بیماری های فصل تابستان در کودکان کدامند؟ (از پیشگیری تا درمان)

کودکان در طول تعطیلات تابستان به فعالیت‌های تفریحی و آموزشی مختلفی مشغول می‌شوند. در نتیجه، در معرض ویروس‌ها و باکتری‌های زیادی قرار می‌گیرند و ممکن است بیمار شوند. معمولاً در فصل تابستان یک سری بیماری های رایج در کودکان دیده می‌شود که والدین باید باید با علل و علائم آن‌ها آشنا باشند. اگر از عوامل خطرزا در این فصل آگاه شوید، می‌توانید اقدامات پیشگیرانه و درمانی را به موقع انجام دهید.

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، رایج‌ترین بیماری های فصل تابستان در کودکان را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

بیماری های رایج فصل تابستان در کودکان

بیماری ‌های کودکان در فصل تابستان کدامند و چه علائمی دارند؟

شایع‌ترین بیماری‌ های تابستانه در کودکان عبارت‌اند از:

آنفلوآنزای تابستانی

یکی از رایج‌ترین بیماری‌های تابستانه «آنفلوآنزای تابستانی» است. علامت اصلی این بیماری تب است و معمولاً به غیر از دردهای عمومی در بدن، علائم دیگری ندارد. اما لازم نیست نگران باشید؛ این بیماری ظرف چند روز بدون نیاز به آنتی بیوتیک خود به خود درمان خواهد شد.

به طور کلی، علائم این بیماری عبارت‌اند از:

  • تب (که ممکن است تا پنج روز ادامه یابد)
  • سردرد
  • گلو درد
  • بدن درد
  • استفراغ

در صورت افزایش تب یا درد کودک، می‌توانید از داروهای تب‌بر یا مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن استفاده کنید و به او مایعات فراوان بدهید. اما یادتان باشد که برای مصرف دارو باید به سن و شرایط جسمانی کودک توجه کافی داشته باشید و با پزشک مشورت کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که آنتی بیوتیک‌ها برای درمان این بیماری مؤثر نیستند؛ زیرا منشأ آن ویروس است نه باکتری.

اگر کودک شما استفراغ می‌کند (بیش از چند بار) یا گردن درد شدید دارد لازم است فوراً به پزشک مراجعه کنید؛ چرا که ممکن است به مننژیت مبتلا شده باشد.

اسهال

در طول تابستان، موارد زیادی از اسهال کودکان در مطب پزشکان مشاهده می‌شود. اسهال ممکن است خفیف یا شدید باشد و چیزی حدود چند روز تا چند هفته ادامه یابد. اسهال معمولاً توسط ویروس ایجاد می‌شود و با آنتی بیوتیک قابل درمان نیست.

این مشکل معمولاً با روش‌های خانگی رفع می‌شود و در بسیاری از موارد نیازی به مراجعه به پزشک نیست؛ اما در صورتی که اسهال کودک با گذشت زمان بهبود نیابد لازم است حتماً با پزشک مشورت کنید.

بثورات پوستی

بثورات پوستی یا راش به دلیل تماس پوست با هر ماده تحریک کننده‌ای به وجود می‌آیند. این امر به دو دلیل در تابستان بیشتر از فصل‌های دیگر اتفاق می‌افتد: گیاهانی که می‌توانند پوست را تحریک کنند (مانند پیچک سمی) در طول تابستان فراوانی بیشتری دارند و از همه مهم‌تر، کودکان ما بیشتر تابستان در بوته‌ها و جنگل‌ها با شلوارک و تی‌شرت بیرون از خانه بازی می‌کنند.

به طور کلی، دو نوع بثورات تماسی وجود دارد:

  • نوع اول: به صورت برجستگی‌های قرمز و برجسته ظاهر می‌شود و در سطح اندکی از پوست پراکنده شده است. بسیار خارش‌دار است. این نوع بثورات اغلب در ابتدا به یک یا دو قسمت کوچک از بدن محدود می‌شوند؛ اما ممکن است طی چند روز به نواحی دیگر پوست گسترش یابند. این مشکل در اثر تماس با محرک‌هایی مانند پیچک سمی، گیاهان دیگر، پاک کننده‌ها یا سایر مواد شیمیایی ایجاد می‌شود که با داروهایی همچون هیدروکورتیزون بدون نسخه، لوسیون کالامین و مایع بنادریل قابل درمان است. در صورت نیاز می‌توان از کرم‌های قوی‌تری استفاده کرد که نیاز به تشخیص پزشک خواهد داشت.
  • نوع دوم: این نوع بثورات پوستی در کل بدن پخش می‌شوند و به صورت جوش‌های ریز و قرمز یا لکه‌های کوچک دیده می‌شوند. این اتفاق می‌تواند در اثر محرک‌هایی مانند لباس‌ جدید، صابون‌، شامپو، مواد شوینده یا نرم‌کننده‌های پارچه، لوسیون‌های ضد آفتاب، ملحفه‌های روی تخت، چمن، استخر شنا یا هر چیز دیگری که با پوست کودک شما تماس دارد، ایجاد شود. این نوع راش معمولاً خارش‌دار نیست اما می‌تواند باشد. این بثورات می‌توانند تا هفته‌ها روی پوست بمانند؛ اما بی‌خطر بوده و به هیچ درمانی نیاز ندارند. این بثورات را بیشتر در تابستان به دلیل مخلوط شدن آفتاب، عرق، ضد آفتاب، شن‌های روی ساحل و آب مشاهده می‌کنیم.

بیماری گوش شناگر

این بیماری که با نام «اوتیس اکسترنا» نیز شناخته می‌شود، شامل التهاب مجرای گوش خارجی است که در اثر گیر افتادن آب در داخل آن رخ می‌دهد. این اتفاق یک محیط مرطوب در گوش ایجاد می‌کند که باعث رشد راحت‌تر باکتری‌ها می‌شود. بیماری گوش شناگر اغلب پس از شنا کردن در استخر یا دریا در کودکان به وجود می‌آید.

این بیماری باعث کیپ شدن و خارش گوش شده و می‌تواند بسیار دردناک باشد. کاهش موقت شنوایی نیز می‌تواند در بعضی از کودکان (و حتی بزرگسالان) رخ دهد. بیماری گوش شناگر با استفاده از قطره‌های ضدعفونی کننده گوش به سرعت قابل کنترل است. بعلاوه، می‌توان با استفاده از گوش‌گیر در هنگام شنا از بروز آن جلوگیری کرد.

علائمی که نشان می‌دهد کودک شما به بیماری گوش شناگر مبتلا شده است عبارت‌اند از:

  • وارد شدن آب به درون گوش در حین حمام کردن یا شنا کردن
  • گوش درد همراه با خمیازه یا بلع
  • تخلیه چرک از مجرای گوش

معمولاً در بیماری گوش شناگر تب وجود ندارد. با این حال، این بیماری باید به سرعت درمان شود و لازم است کودک توسط پزشک معاینه شود. پزشک ممکن است برای درمان عفونت یک قطره گوش یا آنتی بیوتیک تجویز کند.

مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی یک بیماری منتقله از راه غذا است که در ماه‌های تابستان شیوع بیشتری دارد. افزایش دمای هوا در این فصل رشد باکتری‌ها را تسهیل می‌کند. وقتی غذایی را می‌خوریم که حاوی باکتری‌ها و ویروس‌های مسموم کننده‌ای است، دچار مسمومیت غذایی می‌شویم.

این میکروارگانیسم‌ها در دستگاه گوارش تکثیر می‌شوند و عفونت را به وجود می‌آورند. استفراغ، اسهال و درد معده از علائم رایج مسمومیت غذایی است که در بعضی موارد با تب نیز همراه است. در صورتی که فرزندتان دچار مسمومیت غذایی شد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

عفونت ناشی از ویروس کوکساکی

ویروس کوکساکی (Coxsackie) در فصول تابستان و پاییز شیوع بیشتری دارد. این ویروس می‌تواند در برخی از کودکان علائمی شبیه آنفولانزا ایجاد کند؛ اما تقریباً نیمی از موارد ابتلا به آن‌ هیچ علامتی ندارند. نوعی ویروس کوکساکی وجود دارد که باعث ایجاد تاول‌های دردناک در لب، لثه، کف دست و کف پا شده و به عنوان بیماری دست، پا و دهان شناخته می‌شود.

معمولاً اکثر کودکان بعد از یک هفته به طور کامل بهبود می‌یابند. اما در صورتی که احساس کردید کودک هیچگونه بهبودی نسبت به بیماری نشان نمی‌دهد، حتماً برای معاینه بیشتر به پزشک مراجعه کنید. برای جلوگیری از شیوع بیماری به کودک بگویید تا دست‌های خود را بشوید.

آفتاب زدگی

آفتاب زدگی یا گرما زدگی یکی از بیماری های رایج کودکان در فصل تابستان است. این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که فرد زمان زیادی را زیر نور خورشید سپری کند و درجه حرارت بدن او به طور خطرناکی بالا برود. ضربان قلب سریع، بی‌حالی، حالت تهوع، گیجی، تورم و خشکی زبان و گرمای پوست همگی از علائم آفتاب زدگی هستند.

آفتاب زدگی در موارد شدید فرد را از هوش می‌برد و حتی ممکن است باعث مرگ شود. از این رو، یک وضعیت بسیار خطرناک محسوب می‌شود و مراجعه به اورژانس ضروری خواهد بود. برای جلوگیری از گرما زدگی، کودک خود را در طول روز در سایه قرار دهید و با نوشیدن مایعات فراوان از هیدراته بودن بدن او اطمینان حاصل کنید.

رینیت آلرژیک

رینیت آلرژیک یا تب یونجه یک بیماری واگیردار با علائمی نزدیک به سرماخوردگی است. این بیماری در بهار و تابستان رایج‌تر است. در واقع، تب یونجه نوعی واکنش آلرژیک به مواد موجود در هوا (مانند گرده گل) است. رینیت آلرژیک در برخی افراد به شکل خفیف رخ می‌دهد؛ اما در برخی دیگر ممکن است شدید باشد.

رایج‌ترین علائم تب یونجه عبارت است از:

  • عطسه
  • اشک ریزش چشم
  • خارش، انسداد یا آبریزش بینی
  • خارش گلو
  • خستگی
  • سردرد

این آلرژی را می‌توان به کمک داروهای بدون نسخه نیز درمان کرد.

راش گرمایی

راش گرمایی یا عرق سوز، به بثورات قرمز یا صورتی گفته می‌شود که روی سر، گردن و شانه‌ها ظاهر می‌شود. این اتفاق زمانی می‌افتد که مجاری عرق متورم و مسدود شوند. راش گرمایی باعث خارش و ناراحتی پوست می‌شود. پوشیدن لباس‌های سنگین در گرما شایع‌ترین علت عرق سوز شدن است.

راش گرمایی معمولاً طی یک یا دو روز از بین می‌رود و نیاز به درمان پزشکی ندارد. با پوشاندن لباس‌های سبک و نازک به کودکان می‌توانید از رخ دادن این اتفاق جلوگیری کنید.

اگزما

اگزما یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات خارش‌دار در سراسر بدن می‌شود. آلرژی دلیل اصلی اگزما است. از سوی دیگر، قرار گرفتن در معرض آفتاب و کلر موجود در آب استخرها می‌تواند پوست را خشک کرده و باعث تحریک آن شود. تعریق زیاد نیز می‌تواند اگزما را تشدید کند.

اگر کودک شما به اگزما مبتلا است، بهتر است پوست او را هنگام گرم شدن و عرق کردن دائماً پاک کنید تا عرق روی آن جمع نشود. توصیه می‌شود هر روز از یک مرطوب کننده و ضد آفتاب ضد حساسیت روی پوست کودک استفاده کنید. همچنین لباس‌های نازک و سبک تن کودک کنید تا پوست او نفس بکشد و دچار تحریک نشود.

چگونه از بروز بیماری های فصل تابستان در کودکان جلوگیری کنیم؟

رعایت نکات زیر می‌تواند از بروز بیماری های فصل تابستان در کودکان جلوگیری کند:

  • از دادن میوه‌های خرد شده در محیط خارج از خانه و مواد غذایی خریداری شده از فروشندگان کنار جاده به فرزندان خود پرهیز کنید. همچنین مواد غذایی تند و سرخ شده به کودکان خود ندهید.
  • فرزندان خود را به نوشیدن آب کافی تشویق کنید. اطمینان حاصل کنید که آبی که فرزندتان می‌نوشد به درستی تصفیه شده و عاری از میکروب و ویروس است.
  • هنگام مسافرت یا ترک خانه به مدت طولانی، مایعات زیادی به کودک خود بدهید.
  • برای کودک غذاهای غنی از فیبر و ویتامین درست کنید.
  • به کودکان خود آب لیمو، آب نارگیل و سایر آب میوه‌های طبیعی بدهید زیرا این مواد به بدن کمک می‌کنند تا از درون آبرسانی شود.
  • کودک خود را به پوشیدن لباس‌های سبک، آزاد و ترجیحاً تهیه شده از الیاف طبیعی وادار کنید.
  • صبح زود یا اواخر شب با بچه‌های خود ورزش کنید.
  • کودک خود را در برابر آفتاب، آب آلوده و گزش حشرات محافظت کنید.
  • کودک را زود به زود حمام کنید.

در این مقاله با علائم و روش درمان بیماری ‌های کودکان در فصل تابستان آشنا شدیم. با رعایت مواردی که گفته شد، می‌توانید از بروز این بیماری‌ها به خوبی پیشگیری کنید تا فرزندتان تعطیلات تابستانی خوشی را سپری کند.

برگرفته از: indianexpress

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *