افسردگی پس از زایمان مسئله ای جدی که به درمان نیاز دارد!

افسردگی پس از زایمان

از هر 6 زنی که زایمان می کند، حداقل یک نفر به افسردگی پس از زایمان دچار می شود. این نوع خاص از افسردگی معمولا 3 تا 6 ماه پس از تولد نوزاد  بدون هیچ دلیل خاصی اتفاق می افتد.

اگر حداقل دو هفته از زمان زایمان شما گذشته و دائما احساساتی مشابه موارد ذکر شده دارید:

  • من خیلی خستم ولی نمیتونم بخوابم
  • همش تقصیر منه که بچم آروم نمیگیره
  • میترسم به بچم صدمه بزنم
  • فکر نمی کنم از پس بچه داری بربیام
  • همه چیز غم انگیزه
  • همش احساس بدی دارم
  • هیچ چیزی خوشحالم نمیکنه
  • و اگر همزمان این علائم فیزیکی را دارید:
  • تپش قلب و درد قفسه سینه
  • احساس متناوب سرما و گرما
  • سرگیجه
  • لرز

شما افسردگی پس از زایمان دارید، حتی اگر شما برای مدت طولانی دچار افسرده گی شده اید. کمکی که شما نیاز دارید بستگی به شدت بیماری شما دارد.  افسردگی پس از زایمان خفیف را می توان با افزایش حمایت ازطرف خانواده و دوستان درمان کرد.اما اگر مشکل شما شدید باشد،حتما باید از یک روان درمانگر کمک بگیرید. 

چرا دچار افسردگی پس از زایمان می شویم ؟

گاهی اوقات یک دلیل آشکار برای افسردگی پس از زایمان وجود دارد، اما این مسئله همیشگی نیست. شما ممکن است احساس پریشانی و یا  حتی احساس گناه کنید زیرا که شما انتظار دارید از داشتن نوزاد خوشحالی کنید. با این حال، افسردگی پس از زایمان می تواند برای هر کسی اتفاق افتد و این تقصیر شما نیست.عوامل مختلفی می تواند باعث ابتلا مادر به افسردگی شود که در ادامه به مهمترین آنها اشاره می کنیم.

اضطراب در دوران بارداری

یکی از دلایلی که ممکن است باعث افسردگی مادر پس از زایمان شود، اضطراب و فشارهای دوران بارداری است. اتفاقات استرس زا مانند از دست دادن شغل، مشکل با خانواده همسر، خطر سقط جنین و غیره در طول دوران بارداری می‌تواند اثر مستقیمی بر وضعیت سلامت روان مادر بعد از زایمان بگذارد.

اعتماد به نفس پایین

 مادرانی که اعتماد به نفس پایین‌تری دارند به احتمال بیشتری دچار افسردگی پس از زایمان شوند. به دلیل اینکه این مادران خود را در نگهداری از نوزاد و انجام وظایف مادری ناتوان و ضعیف می‌بینند و همین مساله آنها را غمگین و افسرده می کند.

احساس ضعف و ناتوانی در مراقبت از کودک

برخی از مادران بشدت نگران این هستند که آیا می‌توانند از عهده‌ی وظایف مادری برآیند یا نه. آنها نگران هستند که آیا می‌توانند از فرزند خود به درستی مراقبت کنند و او را از خطرها و آسیب ‌ها حفظ کنند.

ناراضی بودن از نقش مادری

مادرانی که مایل به داشتن فرزند نبوده اند و یا احساس می‌کنند مادری وظیفه‌ ای سخت و طاقت فرسا است و یا به طور ناخواسته و یا به اجبار صاحب فرزند شده اند و علاقه‌ی چندانی به فرزند نداشتند بیشتر در خطر افسردگی هستند.

بیکاری همسر و وضعیت نامساعد اقتصادی

نگرانی بابت هزینه های فرزند تازه متولد شده در مادرانی که همسر آنان شغل خود را از دست داده و یا شغلی نداشته ممکن است در ابتلا به افسردگی پس از زایمان تاثیرگذار باشد.

فقدان حمایت از جانب همسر

مادرانی که از جانب همسر خود مورد حمایت عاطفی قرار نمی‌گیرند و همسرشان توجهی به مسئولیت های جدید در قبال همسر و فرزند خود ندارد و به همسر خود در نگهداری و مراقبت از نوزاد کمکی نمی‌کنند بیشتر در خطر افسردگی بعد از زایمان هستند.

عدم رضایت از زندگی مشترک

مادرانی که در زندگی مشترک خود تعارض و مشکلات بیشتری را در رابطه با همسر دارند بیشتر مبتلا به افسردگی می‌شوند.

تنها بودن مادر و نداشتن حمایت

در مادرانی که همسرآن‌ها فوت کرده یا زندگی مشترک خود را رها کرده‌ یا به دلیل وضعیت شغلی در زمان تولد فرزند و ماه های اولیه بعد از تولد در کنار همسر خود نبوده و غیبت داشته‌اند، تجربه افسردگی پس از زایمان بیشتر بوده است.

چطور از افسردگی پیش از زایمان جلوگیری کنیم ؟

اگر شما سابقه افسردگی ، مخصوصاً افسردگی پس از زایمان را در خانواده دارید و الان در حال برنامه ریزی برای باردار شدن هستید،به محض اینکه متوجه شدید که باردار شدید،حتما این مسئله را با پزشکتان در میان بگذارید.

در دوران بارداری، پزشک  علائم افسردگی را از نزدیک بررسی می کند. ممکن است او یک پرسشنامه افسردگی را در دوران بارداری و بعد از زایمان برایتان تکمیل کند.

گاهی اوقات افسردگی خفیف می تواند با گروه های حمایتی، مشاوره و یا درمان های دیگر مدیریت شود.

در موارد دیگر، داروهای ضد افسردگی هم تجویز می شود،اینکار  حتی در دوران بارداری هم اتفاق می افتد.

 بعد از اینکه نوزادتان به دنیا آمد، پزشک ممکن است معاینه اولیه پس از زایمان را برای مشاهده علائم و نشانه های افسردگی پس از زایمان توصیه کند.اگر زود شناسایی شود، درمان قبلی ادامه می یابد.

درمان افسردگی پس از زایمان

روش درمان افسردگی پس از زایمان چیست ؟

بیماری های زمینه ای

نوع درمان افسردگی پس از زایمان با توجه به شدت افسردگی و نیازهای شما متفاوت است. گاهی اوقات بیماری هایی مثلاگر کم‌کاری غده تیروئید زمینه ساز این نوع از افسردگی هستند.اگر در خانواده زمینه این بیماری را دارید،حتما با پزشک خود درمیان بگذارید.

روان ‌درمانی

 صحبت با روان‌پزشک، روان‌شناس یا سایر متخصصان بهداشت روان درباره نگرانی‌ها اغلب روشی مناسب برای درمان افسردگی پس از زایمان است.با استفاده از جلسات مشاوره برای مقابله با احساسات  و افکار منفی می‌توانید راه‌های بهتری پیدا کنید، مشکلات خود را حل‌وفصل کرده، اهداف واقع ‌بینانه‌ای برای خود تعیین کرده و به روشی مثبت به شرایط پاسخ دهید. برخی اوقات خانواده ‌درمانی یا رابطه درمانی نیز کمک‌کننده است.

داروهای ضد افسردگی

پزشک ممکن است داروهای ضدافسردگی را به شما پیشنهاد دهد. اگر کودک خود را با شیر مادر تغذیه می‌کنید، هر دارویی که مصرف کنید وارد شیر می‌شود. با این وجود می‌توانید طی دوران شیردهی، بیشتر از داروهای ضدافسردگی با خطر عوارض جانبی کمتر برای کودک استفاده کنید. برای سنجش خطرات بالقوه و مزایایی داروهای ضدافسردگی با پزشک خود مشورت کنید.

درمان افسردگی پس از زایمان با روش‌های مناسب، اغلب اوقات به سرعت انجام می‌شود. در برخی موارد، افسردگی پس از زایمان ممکن است ادامه پیدا کند و به افسردگی مزمن تبدیل شود. برای رسیدن به احساسات بهتر، تداوم درمان افسردگی پس از زایمان ، بسیار مهم است. متوقف کردن بیماری زودهنگام منجر به عود بیماری می‌شود.

تغییر عادت های زندگی

تغییرات سبک زندگی نیز برای درمان افسردگی پس از زایمان مفید است. استراتژی‌های زیر ممکن است برای مدیریت استرس شما و در نهایت درمان افسردگی پس از زایمان مفید باشند:

حتما به اندازه کافی و خوب بخوابید

زمانی را برای ورزش کردن اختصاص دهید

از خانواده و دوستان خود کمک بگیرید

وعده های غذایی مقوی و منظم را در برنامه غذایی خود جا دهید،غذاهای سالم بخورید و از مصرف الکل بپرهیزید.

برای مراقبت از کودک و انجام امور منزل برنامه ریزی کنید و زمان بیشتری را به استراحت کردن اختصاص دهید.

  • سبک‌های زندگی سالم را انتخاب کنید. فعالیت‌های بدنی مانند پیاده‌روی به همراه کودک‌تان و سایر تمرینات ورزشی را در برنامه روزانه خود جای دهید. سعی کنید استراحت کافی داشته باشید.
  • انتظارات واقع‌بینانه‌ای را تعیین کنید. برای انجام تمام و کمال کارها به خود فشار وارد نکنید. توقعات خود برای اینکه خانواده‌ای کامل و تمام عیار باشید کاهش دهید. آنچه را که می‌توانید انجام دهید و مابقی کارها را رها کنید.
  • زمانی را به خودتان اختصاص دهید. زمانی را صرف خود کرده و از خانه بیرون بزنید. ممکن است این بدان معنا باشد تا از همسرتان بخواهید از کودک مراقبت کرده و یا از پرستار کودک کمک بگیرید. کاری را انجام دهید که از آن لذت می‌برید. همچنین ممکن است زمانی را برای تنها بودن،بدون کودک با همسر و دوستان اختصاص دهید.
  • از منزوی بودن و گوشه‌گیری اجتناب کنید. با همسر، خانواده و دوستان خود درباره اینکه چه احساساتی دارید صحبت کنید. از سایر مادران درباره تجربیات‌‌شان بپرسید. از بین بردن انزوای می‌تواند به شما کمک کرده تا دوباره مهربانی را احساس کنید.
  • درخواست کمک نمائید. سعی کنید افرادی که به شما نزدیک می‌شوند را بپذیرید و راجع به اینکه به کمک نیاز دارید آنها را در جریان بگذارید. اگر کسانی پیشنهاد مراقبت از کودک را به شما می‌دهند، اجازه این کار را به آنها بدهید. اگر می‌توانید بخوابید، خواب نیمروز داشته باشید، ممکن است بتوانید به سینما بروید یا دوستان‌تان را برای صرف قهوه ملاقات کنید. همچنین می‌توانید برای بهبود خواب کودک و آرام کردن او از مهارت‌های والدین از جمله تکنیک‌های مراقبتی بهره ببرید.

این نکته را در نظر داشته باشید،که برای اینکه بتوانید از کودک خود به خوبی مراقبت کنید،باید در وضعیت جسمی و روحی مناسبی باشید. بعلاوه بسیاری از بیمارستان‌ها گروه‌های پشتیبان برای تازه‌ مادران را ارائه می‌دهند. مرکز تخصصی بهداشت زنان (جایی که می‌توانید احساسات خود را به طور امنی در میان بگذارید) محل پشتیبانی توسط دیگر زنانی است که شرایط و وضعیت فعلی شما را درک می‌کنند.

سخن آخر

در نهایت اینکه اگر دچار این مشکل شده اید،و یا در معرض این مشکل هستید،حتما از همسر خود کمک بگیرید.شوهر یا پارتنر شما،بیشتر از هر کسی می تواند به شما کمک کند. اما زوج‌ها لازم است به یاد داشته باشند که وقتی یکی از آنها یا هر دو نفرشان تحت درمان برای افسردگی پس از زایمان است یا هر مشکل دیگری دارد، خیلی مهم است که مراقبت یکدیگر باشند و یکی از بهترین راه‌ها برای تأمین نیازهای خودتان، توجه به نیازهای همسرتان است، پس یادتان باشد که مراقبت‌های کافی شما باعث می‌شود همسرتان کم‌کم احساس بهتری داشته باشد، تا دوباره و هرچه زودتر توانایی مراقبت از کودکتان و شما را به دست بیاورد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *