نارسایی کلیه ، از دلایل تا درمان آن

نارسایی کلیه

نارسایی کلیه از بیماری های شایع و مشکل ساز برای بشر می باشد که می تواند عوارض سختی را به دنبال داشته باشد. کلیه مواد زائد و مایعات اضافی را از خون فیلتر می کند ، که به وسیله ادرار دفع می شوند. هنگامی که بیماری مزمن کلیه به مرحله پیشرفته می رسد ، سطح خطرناک مایعات ، الکترولیت ها و ضایعات می توانند در بدن شما ایجاد شود.

نارسایی کلیه هنگامی رخ می دهد که کلیه های شما توانایی فیلتر کردن ضایعات کافی از خون شما را از دست می دهند.دلایل بی شماری از نارسایی کلیه وجود دارد ، و درمان بیماری زمینه ای ممکن است اولین قدم برای اصلاح ناهنجاری کلیه باشد.

برخی از دلایل نارسایی کلیه قابل درمان است و ممکن است عملکرد کلیه به حالت عادی برگردد. تشخیص نارسایی کلیه معمولاً با آزمایش خون اندازه گیری BUN ، کراتینین و میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) انجام می شود.

چه عواملی باعث نارسایی کلیه می شود؟

هنگامی که کلیه های شما آسیب دیده باشد ، ممکن است آنطور که باید کار نکنند. اگر آسیب به کلیه های شما بدتر شود و کلیه های شما کمتر و کمتر توانایی انجام کار خود را دارند ، شما به بیماری مزمن کلیه مبتلا هستید. نارسایی کلیه آخرین (شدیدترین) مرحله بیماری مزمن کلیه است. به همین دلیل است که نارسایی کلیه ،  ESRD نیز گفته می شود.

دیابت شایعترین علت این بیماری است. فشار خون بالا دومین علت شایع است. سایر مشکلاتی که می تواند باعث نارسایی کلیه شود عبارتند از:

  • بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس و نفروپاتی
  • بیماری های ژنتیکی مانند بیماری کلیه پلی کیستیک
  • مشکلات دستگاه ادراری

بعضی اوقات کلیه ها می توانند خیلی ناگهان (در طی دو روز) کار خود را متوقف کنند. به این نوع نارسایی کلیه آسیب حاد کلیه یا نارسایی حاد کلیوی گفته می شود. علل شایع نارسایی حاد کلیوی شامل موارد زیر است:

  • حمله قلبی
  • مصرف مواد مخدر
  • خون کافی به کلیه ها نمی رسد
  • مشکلات دستگاه ادراری

این نوع نارسایی کلیه دائمی نیست. کلیه ها اگر مشکلات سلامتی جدی دیگری نداشته باشید با درمان به حالت عادی یا تقریباً عادی برمی گردند. یک سبک زندگی سالم و همکاری با پزشک برای کنترل این مشکلات می تواند به کلیه های شما کمک کند.

علائم نارسایی کلیه

معمولاً افرادی که نارسایی کلیه دارند علائم کمی از بیماری خواهند داشت. گاها علائمی وجود ندارد. داشتن یک یا بیشتر از هر یک از علائم زیر ممکن است نشانه مشکلات جدی کلیه باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم ، باید سریعاً با پزشک مراجعه نمایید. علائم احتمالی شامل موارد زیر است:

  • مقدار ادرار کاهش می یابد
  • تورم پاهاو مچ پا
  • تنگی نفس
  • خواب آلودگی یا خستگی بیش از حد
  • حالت تهوع مداوم
  • گیجی
  • درد یا فشار در سینه
  • تشنج
  • کما
  • درد شکم
درمان نارسایی کلیه

تست نارسایی کلیه

چندین آزمایش وجود دارد که پزشک می تواند از آن برای تشخیص نارسایی کلیه استفاده کند:

آزمایش ادرار یکی از این موارد است. پزشک در ابتدا آزمایش ادرار را برای آزمایش هرگونه ناهنجاری از جمله پروتئین غیر طبیعی یا قند موجود در ادرار انجام می دهد. همچنین ممکن است رسوب ادرار نیز مورد بررسی قرا گیرد. این آزمایش ها میزان گلبول های قرمز و سفید را اندازه گیری می کند ، میزان باکتری ها را بررسی می کند.

اندازه گیری خروجی ادرار یکی از ساده ترین آزمایش ها برای کمک به تشخیص نارسایی است. کمبود ادرار ممکن است نشان دهد بیماری های گوناگون باشد.

پزشک همچنین آزمایش خون را برای اندازه گیری موادی که از طریق کلیه های شما فیلتر می شوند ، مانند نیتروژن ، اوره خون و کراتینین (Cr) را توصیه می کند. افزایش سریع سطوح این موارد ممکن است نشان دهنده نارسایی حاد کلیه باشد.

آزمایشاتی مانند سونوگرافی ، MRI و سی تی اسکن از خود کلیه ها و همچنین دستگاه ادراری به پزشک اجازه می دهد تا به دنبال انسداد یا ناهنجاری در کلیه ها باشد.در صورت لزوم جراح می تواند نمونه برداری را نیز تجویز کند.

این آزمایشات می تواند به تعیین اینکه کلیه ها آنطور که باید عمل می کنند یا خیر،  کمک کند. سایر آزمایشات بررسی عملکرد کلیه ممکن است به پزشک شما کمک کند تا عاملی که باعث ایجاد علائم شود را مشخص کند.

درمان نارسایی کلیه

افراد مبتلا به این بیماری برای زندگی به دیالیز یا پیوند کلیه احتیاج دارند. هیچ درمانی قطعی برای این بیماری وجود ندارد ، اما بسیاری از افراد در حالی که دیالیز می کند و یا حتی بعد از پیوند کلیه، زندگی طولانی دارند.  پزشک می تواند به شما در تشخیص اینکه کدام روش درمانی برای شما مناسب است کمک کند.

دیالیز

در این روش  با استفاده از دستگاه مخصوصی خون را فیلتر و تصفیه می کند. در واقع دستگاه وظیفه کلیه ها را انجام می دهد.در حین انجام این کار باید رژیم غذایی کم پتاسیم و کم نمک را  دنبال کنید. دیالیز نارسایی کلیه را درمان نمی کند ، اما اگر در زمان های مناسب به درستی انجام شود ، می تواند عمر شما را طولانی کند.

کلیه های شما برای حفظ سلامت شما کارهای زیادی انجام می دهند. تمیز کردن خون فقط یکی از کارهای آنهاست. کلیه ها مواد شیمیایی و مایعات موجود در بدن را کنترل می کنند ، به کنترل فشار خون و به ساخت گلبول های قرمز کمک می کنند. دیالیز فقط بعضی از کارها را انجام می دهد که کلیه های سالم انجام می دهند. بنابراین ، حتی اگر شما به دلیل نارسایی کلیه تحت درمان قرار بگیرید ، ممکن است برخی از مشکلات ناشی از داشتن کلیه هایی که به خوبی کار نمی کنند ، همچنان وجود داشته باشد.

پیوند کلیه

یکی دیگر از گزینه های درمانی پیوند کلیه است. یک کلیه پیوند شده می تواند به طور عادی کار کند و  دیگر نیازی به دیالیز نیست. جراحی پیوند ممکن است گزینه درمانی مناسبی برای همه نباشد. همچنین ممکن است عمل جراحی ناموفق باشد. در مورد اینکه آیا شما کاندید خوبی برای پیوند کلیه هستید ، با پزشک خود صحبت کنید.

اگر نارسایی کلیه یا بیماری کلیوی دارید ، پزشک توصیه خواهد کرد که میزان مصرف نوشیدنی الکلی را محدود کنید. برای برخی افراد ، حذف کامل الکل از رژیم غذایی بهترین گزینه است.

دیابت و نارسایی کلیه

دیابت شایعترین علت این نارسایی است. قند خون کنترل نشده می تواند به کلیه ها آسیب برساند. این آسیب ها می تواند با گذشت زمان بدتر شود.

نفروپاتی دیابتی یا آسیب کلیوی ناشی از دیابت نوع 1 یا نوع 2 قابل برگشت نیست. کنترل قند خون و فشار خون می تواند به کاهش این آسیب ها کمک کند. مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک نیز مهم است.

اگر مبتلا به دیابت هستید ، پزشک به احتمال زیاد غربالگری نارسایی کلیه را انجام می دهد. اگر مدت زیادی است که مبتلا به دیابت هستید ، خطر ابتلا به نفروپاتی دیابتی نیز افزایش می یابد.

نمی توان دقیقاً گفت که فرد مبتلا به نارسایی کلیه چه مدت زندگی خواهد کرد.این موضوع در هر فرد مبتلا به مشکلات کلیه متفاوت است. به طور کلی ، فرد مبتلا به دیالیز می تواند انتظار داشته باشد به طور متوسط ​​5 تا 10 سال زندگی کند تا زمانی که درمان خود را دنبال کند. برخی از عواملی که در امید به زندگی نقش دارند:

  • سن
  • مرحله بیماری کلیوی
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *