روکش زیرکونیا چیست ؟ مزایا و معایب آن

روکش دندان را می توان یکی از رایج ترین روش های درمانی برای دندان هایی نام برد که دیگر قابلیت اصلاح و ترمیم ندارند.استفاده از روکش های دندان باعث می شود که دندان ترمیم شده در داخل روکش محصور شده و امکان پوسیدگی از ان دور بماند. مدت زمان نگهداری دندان های ترمیم شده به کمک روکش بستگی به مراقبت شما خواهد داشت چه بسا ممکن است برای سالیان سال امکان استفاده از دندان روکش شده بدون هیچ مشکلی وجود داشته باشد. استفاده از روکش توسط شما کاملا اختیاری خواهد بود تا دوام دندان ترمیم شده افزایش پیدا کند. در اینجا به بحث و بررسی انواع روکش های دندان و روکش زیرکونیا میپردازیم. پزشک ممکن است بنابر یکی از دلایل زیر به شما پیشنهاد کند که از روکش برای دندان خود استفاده کنید.

  • تغییر رنگ دندان ها به زردی
  • شکستگی یا ترک خوردگی دندان
  • از دست رفتن دندان بر اثر سانحه یا تصادف
  • و…

انواع روکش های دندان

انواع روکش های دندان

انواع روکش های زیبای دندانی می توانند از جنس مختلفی باشند نظیر : استیل رنگ ثابت ، تمام فلز ، سرامیک به همراه فلز ، تمام سرامیک یا تمام رزین.

استیل رنگ ثابت : این روکش ها به صورت آماده و از پیش ساخته موجود هستند. زمانی از این روکش ها استفاده می شود که نیاز باشد روکش به صورت موقت روی دندان بیمار قرار گیرد. معمولا استفاده از این روکش ها بیشتر برای کودکان استفاده می شود. با نصب این روکش ها  بر روی دندان کودکان هم باعث دیر تر خراب شدن دندان شیری می شوند و هم به راحتی با افتادن دندان شیری روکش نیز از دهان خارج شده و فضا برای رشد دندان دائمی باز می شود. از طرفی به دلیل از پیش ساخته شدن ان دارای قیمت پایین تری نسبت به روکش های دیگر هستند.

تمام فلز : فلز استفاده شده در این روکش ها دارای درصد بالایی از طلا ، پلاتینیوم یا فلزاتی همچون کبالت – کروم یا نیکل – کروم می باشد. این دسته روکش ها در مقابل جویدن بسیار مقاوم هستند و مشکلی برایشان پیش نمی آید اما به دلیل رنگ فلزی که دارند بیشتر برای دندان هایی استفاده می شوند که در معرض دید نباشند و در مقابل نیاز به مقاومت بالایی باشد.

سرامیک به هراه فلز: مزیت این روکش ها نسبت به روکش های تمام فلز امکان ساخت آنها به رنگ دندان های معمولی می باشد. اما به دلیل استفاده از ترکیب سرامیک وفلز ممکن است بخش سرامیکی در مقابل فشار های زیاد شکسته یا ترک بردارد به همین دلیل مقاومت این روکش ها نسبت به روکش های تمام فلزی به نسبت پایین تر است. از طرفی در برخی مواقع فلز به کار رفته در این روکش ها از مرز لثه و دندان قابل مشاهده است مخصوصا برای مواقعی که لثه بعد از مدتی عقب نشینی می کند. اما در کل از این روکش ها برای دندان هایی که بیشتر در معرض دید هستن استفاده می شود.

روکش های تمام رزین: این روکش ها در مقایسه با روکش های دیگر قیمت مقرون به صرفه تری دارند اما مقاومت انها نیز نسبت به بقیه کمتر خواهد بود.

تمام سرامیک: این روکش ها شباهت بسیار زیادی به دندان های معمولی ما دارند و برای افرادی که به فلزات حساسیت دارند استفاده می شوند. شباهت زیاد این روکش ها نسبت به دندان های طبیعی باعث شده برای دندان های جلویی که بیشتر در معرض دید هستند و بر زیبایی لبخند تاثیر دارند از آن ها استفاده شود.

روکش زیرکونیا

روکش زیرکونیا چیست ؟

امروه استفاده از روکش های بدون فلز نسبت به روکش های دارای ترکیب فلز ارجعیت پیدا کرده اند. روکش های زیرکونیا به دلیل شفافیت زیادی که دارند زیبایی خوبی به دندان ها می بخشند و از لحاظ زیبایی با روکش های سرامیکی برابری می کنند. از طرفی مقاومت بالای این روکش ها باعث شده تمایل به استفاده از انها بیشترو بیشتر شود.

زیرکونیا یکی از قدیمی ترین و فراوان ترین عنصر در کره زمین می باشد که به دلیل مقاومت بالای اکسید آن در علم پزشکی استفاده هایی زیادی از ان می شود.این ماده از معادن سراسر جهان در حال استخراج است و مدت زیادی است که در مطب های دندان پزشکی مورد استفاده قرار می یگرد. امکان ساخت این روکش به کمک تجهیزات پیشرفته کامپیوتری و مطابق با سایز دندان و همچنین امکان تکمیل درمان در طول یک جلسه باعث افزایش محبوبیت این روش درمانی در میان پزشکان و همچنین بیماران شده است.

روکش های زیرکونیا برای افرادی که به فلزات حساسیت دارند و امکان استفاده از روکش ها فلزی برای ان ها وجود ندارد بسیار کاربردی می باشد چراکه علاوه بر زیبایی روکشهای سرامیکی دارای مقاومت بالاتری نسبت به روکش های سرامیکی می باشند.

مزایای روکش های زیرکونیا

  • استحکام و مقاومت بالای این روکش ها
  • شباهت زیاد نسبت به دندان های معمولی و طبیعی
  • نیاز کمتر به تراشیدن دندان جهت قرار گیری آن
  • عدم استفاده از اسکلت های فلزی در ساخت آنها
  • مقاومت در برابر ساییدگی

طول عمر بالا :

روکش های زیرکونیا دارای مقاومت بالای هستند و می توانند در برابر فشارهای زیاد و جویدن های طولانی مدت مقاومت خوبی از خود نشان دهند.از طرفی  در مقابل دمای بالا مقاوم بوده و باعث بوجود امدن حساسیت در دندان ها نمی شوند.

ظاهر:

عمده دلیل استفاده از روکش های زیرکونیا زیبایی ان ها است. در ده های اخیر استفاده از روکشهای فلزی بسیار رایج بوده چراکه مقاومت بالای ان ها  باعث میشده افراد اغلب احساس رضایت داشته باشند. اما در چند سال اخیر استفاده از روکش های فلزی بسیار کمتر شده است. افراد اغلب تمایلی برای استفاده از روکش های فلزی ندارند چراکه حس مصنوعی بودن به مخاطبانشان القا می کند. به همین دلیل استفاده از روکش های زیر کونیا همان احساس طبیعی بودن را برای افراد حفظ می کند .

عدم ایجاد حساسیت

روکش های زیر کونیا به دلیل دارا بودن ساختار سازگار با بدن باعث ایجاد آلرژیک نمی شوند. این امر باعث می شود که در طولانی مدت توسط بدن پس زده نشود و به خوبی در کنار ساختار بدن قرار گیرد. از طرفی به دلیل عدم استفاده از فلز در ساخت ان برای کسانی که به فلزات حساسیت دارند بسیار مطلوب می باشد.

عدم نیاز به تراش زیاد دندان

برای استفاده از این روکش بر روی دندان نیازی نیست که دندان تراش زیادی پیدا کند . استحکام بالا در روکش های زیرکونیا موجب شد تراش های زیادی روی دندان صورت نگیرد و بخشی زیادی از ساختمان دندان بدون آسیب باقی بماند.

معایب روکش های زیرکونیا

امکان پوسیدگی دندان های زیرین:

عدم رعایت بهداشت دندان باعث پوسیدگی دندان هایی می شود که روی ان ها از روکش استفاده شده است. تنها راه تشخیص پوسیدگی برداشتن روکش است که باعث افزایش سختی کار خواهد شد.

سختی زیاد:

مقاومت بالای این روکش ها می تواند در کنار مزایا ، معایبی نیز ایجاد کند. روکش های زیر کونیا می توانند موجب سایش دندان های مجاور و مخالف شود یا اینکه به ریشه دندان اسیب بزند.

قیمت روکش زیرکونیا دندان

در کنار معایبی که در بالا به ان اشاره کردیم باید بگوییم که هزینه های ترمیم دندان به کمک روکش های زیرکونیا کمی بالاتر از روکش های رایج است. اما حتما در نظر داشته باشید که به دلیل امکان استفاده طولانی مدت از این روکش ها می توان از هزینه های ابتدایی ان چشم پوشی نمود.

ما در این مطلب سعی کردیم شما را کمی با روکش های قابل استفاده در دندان پزشکی به ویژه روکش های زیرکونیا بیشتر آشنا کنیم. حتما به خاطر داشته باشید قبل از اینکه تصمیم بگیرید از کدام روکش برای ترمیم دندان خود استفاده کنید با پزشک متخصص مشورت نمایید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *