دیابت نوعی بیماری است که با بالا رفتن قند خون خود را نشان می دهد. افرادی که به این بیماری مبتلا شده اند، حتماً باید از یک رژیم غذایی خاص استفاده کنند. شاید برایتان سوال پیش بیاید که در این دوران از چه مواد غذایی باید استفاده کرد؟رژیم غذایی برای دیابت به چه صورت است ؟
رژیم غذایی برای دیابت به معنای خوردن سالم ترین غذاها به مقدار متوسط است. در واقع یک برنامه غذایی سالم است که به طور طبیعی سرشار از مواد مغذی و کم چربی است. عناصر اصلی میوه ، سبزیجات و غلات هستند
قبل از مصرف موارد غذایی توصیه شده حتما با پزشک خود مشورت کنید!
فهرست مقالات
چرا افراد دیابتی به برنامه غذایی سالم نیاز دارند ؟
اگر مبتلا به دیابت یا پیش دیابت هستید ، احتمالاً پزشک توصیه می کند که نزد یک متخصص تغذیه بروید تا به شما در تهیه یک برنامه غذایی سالم کمک کند. این کار به شما کمک می کند قند خون (گلوکز) خود را کنترل کنید ، وزن خود را مدیریت کرده و فاکتورهای خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا و چربی خون بالا را کنترل کنید.
خوردن کالری و چربی اضافی ،باعث افزایش نامطلوب قند خون می شود. اگر گلوکز خون تحت کنترل قرار نگیرد ، می تواند مشکلات خطرناک همچون آسیب عصبی ، نارسایی کلیوی و بیماری های قلبی را به دنبال داشته باشد. شما می توانید با انتخاب غذایی سالم و ردیابی عادات غذایی ، سطح قند خون خود را در حد مطمئن نگه دارید.
برای اکثر مبتلایان به دیابت نوع 2 ، کاهش وزن می تواند کنترل قند خون را آسان تر کند و انواع دیگری از مزایای سلامتی را ارائه می دهد. در صورت نیاز به کاهش وزن ، رژیم غذایی دیابت روشی مناسب و مفید برای رسیدن به هدف را فراهم می کند.
افرادی که به دیابت دچار شده اند نباید از این غذا ها استفاده کنند:
- گوشت های چرب
- مصرف چربی های حیوانی (کره، مارگارین، خامه، پنیر)
- قندهای سریع الجذب (شکر سفید، مربا، شیرینی)
و اما غذاهایی که می توانند استفاده کنند:
- غلات
- نشاسته ها
- میوه های خشک
چه مواد غذایی باید در بشقاب یک دیابتی باشد؟
پروتئین ها + غلات + سبزیجات
رژیم دیابت مبتنی بر خوردن سه وعده غذایی در روز به طور منظم است. این روش به بیمار کمک می کند انسولینی که بدناز طریق دارویی تولید می کند بهتر استفاده کند.یک دیابتی باید در نظر داشته باشد که در روز چه مواد غذایی را مصرف کند و چگونه این غذا ها را با هم ترکیب کند.این غذا باید، شامل پروتئین ها، غلات و سبزیجات باشد.
پروتئین ها: پروتئین ها از موارد مهم مواد غذایی می باشد و پروتئین را در ماهی ها، گوشت پرندگان، سبزیجات و خمیر توفو می توان یافت و مصرف کرد.
غلات: غلات را میتوان به شکل خمیر و نان، برنج کامل، بلغور مورد استفاده قرار داد.
سبزیجات: تمام سبزیجات (پخته، خام، تازه، منجمد یا به شکل کنسرو) که با مقدار کمی روغن (روغن زیتون یا روغن کُلزا) برای خوردن آماده میشوند.
در رژیم غذایی برای دیابت باید مواد زیر را بگنجانید :
- ماهی
- دانه کتان
- روغن زیتون
- کلم بروکلی
- شیر و ماست
- گردو
- میوه های قرمز و بنفش
- سیب
- هویج
- گوشت گاو و مرغ
- جو
- نان سبوس دار
اسیدهای چرب موجود در ماهی احتمال ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر انسولین و التهاب را که از جمله فاکتورهای اصلی ابتلا به ناراحتی های قلبی – عروقی است، پایین می آورد. در دانه های کتان پروتئین، فیبر، چربی های خوب وجود دارد و این ترکیبات همگی قند خون را تنظیم کرده و به سلول ها در جذب انسولین کمک می کنند.
روغن زیتون یکی از مواد غذایی می باشد که می تونید به عنوان مزه دار کردن مواد غذایی خود از آن استفاده کنید و برای طبخ غذای خود از این روغن استفاده کنید. زیرا روغن زیتون طبیعی حاوی ترکیبات ضدالتهابی و قوی است .
مصرف انواع میوه های قرمز و بنفش مانند انگور قرمز، انار، آلو سیاه، آلبالو و گیلاس، کلم قرمز و چغندر می تواند قند خون شما را تنظیم کند. این میوه ها حاوی ترکیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند و برای بیماران دیابتی مفید می باشند.
چه غذاهایی برای دیابتی ها ممنوع می باشد؟
مواد غذایی که افراد دیابتی به شدت باید از آن دوری نمایند :
برنج سفید
این خوراکی یکی از خطرناک ترین خوراکی ها برای دیابت، می باشد. طبق مطالعات انجام شده ، دیابتی ها نباید بیش از حد مجاز برنج سفید مصرف کنند زیرا کربوهیدرات این مواد غذایی بالا می باشد و می تواند برای دیابت نوع 2 بسیار خطرناک باشد. بنابراین افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف هر چیزی که به وسیله آرد سفید سرخ شده و درست می شود خودداری کنند.
سس گوجه
سس گوجه یکی دیگر از مواد خوراکی ناسالم برای دیابتی ها می باشد. سس گوجه حاوی شکر تصفیه شده می باشد و از سدیم بالایی برخوردار است. به همین دلیل است که بیماران دیابتی باید از مصرف سس گوجه فرنگی اجتناب کنند و یا آن را در مصرف روزانه خود خط بزنند.
آبنبات
کاملا مشخص است که شکلات برای دیابتی ها بسیار خطرناک است زیرا قند بالا و مواد مغذی کمی دارد. آبنبات همچنین باعث چاقی می شود.
سیب زمینی سرخ کرده
بدون شک یکی از محبوب ترین غذا ها محسوب می گردد ولی متاسفانه بیمار های دیابتی نمی توانند از این غذا استفاده کنند. سیب زمینی های سرخ شده 25 گرم چربی دارند و حدود 500 کالری ، در حالی که کربوهیدرات آن در حدود 63 گرم است. سیب زمینی سرخ کرده باعث افزایش وزن و چاقیی نیز می شود.
یک روش ساده برای رژیم غذایی دیابتی
انجمن دیابت آمریکا روش ساده ای از برنامه ریزی غذا را ارائه می دهد. در اصل ، بیشتر بر خوردن سبزیجات تمرکز دارد. هنگام تهیه غذای روزانه خود این مراحل را دنبال کنید:
- نیمی از بشقاب خود را با سبزیجات غیر منجمد مانند اسفناج ، هویج و گوجه فرنگی پر کنید.
- یک چهارم از بشقاب خود را با پروتئین مانند ماهی ، گوشت بدون چربی یا مرغ پر کنید.
- ربع آخر را با یک ماده سبوس دار مانند برنج قهوه ای یا سبزیجات نشاسته ای مانند نخود سبز پر کنید.
- چربی های “خوب” مانند آجیل یا آووکادو را در مقادیر کمی مصرف کنید.
- یک وعده میوه یا لبنیات و یک نوشیدنی آب یا چای یا قهوه بدون شکر را اضافه کنید.
هنگام برنامه ریزی وعده های غذایی ، اندازه و میزان فعالیت خود را در نظر بگیرید.
رژیم دیابت مزایای دیگری نیز دارد. از آنجا که یک رژیم غذایی دیابت مقدار زیادی میوه ، سبزیجات و فیبر را توصیه می کند ، به دنبال آن احتمال خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و انواع خاصی از سرطان را کاهش می دهد. و مصرف لبنیات کم چربی می تواند خطر ابتلا به پوکی استخوان در آینده را کاهش دهد.
دیدگاه کاربران