سندرم انفجار سر چه نوع اختلالی است؟!

سندرم انفجار سر (EHS) نوعی اختلال خواب است که در آن صدای بلند یا صدای انفجاری را در سر خود می‌شنوید. این صدا معمولاً به طور ناگهانی یا زمانی که شروع به خوابیدن می‌کنید یا زمانی که در طول شب از خواب بیدار می‌شوید اتفاق می‌افتد. همراه با صدای بلند، EHS می‌تواند همراه با جرقه‌های نور و تکان‌های عضلانی (تکان‌های میوکلونیک) رخ دهد. برخلاف نام دردناک آن، این قسمت بدون درد است. EHS یک پاراسومنیا است، که یک رویداد نامطلوب است که هنگام خواب اتفاق می‌افتد. به آن شوک‌های حسی اپیزودیک جمجمه نیز می‌گویند. EHS می‌تواند برای افراد در هر سنی اتفاق بی‌افتد. طبق نتایج یک مطالعه، مشخص شده است که. سندرم سر انفجار سر در زنان شایع‌تر است.

سندرم انفجار سر

علائم سندرم سر انفجار چیست؟

اگر سندرم انفجار سر دارید، هنگام بیدار شدن از خواب، صداهای بلند مانند انفجار را خواهید شنید. اولی نوعی توهم هیپنوگوژیک است و دومی نوعی توهم هیپنوپومپیک است. اگرچه آنها فقط توهم هستند، اما صداهایی که در سندرم سر منفجر می‌شوید در زمان وقوع بسیار واقعی به نظر می‌رسند. این صداها می‌تواند فرد را از خواب بیدار کند و مانع از خوابیدن راحت او شود. گاهی فقط یک بار اتفاق می‌افتد. صدای بلند معمولاً فقط زمانی اتفاق می‌افتد که خواب می‌روید و معمولاً زمانی که بیدار می‌شوید از بین می‌رود. برخی از افراد فلاش‌های نور را همراه با صداهای بلند نیز می‌بینند. سایر علائم اضافی عبارتند از:

  • ضربان قلب بالا
  • احساس ترس یا پریشانی
  • انقباضات عضلانی

چه چیزی باعث این سندرم می‌شود؟

علت این سندرم  به طور کامل شناخته نشده است. برخی از محققان بر این باورند که این یک موضوع عصبی است، در حالی که برخی دیگر فکر می‌کنند که با ترس و اضطراب بالینی مرتبط است. همچنین می‌تواند مربوط به جابجایی اجزای گوش میانی در طول شب باشد. به نظر می‌رسد افرادی که سطح استرس بالایی دارند یا سابقه سایر وقفه‌های خواب دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سندرم انفجار سر هستند. در حالی که پزشکان فکر می‌کردند که در افراد مسن و زنان شایع‌تر است، تحقیقات جدیدتر نشان می‌دهد که این سندرم در دانشجویان نیز رایج است.

سندرم انفجار سر چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اگر علائم این اختلال را دارید، پزشک شما را به یک متخصص خواب ارجاع می‌دهد. از فرد خواسته می‌شود هر شب به مدت چند هفته از علائم خود و همچنین عادات غذایی و حالات عاطفی خود را یادداشت کند. در برخی موارد، لازم است یک شب را در آزمایشگاه خواب بگذرانید. در آنجا، یک متخصص خواب می‌تواند آزمایش پلی‌سومنوگرافیک را برای ارزیابی اتفاقات مختلفی که همزمان در بدن هنگام خواب اتفاق می‌افتد انجام دهد. این شامل فعالیت عصبی با الکتروانسفالوگرام، برای تعیین دقیق علت است.

سندرم انفجار سر

چگونه این سندرم  درمان می‌شود؟

هیچ درمان استانداردی برای سندرم انفجار سر وجود ندارد. برنامه درمانی بیمار به سن، سایر علائم و میزان تأثیر علائم بر زندگی او بستگی دارد. برای برخی، انواع خاصی از داروها می توانند کمک کننده باشند. اینها شامل داروهایی هستند که بر فعالیت عصبی تأثیر می گذارند، مانند داروهای ضد تشنج و ضد افسردگی های سه حلقه‌ای. مسدود کننده‌های کانال کلسیم نیز ممکن است کمک کنند. راه حل‌های درمانی دیگر عبارتند از:

  • آرامش و مدیتیشن
  • کاهش استرس
  • مشاوره و روان درمانی
  • تغییرات در برنامه خواب

برای برخی از افراد، صرفاً فهمیدن اینکه این وضعیت عموماً مضر نیست و دلیلی برای نگرانی بیش از حد نیست، برای بهبود علائم کافی است.

همچنین شواهدی وجود دارد که داروی کلومیپرامین می‌تواند به درمان علائم سندرم سر در حال انفجار کمک کند. اگر استرس باعث ایجاد علائم انفجاری در سر شود، باید از تکنیک‌های آرامش و مدیتیشن برای کاهش استرس استفاده کنید. تسکین استرس می‌تواند شامل پیاده روی کوتاه، مطالعه قبل از خواب، یوگا یا هر چیز دیگری باشد.

آیا سندرم انفجار سر عوارضی دارد؟

علائم این اختلال به خودی خود خطرناک نیست. با این حال، برای برخی از افراد، احساس بیدار شدن از ترس می‌تواند منجر به اضطراب مداوم شود. در برخی موارد، این اضطراب خوابیدن را بسیار سخت می‌کند که می‌تواند به موقع منجر به مشکلات جسمی و روانی شود.

زندگی با سندرم انفجار

سندرم انفجار سر می‌تواند ترسناک باشد، به خصوص در اولین بارهایی که علائم را تجربه می‌کنید. سعی کنید سطح استرس خود را به خصوص قبل از رفتن به رختخواب کاهش دهید. اگر به طور منظم اتفاق می‌افتد یا شروع به تأثیر بر برنامه خواب شما می‌کند، با پزشک خود تماس بگیرید و در مورد مراجعه به متخصص خواب سؤال کنید.

کلام آخر

سندرم انفجار سر وضعیتی است که در طول خواب اتفاق می‌افتد. شایع‌ترین علامت شامل شنیدن صدای بلند هنگام به خواب رفتن یا بیدار شدن است. با وجود نام ترسناک آن، این اختلال معمولاً یک مشکل جدی برای سلامتی نیست. در حالی که علت دقیق آن ناشناخته است، به گروهی از شرایط به نام پاراسومنیا تعلق دارد که اختلالات خواب هستند که شما را از خواب جزئی یا عمیق بیدار می‌کنند. کابوس، وحشت شبانه، و راه رفتن در خواب نیز پاراسومنیا هستند. اگر علائمی را که مریپط به این سندرم می‌شود را دارید بهتر است سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *