عرق کردن واکنشی طبیعی در برابر ورزش کردن، تب، استرس میباشد که میتواند با آزاد کردن آندورفین و سموم نیز همراه باشد و باعث سلامت پوست شود. در جریان عرق کردن میتوانید مواد مغذی زیادی را نیز از دست بدهید و احساس خستگی کنید. عرق کردن میتواند موجب کمبود آب بدن شود و تعادل الکترولیتی را بر هم بزند و ویتامین C بدن را نیز از بین ببرد. کاری که شما میتوانید انجام دهید ایت است که با مصرف برخی از مواد غذایی و ویتامین ها در حین ورزش، مواد مغذی ای که در حین ورزش کردن از دست داده اید را جایگزین کنید. سوال اینجاست که کمبود چه ویتامینی موجب تعریق زیاد میشود. پدیده عرق کردن برای خنک کردن و به تعادل رساندن دمای بدن میباشد. اما مواردی نیز وجود دارد که بدن فرد بیش از فرد عرق میکند که ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که از جمله آن میتوان به کمبود برخی از مواد معدنی و یا ویتامین ها اشاره کرد.
غدد عرق چگونه کار میکند ؟
غدد عرق شما برای خنک کردن بدن هستند. زمانی که درجه حرات بدن بالا میرود غدد عرق آب را از سطح پوست آزاد میکند تا پوست و خون زیر آن خنک شود. عرق برای احیا پوست نقش مهمی را ایفا میکند و برای آسیب هایی مانند سوختگی نیز بسیار مهم است. عرق با شستن باکتری ها بدن را از عفونت محافظت میکند. عرق یک بیوفلوئید است، دقیقا مانند خون و ادرار که میتواند برای غربالگری برخی از بیماری ها و آزمایش برخی از داروهای خاص میتواند آنالیز شود.
بیشتر بخوانید: عرق کردن زیاد اعضای بدن
کمبود چه ویتامینی باعث تعریق زیاد میشود
در صورتی که بدن کمبود ویتامین یا مواد معدنی روبرو میشود از خود نشانه هایی بروز میدهد تا به ما نشان بدهد که در بدن ما کمبودی وجود دارد. عرق کردن زیاد میتواند به علت کمبود برخی از ویتامین ها باشد که از جمله آن میتوان به ویتامین D و B اشاره کرد. تعریق زیاد علی الخصوص در ناحیه گردن و پیشانی و اطراف پوست سر به علت کمبود ویتامین D میباشد. در کل از اولین نشانه های عرق کردن کمبود این ویتامین است. البته کمبود ویتامین B12 نیز موجب تعریق میشود که در شب رخ میدهد.
به طور کلی مصرف ویتامین های گروه B هورمون ها و سطح استرس بدن را کنترل میکند. نقش دیگری که این دسته از ویتامین ها ایجاد میکنند پیوند سیستم های غدد درون ریز و عصبی است. عرق کردن به علت استرس یکی از دلایل تعریق بیش از حد (هیپرهیدروز) میباشد. انسانی که تحت استرس است هورمون های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین در بدن فرد ترشح میشود. که ویتامین های گروه B های گروB ( ب 6 و ب 9 و ب 12) میتواند میزان هورمون های استرس را کنترل کند.
در زمان عرق کردن چه ویتامین هایی را از دست میدهیم ؟
مواد معدنی از اجزا سازنده سیستم های عصبی هستند و در جریان عرق کردن الکترولیت های زیادی (سدیم، کلسیم و از همه مهمتر منیزیم) از دست میرود. از دست دادن این الکترولیت ها ممکن است به فرد آسیب برساند چرا که اعصاب توانایی کنترل باز و بسته کردن منافذ را از دست خواهد داد. منیزیم ماده معدنی است که کار آن انتقال سیگنال عصبی است و سیستم عصبی ما را با تنش های روزانه توانمند میکند. در زمان تعریق منیزیم زیادی را از دست میدهیم. منیزیم در سبزیجات (که دارای برگ سبز رنگ هستند)، مغزها، زرده تخم مرغ وجود دارد که میتواند سیستم تعریق را کنترل کند.
ورزشکاران و افرادی که زیاد عرق میکنند، احتمالا با الکترولیت ها آشنا هستند. این یون ها بارش فعالیت های الکتریکی را در بدن شما انجام میدهند تا به شما در حفظ تعادل مایعات، تشدید انقباض عضلات و تسهیل فعالیت عصبی کمک کند. عرق کردن باعث آزاد شدن غلظت بالایی از الکترولیت ها شده و از طریق عرق کردن سدیم، کلرید، مقدار کمی پتاسیم ، منیزیم و کلسیم نیز از دست میرود. از بین رفتن سدیم باعث گرفتگی و کاهش عملکرد خواهد شد و با از دست دادن سدیم اشتهای خود را از دست داده و احساس سرگیجه داشته باشید و همچنین باعث هیپوناترمیا (وجود غیرطبیعی سدیم در خون) شود. اگر مقدار آب مصرفی شما زیاد باشد و سدیم مصرف نکنید، سدیم خون شما را رقیق میکند و منجر به عوارض خواهد شد.در هنگام عرق کردن کلرید کاهش یافته و باعث تغییرات در PH شده و در ضربان شما بی نظمی ایجاد خواهد کرد.
در جریان عرق کردن شما ویتامین C را نیز از دست میدهید. ویتامین C یک آنتی اکسیدان است و شما را از رادیکال های آزاد و عناصر محیطی که موجب تخریب سلول ها میشود محافظت میکند و کمبود آن شما را در معرض خطر التهاب و بیماری های مزمن قرار میدهد. همچنین این ویتامین به جذب آهن در بدن شما کمک میکند.
برخی از خوراکی ها که دارای پروتئین های حیوانی پرچرب هستند باعث میشود سیستم هضم فعالیت بیشتری داشته باشد و سپس باعث تعریق فرد میشود. این خوراکی ها به انرژی زیادی برای هضم شدن نیاز دارند و باعث سوزاندن بیشتر سوخت بدن میشوند که افزایش دما موجب تعریق بیشتر خواهد شد.
خوراکی هایی که دارای کربوهیدرات هستند نیز دمای بدن را افزایش میدهند. سوزاندن گلوکز اضافی که در این خوراکی ها وجود دارد موجب آزاد شدن انرژی و افزایش گرمای بدن میشود. مصرف میوه میتواند جایگزین این مواد (کربوهیدرات ها و گوشت) باشد و موجب پایین آوردن دمای بدن میشود.
مصرف کافئین را نیز کاهش دهید. کافئین باعث افزایش فشار خون میشود و قادر است غدد عرق را از طریق آدرنالین فعال کند.
درمان تعریق بیش از حد بدن با طب سنتی
میتوانید از برگ گیاه مریم گلی که از خانواده نعناع میباشد برای کاهش تعریق بدن خود استفاده کنید. این گیاه منبع فلاونوئیدها و پلی فنول بوده و این ویژگی آن را به یک آنتی اکسیدان و ضد باکتری تبدیل کرده است و اسید اورسولیک آن نیز خواص ضد التهابی دارد.
بیشتر بخوانید: درمان عرق کردن زیاد
دیدگاه کاربران
سلام من خیلی مشکل دارم در این رابطه بیش از حد حتی فکرش کنید عرق میکنم زمستان سرد من مثل تابستان عرق میکنم بیشتر بالاتنه نمیدونم چکار کنم کلافه شدم چندسال اینجور شدم من روزی نیم ساعت هم جلو خورشید وافتاب نیستم و شب زیستم احتمال داره بخاطر این باشه
منم فکر می کنم از وقتی واکسن کرونا رو زدم اینطوری شدم خداکنه بی ارتباط باشه خیلی نگرانم تمام گردنم عرق می کنه
سلام
آزمایش ویتامین dبدهید مشخص میشه. شاید هم عفونت داشته باشید
سلام .من پاهام به شدت عرق میکنند دلیلشو پیدا نمیکنم سالهاست که همینطوره احساس میکنم در زمان تعریق انرژی زیادی ازدست میدم مشکل تیروییدی هم نداشتم