بیماریهایی که باعث لاغری می شوند

جمعیت کره زمین از نظر وزن و تناسب اندام به سه گروه تقریبا برابر تقسیم می شوند گروه اول افرادی که دچار اضافه وزن هستند (چاق هستند) گروه دوم افرادی که دچار کمبود وزن هستند (لاغر هستند) و گروه سوم که دارای تناسب اندام هستند (نه چاق هستند نه لاغر). پس می توانیم بگوییم که اگر طریقه سوخت ساز بدن را متوجه شویم میتوانیم دلایل چاقی یا لاغری بدن را نیز متوجه شویم و به شرح بیماریهایی که باعث لاغری می شوند بپردازیم. البته این نکته لازم به ذکر است که همه ما ممکن است دچار کاهش یا افزایش وزن شویم اما اگر به طور ناگهانی دچار کاهش وزن شویم باعث نگرانی است و باید علت یابی شود.

برای انجام دادن کار های گوناگون بدن ما به انرژی نیاز دارد که این انرژی لازم را از طریق خوراکی هایی که ما مصرف می کنیم بدست می آورد، که در این زمینه میتوان گفت که اگر انرژی دریافتی به اندازه انرژی باشد که بدن برای انجام فعالیت های خود نیاز دارد باشد وزن ثابت می ماند و تغییری نمی کند ( اگر لاغر بوده لاغر می‌ماند و اگر چاق بوده چاق می‌ماند ) و اگر این انرژی وارد شده  به بدن از انرژی مورد نیاز بدن بیشتر باشد بدن به صورت اتوماتیک باقی مانده این انرژی را در خود ذخیره می کند که این انرژی های انباشته شده بیشتر اوقات به صورت بافت چربی در بخش های مختلف بدن باقی می مانند که یکی از دلایل اضافه وزن هم همین چربی ها هستند.

ولی اگر انرژی دریافت شده کمتر از انرژی باشد که بدن نیاز دارد بدن مجبور است علاوه بر استفاده از انرژی دریافتی از انرژی که در بدن به صورت چربی ذخیره شده است هم استفاده کند و در صورت نبودن بافت چربی بدن  انرژی مورد نیاز خود را از سوزاندن بافت های دیگر  تامین می کند که باعث لاغری بدن می شود.

بیماری هایی که باعث لاغری می‌شوند

بیماریهایی که باعث لاغری می شوند

تغذیه در لاغری بسیار تاثیر گذار است به صورتی که بیشتر لاغری افراد از تغذیه آن ها نشات می گیرد، ولی بعضی از علت های لاغری هم عبارت اند از:

فعالیت بیش از حد

وجود بیماری هایی مانند سل و سرطان

کم خونی

مشکل در هضم کردن غذا و مشکل در جذب کردن غذا

اضطراب، افسردگی، هیجان

بیماری های مربوط به روده

وجود داشتن اختلالات هورمونی و متابولیکی مانند تیروئید و مرض قند

آرتریت روماتوئید

رژیم غذایی نامناسب

عوامل آب و هوایی

تاثیر فعالیت بیش از حد

ببعض از کارها جز مشاغل سخت محسوب می‌شوند مانند کارگران ساختمانی. این افراد به دلیل این که درآمد بالایی  ندارند نمیتوانند به تغذیه خود برسند در نتیجه دچار کاهش وزن شده و لاغر می شوند.

وجود بیماری های مزمن

بیماری های مزمن مانند سرطان های بدخیم، تومور، زخم معده و یا سل باعث کاهش وزن و لاغر شدن می شود.

کم خونی

اشخاصی که کم خونی دارند معمولا اشتهای بسیار کمی هم دارند وشاید هم بی اشتها باشند ولی بعضی اوقات کم خونی باعث مصرف مواد نامناسب می شود و این  کار معمولا باعث لاغری می شود.

 مشکل در هضم کردن غذا و جذب کردن غذا

بعضی از بیماری های دستگاه گوارشی مانند کولیت (ورم معده) باعث کم شدن اشتها و کم شدن دائمی وزن می شود. اگر شما جزو افرادی هستید که کولیت روده دارند لطفا نکات زیر را رعایت کنید.

دور بودن از هیجان و عصبانیت و همچنین استراحت  برای شما خوب و مفید است.

از نوشیدن مشروبات الکلی و نوشیدنی های گاز دار حتما دوری کنید.

چایی پر رنگ ، سبزی خام،میوه کال، ادویه و خشکبار را از سبد غذایی خود حذف کنید.

از غذا های چرب و سرخ  کردنی کمتر استفاده  کنید.

افسردگی از علل کاهش وزن ناگهانی

افسردگی، اضطراب، هیجان

یکی از دلایل لاغری در افراد سختی ها و مشکلات اجتماعی هست که باعث می شود شخص دچار افسردگی یا این گونه بیماری ها شود و نتیجه آن کم شدن اشتها و در نتیجه لاغری می شود.

کاهش وزن به علت بیماری های روده

داشتن علائمی مانند دل درد، حالت تهوع، تغییر رنگ در مدفوع که بعد از خوردن غذاهای چرب ایجاد می‌شود به علت مشکلات پانکراس است که موجب کاهش وزن ناگهانی در فرد می‌شود. یکی دیگر از بیماری هایی که علائم آن کاهش ناگهانی وزن، اسهال و … است بیماری سلیاک می‌باشد. 

وجود اختلالات هورمونی ومتابولیکی

دیابت

دیابت یا بیماری قند به علت تغییرات در ترشح انسولین موجب کاهش وزن در فرد می‌شود. در ضمن افراد مبتلا به دیابت باید تلاش کنند تا لاغر شوند زیرا کاهش وزن به کنترل بیماری در افراد مبتلا به دیابت کمک میکند.

پرکاری تیروئید

مقدار فعالیت غده تیروئید بر چاقی و لاغری افراد تاثیر گذار است ترشح هورمن تیروکسن از غده تیروئید در خون بر میزان سوخت وساز بدن تاثیر گذاشته و متابولیسم بدن تغییر میکند ودر نهایت باعث ایجاد چاقی ولاغری در فرد میگردد و اگر فرد مبتلا به پرکاری و کم کاری تیروئید به دز مناسب دارو را دریافت کند چاقی ولاغری که در اثر کم کاری و یا پر کاری تیروئید به وجود امده درمان میشود در ضمن افرادی که دچار لاغری شدید شده اند در ابتدا باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرند تا مشخص شود که این لاغری در اثر اختلال در کارکرد غده تیروئید بوده یا خیر، در صورت تشخیص درمان شروع شود.

علائم مربوط به بیماری کم کاری و پر کاری تیروئید

پرکاری تیروئید

لاغری، افزایش ضربان قلب ، TSH کاهش میابد، T3 و T4  کاهش میابد ، عرق زیاد ، اندازه غده تیروئید کوچک میشود ، خواب کاهش میابد ، کلسترول کاهش میابد، عصبانیت و تند خویی در فرد مبتلا ، و کاهش قدرت بدن.

کم کاری تیروئید

وزن بدن افزایش میابد ، ضربان قلب کاهش میابد ، مقدار TSH  افزایش پیدا میکند  T3  و T4  کاهش پیدا میکند، دمای بدن کاهش پیدا میکند ، غده تیروئید بزرگ میشود ، خواب آلودگی ، افزایش کلسترول بدن ، خستگی.

آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید از عفونت هایی است که باعث کاهش اشتها و کاهش وزن می‎شود و به علت ایجاد التهاب در روده (مواد غذایی را جذب می‌کند) و از این رو باعث کاهش وزن خواهد شد.

رژیم غذایی نامناسب

با افزایش سن شکم ما آهسته تر غذا را هضم می‌کند و سیر بودن طولانی تر خواهد بود. همچنین سیگنال های مغز ما درباره پر بودن شکم ماست ضعیف تر می‌شود. و این امر موجب کمتر غذا خوردن فرد شده و این کار مانع جذب مواد مغذی در بدن شده و نتیجتا کاهش وزن را به همراه دارد. 

آب  و هوا

هوای سرد باعث می شود تا اشتهای انسان تحریک شود ودر نتیجه غذای بیشتری مصرف کند و هوای گرم باعث کاهش اشتها و در نتیجه کاهش مصرف غذا میگردد از طرف دیگر متابولیسم پایه در منطق گرمسیر از مناطق معتدل کمتر می باشد.

علاوه بر موارد بالا عوامل دیگری هستند که موجب لاغری و کاهش ناگهانی وزن می‌شود:

  • اعتیاد
  • بیماری زوال عقل
  • کلسیم بیش از اندازه در بدن
  • بیماری ایدز
  • اولسر یا زخم های گوارشی
  • مشکلات ریوی 
  • نارسایی کلیه

نکته: ممکن است افراد لاغر زیاد غذا بخورند اما هیچگاه چاق نشوند. در واقع بهترین کار این است که تغذیه سالم را داشته باشند تا بتوانند آن را به کار گیرند باید از یک رژیم غذایی پر کالری و کم حجم استفاده کنند تا به وزن ایده ال خود برسند. علاوه بر انرژی مورد نیاز بدنشان باید مقدار 1100 کالری انرژی اضافه تردریافت کنند .در واقع باید سعی کنند تا در هفته یک کیلو گرم وزن اضافه نمایند. پیشنهاد ما این است که ابتدا علت لاغربودن خود را با مراجعه به پزشک متوجه شوند سپس در راستای بهبود آن بیماری کارهای لازم را انجام دهند و به وزن ایدآل خود برسند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

  • هدایت کریملر

    با سلام پسرم 17 ساله هست و خیلی لاغره و دو فرزندم که از او بزرگتر هستن وزن معمولی دارند این پسرم درسته هر غذایی را نمیخوره ولی غذای جایگزین میخوره مشکل تغذیه نداره ولی خیلی لاغره قدش هم متوسط هست لطفا راهنمایی فرمایید

    ۲۱ مهر ۱۴۰۰ پاسخ دهید
  • مرتضی خسروی

    سلام من ۳۴ سالمه حدود ۱۰ کیلو در دو ماه وزن کم کردم خیلی عصبانی میشم و همیشه اخم روی صورتم هست و بی حوصله و افسرده شدم و به سختی میتونم بخندم این کاهش وزن دلیلش میتونه افسردگی باشه ؟
    البته ضربات قلبم هم خیلی بالا هست

    ۱۷ آذر ۱۴۰۰ پاسخ دهید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *