به لکه های قهوه ای روی پوست کک و مک می گویند. کک و مک از گروهی از سلول های پوستی حاوی رنگدانه ملانین تشکیل می شود. به عبارت دقیق تر، پوست دارای سلول هایی به نام ملانوسیت است که رنگدانه ملانین تولید می کنند. ملانین رنگدانه تیره ای است که از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت می کند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید ملانوسیت ها را تشویق می کند تا ملانین بیشتری تولید کنند.
به همین دلیل لکه هایی به نام کک و مک روی پوست فرد ظاهر خواهد شد. بر خلاف خال ها، سطح کک و مک صاف است. همچنین این لکه های پوستی به هیچ وجه دردناک یا مضر نیستند. جالب است بدانید که هیچ کس با کک و مک متولد نمی شود؛ حتی اگر ژنتیکی باشد. این لکه ها در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید پدیدار می شوند و بیشتر در افرادی که پوست روشن دارند به وجود می آیند.
اگر کک و مک دارید و می خواهید آن ها را از بین ببرید، کافی است در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان با ما همراه باشید تا روش های خانگی و پزشکی درمان کک و مک را بررسی کنیم.
چه روش هایی برای درمان کک و مک وجود دارد؟
به طور کلی، 7 روش برای از بین بردن کک و مک وجود دارد. این روش ها عبارت اند از:
استفاده از ضد آفتاب
استفاده از کرم ضد آفتاب کک و مک های موجود را از بین نمی برد؛ اما به جلوگیری از ایجاد لک های جدید کمک زیادی می کند. شما باید در تمام طول سال از ضد آفتاب استفاده کنید؛ حتی وقتی که هوا ابری است. برای استفاده درست از ضد آفتاب لازم است نکات زیر را رعایت کنید:
- کرم ضد آفتاب باید دارای حداقل SPF 30 یا بیشتر باشد.
- کرم ضد آفتاب را حداقل 15 دقیقه قبل از بیرون رفتن از خانه روی پوست تمیز خود بزنید. سپس در صورت نیاز، آرایش کنید.
- هر 2 ساعت یک بار و بلافاصله پس از شنا یا تعریق زیاد، کرم ضد آفتاب را مجدداً استفاده کنید.
لیزر درمانی
دستگاه لیزر از پالس های متمرکز و شدید نور برای هدف قرار دادن لکه های پوستی استفاده می کند. انواع مختلفی از لیزر وجود دارد. اما طبق یک پژوهش که در سال 2015 میلادی انجام ش، لیزر 1064 Q-Switched Nd YAG برای درمان کک و مک مؤثر است. نتایج این پژوهش نشان داد که لیزر در 62 درصد از شرکت کنندگان، بیش از 50 درصد از کک و مک ها را روشن کرد.
لیزر درمانی به طور کلی بی خطر است و خطر ایجاد جای زخم روی پوست در این روش کم است. با این حال، عوارض جانبی دیگری ممکن است رخ دهد. از جمله:
- خارش
- تورم
- قرمزی
- خشکی
- پوسته پوسته شدن
- عفونت
- تغییر رنگ پوست
بهبودی پوست بعد از درمان با لیزر ممکن است تا 2 هفته طول بکشد. برای دستیابی به نتیجه مطلوب، معمولاً چندین جلسه لیزر درمانی نیاز است.
اگر سابقه ابتلا به تبخال دهانی را دارید، ممکن است لازم باشد قبل از انجام لیزر از داروهای ضد ویروسی استفاده کنید. این به این دلیل است که لیزر می تواند تبخال را در اطراف دهان شما تحریک کند. همچنین در صورتی که از کرم یا داروهای خاصی استفاده می کنید، لازم است از قبل به پزشک اطلاع دهید.
کرایوسرجری
در روش کرایوسرجری از سرمای شدید به شکل نیتروژن مایع برای تخریب سلول های غیرطبیعی پوست استفاده می شود. کرایوسرجری به طور کلی بی خطر است و نیازی به بیهوشی ندارد. به علاوه، دوره بهبودی آن کوتاه است.
برخی از عوارض جانبی احتمالی این روش عبارت اند از:
- کاهش بیش از حد رنگدانه های پوستی
- خونریزی
- تاول
کرایوسرجری به ندرت باعث ایجاد اسکار (جای زخم) می شود.
استفاده از کرم های ضد لک موضعی
کرم های روشن کننده (که ضد لک نیز نامیده می شوند) هم بدون نسخه و هم با نسخه پزشک در دسترس هستند. بسیاری از این کرم ها حاوی هیدروکینون هستند؛ عنصری که تصور می شود تولید ملانین را سرکوب کرده و مناطق تیره پوست را روشن می کند.
با این حال، استفاده از کرم های موضعی حاوی هیدروکینون ممکن است باعث ایجاد عوارض زیر شود:
- التهاب
- خشکی
- سوزش
- تاول زدن
- تغییر رنگ پوست
در سال 1982 میلادی، سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا (FDA) محصولات سفید کننده ای که حاوی 2 درصد هیدروکینون بودند را برای درمان لک و کک و مک بی خطر و مؤثر دانست. اما بعدها در سال 2006، شواهد جدید نشان داد که هیدروکینون می تواند باعث ایجاد سرطان، تیره شدن و تغییر شکل پوست در موش ها شود. این باعث شد که FDA هیدروکینون را برای مطالعه بیشتر به سازمان ملی سم شناسی (NTP) معرفی کند. با این وجود، هنوز هم FDA توصیه می کند که محصولات حاوی هیدروکینون در بازار باقی بمانند تا تحقیقات کامل شود.
استفاده از رتینوئید موضعی
رتینوئید یکی از مشتقات ویتامین A است. این ماده برای بهبود پوست آسیب دیده از آفتاب و روشن کردن کک و مک استفاده می شود. با توجه به تحقیقاتی که در سال 2014 میلادی انجام شد، رتینوئیدها می توانند با جذب اشعه ماوراء بنفش از پوست تا حدودی محافظت کنند. این کار ممکن است به جلوگیری از ایجاد کک و مک های جدید کمک کند.
کرم های رتینوئید هم با نسخه و هم بدون نسخه پزشک در دسترس هستند. عوارض جانبی رایج این کرم ها عبارت اند از:
- قرمزی
- خشکی
- سوزش پوست
- پوسته پوسته شدن
- حساسیت
لایه برداری شیمیایی
برای لایه برداری شیمیایی باید از یک محلول شیمیایی برای از بین بردن لایه آسیب دیده پوست استفاده کرد. دو لایه بردار شیمیایی رایج، گلیکولیک اسید و اسید تری کلرواستیک هستند که می توانند به لایه های میانی پوست نفوذ کنند و کک و مک را از بین ببرند. که پوست آسیب دیده برداشته شود، یک لایه پوست جوان، سالم و شفاف نمایان خواهد شد.
لایه برداری شیمیایی ممکن است موقتاً باعث موارد زیر شود:
- سوزش
- قرمزی
- تحریک
- پوسته پوسته شدن
- تورم
به گفته انجمن جراحی پوست آمریکا، بهبودی پوست بعد از لایه برداری شیمیایی تا حدود 2 هفته طول می کشد. شما باید به طور روزانه پوست خود را مرطوب کرده و از پمادهای موضعی مخصوص استفاده کنید. همچنین باید تا 2 هفته از داروهای ضد ویروس استفاده کنید و تا زمانی که پوست کاملاً بهبود نیافته، از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید.
طب سنتی و داروهای طبیعی
چندین روش طبیعی و خانگی وجود دارد که بسیاری از مردم برای درمان کک و مک از آن ها نتیجه گرفته اند. مانند:
- آب لیمو: آب لیمو را مستقیماً با یک پنبه روی پوست خود بمالید و سپس آن را بشویید. اگر پوست حساس و مستعد جوش دارید از این روش استفاده نکنید. ادعا می شود که آب لیمو باعث روشن شدن پوست می شود.
- عسل: عسل را با نمک یا شکر ترکیب کنید تا تبدیل به اسکراب شود. این ترکیب می تواند به کمرنگ شدن رنگدانه های کک و مک کمک کند.
- خامه ترش: خامه ترش را مستقیماً روی پوست خود بمالید و بعد از چند دقیقه آن را بشویید. خامه ترش حاوی لاکتیک اسید بوده و خاصیت روشن کنندگی دارد.
- ماست: ماست را مستقیماً روی پوست خود بمالید و بگذارید چند دقیقه بماند. سپس بشویید. ماست نیز مانند خامه ترش حاوی لاکتیک اسید است.
- پیاز: پیاز را روی پوست خود بمالید. سپس ناحیه را با آب گرم بشویید. پیاز می تواند به عنوان لایه بردار عمل کند و لکه ها را کمرنگ کند.
استفاده از آب لیمو، پیاز و لبنیات روی پوست ممکن است برای افراد دارای پوست حساس و مستعد جوش مشکل ایجاد کند. از این رو، توصیه می شود در استفاده از روش های بالا احتیاط زیادی به خرج دهید و در صورت احساس سوزش، فوراً ناحیه را با آب بشویید.
منبع: healthline
دیدگاه کاربران