سندرم تخمدان پلی کیستیک نوعی بیماری است که عدم تعادل هورمونی و مشکلات متابولیسم را به همراه دارد. این بیماری تخمدان ها را تحت تأثیر قرار می دهد و یکی از علل شایع ناباروری است. اما قابل درمان بوده و لزوماً منجر به ناباروری نمی شود.
در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، با ما همراه باشید تا رابطه بین سندرم تخمدان پلی کیستیک و ناباروری را بررسی کنیم.
فهرست مقالات
چگونه سندرم تخمدان پلی کیستیک بر باروری تأثیر می گذارد؟
افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارای عدم تعادل هورمونی هستند؛ که می تواند منجر به موارد زیر شود:
- افزایش هورمون هایی به نام آندروژن
- تشکیل کیسه های کوچک، بدون درد و پر از مایع در تخمدان ها
- ضخیم شدن پوسته خارجی تخمدان ها
- بالا رفتن انسولین خون
این موارد می توانند در تخمک گذاری اختلال ایجاد کنند. یکی از نشانه های این اتفاق، پریود نامنظم یا حتی پریود نشدن است. تصور می شود که شیوع ناباروری در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، بین 70 تا 80 درصد باشد.
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
علائم و نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک، معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می شوند. این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- رشد موهای زائد روی صورت (یا سایر نواحی که معمولاً مردان در آن مو دارند)
- نازک شدن موهای سر
- چرب شدن پوست یا آکنه شدید
- زائده های پوستی روی گردن یا زیر بغل
- لکه های پوستی برجسته و تیره (به ویژه روی گردن، کشاله ران یا زیر سینه ها)
- افزایش وزن یا مشکل در کاهش وزن
فرد همچنین ممکن است دچار مقاومت به انسولین شود؛ که بالا رفتن انسولین در خون را به همراه خواهد داشت. اگر این مشکل درمان نشود، می تواند دیابت نوع 2 ایجاد کند.
علائم مشکلات باروری شامل نامنظم بودن دوره های قاعدگی یا پریود نشدن است. ممکن است به طور منظم تخمک گذاری نداشته باشید یا کلاً تخمک گذاری انجام نشود.
ناباروری ناشی از تخمدان پلی کیستیک چگونه درمان می شود؟
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود ندارد؛ اما می توان آن را کنترل کرد. برای درمان ناباروری ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک، فرد باید تحت روش های درمانی شامل اصلاح مشکلات تخمک گذاری و رفع اختلالات متابولیک (مانند مقاومت به انسولین) قرار بگیرد.
حفظ وزن مناسب می تواند به تنظیم قاعدگی و کنترل سطح گلوکز خون کمک کند. بنابراین پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل و ورزش منظم حیاتی است. در کنار این موارد، پزشک از بین موارد زیر بهترین روش درمانی را به بیمار توصیه می کند:
کلومیفن سیترات (کلومید)
کلومیفن سیترات یک محرک تخمک گذاری است که با مسدود کردن بازخورد استروژن به مغز عمل می کند. این داروی خوراکی، یک بار در روز و به مدت 5 روز در آغاز چرخه قاعدگی مصرف می شود. ابتدا با کمترین دوز ممکن شروع خواهید کرد. سپس پزشک می تواند در صورت نیاز، دوز دارو را افزایش دهد.
کلومیفن سیترات (Clomid) در کمک به تخمک گذاری زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بسیار موثر است. با این حال، این دارو به حدود 15 درصد از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در درمان ناباروری کمکی نمی کند.
لتروزول
لتروزول یک مهارکننده آروماتاز است. این دارو برای درمان سرطان سینه و برای شروع سریع تخمک گذاری در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک استفاده می شود.
لتروزول تولید استروژن را مسدود می کند و ترشح هورمون محرک فولیکول (FSH) را برای تحریک تخمک گذاری افزایش می دهد.
متفورمین
متفورمین برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود. این دارو توانایی بدن برای استفاده موثر از انسولین را افزایش می دهد. این دارو می تواند برای کمک به تنظیم دوره قاعدگی و تخمک گذاری استفاده شود.
متفورمین معمولاً به تنهایی برای زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که مشکل باردار شدن دارند توصیه نمی شود؛ زیرا به اندازه لتروزول و کلومید موثر نیست. اما می تواند بدن را به تخمک گذاری تشویق کند.
گنادوتروپین ها
گنادوتروپین ها هورمون های تزریقی هستند که می توانند به تخمک گذاری کمک کنند. این درمان ممکن است نیاز به مراجعه مکرر به پزشک داشته باشد؛ تا بررسی شود که بدن شما چگونه پاسخ می دهد.
عمل جراحی
اگر بدن به دارو پاسخ ندهد، نوعی جراحی به نام حفاری تخمدان می تواند یک گزینه جایگزین باشد؛ اگرچه این جراحی به ندرت انجام می شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند پوسته بیرونی تخمدان ها را ضخیم کند و تخمک گذاری را مسدود کند. در این روش، جراح چندین برش کوچک در تخمدان ایجاد می کند.
از طریق یک برش اصلی، اندام های داخلی بدن با لاپاراسکوپ مشاهده می شوند. سپس یک لیزر یا سوزن ظریف برای ایجاد چند سوراخ روی سطح تخمدان وارد برش اصلی می شود.
این روش تخمک گذاری را برای 6 تا 8 ماه به حالت نرمال بر می گرداند تا فرد برای بارداری اقدام کند. جراحی حفاری تخمدان معمولاً با بیهوشی عمومی انجام می شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را دارید، لازم است برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید. همانطور که گفتیم، سندرم تخمدان پلی کیستیک نوعی بیماری است که با عدم تعادل هورمونی، می تواند در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند. برخی از افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در باروری مشکل دارند؛ اما این مشکل معمولاً با مصرف دارو و انجام توصیه های پزشک، برطرف خواهد شد.
منبع: healthline
دیدگاه کاربران