فرسودگی شغلی واکنشی به استرس شدید و معمولاً مزمن است. اکثر تحقیقات فرسودگی شغلی را در رابطه با شغل افراد مورد بحث قرار میدهند. با این حال، نقشهای دیگر، مانند والدین گاهی اوقات میتواند منجر به فرسودگی شغلی شود. علائم فرسودگی شغلی میتواند بر کار و روابط فرد و همچنین سلامت عاطفی و جسمی آنها تأثیر بگذارد. فرسودگی شغلی یک پدیده فردی نیست. درعوض، اغلب زمانی که ناکارآمدی سیستمی یا سازمانی وجود داشته باشد، مانند محیطهای کاری آزاردهنده یا پر هرج و مرج، به وجود میآید. همچنین میتواند در موقعیتهای استرسزای غیرمعمول، مانند موقعیتهایی که متخصصان مراقبتهای بهداشتی و والدین یا مراقبان بدون حمایت در طول همهگیری COVID-19 با آنها مواجه شدند، رخ دهد. شناسایی علائم فرسودگی شغلی میتواند به فرد کمک کند تا کمک بگیرد، مشکلات مربوط به شغل یا نقش خود را برطرف کند و در نهایت سلامتی خود را بهبود بخشد.
فرسودگی شغلی چیست؟
نوعی استرس است که فرد در شغل یا نقشی تجربه میکند و باعث میشود او احساس خستگی، غرق شدن یا ناتوانی کند. این باعث میشود که فرد علاقه خود را به نقش خود از دست بدهد، احساس کند برای انجام آن آمادگی کمتری دارد و احساس هدف را از دست میدهد. در بسیاری از موارد، فردی که فرسودگی شغلی را تجربه میکند دیگر مایل به انجام کار خود نیست.
فرسودگی شغلی میتواند بر عملکرد شغلی و همچنین سلامت جسمی و روانی تأثیر منفی بگذارد. فرسودگی شغلی میتواند بر افراد دیگری غیر از افرادی که استرس دارند تأثیر بگذارد. میتواند باعث کاهش عملکرد شغلی و افزایش احتمال خطا شود که به طور بالقوه اثرات فاجعه باری دارد.
علائم فرسودگی شغلی چیست؟
علائم فرسودگی شغلی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و همه افراد مبتلا به فرسودگی تمام علائم احتمالی را تجربه نمیکنند. با این حال، آنها شامل موارد زیر میشوند:
- خستگی از شفقت، که توانایی فرد را برای احساس شفقت نسبت به افرادی که برای مراقبت به آنها وابسته هستند کاهش میهد.
- خستگی و فرسودگی، که میتواند جسمی یا روانی باشد.
- کاهش حس شایستگی و موفقیت در کار.
- افزایش شکایات سلامت جسمانی، مانند سردرد یا درد مفاصل
- مشکلات خواب
- علائم افسردگی، غمگینی یا ناامیدی
- استفاده از الکل یا سایر مواد مخدر برای مقابله
- خیال پردازی در مورد ترک شغل یا نقش
- بدرفتاری با دیگران، مانند زمانی که والدین یا مراقب با کودک بدرفتاری میکند یا مدیری با زیردستان بدرفتاری میکند.
- فقدان احساس هدف، شادی یا هویت از نقش
علائم فرسودگی شغلی بسته به علت آن متفاوت است. بررسی سال 2020 از دو مطالعه نشان میدهد که علائم فرسودگی شغلی والدین میتواند متمایز باشد. علاوه بر علائم فرسودگی شغلی سنتی، والدین از بی توجهی و خشونت نسبت به فرزندان خود نیز گزارش میدهند. در مقابل، افراد مبتلا به فرسودگیشغلی احتمالاً گزارش میدهند که قصد ترک شغل را دارند.
علت فرسودگیشغلی چیست؟
هرکسی که در شرایط بسیار سخت کار میکند از جمله کار بدون دستمزد به عنوان مراقب یا والدین دچار فرسودگی شغلی میشود. با این حال، برخی از عوامل خطر عبارتند از:
- ساعات کار طولانی
- نا رضایتی از کار اداری
- مشکلات تعادل بین کار و زندگی، که میتواند به دلیل داشتن یک شغل استرس زا با حمایت اندک در خانه یا ساعات طولانی کار کردن و سپس بیدار شدن مکرر در طول شب با نوزاد رخ دهد.
- انعطاف پذیری ضعیف یا عدم کنترل بر کار یا محیط کاری یک فرد
- عدم حمایت یک مدیر یا تیم رهبری
- انجام کاری که با ارزشهای فرد در تضاد است
- یک محیط کاری سمی
فرسودگیشغلی چگونه درمان میشود؟
از آنجایی که فرسودگی شغلی در یک محیط کاری ناکارآمد یا سوء استفاده کننده بیشتر اتفاق میافتد، مؤثرترین درمانها با پیشگیری از آن در وهله اول، علت اصلی فرسودگی شغلی را برطرف میکنند. افرادی که فرسودگی شغلی را تجربه میکنند نیاز دارند که شغل خود را ترک کنند، زمانی را از کار صرف کنند، یا بخواهند در محیط کاری خود تغییراتی ایجاد کنند. برخی از مداخلات دیگر مستواند توانایی آنها را برای مدیریت استرس بهبود بخشد.
عبارتند از:
- استراتژیهایی که تاب آوری را افزایش میدهند، مانند روان درمانی
- گرفتن مرخصی از کار
- اقداماتی مانند ورزش و مدیتیشن
- اقدامات مراقبت از خود
- یافتن راههایی برای بهبود تعادل بین کار و زندگی
- درمان هر گونه بیماری زمینهای روانی یا جسمی
احتمال بهبودی از فرسودگیشغلی زمانی زیاد است که فرد به دنبال درمان باشد و از حمایت سازمانی در محل کار برخوردار باشد.
چه زمانی باید به دنبال کمک بود؟
بدون درمان، فرسودگیشغلی میتواند سلامت جسمی و روانی را از بین ببرد. در موارد شدید، میتواند منجر به عوارض جدی از جمله اعتیاد و حتی خودکشی شود. کمک به موقع میتواند اثرات منفی فرسودگیشغلی را کاهش دهد. فردی باید به دنبال کمک باشد در صورتی که:
- تجربه علائم مرتبط با استرس، مانند سردرد یا درد مزمن
- احساس ناخشنودی یا نارضایتی در محل کار
- ابتلا به افسردگی یا اضطراب مرتبط با کار
- استفاده از مواد مخدر یا الکل برای مقابله با استرس کار
کلام آخر
فرسودگیشغلی میتواند سلامت روانی افراد را از بین ببرد. با حمایت مناسب، فرد میتواند از فرسودگیشغلی جلوگیری کند. حتی بدون این حمایت، استراتژیهایی که به فرد کمک میکند استرس را بهتر مدیریت کند و تابآوری را افزایش دهد، میتواند به او کمک کند.
دیدگاه کاربران