نارنگی و خواص آن

نارنگی میوه‌ای از دسته‌ی مرکبات است و درخت آن همیشه سبز، چتری، پرمحصول و با برگ‌های قاشقی است. گل‌های این درخت سفیدرنگ و دوجنسی است و گرده‌افشانی آن از طریق حشرات صورت می‌گیرد. میوه‌ی نارنگی رسیده، نارنجی رنگ است و مزه‌ی ترش یا شیرین دارد. از این میوه می‌توان به صورت خام یا در وعده‌های غذایی به صورت سالاد، دسر و مربا استفاده کرد. محور اصلی مقاله‌ی امروز ما در مجله‌ی “زیبا بمان” میوه‌ی نارنگی و خواص آن است. با ما همراه باشید.

ارزش غذایی نارنگی

نارنگی دارای ویتامین A ، C و ویتامین‌های خانواده‌ی B است و مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی را دارد. این میوه کربوهیدرات، فیبر، قند، پروتئین و چربی را  نیز دربردارد.

در ادامه مطالبی را درباره‌ی خواص نارنگی بیان می‌کنیم:

خواص نارنگی

سلامت قلب و مغز: نارنگی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های ضروری بدن است و با از بین بردن رادیکال‌های آزاد، از بروز بیماری‌های قلبی و مغزی جلوگیری می‌کند.

سلامت کبد: نارنگی حاوی فلاونوئید است و از تجمع چربی در کبد جلوگیری کرده و بدن را به سوزاندن چربی تحریک می‌کند و از ذخیره‌ی آن باز می‌دارد.

سلامت استخوان‌ها: نارنگی حاوی مقادیر بالای پتاسیم، کلسیم و منیزیم است که نقش مهمی را در حفظ سلامت استخوان‌ها و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند.

سلامت چشم: نارنگی سرشار از ویتامین C و A است و می‌تواند خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش داده و یا سرعت پیشرفت آن را مهار کند.

سلامت لثه: ویتامین C موجود در نارنگی، احتمال ورم و التهاب در لثه را کم کرده و از ایجاد بیماری‌های لثه پیشگیری می‌کند. از آنجا که نارنگی خاصیت اسیدی دارد و می‌تواند به مینای دندان آسیب وارد کند، بعد از خوردن نارنگی دهان خود را بشویید.

سلامت پوست: نارنگی منبع ویتامین A است و می‌تواند از طریق درمان آکنه و جوش، بافت‌های پوستی را بازسازی کند. علاوه بر این، حضور ویتامین C در این میوه می‌تواند با از بین بردن رادیکال‌های آزاد، چین و چروک پوستی و لکه‌های پوستی را از بین برده و از طریق تولید کلاژن، به جوانسازی پوست کمک کند.

اگر می‌خواهید پوستی روشن داشته باشید می‌توانید از ماسک‌نارنگی استفاده کنید: چهار تکه نارنگی را به همراه یک قاشق غذاخوری ماست و یک قاشق غذاخوری عسل درون مخلوط‌کن ریخته و این مواد را بخوبی ترکیب کنید. ماسک نارنگی را بر روی پوست صورت و گردن خود قرار داده و بعد از ده دقیقه، صورت و گردن خود را با آب سرد بشویید. اگر پوست چرب دارید، دو بار در هفته و اگر پوست معمولی دارید، یک بار در هفته از این ماسک برای روشن شدن پوست خود استفاده کنید.

سلامت مو: ویتامین A موجود در نارنگی باعث حفظ رطوبت در پوست سر شده و از بروز بیماری‌هایی نظیر شوره و خارش سر جلوگیری می‌کند. وجود ویتامین‌ B12 در نارنگی، ریزش مو را کاهش داده و باعث افزایش رشد مو می‌شود.  برای داشتن موهایی سالم و درخشان، آب نارنگی را با روغن موی خود ترکیب کنید.

تقویت دستگاه ایمنی: خاصیت آنتی‌اکسیدانی نارنگی کمک می‌کند تا رادیکال‌های آزاد از بین رفته و توانایی دستگاه ایمنی در نابودی عوامل بیماری‌زا افزایش یابد.

بهبود گوارش: فیبر رژیمی موجود در نارنگی، هضم و گوارش غذا را در دستگاه گوارش بهبود بخشیده، حرکات روده را زیاد کرده و از بروز یبوست جلوگیری می‌کند.

پاکسازی بدن: نارنگی از طریق دفع اسید اوریک می‌تواند نمک‌اضافی و آلاینده‌ها را از دستگاه ادراری دفع کرده و بدن را پاکسازی کند.

تنظیم فشار خون: نارنگی سرشار از پتاسیم است که یک الکترولیت قوی در بدن به شمار می‌رود. این ماده‌ی معدنی قطر عروق را افزایش داده و حرکت خون در رگ‌ها را آسان می‌کند و باعث تنظیم فشار خون می‌گردد.

تعادل وزن بدن: نارنگی حاوی فیبرهایی مانند پکتین و همی‌سلولز است که جذب کلسترول در روده را محدود کرده و خطر چاقی را کاهش می‌دهد و از این رو، مصرف منظم آن وزن را متعادل نگه‌می‌دارد.

مضرات نارنگی

مصرف بیش از اندازه‌ی نارنگی، سبب افزایش گاز روده، کند شدن عملکرد روده و اسهال می‌شود.

مصرف زیاد نارنگی باعث بروز آفت و التهاب در دهان و زبان می‌شود.

افرادی که داروی افزایش پتاسیم در خون را استفاده می‌کنند، با مصرف نارنگی، پتاسیم خون آن‌ها بیش از حد مجاز شده و ممکن است ضعف عضلانی را به دنبال داشته باشد.

نکات خرید و نگهداری نارنگی: نارنگی‌هایی را انتخاب کنید که سنگین باشد؛ وزن بیشتر نشانه‌ی آب بیشتر نارنگی و کیفیت بالای آن است. بعد از خرید نارنگی، آن‌ها را با آب سرد شسته، خشک کرده و در یخچال نگه‌داری کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *