عصب کشی دندان چیست و چه کسانی به آن نیاز دارند؟

بسیاری از افراد با شنیدن کلمه «عصب کشی دندان» دچار هراس می‌شوند. همه ما درباره هزینه و درد ناشی از آن شنیده‌ایم، اما عصب کشی واقعاً چیست؟!

عصب کشی دندان یا روت کانال تراپی یک روش درمانی برای از بین بردن عفونت درون دندان است. طی این روش پالپ (عصب) ملتهب یا عفونی از دندان خارج شده و جای آن با مواد مخصوصی پر می‌شود. عصب کشی می‌تواند دندان را از عفونت‌های بعدی نیز حفظ نماید.

اگر می‌خواهید با مراحل عصب کشی و عوارض آن آشنا شوید یا تشخیص دهید که آیا برای این جراحی کاندیدای مناسبی هستید یا خیر، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

عصب کشی دندان

مراحل عصب کشی دندان

به طور کلی، دندان از دو بخش تاج و ریشه تشکیل شده است. بخش عمده تاج بالای لثه قرار دارد؛ در حالی که ریشه را در زیر لثه‌ها می‌توان یافت. درون تاج و ریشه بخشی خمیرمانند به نام پالپ قرار دارد. پالپ دندان را تغذیه کرده و رطوبت بافت‌های اطراف خود را تأمین می‌نماید. جالب است بدانید که اعصاب موجود در پالپ، گرما و سرما را به عنوان حس درد تفسیر می‌کنند.

اگر پالپ دندان عفونی یا متلهب شود، ممکن است دندانپزشک عصب کشی را به بیمار توصیه کند. به این منظور دندانپزشک ابتدا دهان بیمار را بی‌حس کرده و دندان را به کمک یک ورقه لاستیکی از محیط دهان جدا می‌نماید. این ورقه به عنوان سدی در برابر بزاق عمل می‌کند؛ تا آلودگی‌ها و ذرات موجود در آن به دندان نرسند. سپس عصب کشی دندان در 2 مرحله انجام می‌شود:

1. تمیز کردن کانال ریشه دندان

در این مرحله، دندانپزشک با کمک دریل دندانپزشکی سوراخی در تاج دندان ایجاد می‌کند تا به پالپ برسد. سپس هرچه در کانال ریشه وجود دارد را تخلیه می‌کند. به عبارت دیگر کانال ریشه کاملاً تخلیه شده و پالپ عفونی یا متلهب نیز از دندان خارج می‌شود. در نتیجه، دندان فاقد عصب خواهد بود و دیگر دردی احساس نخواهد کرد.

2. پر کردن کانال ریشه دندان

از آنجایی که برخی آلودگی‌های درون دندان در دیواره کانال ریشه فرو رفته‌ است، در این مرحله دندانپزشک ناحیه تخلیه شده را به کمک فایل‌های کوچک و محلول‌های ویژه پاکسازی و ضدعفونی می‌کند. سپس دندان با مواد مخصوصی (مانند ماده پلاستیکی گاتاپرچا) کاملاً پر می‌شود.

به طور معمول، عصب کشی دندان تنها در طی یک جلسه درمانی انجام می‌شود. اما اگر کانال‌ها خمیده باشند یا عفونت شدید و گسترده باشد، ممکن است عصب کشی در چند جلسه صورت بگیرد.

آیا عصب کشی درد دارد؟

در گذشته که از بی‌حسی استفاده نمی‌شد، بیمار در طی این جراحی درد زیادی را حس می‌کرد. اما امروزه دندانپزشک پیش از شروع عمل دهان را بی‌حس می‌کند. در نتیجه در طی عمل تقریباً دردی احساس نمی‌کنید. در صورتی که در حین عصب کشی احساس درد داشتید، به دندانپزشک خود اشاره دهید تا از بی‌حسی بیشتری استفاده نماید.

پس از اتمام عصب کشی دندان ممکن است در حین جویدن غذا کمی درد داشته باشید. این احساس درد طبیعی بوده و برای تسکین آن می‌توانید از مسکن‌‌‌های تجویز شده یا بدون نسخه استفاده نمایید. در صورتی که به دندانپزشک ماهری مراجعه کرده باشید، درد بعد از عصب کشی گذرا بوده و پس از چند روز رفع خواهد شد.

چه کسانی به عصب کشی دندان احتیاج دارند

چه کسانی به عصب کشی دندان احتیاج دارند؟

در صورت وجود حفره عمیق در تاج دندان، ترک خوردگی یا پر شدن نامناسب باکتری‌ها می‌توانند به پالپ دندان راه یابند. این باکتری‌ها به پالپ آسیب زده و در نهایت آن را از بین می‌برند.

اگر باکتری‌ها از ریشه دندان نفوذ کنند، احتمال بروز عفونت در استخوان نیز وجود دارد. عفونت استخوان منجر به ضعف و تجزیه آن می‌گردد. در پی این اتفاق رباط‌های اطرف دندان متورم شده و دندان شل می‌شود.

اینکه فردی نیاز به عصب کشی دارد یا خیر را پزشک تعیین می‌کند. بنابراین اگر در دندان خود نشانه‌هایی مانند درد، تغییر رنگ، تورم و عفونت لثه و… مشاهده کردید، حتماً به دندانپزشک مراجعه نمایید. همچنین احساس درد در هنگام خوردن خوراکی‌های سرد و گرم نیز می‌تواند نشانه‌ای از آسیب به پالپ دندان باشد.

اگر فرد به دندان آسیب دیده رسیدگی نکند، عفونت پیشرفت می‌کند. گاهی اوقات تنها راه درمان دندان‌ بیش از حد آسیب دیده کشیدن آن است. خالی بودن جای دندان جلوه نه چندان زیبایی به لبخند فرد داده و می‌تواند به کج شدن دیگر دندان‌ها نیز بیانجامد. اگرچه می‌توان با کاشت ایمپلنت جای خالی دندان را از بین برد، اما هیچ چیز نمی‌تواند به خوبی دندان طبیعی عمل کند. بنابراین هرگز کشیدن دندان را به عصب کشی ترجیح ندهید و در انجام آن درنگ نکنید.

عوارض عصب کشی دندان

این نوع جراحی نیز مانند هر جراحی دیگر ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد. البته با مراجعه به دندانپزشکان ماهر می‌توان از بروز بیشتر این عوارض جلوگیری نمود. عوارض عصب کشی دندان عبارت‌اند از:

  • اگر پزشک یکی از کانال‌های ریشه را پیدا نکرده یا به طور کامل پاکسازی نکند، احتمال برگشت عفونت و درد وجود خواهد داشت. در چنین شرایطی گسترش عفونت به استخوان نیز ممکن است.
  • دندانپزشک باید از پر کردن صحیح دندان اطمینان حاصل کند. اگر مواد پرکننده ریشه دندان را به طور کامل پرنکنند، عفونت قابل برگشت خواهد بود.
  • اگر در حین جراحی دندان ترک بخورد یا کانال‌های ریشه سوراخ شوند، پرکردن دندان سخت‌تر خواهد شد. بنابراین دندانپزشک باید دقت و تمرکز کافی داشته باشد.

گاهی اوقات دندانپزشک پس از عصب کشی دندان برای فرد آنتی بیوتیک یا مسکن تجویز می‌کند. به خاطر داشته باشید که آنتی بیوتیک‌ها را به طور کامل مصرف کنید. همچنین به منظور جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی در آینده، توصیه‌های دندانپزشک را به دقت اجرا نمایید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *