عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و راه های پیشگیری از آن ها

احتمال ابتلای فرد به دیابت نوع 2 به عوامل خطر مختلفی بستگی دارد که کنترل برخی از آنها راحت تر از بقیه است برای مثال فرد می تواند برخی عوامل خطر مانند رژیم غذایی و میزان ورزش را تغییر دهد یا کنترل کند ولی سایر عوامل خطر، مانند سن یا سابقه خانوادگی دیابت از کنترل آنها خارج است. زمانی که افراد از عوامل خطری که می توانند مدیریت کنند آگاه شوند ، می توانند اقداماتی انجام دهند تا احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را به حداقل برسانند.

عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و راه های پیشگیری از آن ها

عوامل خطری که فرد می تواند کنترل کند

در صورتی که فردی دارای سابقه خانوادگی دیابت باشد ، کنترل عوامل خطر زیر بسیار مهم اند.

اضافه وزن و چاقی

وقتی فردی با چاقی زندگی می کند و دارای اضافه وزن ، سطوح اضافی بافت چربی یا چربی بدن است ، پروتئین های التهابی ، هورمون ها و سایر مولکول ها را آزاد می کند که می تواند مقاومت به انسولین را تحریک کند. هنگامی که کبد ، ماهیچه ها و سلول های چربی به انسولین حساس نیستند و ذخیره گلوکز به عنوان گلیکوژن را متوقف می کنند ، مقاومت به انسولین رخ می دهد و هنگامی که این اتفاق می افتد ، گلوکز مدت بیشتری در خون می ماند و سطح قند خون افزایش می یابد. برای کاهش سطح قند خون ، لوزالمعده انسولین بیشتری تولید می کند تا بر پاسخ ضعیف سلول ها غلبه کند. اگر فردی نتواند این روند را با تغییر در شیوه زندگی یا دارو معکوس کند ، به احتمال زیاد به دیابت نوع 2 مبتلا می شود.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 را در افراد افزایش دهد. افرادی که سیگار می کشند 30 تا 40 درصد بیشتر از افرادی که سیگار نمی کشند ، به دیابت نوع 2 مبتلا می شوند. نیکوتین می تواند سطح قند خون را افزایش دهد و افرادی که سیگار می کشند اغلب باید انسولین بیشتری از حد معمول مصرف کنند تا سطح قند خون خود را در محدوده سالم نگه دارند. اگر فرد مبتلا به دیابت نوع 2 احساس کرد که برای ترک سیگار آماده است ، ابتدا باید از پزشک راهنمایی بخواهد زیرا در طول شیوه زندگی بدون دخانیات ، سطح قند خون ممکن است بیش از حد معمول کاهش یابد ، اما در نهایت برطرف می شود.

کمبود فعالیت بدنی

فعالیت بدنی فواید زیادی دارد و علاوه بر بهبود سلامت قلب و عروق، می تواند التهاب و مقاومت به انسولین را کاهش دهد. بر اساس یک منبع معتبر در سال 2017 ، همه انواع ورزش، از جمله تمرینات هوازی و مقاومتی می توانند سطح قند خون را بهبود بخشیده و از دیابت نوع 2 مرتبط با چاقی جلوگیری کنند. در ترکیب با رژیم غذایی متعادل ، ورزش یکی از اولین استراتژی های مدیریت علائم است که پزشکان برای افرادی که با پیش دیابت زندگی می کنند توصیه می کنند.

مشکلات روحی و روانی

افراد مبتلا به دیابت همچنین ممکن است با یک یا چند وضعیت بهداشت روانی مانند اضطراب و افسردگی زندگی کنند. هنگامی که افراد برای درمان این شرایط اقدام نکنند ، اغلب می تواند دیابت را بدتر کند. وقتی فردی احساس اضطراب یا استرس می کند ، ممکن است غذاهای فرآوری شده بیشتری بخورد و کمتر ورزش کند ، که می تواند باعث افزایش سطح قند خون شود و خود هورمون های استرس نیز می توانند باعث افزایش یا کاهش غیرقابل پیش بینی سطح قند خون شوند.

عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و راه های پیشگیری از آن ها

عوامل خطری که فرد نمی تواند کنترل کند

برخی عوامل خطر خارج از کنترل شخص هستند. به عنوان مثال می توان ژن های مشابه به اعضای خانواده که مبتلا به دیابت هستند داشت.

سابقه خانوادگی دیابت

افراد معمولا معتقد هستند که اگر والدین و یا خواهر و برادران فردی مبتلا به دیابت نوع ۲ باشند قطعل آنها نیز این بیماری را دارند البته این هنوز تایید نشده و برای پیش دیابت نیز صادق است. اگر فردی مبتلا به پیش دیابت باشد ، سطح قند خون او بالاتر از حد طبیعی است اما آنقدر بالا نیست که بتواند تشخیص دیابت را دریافت کند. برخی از شواهد معتقد اند که وقتی افراد از خطر خانوادگی پیش دیابت یا دیابت نوع 2 مطلع هستند ، رفتارهای خود را تغییر می دهند به طوری که خطر آن را کاهش دهند. استفاده از سابقه خانوادگی به عنوان یک ابزار تشخیصی به این معنی است که پزشکان می توانند افراد را از نظر دیابت قبل از ظاهر شدن یا بدتر شدن علائم آنها غربالگری کنند ، که نتایج بهتری را برای سلامتی به دنبال دارد.

سن

هنگامی که افراد پیر می شوند ، بدن آنها قادر به متابولیسم کربوهیدرات ها به طور موثر نیست، که می تواند منجر به سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی شود و علاوه بر این ، ماهیچه ها ، کبد و سلول های چربی نیز حساسیت به انسولین را از دست می دهند ، که باعث افزایش سطح قند خون و مقاومت به انسولین می شود. اگر یک فرد مسن با چاقی زندگی می کند ، احتمالاً مقاومت انسولین بیشتری نسبت به افراد بدون این بیماری تجربه می کند. این امر بر اهمیت حفظ رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی سالم در سنین بالاتر تأکید می کند.

پیشگیری از بروز دیابت نوع 2

برای جلوگیری از بروز دیابت نوع 2 ، فرد باید:

  • از رژیم غذایی سالم استفاده کند دارای مقدار کم کربوهیدرات، نمک و شکر باشد.
  • حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی در هفته انجام دهد
  • در صورت استعمال سیگار ترک کند
  • از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کند و یا مصرف آن را محدود کند.
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *