روکش دندان ، انواع آن ها و نحوه نصب روکش

روکش دندان

استفاده ازروکش دندان یکی از قدیمی ترین روش های به کار گرفته شده در دندانپزشکی است که برای دندان هایی که دیگر نمی توان آنها را ترمیم نمود استفاده می‌شود. همانطور که می دانید دندان هایی که پوستی خفیف داشته باشند را ممکن است بتوانند با روش های همچون پر کردن نجات داد. اما دندان هایی که دارای پوسیدگی شدید باشند او را نمی توان با استفاده از پرکردن اصلاح نموده و در نتیجه تنها راه بهبود وضعیت، استفاده از روکش دندان است.

برای از بین بردن عفونت و درد دندان‌هایی که ریشه آنها جراحی شده است نیز از روکش دندان استفاده میشود. زیر ممکن است این روکش باعث بهبود دوباره دندانها شده و پوسیدگی دندان را از بین ببرد. اما توجه داشته باشید که استفاده از این روش نمی‌تواند برای همیشه دوام داشته و دائمی باشد.

به طور کلی استفاده از روکش دندان جهت پوشاندن دندان های آسیب دیده باعث می شود تا این روکش از ساختار کلی دندان حفاظت و حمایت کرده و از کرم خوردگی و پوسیدگی بیشتر آن جلوگیری کنند. در واقع با استفاده از روکش دندان احتمال خرابی دندان ها به صفر می رسد و در نتیجه باعث افزایش طول عمر دندان های آسیب دیده میشود.

استفاده از روکش دندان برای چه کسانی مفید است؟

روکش  گزینه بسیار مناسبی برای افرادی است که دندانهای خراب و اسیدی داشته و قادر به ترمیم آنها نیستند. زیرا با استفاده از روکش دوباره ظاهر دندانها به صورت طبیعی در خواهد آمد و باعث فرم دهی بهتر دندان‌ها می‌شود و در نهایت لبخند زیبا تری به شما می بخشد.

به طور کلی استفاده از روکش  برای شرایط زیر بسیار کارآمد و مفید خواهد بود:

  • افرادی که دندان‌های آنها زرد شده و تغییر رنگ داده است، با استفاده از روکش می توانند دندان های سفید و براق داشته و رنگ غیر طبیعی آنها را بپوشانند.
  • زمانی که دندان های شما لق شده، ترک خورده و یا شکسته باشد، می توانید با استفاده از روکش این معایب را بپوشانید و ظاهر لبخند خود را زیباتر کنید.
  • کسانی که دندان قروچه می کنند نیز می‌توانند باعث با استفاده از روکش این عادت را ترک نمایند.
  • افرادی که نمی‌توانند غذا را به درستی بجوند و یا بین دندان‌های فک بالا و پایین فاصله وجود دارد نیز می‌توانند از روکش  برای پر کردن فاصله و جویدن راحت تر غذا استفاده کنند.
  • افرادی که ریشه دندان خود را جراحی کرده و یا روت کانال انجام داده‌اند و همچنین کسانی که پرکردگی های بزرگ در روی دندان دارد میتواند از روکش دندان جهت طبیعی تر کردن ظاهر دندان ها استفاده کنند.
  • کسانی که در اثر حادثه و یا بیماریهای لثه دندان های خود را از دست داده اند نیز می توانند از روکش  به همراه ایمپلنت استفاده کرده و درمانهای طبیعی داشته باشند.
انواع روکش دندان

انواع روکش دندان

انواع مختلفی از روکش ها وجود دارد که با توجه به شرایط و انتخاب خود می توانید از آن ها استفاده کنید :

روکش استیل رنگ ثابت

این روکش ها از فلزاتی همچون استیل و آلیاژهای فلزی ساخته شده اند و بیشتر به صورت موقت از آنها استفاده می شود. به طور کلی از این روکش ها برای پوشاندن موقت دندان های اصلی خراب و یا پر شده استفاده شده تا روکش های دائمی آماده گردد.

البته روکش های دائم از مواد و ترکیبات دیگری ساخته می شوند. معمولاً از روکش های استیل رنگ ثابت اغلب برای کودکان استفاده شده و با به کار گیری این روکش ها دندان‌های شیری خراب را می پوشانند.

زمانی که دندان های شیری کودک خراب شده باشد از این روکش ها جهت پوشاندن دندان‌های شیری استفاده شده تا فضای خالی میان در نهایت ایجاد نشود. تنها از زمانی که دندان های شیری از جای خود خارج شوند، این روکش نیز همراه با آنها درآمده و جا برای دندان های اصلی باز می شود.

نصب این نوع روکش ها بسیار کوتاه و سریع بوده و تنها یک جلسه لازم دارد. همچنین به دلیل پیش ساخته بودن آنها، قیمت تمام شده نیز بسیار پایین تر است.

روکش تمام فلز

نوع دیگری از خودشان وجود دارد که از فلزات و آلیاژهای با خلوص بالای طلا، پلاتین یا آلیاژهای فلزات دیگر مانند کبالت، کروم و نیکل ساخته می شوند. به طور کلی روکش های تمام فلز در برابر جویدن و گاز زدن بسیار مقاوم بوده و در برابر فرسودگی دوام بسیار بالایی دارند و به ندرت شکسته می شوند یا ترک میخورند.

بزرگترین عیب این روکش ها این است که به رنگ فلز بوده و به همین دلیل بهتر است جهت روکش کردن دندان های آسیاب استفاده شوند.

روکش سرامیکی ترکیب با فلز

روکش های سرامیکی برخلاف روکش های تمام فلز به رنگ دندان های طبیعی ساخته شده و ظاهر بسیار زیبا تری دارند. اما برخلاف روکش های فلزی و آلیاژی عمر کمتری داشته و دچار فرسایش می شوند. همچنین در اثر جویدن و یا فشار ممکن است بشکنند و یا ترک بخورند.

این نوع روکش ها بعد از روکش های تمام سرامیکی و رزین طبیعی ترین ظاهر را داشته اما ممکن است در اثر مرور زمان فلز زیر این روکش های سرامیکی باعث ایجاد خط های تیره بر روی روکش شود.

همچنین ممکن است در آثار عقب رفتگی لثه ها فلز به کار رفته در این روکش دندان بیشتر دیده شده و کاملا مشخص باشد. به همین جهت استفاده از این نوع روکش ها برای دندان های عقبی و میانی و همچنین بریج های بلند که نیاز به استحکام فلز دارند بسیار مناسب است.

روکش تمام رزین

روکش های تمام سرامیکی یا رزین نسبت به روکش های فلزی و یا ترکیبی قیمت پایین تری داشته اما ظاهر بسیار طبیعی تری دارند. همچنین او که شاه به مرور زمان فرسوده شده و ممکن است در اثر فشار دچار شکستگی شوند.

روکش تمام سرامیک یا پرسلین

روکش های ساخته شده از سرامیک خالص، بهترین حالت را نسبت به دندانهای طبیعی دارند و برای افرادی که به فلز حساسیت دارند بسیار مناسب است. به همین دلیل می‌توان از این روکش ها برای دندان های جلویی و عقبی استفاده نمود

تفاوت روکش دندان موقت و دائم

به طور کلی روکش های موقت از مواد اکریلیک و یا استیل ساخته شده و در مطب پزشک آماده می گردند. هدف از ساخت آنها نیز نصب و استفاده موقت بوده و به همین جهت کیفیت و ظاهر بسیار خوبی ندارند. اما روکش های دائم از مواد بسیار با کیفیت سرامیک و یا آلیاژهای فلزی ساخته شده و تولید آنها در آزمایشگاه و به صورت سفارشی انجام می شود.

نحوه نصب روکش دندان

نحوه نصب روکش دندان

به طور معمول برای نصب و قرار دادن روکش بر روی دندان ها حدود دو جلسه لازم است. در جلسه اول پزشک شرایط دندان ها را بررسی کرده و در صورت نیاز جهت آماده سازی برای نصب روکش آنها را با استفاده از مته کمی شکل می‌دهد.

اگر دندان ها خراب و پوسیده شده باشند، قبل از نصب روکش ابتدا آنها را پر کرده تا برای نصب روکش ارتفاع کافی را داشته باشند. پس از شکل دهی و یا پر کردن دندانها، با استفاده از مواد مخصوص از دندان های مورد نیاز قالب گیری شده و سپس این قالب ها به آزمایشگاه فرستاده می‌شوند.

علاوه بر اینها، در جلسه اول روکش موقت نیز بر روی دندان ها نصب شده تا از تخریب و پوسیدگی بیش از حد آنها جلوگیری شود. جلسه دوم نیز مربوط به نصب روکش های دائمی بوده و برای اینکار روکش های موقت برداشته می شود.

سپس دندان ها را به چسب مخصوصی آغشته کرده و روکش ها را در محل مربوط به خود قرار می دهند. نصب و استفاده از این روکش ها کمی زمان بر بوده و بیمار نیاز به فرصت دارد تا به آنها عادت کند، اما پس از مدتی ظاهر عملکرد این روکش مانند دندان‌های طبیعی خواهد بود و حتی حس متفاوت آنها نیز از بین خواهد رفت.

مراقبت از روکش دندان

برای مراقبت از روکش و جلوگیری از وارد آمدن آسیب به آنها می‌توانند اقدامات زیر را انجام داد:

  • سعی کنید روزانه ۲ مرتبه دندان‌ها را مسواک زده و حداقل یکبار از نخ دندان استفاده کنید.
  • سعی کنید از مسواک، خمیردندان و دانشگاهی با کیفیت و مرغوب استفاده کنید.
  • از جویدن مواد غذایی سفت و سخت خودداری کرده و از مصرف مواد بسیار سرد و یا بسیار داغ نیز اجتناب کنید.
  • هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کرده و دندان‌های خود را بررسی کنید که اگر نیاز به جرم‌گیری داشتند این کار را انجام دهید.
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *