پماد بتامتازون چشمی

بتامتازون، یک داروی کورتیکواستروئید است که برای درمان التهاب ایجاد شده در چشم و گوش مورد استفاده قرار می گیرد. البته زمانی این دارو تجویز می شود که حالت التهابی یا آلرژی ایجاد شده به این نوع داروها واکنش مثبتی نشان دهد. در واقع مصرف این دارو بر روی غشاء سلولی اثر مستقیم داشته و فعالیت کلاژن ها و بافت همبند را کاهش می دهد و با این کار باعث تاخیر در تولید مجدد سلول ها می گردد. کاهش تشکیل عروق جدید و کاهش نفوذپذیری مویرگ های متورم از دیگر اثرات این دارو بر روی بخش ملتهب است. در ادامه به مجله “زیبا بمان” همراه باشید تا درباره پماد بتامتازون چشمی یسشتر بخوانید و اطلاعات لازم را کسب کنید.

پماد بتامتازون چشمی

پماد بتامتازون چشمی

بتامتازون چشمی به دو صورت قطره و پماد در بازار موجود می باشد. این دارو معمولا با نسخه پزشک قابل دریافت است و زمانی تجویز می شود که چشم دچار آسیب دیدگی شده باشد. در برخی از مواقع نیز تجویز پس از عمل جراحی چشم و برای بهبود التهاب و جلوگیری از عفونت ناحیه چشمی صورت می گیرد. در واقع این دارو به عنوان یک ضدعفونی کننده مورد استفاده قرار گرفته و التهاب، سوزش و قرمزی ناشی از آسیب دیدگی را کاهش می دهد.

نحوه استفاده پماد بتامتازون چشمی

با توجه به این که چشم یکی از حساس ترین بخش های بدن محسوب می شود، اکیدا توصیه می کنیم از مصرف این پماد به صورت سرخود و بدون تجویز پزشک خودداری نمایید. قبل از مصرف نیز حتما با پزشک خود مشورت کرده و شرایط خاص یا موارد آلرژیکی که به داروها دارید را برای او شرح دهید. سپس مراحل زیر را برای استفاده درست از این دارو دنبال کنید:

  • قبل از مصرف حتما دستان خود را با آب و صابون خوب بشویید.
  • سر خود را به سمت بالا نگه دارید.
  • پلک پایینی خود را به سمت پایین بکشید و لوله پماد را به صورت وارونه در نزدیکی چشم خود قرار دهید.
  • لوله پماد را به آرامی فشار دهید تا لایه نازکی از آن خارج گردد.
  • ظرف را طوری هدایت کنید که پماد به صورت یک خط نازک در امتداد قسمت پایینی چشم شما کشیده شود.
  • حالا می توانید پلک بزنید و چشمان خود را چند بار باز و بسته کنید تا پماد در تمامی قسمت های آن پخش شود.
  • این مراحل را برای  چشم دیگر نیز به همین صورت تکرار کنید.

پماد بتامتازون چشمی از طریق بخش های مختلف چشم از جمله قرنیه، عنبیه، مشیمیه، زلالیه و شبکیه جذب شده و ناراحتی ایجاد شده را برطرف می سازد.

نکات مهم جهت استفاده از پماد چشم

قبل از استفاده حتما دستورالعمل قرار داده شده در جعبه دارو را بخوانید. نکات نوشته شده در این دستورالعمل شما را با دارو بیشتر آشنا کرده و اطلاعات مفیدی در مورد عوارض یا تداخلات دارویی را به شما می دهد.

در هنگام مصرف دارو باید مراقب باشید نوک لوله پماد به جایی نخورد یا حتی انگشتان دست شما نیز این بخش از پماد را لمس نکند. قسمت نوک لوله مستقیما با چشمان شما در ارتباط بوده و آلوده شدن آن، عفونت چشمی را به دنبال دارد.

پس از استفاده از پماد بتامتازون چشمی ، خصوصا بار اول، تا چند دقیقه دچار تاری دید خواهید بود. سعی کنید به چشمان خود کمی استراحت دهید تا حالت تاری آن برطرف شود. دقت داشته باشید که رانندگی، کار با ابزار و مانند آن، بلافاصله پس از مصرف قطره بسیار خطرناک است. قبل از انجام هرکاری مطمئن شوید که به راحتی می توانید ببینید.

اگر به طور هم زمان از قطره یا پماد چشمی دیگری استفاده می کنید، بین آن ها 10 الی 15 دقیقه فاصله بیندازید. ریختن هم زمان دو قطره در چشم باعث اشک چشمان و جاری شدن آن به سمت بیرون می شود. در این صورت ممکن است مقداری از دارو نیز به همراه اشک از چشمان شما خارج شده و اثر موردنظر را نداشته باشد.

اگر از لنز استفاده می کنید، در زمان مصرف قطره لنز را کنار گذاشته و به جای آن عینک بزنید. این به این دلیل است که پماد چشمی از طریق لنز جذب نمی شوند و تنها باعث ایجاد لک بر روی لنز شما می شوند.

استفاده از پماد چشمی با مقداری سوزش همراه است، اما این ناراحتی زیاد طول نمی کشد و به سرعت برطرف می شود. اگر در چشم خود سوزش بیش از اندازه ای را حس کردید یا دچار خارش شدید یا ورم در اطراف چشم شدید، حتما با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید. اگر به این دارو حساسیت داشته باشید لازم است تا مصرف آن را قطع نمایید.

دقت داشته باشید که پماد چشمی برای دوره درمانی کوتاه مدت، نهایتا یک هفته، تجویز می گردد و بیشتر از آن نباید استفاده شود. استفاده بیش از حد از این دارو ممکن است مشکلاتی را برای چشم ایجاد کند.

اگر پس از یک هفته به نتیجه موردنظر نرسیدید و بهبود نیافتید، حتما به پزشک مراجعه کنید و توصیه های او را نیز جدی بگیرید.

موارد منع مصرف بتامتازون چشم

موارد منع مصرف بتامتازون چشمی

آلرژی: قبل از مصرف دارو حتما با پزشکتان مشورت کرده و اگر به قطره های چشمی یا کورتیکواستروئیدها  آلرژی دارید، او را در جریان بگذارید. بهتر است پزشک خود را در جریان حساسیت های غذایی، دارویی و دیگر آلرژی های خود نیز قرار دهید تا مشکلی برای مصرف دارو نداشته باشید.

مادران باردار: مصرف انواع دارو در طول مدت بارداری برای سلامت جنین توصیه نمی شود. داروهای کورتیکواستروئید تاکنون بر روی مادران باردار و سلامت جنین علامت خاصی نشان نداده اند، اما بهتر است مصرف نشوند. البته مصرف طولانی مدت کورتون ها در سه ماهه اول بارداری در یک درصد از مادران باردار باعث تولد فرزندان با شکاف لب شده است. در نتیجه بهتر است از مصرف هرگونه دارو در این دوران اجتناب شود.

مادران شیرده: مصرف کرم، لوسین و پماد بتامتازون در دوران شیردهی مادران نیز توصیه نمی شود. کورتون ها از طریق شیر مادر وارد بدن نوزاد شده و عوارضی چون اختلال در تولید کورتیکواستروئیدهای اندروژن را به دنبال دارند.

کودکان: کودکان زیر 2 سال ممکن است به كورتیكواستروئیدهای چشمی حساس باشند و دچار آسیب ها و عوارض جانبی مصرف این نوع داروها شوند. اگر قصد دارید بتامتازون چشمی را برای کودکان خود استفاده کنید، قبل از آن حتما با پزشک صحبت کرده و با دقت به توصیه های او عمل کنید.

بیماری های عفونی حاد: افرادی که دچار بیماری چشمی حاد مانند التهاب حاد قرنیه ناشی از تبخال، سل چشمی، بیماری های قارچی چشم و … هستند، باید از مصرف بتامتازون چشمی خودداری نمایند.  همچنین افراد مبتلا به آب مروارید، عفونت های قرنیه و مانند آن نیز باید از این دارو با احتیاط استفاده نمایند.

تداخل دارویی: اگر از داروی دیگری استفاده می کنید، حتما نسخه خود را به پزشک نشان داده و به توصیه های او در زمینه مصرف دارو توجه نمایید. به یاد داشته باشید که برخی از داروها با یکدیگر تداخل ایجاد کرده و مشکلات جدی را به همراه دارند.

نحوه نگهداری از دارو

تمامی داروهایی که از داروخانه می گیرید و مورد استفاده قرار می دهید باید در مکانی خشک و خنک نگهداری شوند. پس از قرار دادن پماد در گرما و زیر نور مستقیم خورشید، خودداری نمایید. دمای مناسب برای نگهداری پماد بتامتازون دمای زیر 30 درجه سانتی گراد است.

داروها دارای تاریخ مصرف هستند. پماد بتامتازون از زمانی که درب آن باز می شود به مدت 28 روز قابل استفاده می باشد. از این رو، پس از مصرف دارو حتی اگر هنوز تمام نشده بود، آن را دور بیندازید و نگه ندارید. زیرا دیگر قابل استفاده نخواهد بود.

پس از مصرف درب دارو را خوب ببندید و آن را در جای مناسبی قرار دهید تا دچار آلودگی نشود. دقت داشته باشید که لوله پماد مستقیما با چشم شما در ارتباط است. پس باید کاملا تمیز و ضدعفونی باشد.

دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

  • سهیلی فر

    سلام وقت بخیر، استخدام نویسنده و مترجم برای وبسایت ندارید؟
    ممنون

    ۲۱ فروردین ۱۳۹۹ پاسخ دهید
    • زیبا بمان

      سلام دوست عزیز
      لطفا به اینستاگرام مجله به آدرس zibabeman98 پیام بدید
      یا یه شماره تماس و ای دی نلگرام بفرستید برامون

      ۲۱ فروردین ۱۳۹۹ پاسخ دهید
  • علیرضا

    سلام من عمل لازک انجام دادم و از قبل چشمم حساسیت داشت و قرمز میشد و با این پماد چشمی بتازونیت خوب میشد. خواستم بدونم الان که عمل کردم میتونم از این پماد استفاده کنم؟

    ۰۱ شهریور ۱۴۰۰ پاسخ دهید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *