مدیتیشن یا همان درون پویی که با اسامی دیگری چون مراقبه نیز شناخته میشود به روشهایی گفته میشود که میتوان به کمک آنها بر ذهن مسلط شد. این روش که روشها و تکنیکهای مختلفی را شامل میگردد در کشورهای دیگر هم بسیار مرسوم است و میتوان گفت سابقهای طولانی دارد. اگر شما هم به دنبال روشهایی برای کنترل ذهن خود هستید و به دنبال تحقیق در مورد مدیتیشن هستید و میخواهید بدانید مدیتیشن چیست در ادامه با ما همراه باشید.
مدیتیشن چیست
مراقبه هم مهارت و هم تجربه است – یک تمرین رسمی برای پرورش آگاهی و دلسوزی. با نشستن با ذهن، ما آن را آموزش میدهیم تا گشادهتر و راحتتر باشد و درنتیجه آرامش، شفافیت، رضایت و دلسوزی بیشتر را کشف میکنیم. با انجام این کار، ما بهطور فزاینده یاد میگیریم که یک تجربه مستقیم از لحظه فعلی داشته باشیم.
- برخی از این موضوع ممکن است انتزاعی به نظر برسند. همچنین برای توصیف اینکه مراقبه چیست، میتواند مفید باشد:
- مراقبه در مورد “خالی کردن ذهن”، “پاک کردن ذهن” یا “متوقف کردن افکار” نیست. ماهیت ذهن این است که فکر کنیم. ما مراقبه میکنیم تا این افکار را واضحتر ببینیم.
- مراقبه به معنای تبدیل شدن به یک فرد متفاوت، یک فرد جدید یا یک فرد بهتر نیست.
- مراقبه آرامش، خوشبختی و سعادت را تضمین نمیکند. آرامش مطمئناً میتواند یک عارضه جانبی آن باشد، اما مدیتیشن شامل طیف وسیعی از احساسات است
- مراقبه “چک کردن” یا فرار از مشکلات یا وظایف نیست.
- مراقبه لزوماً معنوی یا مذهبی نیست. این تاریخ بسیار طولانی با دین به اشتراک میگذارد و یک مؤلفه مهم معنوی را برای بسیاری از متخصصان ارائه میدهد؛ اما هر کس میتواند بدون توجه به عقیده، مراقبه کند.
اهمیت مدیتیشن
گاهی اوقات زندگی بسیار دشوار است. درحالیکه ما نمیتوانیم آنچه اتفاق میافتد را کنترل کنیم ولی این پتانسیل را دارید که راهی برای ارتباط با دنیای اطراف خود پیدا کرده بهنوعی زمان حال خود را تغییر دهیم. زندگی از هر زمان دیگری شلوغتر و پرازدحامتر است. همه ما شده گاهی وقتها از دنیای دیجیتال خسته و دلزده شده باشیم. جای تعجبی نیست که تعداد زیادی از مردم به دنبال یافتن آرامش هستند. هرچه بیشتر بتوانیم در زمان حال بمانیم در افکار یا واکنشپذیری دچار مشکل نمیشویم و بیشتر میتوانیم در مسیر درست زندگی گام برداریم. مدیتیشن میتواند برای ذهن یک مسیر آزاد یادگیری فراهم کند.
آگاهی به ما این امکان را میدهد تا چگونگی و چرایی روشی که انجام میدهیم را بهتر بشناسیم که اغلب منجر به یک دید سالمتر به زندگی میشود. دلسوزی به ما این امکان را میدهد که نه تنها نسبت به خود بلکه با دیگران مهربانتر باشیم ومنجر به روابط سالمتری با شرکا، خانواده و دوستان می شود.
برای برخی، مزایای مراقبه میتواند عمیق و باعث تغییر زندگی شود . با این وجود، به یاد داشته باشید که نتیجه مراقبه برای هر شخصی که این کار را انجام میدهد متفاوت است. بهطور خلاصه، این پتانسیل را دارد که کیفیت زندگی روانی، عاطفی و جسمی را برای کسانی که مرتباً تمرین میکنند، بهبود بخشد.
افرادی که مراقبه را در زندگی خود گنجانیدهاند، افزایش سطح شادی، صبر، پذیرش و دلسوزی در آن ها نمایان شده است. این کار سطح استرس، ناامیدی، افسردگی و درد را پایین میآورد. افرادی که در خواب مشکل داشته اند میگویند بعد از انجام مدیتیشن خواب بهتری را تجربه میکنند. افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، اضطراب کمتری را تجربه کردهاند. افرادی روابط جنسی خود را بعد از وارد کردن مراقبه در کارهای روزمره خود بهتر توصیف میکنند.
مدیتیشن مبتنی بر ذهن آگاهی سالها پیش مورد استقبال جامعه پزشکی قرار گرفته است که برای استفاده توسط مؤسسه ملی عالی بالینی ایالات متحده (NICE) تصویب شده است و اکنون توسط دانشمندان علوم اعصاب در سراسر جهان مورد مطالعه قرار گرفته است.
نحوه مدیتیشن
حالا که از گوشهای از مزایای مدیتیشن مطلع شدید بد نیست بدانید که چگونه انجام میشود. تکنیکها و روشهای مختلفی برای مدیتیشن وجود دارد. شاید شما نمیدانید که چگونه مراقبه را شروع کنید.
نحوه شروع مراقبه
یادگیری نحوه مدیتیشن یک فرآیند نسبتاً ساده است، بهویژه اگر بتوانید این مراحل ساده را دنبال کنید:
مرحله 1: در مورد زمان و مکانی که برای شما مفید است تصمیم بگیرید. تحقیقات نشان میدهد وقتیکه هر روز در “همان مکان، در همان زمان” انجام میدهیم، میتواند بهراحتی تبدیل به یک عادت شود.: بهترین زمان برای مدیتیشن، واقعاً هر زمان که بتوانید بهترین گزینه را در اولویت قرار دهید؛ و بهترین مکان برای مدیتیشن؟ هر جا راحت باشید و کمترین حواسپرتی را داشته باشید.
مرحله 2: برای مدتزمان مدیتیشن خود تصمیم بگیرید. بهخصوص اگر مبتدی باشید بهتر است با تکههای کوچک زمانی شروع کنید. بهعنوانمثال جلسات 3-5-10 دقیقهای میتواند مفید باشند. مهمترین چیز این است که در مورد زمان تصمیم منطقی بگیرید و مقداری را انتخاب کنید که مؤثر باشد و بهترین عملکرد را در این زمان داشته باشید.
مرحله 3: اطمینان حاصل کنید که راحت نشستهاید.پاها را روی زمین صاف و دستها را در دامان خود یا در کنار خود استراحت دهید. پشت خود را صاف نگه دارید، اما خیلی پر استرس نباشید. اگر لازم دارید، یک بالشتک کوچک یا حوله میتواند به صاف نگه داشتن کمر شما کمک کند.
مراقبه ساده برای مبتدیان
روش اسکن بدن میتواند مقدمهای عالی برای افرادی باشد که در حال یادگیری نحوه مراقبه هستند. این برنامه برای همگامسازی بدن و ذهن با انجام اسکنهای ذهنی، از بالای سر تا انتهای انگشتان پا طراحی شده است.
نحوه انجام تکنیک مراقبه:
- با بسته شدن چشمان، از بالای سر شروع کنید و ازنظر ذهنی تمام راهها به سمت پایین بدن را اسکن کنید.
- هنگام اسکن، توجه کنید که کدام قسمتها احساس آرامش یا تنش، راحتی یا ناراحتی، سبک یا سنگین میکنند.
- دوباره و دوباره اسکن را انجام دهید (هر اسکن باید حدود 20 ثانیه طول بکشد) و از این مشاهدات برای ساخت تصویر ذهنی از احساس بدنت در حال حاضر، در لحظه کنونی استفاده کنید.
- هنگامیکه افکار به وجود میآیند، به سادگی به ناحیه بدن جایی که آخرین بار در آنجا ماندهاید بازگردید
- وقتی این تکنیک را تمرین کردید و احساس راحتی با آن کردید
انواع مراقبه
مراقبین باتجربه موافق هستند: یک تمرین مراقبه روزانه میتواند برای سلامت روان و جسمی فواید قابلتوجهی داشته باشد؛اما اینکه مؤثرترین نوع مراقبه چیست، مشخص نمی باشد. علت این موضوع این است که نتیجه مدیتیشن یا مراقبه برای هر کس متفاوت است. از این گذشته، صدها تکنیک مراقبه وجود دارد که شامل شیوههایی از سنتها، فرهنگها، رشتههای معنوی و مذاهب مختلف است. “بهترین” یا “مؤثرترین” ازنظر جهانی پذیرفته نشده است. بلکه ترجیح فردی ماست که به ما کمک میکند تا یکی از انواع مراقبه را که برای ما بهتر است انتخاب کنیم. در اینجا برخی از محبوبترین انواع مراقبه برای شروع کار آورده شده است.
مدیتشین با و بدون کنترل
در مدیتیشن با کنترل و راهنمایی، استاد چه بهصورت حضوری و چه غیرحضوری درباره مراحل اصلی تمرین، شما را راهنمایی میکند. این نوع مراقبه مخصوصاً برای مبتدیان مفید است زیرا استاد باتجربه و قابلاعتماد است و راهنمایی آنها میتواند برای کمک به افرادی که در این تمرین تازهکار هستند، تاثیرگذار باشد. بیشتر مراقبههای هدایت شده از یک قالب مشابه پیروی میکنند: معلم توضیح میدهد که چگونه ذهن هنگام مدیتیشن رفتار میکند، شما را از طریق یک تکنیک خاص مراقبه راهنمایی میکند و سپس پیشنهاد میکند که چگونه این تکنیک را در زندگی روزمره خود ادغام کنید.
در مراقبه بدون کنترل – که به آن مراقبه ساکت نیز گفته میشود – شما بهتنهایی مراقبه میکنید، بدون اینکه شخص دیگری روند کار را توضیح دهد. برای بعضی از افراد، مراقبه بدون کنترل شامل سادگی در سکوت و توجه به بدن و افکار برای مدتزمانی مشخص است. برای برخی دیگر، شامل استفاده از برخی از تکنیکهایی است که آنها از روشهای قبلی آموختهاند.
آرامش در مقابل مراقبه بینش
تکنیکهای مراقبه اغلب بهعنوان آرامش یا مراقبه بینشی توصیف میشوند. هدف این نوع مدیتیشن پرورش آرامش، و تمرکز بهتر است. افرادی که به مراقبه بینش میپردازند، غالباً با ایجاد خصوصیاتی مانند خرد و دلسوزی، قصد دارند ذهن خود را تغییر دهند. مراقبه بینش شامل تمرکز بر نفس و آگاهی از همه احساسات جسمی و روحی ناشی از آن است.
برگرفته از : مدیتیشن چپیست
دیدگاه کاربران