نفروپاتی دیابتی و روش های کنترل و درمان آن

نفروپاتی دیابتی

نفروپاتی دیابتی (بیماری کلیوی دیابتی) آسیب کلیوی ناشی از ابتلا به دیابت است. داشتن قند خون بالا به دلیل دیابت می تواند به بخشی از کلیه ها که وظیفه آن  ها فیلتر کردن خون می باشد ، آسیب برساند.

خبر خوب این می باشد که شما می توانید با درمان اولیه پیشرفت بیماری را کم کنید و حتی در بعضی افراد این بیماری متوقف می شود به دلیل اینکه بیماری نفروپاتی دیابتی به آرامی و بسیار کند پیشرفت می کند.بیش تر از 40 درصد افرادی که نارسایی کلیه گرفته اند ناشی از بیماری دیابت می باشد که این مقدار به این معناست که تقریبا 180000 نفر از مبتلایان نارسایی کلیه بخاطر دیابت دچار این بیماری شده اند.

تحقیقات زیادی در هر دو علوم پایه و درمان های کلینیکی انجام شده است ، که درک درستی از پاتوفیزیولوژی نفروپاتی دیابتی را تقویت کرده و روشهای درمانی بالقوه موجود را گسترش داده است. با محله زیبا بمان همراه باشید تا اطلاعات کافی در این زمینه به دست آورید.

دلیل ایجاد نفروپاتی دیابتی چیست؟

کلیه ها به تنظیم سطح مایعات و نمک ها در بدن کمک می کنند ، که برای کنترل فشار خون و محافظت از سلامت قلب و عروق بسیار مهم است.دیابت منجر به قند خون بالا می شود. با گذشت زمان ، این میزان بالای گلوکز می تواند به نواحی مختلف بدن از جمله سیستم قلبی عروقی و کلیه آسیب برساند.

یک میلیون نفرون در هر کدام از کلیه های انسان وجود دارد.این نفرون ها ساختار های کوچکی اند که خون انسان  را پاکسازی می کنند. دیابت باعث ضخیم تر شدن نفرون ها و در نتیجه اختلال در عملکرد کلیه می شوند. با این کار باعث می شوند آلبومین که یک نوع پروتئین برای کمک به شناسایی و تعیین پیشرفت نفروپاتی میباشد به ادرار بیایند و از بدن خارج شوند.

متاسفانه تا به امروزه دلیل اصلی دیابت کشف نشده است اما فشار خون بالا می تواند به نفروپاتی دیابتی کمک می کند.فشار خون و قند خون همیشه می تواند به کلیه ها آسیب بزند و باعث شود تا کلیه نتواند مواد اضافه را دفع کند و برعکس باعث دفع آب بدن شود.

علائم نفروپاتی

در مراحل اولیه نفروپاتی دیابتی ، فرد ممکن است هیچ علائمی را متوجه نشود. با این حال ، ممکن است تغییراتی در فشار خون و تعادل مایعات در بدن وجود داشته باشد. خستگی، احساس ناخوشایند در بدن، سر درد های شدید و مزمن، خارش و خشکی در پوست، تورم در بازو ها و پاها، از علائم این بیماری می باشد که باید به این نشانه ها توجه کنید. عواملی که می توانند باعث افزایش خطر ابتلا به نفروپاتی دیابتی را افزایش دهد شامل:

  • سابقه ی داشتن بیماری کلیوی در خانواده
  • قبل از این که 20 سالتان شود بیماری دیابت نوع 1 توسعه پیدا کند.
  • سیگار کشیدن
  • چاقی و داشتن اضافه وزن

متاسفانه تا کنون درمانی برای بیماری نفروپاتی دیابتی کشف نشده است اما با انجام معالجاتی می توان روند این بیماری را کند یا متوقف کرد . ثابت نگه‌داشتن سطح قند خون و فشارخون با دارو و تغییر نحوه زندگی میتواند شامل این درمان ها برای کند کردن این بیماری باشند.

به احتمال زیاد پزشکتان برای شما رژیم خاصی را در نظر می گیرد که حتما طبق آن عمل کنید تا بتوانید هرچه سریع تر سلامت خود را به دست آورید.اگر بیماری کلیه شما به مرحله آخر رسیده باشد و پیشرفت کرده باشد شما نیاز دارید تا درمان جدی تری را شروع کنید.

درمان نفروپاتی دیابتی

روش های درمان نفروپاتی دیابتی

شما می توانید با استفاده از دوز مناسب انسولین و دارو های دیگری که توسط پزشکتان تجویز شده است سطح قند خون خود را کنترل کنید و قند خون خود را ثابت نگه دارید. دارو هایی که پزشک ممکن است بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین، مسدودکننده گیرنده آنژیوتانسین و یا سایر داروهای مربوط به فشارخون را برای کم کردن سطح فشارخون تجویز نماید.

شما می توانید با مراجعه به متخصص تغذیه یا با کمک پزشک خودتان رژیم غذایی مناسبی را برای کلیه هایتان در نظر بگیرید، قطعا این رژیم های غذایی محدودتر از رژیم استاندارد برای افراد مبتلابه دیابت می باشد.

محدود کردن مقدار پروتئین مصرفی، مصرف کردن چربی‌های سالم و محدود کردن روغن ها و اسیدهای چرب اشباع‌شده، کاهش سدیم مصرفی، مصرف پتاسیم را به حداقل برسانید با کم‌کردن مصرف غذاهای پتاسیم دار مانند موز، آووکادو و اسفناج، کاهش مصرف غذاهایی که دارای  فسفر زیاد هستند مانند شیر، ماست و گوشت‌های فرآوری شده، تجویز هایی هستند که قطعا پزشک برای شما در نظر خواهد گرفت.امکان دارد کنار برنامه غذایی پزشک برای شما یک برنامه ورزشی مناسب هم در نظر بگیرد تا بتواند بهتر فشار خون را در سطح پایینی نگه دارد و باعث شود کلیه ها ثابت بمانند.

اگر بیماری نفروپاتی دیابتی در مرحله آخر باشد به احتمال زیاد شما به دیالیز و پیوند کلیه نیاز داشته باشید.از طریق دیالیز برای تصفیه مواد زائد خون استفاده می کنند.پزشک شما قطعا بر اساس شرایط کنونی شما یکی از روش های دیالیز زیر را انتخاب می کند:

  • دیالیز خونی یا همودیالیز
  • دیالیز صفلقی
  • دیالیز خونیدیالیز صفاقی

روش دیگری که بالا در آن اشاره کردیم پیوند کلیه است.در این روش کلیه فرد اهدا‌کننده را در بدن شما قرار خواهند داد.این که در هر 2 روش چه قدر موفقیت به دست آورید در افراد مختلف، متفاوت است.

اگر تشخیص داده شد که شما دچار بیماری دیابت شده اید برای اینکه جلوگیری کنید از نفروپاتی دیابتی و کلیه های سالم تری داشته باشید بهتر است کار های زیر را انجام دهید :

  • فشار خون خود را کنترل کنید و اگر فشارخون بالایی دارید هر چه سریع تر آن را درمان کنید.
  • سعی کنید مصرف دخانیات را قطع کنید و از پزشک خود برای پیدا کردن یک برنامه ترک اعتیاد کمک بگیرید.
  • اگر اضافه وزن دارید تلاش کنید تا وزن خود را کم کنید.
  • مقدار سدیم را در مصرف خود به حداقل برسانید.
  • ورزش را حتما در برنامه روزانه خود قرار دهید و از دکتذتان کمک بگیرید تا بهترین برنامه ورزشی را بتوانید داشته باشید.
  • مصرف غذا هایی که حاوی نمک و فاقد کالری هستند را تا جایی که امکان دارد محدود کنید و کاهش دهید.
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *