ادرار طبیعی باید زرد کمرنگ باشد. باید واضح و عاری از هر گونه مواد و ذرات باشد. ادرار می تواند طیف گسترده ای از رنگ ها را داشته باشد ، و هر یک از نظر وضعیت سلامت معنای متفاوتی دارند. اغلب ، کم آبی باعث می شود رنگ ادرار زرد روشن گردد . در این مقاله علل ایجاد تغییر رنگ در ادرار مورد بحث قرار گرفته است.
در این مقاله همچنین به عوامل مختلفی که در رنگ ادرار تأثیر می گذارند نگاهی می اندازیم . برخی از غذاها ، ویتامین ها و داروها می توانند تأثیر خود را در رنگ و بوی ادرار داشته باشند.
ادرار زرد روشن نشانه ای از وجود ویتامین های اضافی B در بدن است ، از جمله B-2 و B-12 . این افزایش ویتامین ها بی ضرر است و مصرف مکمل های ویتامین B می تواند به ادرار این رنگ منجر شود. با افزایش غلظت ادرار ، رنگ زرد تیره می شود. غلظت عبارت است از نسبت مواد زاید به آب.
ادرار تیره به معنای کاهش مایعات بدن است .در صورت از بین رفتن مایعات به روش های دیگر مانند تعریق نیز ادرار تیره می شود. رنگ ادرار روشی مطمئن برای نظارت بر سطح هیدراتاسیون در هنگام ورزش است.
فهرست مقالات
چه چیزی باعث ایجاد رنگ در ادرار می شود؟
رنگ زرد در ادرار ناشی از وجود یوروبیلین می باشد ، یوروبیلین از تجزیه هموگلوبین ناشی می شود. هموگلوبین پروتئین موجود در گلبول های قرمز است که اکسیژن را قادر می سازد تا در بدن جریان داشته باشد. سلول های قرمز خون هر روز تجدید می شوند ، بنابراین بدن باید سلول های قدیمی را تجزیه کند. حاصل این فرآیند به عنوان رنگ زرد در ادرار ختم می شود.
رنگ های تیره تر زرد نشان می دهد که فرد دچار کم آبی شده است و به آب احتیاج دارد. در حالی که ادرار زرد لزوماً حاکی از موارد خطرناک سلامتی نیست ، اما باید توجه زیادی به رنگ ادرار داشته باشید.
رنگ های ادرار
ادرار می تواند طیف وسیعی از رنگ ها را داشته باشد و برخی از آنها نشان دهنده مشکلات پزشکی هستند. در این بخش بسیاری از دلایل ممکن ذکر شده است ، اما لیست کاملی نیست. ممکن است دلایل دیگری برای تغییر رنگ در ادرار وجود داشته باشد. افراد باید هرگونه نگرانی در مورد رنگ غیرمعمول ادرار را با پزشک در میان بگذارند، اما مراجعه به پزشک همیشه ضروری نیست.
به طور معمول ، اگر از آب خوبی برخوردار باشید ، ادرار شما به رنگ زرد کمرنگ خواهد بود. اگر به این رنگ نباشد ، جای نگرانی ندارد ،شاید این موضوع به این معناست که لازم است در طول روز کمی آب بیشتری بنوشید.
ادرار نارنجی
برخی داروهای خاص می توانند منجر به ادرار نارنجی رنگ شوند. برای مثال دارو هایی همچون آنتی بیوتیک ریفامپینسین و داروی تسکین دهنده درد ، فنازوپیریدین و برخی از ملین ها و دارو های شیمی درمانی نیز می توانند باعث ادرار نارنجی رنگ شوند.
مصرف بیش از اندازه هویج نیز باعث تغییر رنگ ادرار به نارنجی می شود. زیرا این گیاه ماده ای به نام کاروتن است که می تواند بر رنگ ادرار تأثیر بگذارد. ویتامین C ، تمشک ، چغندر ، و ریواس نیز می توانند این تأثیر را داشته باشند.
ادرار قرمز
رنگ قرمز در ادرار دلایل زیادی دارد. خون در ادرار ، که به هماچوری معروف است ، یک دلیل احتمالی ادرار قرمز است. ادرار قرمز یا صورتی می تواند نشانه مسئله خفیف یا جدی سلامتی باشد به همین علت در مورد ادرار قرمز حتما باید به پزشک مراجعه کرد. ادرار فرمز می تواند علائم عفونت مجاری ادراری (UTI) یا سنگ کلیه یا بیماری جدی مانند سرطان باشد.
قبل از اینکه درباره تغییر رنگ ادرار نگران شوید ، به آنچه خورده اید توجه کنید. دلایل بی خطر قرمزی ادرار خوردن چغندر یا توت سیاه است که می تواند رنگ ادرار را صورتی نماید.
ادرار قهوه ای
داروهایی که باعث رنگ قهوه ای ادرار می شوند، شامل موارد زیر است:
- داروهای ضد روان پریشی ، مانند کلرپرومازین (تورازین) و تیوریدازین (ملاریل)
- آنتی بیوتیک ها ، از جمله مترونیدازول (Flagyl) و نیتروفورانتوئین (Furadantin)
- فنیتوئین که داروی برای صرع است
- ملین هایی مانند Senna-Lax و Senokot
ادرار بنفش
بیماری به نام پورفیری باعث می شود که ادرار به رنگ بنفش عمیق ظاهر شود. پورفیری یک اختلال متابولیک نادر است. نواع بیماری پورفیری به دو دسته کلی تقسیم می شود: پورفیری حاد که عمدتا بر سیستم عصبی تاثیر می گذارد و پورفیری پوستی که عمدتا پوست را درگیر می کند.
ادرار سبز
ادرار به دلیل موارد زیر می تواند سبز شود:
- داروها و سایر ترکیبات حاوی فنل ، مانند پرومتازین و پروپوفول ، دارویی که در بیهوشی استفاده می شود
- داروهای دیگر ، از جمله آمی تری پتیلین ضد افسردگی ، سایمتیدین ، که اسید معده را کاهش می دهد ، و ایندومتاسین مسکن
- عفونت با باکتری سودوموناس
سایر تغییرات ادرار
ادرار از طریق بو ، وضوح و شفافیت و همچنین رنگ می تواند تغییراتی که در بدن رخ می دهد را نشان دهد.
ادرار کدر می تواند تعدادی از مشکلات احتمالی را نشان دهد. برای خانم ها می تواند نتیجه ترشحات واژن باشد. تغییرات دیگری که ممکن است باعث ایجاد ادرار کدر شود عبارتند از:
- کمبود آب بدن
- عفونت مثانه
- بیماری کلیه از جمله سنگ کلیه
عفونت همچنین می تواند باعث ایجاد ادرار سفید یا شیری شود. مقادیر زیاد مواد معدنی خاص ، مانند کلسیم ، می تواند باعث ایجاد ادرار سفید شود. اگر ادرار کدر بیش از چند روز ادامه داشته باشد ، پزشک باید علت را بررسی کند.
بوی ادرار می تواند تغییر کند. برخی از تغییرات بی ضرر هستند ، در حالی که برخی دیگر نشانه بیماری هستند:
- خوردن مقدار زیادی مارچوبه می تواند ادرار را بد بو کند
- عفونت های ادراری می توانند باعث بوی ادرار شوند.
- ادرار که بوی شیرین می دهد می تواند نشانه دیابت باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
بسیاری از تغییرات رنگ ادرار به دنبال تغییر رژیم غذایی یا دارو موقتی یا برگشت پذیر هستند. بیشتر تغییرات بی ضرر هستند. کم آبی بدن برای هر کسی ، به ویژه کودکان خردسال یا افراد مسن تر خطرناک است. بنابراین مصرف آب در روز فراموش نشود.
اگر در مورد علت تغییر در ادرار شک و تردید وجود داشته باشد ، افراد باید به پزشک مراجعه کنند. برخی شرایط که رنگ ادرار را تغییر می دهد نادر است اما جدی است. تومور در مجاری ادراری یکی از نمونه های نادر است که به تشخیص فوری نیاز دارد. در صورت وجود تغییرات بیشتر از 2 یا 3 روز یا همراه با علائم دیگر ، مراجعه به پزشک نیز حائز اهمیت است.
بدون اطلاع پزشک از مصرف داروها خودداری کنید.
برگرفته از : رنگ ادرار
دیدگاه کاربران