی از اشعه ماوراء بنفش می‌تواند مختل شده و نواحی رنگدانه تیره‌تر پوست ایجاد شود.

لکه‌های رنگدانه‌ای که به این روش ایجاد می‌شوند، به‌صورت کک و مک، لکه‌های پیری، ملاسما یا هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب قابل‌مشاهده هستند، اگر بدون محافظت در معرض نور خورشید قرار بگیرند، می‌توانند حتی تیره‌تر شوند.

هایپرپیگمانتاسیون بالای لب بالا می‌تواند به دلیل نوسانات هورمونی رخ دهد.

کمترین زمان ممکن در آفتاب، لباس‌های محافظ و استفاده از محصولات ضدآفتاب با فاکتور حفاظتی بالا می‌تواند خطر ایجاد لکه‌های رنگدانه را کاهش داده و از تیره شدن لک‌های موجود جلوگیری کند.

سایر عوامل عبارت‌اند از:

تأثیرات هورمونی عامل اصلی ایجاد نوع خاصی از هیپرپیگمانتاسیون به نام ملاسما یا کلواسما است. ملاسما به‌ویژه در زنان شایع است و تصور می‌شود زمانی که هورمون‌های جنسی زنانه، استروژن و پروژسترون، ترشح بیش از حد ملانین را در زمانی که پوست در معرض نور خورشید قرار می‌گیرد، تحریک می‌کنند.

ملاسما، شکلی از هیپرپیگمانتاسیون ناشی از هورمون، اغلب بر زنان باردار تأثیر می‌گذارد.

هایپرپیگمانتاسیون همچنین می‌تواند از نظر زیبایی یک عارضه جانبی نامطلوب در بیماری‌های مختلف باشد، به‌عنوان مثال. ب – بیماری‌های خودایمنی، بیماری‌های گوارشی، اختلالات متابولیک و سندرم‌های کمبود ویتامین. گاهی اوقات به‌عنوان یک عارضه جانبی داروهای هورمونی، داروهای شیمی‌درمانی، آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای ضد صرع و سایر داروها رخ می‌دهد.

هایپرپیگمانتاسیون یکی از عوارض جانبی شناخته شده برخی داروها است.

برخی بیماری‌ها یا درمان‌ها می‌توانند باعث ایجاد هیپرپیگمانتاسیون شوند.

همچنین درماتیت فوتو توکسیک که z. B. ناشی از گیاهان یا عطرها، می‌تواند منجر به هایپرپیگمانتاسیون دائمی شود.

خطر ابتلا به هایپرپیگمانتاسیون در ارتباط با برخی از حرفه‌ها و فعالیت‌ها افزایش می‌یابد، زیرا کارکنان بیشتر در معرض نور خورشید یا استرس‌های مکانیکی روی پوست هستند.

هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب پس از آسیب یا التهاب پوست رخ می‌دهد – می – به‌عنوان نام نشان می‌دهد. پس از بهبودی بریدگی‌ها، سوختگی‌ها، آکنه، اگزما یا پسوریازیس یا پس از تماس با محرک‌های خاص، پس از بهبود زخم، یک ناحیه رنگدانه ای تیره از پوست باقی می‌ماند.

توصیه‌های مراقبتی برای هایپرپیگمانتاسیون پوست صورت

راه‌های مختلفی برای کاهش هایپرپیگمانتاسیون وجود دارد که لایه‌برداری شیمیایی یکی از راه‌های کاهش هایپرپیگمانتاسیون است. لایه‌برداری شیمیایی بیشتر برای هایپرپیگمانتاسیون سطحی مناسب است. برای ازبین‌بردن لایه‌های سطحی پوست همراه با لکه‌های رنگدانه، مواد خاصی روی ناحیه موردنظر اعمال می‌شود. پس از فرآیند بهبود، احتمال زیادی وجود دارد که لکه‌های رنگدانه دوباره ایجاد نشوند. لیزردرمانی به‌ویژه برای هایپرپیگمانتاسیون عمیق‌تر مناسب است. طول موج لیزر توسط ملانین جذب می‌شود و سلول رنگدانه شده از بین می‌رود. ماده فعال مراقبتی تیامیدول توسعه‌یافته توسط Eucerin همچنین با عمل در ابتدای تولید ملانین در برابر لکه‌های رنگدانه کمک می‌کند. این کار لکه‌های رنگدانه را کاهش می‌دهد و از ظاهرشدن مجدد آنها جلوگیری می‌کند.

روتین بهینه مراقبت از صورت برای هایپرپیگمانتاسیون پوست صورت

روتین مراقبت از پوست باید روزانه انجام شود تا اثربخش باشد. به همین جهت مراحل زیر را به ترتیب در طی روز انجام دهید.

پاکسازی صورت صبحگاهی اجباری است! در اینجا از یک محصول حاوی مواد سالیسیلیک استفاده کنید تا از اثر نوسازی پوست ماده فعال بهره‌مند شوید. سپس یک تونر صورت مناسب به بازیابی مقدار PH خنثی پوست کمک می‌کند. سرم روشن‌کننده هسته اصلی مراقبت است. ممکن است هنگام استفاده از سرم روشن‌کننده کمی سوزش را در پوست خود احساس کنید که طبیعی است.

پس از استفاده از محلول سفیدکننده در صبح، قطعاً باید از محافظت نور کافی استفاده کنید. اکنون پوست شما به نور بسیار حساس است و بنابراین نیاز به محافظت ویژه دارد. با SPF 50+ است. در طول روز مراقب پوست خود باشید تا عوامل آلوه کننده یا دست‌های آلوده به آن برخورد نکنند. درصورتی که بیرون از منزل هستید،هر دوساعت یک بار کرم ضدافتاب خود را تمدید کنید.هرگز با آرایش نخوابید و از پاک ننده مناسب برای پاک کردن آرایش استفاده کنید. دق کنید رو بالشتی شما همیشه باید تمیز باشد تا ایجاد آلودگی یا حساسیت در صورت نکند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *