شيمی درمانی در سرطان سينه

سرطان سینه از شایعترین نوع سرطان در بین خانم ها می باشد . بیشتر زنانی که به سرطان پستان مبتلا هستند بیش از 50 سال سن دارند اما زنان جوان تر نیز می توانند به سرطان پستان مبتلا شوند. در صورت تشخیص در مراحل اولیه ، احتمال بهبودی بسیار زیاد است.  ناگفته نماند سرطان سینه در بین مردان نیز مشاهده می شود. شيمی درمانی در سرطان سينه از جمله مراحل درمان است. 

در شیمی درمانی از داروهای ضد سرطانی استفاده می کنند که ممکن است داخل رگ تزریق شود و یا به صورت خوراکی باشد . این داروها از طریق جریان خون حرکت می کنند تا درهمه نقاط بدن به سلول های سرطانی برسند. بعضی اوقات ممکن است شیمی درمانی مستقیماً به مایع نخاعی که مغز و نخاع را احاطه کرده است ، تزریق شود.

شیمی درمانی برای سرطان سینه احتمال بهبودی را افزایش می دهد . خطر بازگشت سرطان را کاهش می دهد ، علائم ناشی از سرطان را کاهش می دهد و به افراد مبتلا به سرطان کمک می کند تا با کیفیت بهتر زندگی طولانی تری داشته باشند.

شيمی درمانی در سرطان سينه

چه زمانی از شيمی درمانی در سرطان سينه استفاده می شود؟

همه زنان مبتلا به سرطان سینه به شیمی درمانی احتیاج نخواهند داشت ، تشخیص این موضوع با توجه به مرحله بیماری بر عهده پزشک است . اما معمولا در موارد زیر از شیمی درمانی استفاده می شود :

بعد از عمل جراحی (شیمی درمانی کمکی) :

در برخی موارد ممکن است شیمی درمانی کمکی به فرد داده شود تا بتواند سلول های سرطانی را که ممکن است باقی مانده باشند و یا گسترش یافته باشند  به طوری که در آزمایشات تصویربرداری مشاهده نشده اند ، را از بین ببرند. . زیرا اگر این سلول ها مجدد رشد نمایند ، می توانند تومورهای جدیدی را در سایر نقاط بدن به وجود آورند. شیمی درمانی کمکی می تواند خطر بازگشت سرطان سینه را کاهش دهد.

قبل از عمل جراحی :

ممکن است قبل از انجام جراحی پزشک شیمی درمانی را برای از بین رفتن یا کوچک شدن تومور توصیه نماید. همچنین ، با انجام شیمی درمانی قبل از برداشتن تومور ، پزشکان می توانند پاسخ بدن را نسبت به درمان بسنجد. اگر مجموعه اول از داروهای شیمیایی تومور را کوچک و یا از بین نبرد ، پزشک شما می داند که باید سایر داروها استفاده نماید. همانند شیمی درمانی کمکی ، شیمی درمانی قبل از جراحی نیز می تواند خطر بازگشت سرطان سینه را کاهش دهد.

سرطان پیشرفته سینه

شیمی درمانی می تواند به عنوان اصلی ترین روش درمانی برای خانم هایی است که سرطان در بدن آن ها گسترش یافته و به ناحیه زیر بغل کشیده شده است. بعد از درمان های اولیه ، ادامه درمان بستگی به این دارد که شیمی درمانی چقدر تاثیر گذار است و بدن بیمار تحمل ادامه درمان را دارد. بعضی اوقات مشخص نیست که شیمی درمانی مفید خواهد بود یا خیر. آزمایشاتی وجود دارد که می تواند در این زمینه کمک کند.

هدف اصلی شيمی درمانی در سرطان پیشرفته سينه عموماً بهبود کیفیت زندگی  و افزایش طول عمر است.

شیمی درمانی چگونه انجام می شود؟

داروهای شیمی درمانی سینه به طور معمول به داخل ورید  تزریق می شوند . این کار می تواند در مطب پزشک یا در بیمارستان انجام شود. شیمی درمانی در بازه های زمانی مختلف انجام می شود و پس از هر تزریق  یک دوره استراحت به بیمار داده می شود تا اثر دارو بررسی شود.

بازه های زمانی  اغلب بین  2 یا 3 هفتههستند.  این برنامه بسته به داروهای مورد استفاده متفاوت است.  ممکن است تزریق بعدی یک هفته بعد یا دو هفته بعد انجام شود. معمولا این دارو ها بین 3 تا 6 ماه تجویز می شود. طول مدت درمان سرطان پیشرفته سینه بستگی به این دارد که تاثیرگذاری دارو ها به چه صورت بوده است و چه عوارضی را به دنبال داشته است.

عوارض جانبی شیمی درمانی

در فرآیند هدف قرار دادن سلول های سرطانی در حال رشد ، داروهای شیمی درمانی می توانند به سلول های سالم مانند سلول های فولیکول مو ، مغز استخوان و دستگاه گوارش نیز آسیب وارد کنند. برخی از دارو های شیمی درمانی می تواند بر انتهای عصب دست و پا نیز تأثیر بگذارد و منجر به بی حسی ، درد ، سوزش یا سوزن سوزن شدن ، حساسیت به سرما یا گرما یا ضعف در اندام شما شود.

این عوارض جانبی اغلب پس از اتمام درمان یا طی یک سال پس از اتمام شیمی درمانی از بین می روند. در بعضی موارد ، ممکن است ماندگاری بالایی داشته باشند. عوارض جانبی کوتاه مدت شامل:

  • ریزش مو
  • خستگی
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع و استفراغ
  • یبوست یا اسهال
  • زخم های دهان
  • تغییرات پوستی و ناخن
  • افزایش خطر ابتلا به عفونت (به دلیل کمتر بودن گلبولهای سفید که به مبارزه با عفونت کمک می کند)
  • آسیب عصبی (نوروپاتی)

پزشک شما می تواند برای کاهش تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی ، داروهایی تجویز کند. همچنین می توانید با پزشک و پرستار شیمی درمانی در مورد اقداماتی که می توانید برای به حداقل رساندن عوارض جانبی انجام دهید ، صحبت کنید.

بیشتر بخوانید : بهترین غذاهای ضد سرطان سینه
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *