عفونت کلیه چیست، علائم، دلایل، تشخیص، درمان و راه های پیشگیری

عفونت کلیه

کلیه ها یکی از حساس ترین ارگان های بدن هستند که وظیفه تصفیه خون از مواد زائد را بر عهده دارند. عفونت کلیه که با نام پیلونفریت شناخته می شود یک نوع عفونت است که از راه مجرای ادرار وارد شده و به سمت کلیه ها گسترش پیدا می کند. درصورتی که علائم عفونت در فرد مشاهده شود می بایست برای درمان به سرعت به پزشک مراجعه کند. سهل انگاری در درمان عفونت کلیه ها می تواند باعث ورود باکتری ها به جریان خون شده و عفونت های مهلک تری را ایجاد کند. در صورتی که درمان عفونت  کلیه ها به تاخیر بیافتد ممکن است بیماری های خطرناکی در فرد ایجاد شود. برخی از این بیماری ها در ادامه اورده شده اند.

آسیب دیدگی دائمی کلیه

آسیب دیدگی کلیه می تواند باعث نارسایی کلیه ها شود و مشکلاتی همچون از کار افتادگی کلیه را به همراه داشته باشد.

سمی شدن خون

آسیب دیدن کلیه ها باعث می شود که این عضو های پر کار بدن نتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند. از انجایی که وظیفه اصلی کلیه ها جداسازی مواد زائد خون می باشد پس خون پاکسازی نشده به دیگر نقاط بدن انتقال پیدا می کند و می تواند باعث بروز مشکلات دیگری شود.

مشکلات برای خانم های باردار

وجود عفونت در زنان باردار در دوران بارداری می تواند باعث بروز آسیب هایی در فرزندان ان ها شود. ازجمله این آسیب ها کم بودن وزن بچه به دنیا آمده می باشد.

این ها تنها بخشی از عوارضی است که در صورت درمان نکردن عفونت های کلیه ممکن است بوجود آید. بنابراین در صورت مشاهده علائم این بیماری باید در اولین فرصت به متخصص ارولوژی مراجعه کرده و درمان را زیر نظر وی شروع کنید.

علائم عفونت کلیه ها

ازجمله علائمی که هنگام عفونت ممکن است بوجود آید:

  • تب
  • درد در پهلو ها ، کمر و کشاله ران
  • درد شکم
  • تکرار ادرار
  • احساس سوزش یا درد هنگام ادرار
  • وجود خون در ادرار
  • ادرار با بوی بد یا کف آلود

چه هنگام باید به پزشک مراجعه کرد؟

بهترین توصیه قطعا این مورد است که با مشاهده علائمی غیر طبیعی باید در سریع ترین زمان آن را با پزشک درمیان گذاشت. در مورد عفونت کلیه ها نیز این مورد صادق است که شما باید در صورت مشاهده علائم فوق به ویژه وجود خون در ادرار یا حالت تهوع به همراه آن باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: نارسایی کلیه ، از دلایل تا درمان آن

دلیل عفونت کلیه ها

عفونت زمانی آغاز می شود که باکتری ها از طریق لوله های حامل ادرار وارد ادرار شده و در انجا شروع به تکثیر می کنند. البته عفونت از دیگر نقاط بدن می تواند وارد خون شده و در نهایت به کلیه ها برسد. به طور مثال اگر شما از مفصل مصنوعی استفاده کرده باشید با عفونت نمودن آن قسمت ، عفونت وارد جریان خون شده و به کلیه ها می رسد. عواملی که احتمال ابتلا به عفونت کلیه را افزایش می دهد.

جنسیت

زنان بیشتر از مردان در خطر عفونت کلیه قرار دارند. آناتومی بدن زنان به گونه ای است که مجرای ادرار آن ها کوتاه تر از مردان است به همین دلیل باکتری ها فاصله کوتاه تری تا خارج شدن از مثانه دارند .

مورد دیگر آن که فاصله نزدیک مقعد و واژن  فرصت مناسبی را برای باکتری جهت تکثیر در محیط مثانه ایجاد می کند. این باکتری ها در نهایت به سمت کلیه ها حرکت خواهند کرد.

بسته شدن مجرای ادرار

احتمال ابتلا به عفونت در مواقعی که مانعی در مجرای ادرار قرار داشته باشد افزایش پیدا می کند. وجود موانعی همچون سنگ کلیه ، بزرگ شدن پروستات یا … می تواند باعث کند شدن حرکت ادرار شده و شرایط را برای ایجاد عفونت مهیا کند.

ضعف سیستم ایمنی بدن

کاهش یا مختل شدن سیستم ایمنی بدن به وسیله بیماری های مختلف می تواند زمینه ساز ایجاد عفونت در کلیه ها شود. بیماری هایی همچون دیابت یا اچ آی وی ازجمله بیماری هایی هستند که سیستم ایمنی بدن را مختل می کنند. علاوه بر ان داروهایی نیز وجود دارند که عملکرد مشابه ای را بوجود می آورند همچون داروهای مصرفی بعد از عمل پیوند. بیمار در این مواقع باید حتما حواسش به سیستم ایمنی بدنش باشد تا مشکلی برای او بوجود نیاید.

استفاده طولانی مدت از سوند ادرار

سوند لوله ای است که برای تخلیه ادرار از مثانه استفاده می شود. افرادی که به هر دلیل نمی توانند از تخت خود بلند شوند برای تخلیه ادرار لازم است از سوند استفاده کنند. استفاده طولانی مدت از سوند می تواند زمینه ساز ایجاد عفونت در کلیه شود.

جاری شدن ادرار در مسیر اشتباه

بعضی از بیماری ها باعث برگشت ادرار به سمت مثانه می شوند. این برگشت می تواند باعث شود مقدار کمی ادرار از مثانه به سمت کلیه ها حرکت کند. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در دوران کودکی عفونت کلیه ها را تجربه کرده اند و احتمال تجربه آن در سنینی بالاتر نیز وجود خواهد داشت.

چگونه عفونت کلیه را تشخیص دهیم ؟

برای شناسایی عفونت ، پزشک معمولا از شما می خواهد که در مورد علائم این بیماری همچون تب ، کمر درد یا … صحبت کنید. در ادامه اگر پزشک در تشخیص خود مشکوک باشد از شما می خواهد نمونه ای از ادرار خود را به آزمایشگاه تحویل دهید تا میزان خون یا چرک موجود در آن مورد ارزیابی قرار گیرد.علاوه بر ان آزمایش هایی همچون سونوگرافی ، اسکن توموگرافی یا عکس برداری به کمک اشعه ایکس در تشخیص هر چه دقیق تر به پزشک کمک می کند.

درمان عفونت کلیه ها

مصرف آنتی بیوتیک

اولین قدم برای درمان عفونت در کلیه ها استفاده از آنتی بیوتیک است. اینکه چه نوع دارو یا در چه بازه زمانی باید مصرف کنید بستگی به نتایج آزمایشات شما دارد. به طور معمول چند روز بعد از مصرف داروها به صورت مرتب علائم بیماری کم کم از بین می روند و بهبودی حاصل می شود. حتما توجه داشته باشید گاهی پزشک از شما می خواهد با وجود از بین رفتن علائم بیماری شما همچنان به مصرف دارو ها ادامه دهید. بنابراین شما باید دوره درمان خود را  با توجه به گفته های پزشک کامل کنید تا علائم پنهان بیماری نیز به طور کامل برطرف شود.

بستری شدن در بیمارستان

در صورتی که شدت عفونت در فرد زیاد باشد ممکن است پزشک دستور بستری شدن را صادر کند. بستری شدن در بیمارستان برای قرار گیری تحت مراقبت بهتر صورت می گیرد. بستری شدن در بیمارستان شامل تزریق انواع آنتی بیوتیک از طریق ورید دست می باشد که به بهبود هرچه زودتر بیمار کمک می کند. طول زمان بستری شدن فرد بیمار وابسته به شدت بیماری او می باشد.

اصلاح سبک زندگی و درمان خانگی

برای کاهش ناراحتی های بعد از دوران درمان می توانید اقداماتی را انجام دهید. این اقدامات نظیر:

استفاده از گرما: پد های گرم را می توانید روی کمر ، پهلو یا شکم خود قرار دهید تا احساس درد در شما کمتر شود.

استفاده از مسکن ها: می توانید از پزشکتان بخواهید که برای کاهش درد های شما داروهای مسکن تجویز کند.

سطح آب بدن: سعی کنید سطح آب بدن خود را تنظیم نمایید و با نوشیدن مایعات به اندازه کافی باکتری ها را از مجرای ادرار خود دفع نمیایید. همچنین در نظر داشته باشید که از نوشیدن کافئین یا نوشیدنی های الکلی تا رفع مشکل عفونت پرهیز کنید.

راه های پیشگیری از عفونت کلیه

راه های پیشگیری از عفونت کلیه

همیشه گفته اند که پیشگیری بهتر از درمان است. پیشگیری از بیمار شدن هواره باعث صرفه جویی در هزینه ها و زمان شما خواهد شد و زندگی شما را مختل نخواهد کرد. به همین دلیل سعی می کنیم در این قسمت راه های پیشگیری از ابتلا به عفونت را به شما یاد آور شویم. افراد مختلف به ویژه زنان می توانند با رعایت این نکات از ایجاد عفونت در کلیه های خود جلوگیری کنند.

مایعات بنوشید.

مصرف زیاد مایعات می تواند به دفع مواد زاید و باکتری ها در زمان ادرار کمک کند.

مکرر ادرار کنید.

سعی کنید همواره ادرار خود را به تاخیر نیاندازید. این کار می تواند در طولانی مدت صدماتی به سلامتی شما بزند.

پس از مقاربت مثانه خود را بشویید.

پس از مقاربت در اولین فرصت ادرار کنید تا باکتری های موجود توسط ادرار دفع شده و احتمال ابتلا به عفونت کاهش پیدا کند.

انواع عفونت های کلیه

عفونت کلیه می تواند به دسته های بدون عارضه ، عارضه دار و عفونت مزمن تقسیم بندی شود.

عفونت عارضه دار به عفونتی گفته می شود که مشکلی همراه ان باشد وبدن بیمار به درمان ها پاسخ ندهد. این عفونت ها همچنین می تواند به دلیل وجود ناهنجای در مسیر مجرای ادراری نیز ایجاد شود نظیر: انسداد مجرای ادراری یا دیابت یا به معنی درگیری شدید کلیه ها باشد که ممکن است بنابر دلایلی همچون آبسه یا انسداد کلیه بزرگ ایجاد شده است.

کدام باکتری ها باعث عفونت در کلیه می شوند ؟

شایع ترین باکتری که می تواند باعث ایجاد عفونت در کلیه ها شود ، باکتری ای.کلای می باشد.این باکتری نزدیک به 80 درصد عفونت های ایجاد شده را  تشکیل می دهد.علاوه بر این باکتری ، باکتری های دیگری نظیر کلبسیلا، پروتئوس، سودوموناس، انتروکوک و استاف اورئوس نیز وجود دارند.

در انتها یاد آور می شویم که در صورت مشاهده علائم گفته شده حتما به پزشک مربوطه مراجعه کنید تا روند درمان بیماری برای شما به سرعت آغاز شود.

بیشتر بخوانید: پیوند کلیه و هر آنچه باید درباره آن بدانید!
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *