مردم گاهی اوقات از اصطلاحات سردرد تنشی و میگرن برای توصیف درد یا فشار در سر استفاده میکنند. تمایز این دو برای دریافت درمان مناسب و جلوگیری از سردردهای بعدی حیاتی است. سردرد تنشی و میگرن دو نوع از رایجترین سردردها هستند. ویژگی های سردرد تنشی درد مبهم، یکنواخت، فشار یا سفتی در دو طرف سر است. آنها ممکن است در دوره های نادر و کوتاه رخ دهند یا ممکن است مزمن باشند.
اپیزودهای میگرن نیز شایع هستند – آنها دومین علت ناتوانی مورد اعتماد در جهان و چهارمین علت شایع مراجعات اضطراری هستند. بر اساس مطالعات، میگرن 21 درصد از زنان و 10.7 درصد از مردان را درگیر میکند.
دوره های میگرن شامل درد ضربان دار یا ضربانی است که ممکن است در یک طرف سر بدتر شود. آنها ممکن است در مراحلی رخ دهند که مرحله سردرد معمولاً بین 4 تا 72 ساعت طول میکشد. تهوع، استفراغ، گردن درد، سرگیجه و گرفتگی بینی اغلب با این مرحله همراه است. در این مقاله تفاوتهای سردرد تنشی و میگرن از جمله علائم، علل، درمان و پیشگیری مورد بحث قرار میگیرد.
فهرست مقالات
علائم
پزشکان سردردهای میگرنی و تنشی را سردردهای اولیه یا سردردهایی می دانند که علت آن شرایط دیگری نیست. هم سردردهای تنشی و هم میگرن ممکن است به آرامی و تدریجی ظاهر شوند و شدت آنها متفاوت باشد. علائم سردرد تنشی عبارتند از:
- درد خفیف تا متوسط
- درد در دو طرف سر
- احساس فشار، درد مبهم یا سفتی در اطراف سر
- حساس یا دردناک پوست سر، گردن یا پشت سر
علائم میگرن عبارتند از:
- درد متوسط تا شدید، ضرباندار یا ضرباندار
- دردی که با فعالیت بدنی بدتر میشود
- درد در یک یا هر دو طرف سر
- درد پشت چشمها یا شقیقهها
- تهوع و استفراغ
- سرگیجه
- حساسیت به بو، نور یا صدا
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن
برخی افراد میگرن را با اورا تجربه میکنند. هاله اغلب بصری است، اما میتواند شامل احساسات فیزیکی یا علائم دیگر باشد. یک فرد ممکن است در میدان دید خود دارای جرقههای نور، نقاط روشن یا نقاط کور باشد. همچنین ممکن است تاری دید یا از دست دادن بینایی را تجربه کنند.
هم سردردهای تنشی و هم میگرن ممکن است همراه با احتقان بینی ظاهر شوند. حساسیت به نور یا صدا نیز میتواند در سردردهای تنشی وجود داشته باشد، اما این امر چندان رایج نیست.
برخی از اپیزودهای میگرن میتوانند خفیف باشند و هر دو طرف سر را درگیر کنند. این همپوشانی بین علائم ممکن است باعث سردرگمی بین دو نوع سردرد شود. با این حال، تفاوت های آنها بیشتر از شباهتها است، مانند:
فعالیت بدنی سردرد تنشی را بدتر نمیکند
اپیزودهای میگرن میتوانند با مرحله پیشدروم یا اورا قبل از مرحله سردرد شروع شوند. علائم پرودروم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی مفرط و خمیازه کشیدن
- تحریکپذیری
- مشکل در تمرکز
- ولع غذا
- تهوع و استفراغ در سردردهای تنشی وجود ندارد
علل
پزشکان به طور کامل علل را درک نمیکنند و هیچ علت واحدی وجود ندارد که منجر به این سردردها شود. سفت شدن گردن، پشت و پوست سر ناشی از عواملی مانند استرس ممکن است منجر به سردرد تنشی شود. عوامل ژنتیکی و محیطی میتوانند باعث میگرن شوند. سطوح پایین سروتونین، یک انتقال دهنده عصبی که نقش مهمی در ارتباطات عصبی دارد، نیز در میگرن نقش دارد.
میگرن نیز تقریباً دو برابر در زنان رایجتر است که نشان میدهد هورمونها ممکن است در ایجاد آن نقش داشته باشند. مطالعهای در سال 2018 روی دوقلوها نشان داد که سردرد تنشی و میگرن ممکن است دلایل مشترکی داشته باشند، از جمله عوامل ژنتیکی و قرار گرفتن در معرض سبک زندگی و عوامل محیطی مشابه. این دو شرایط محرکهای مشترکی دارند، از جمله:
- استرس و اضطراب
- کمبود خواب
- مصرف الکل
- حذف وعدههای غذایی
- ترک کافئین
- سیگار کشیدن بیش از حد
- خستگی
سایر عوامل شناخته شده که باعث میگرن میشوند عبارتند از:
- تغییرات هورمونی
- تغییرات آب و هوا
- چراغهای روشن و چشمک زن
- صداهای بلند
- بوهای قوی
- مصرف بیش از حد داروها
- برخی غذاها یا مواد تشکیل دهنده مانند پنیر کهنه، شکلات و مونوسدیم گلوتامات (MSG)
تشخیص
فرآیندهای تشخیص دو نوع سردرد مشابه هستند. به طور کلی، اگر سردرد شخصی خفیف تا متوسط باشد، به درمان خانگی پاسخ دهد و با علائم دیگر همراه نباشد، ممکن است نیازی به آزمایشات اضافی نداشته باشد. برای ایجاد تشخیص، پزشک یک تاریخچه پزشکی دقیق میگیرد تا در مورد علائم فرد، از جمله زمان و تعداد دفعات بروز آنها اطلاعات بیشتری کسب کند. یک پزشک همچنین ممکن است یک معاینه فیزیکی یا یک معاینه عصبی انجام دهد.
اگر پزشک مشکوک به میگرن باشد، متخصص مغز و اعصاب میتواند اسکن مغز و آزمایش خون را برای رد سایر شرایطی که ممکن است باعث بروز علائم شوند، تجویز کند. اینها میتواند شامل تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) یا سیتیاسکن باشد.
درمان سردرد تنشی در مقابل میگرن
با توجه به خدمات بهداشت ملی بریتانیا (NHS)، یک فرد ممکن است سردرد تنشی را با موارد زیر کاهش دهد:
- انجام فعالیت هایی برای آرامش، مانند یوگا.
- ایجاد عادات خواب سالم.
- اگر گردن درد همراه با سردرد باشد، از بالش کم و سفت و کیسه های گرم یا سرد استفاده کنید.
- مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
پزشکان ممکن است به افراد مبتلا به سردرد تنشی داروهای ضد افسردگی سه حلقهای (TCAs) بدهند تا از عود آن جلوگیری کنند. انجمن سردرد آمریکا درمان پیشگیرانه را توصیه میکند اگر فردی چهار روز یا بیشتر در ماه سردرد داشته باشد. برخی داروها میتوانند علائم میگرن را تسکین دهند و از حملات بعدی جلوگیری کنند. پزشکان داروهای میگرن را به دو دسته تقسیم میکنند:
داروهای سقط جنین: فرد به محض اینکه احساس کرد میگرن برای کاهش یا توقف علائم میآید، این داروها را مصرف میکند. این داروها شامل NSAIDها، تریپتانها و ارگوتامینها هستند.
داروهای پیشگیرانه: این داروها دفعات، شدت و ناراحتی مربوط به علائم میگرن را کاهش می دهند. به عنوان مثال میتوان به TCAs، مسدودکنندههای بتا، مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین، و مهارکنندههای پپتید مرتبط با ژن کلسیتونین (CGRP) اشاره کرد. پزشک ممکن است برای افرادی که چهار یا بیشتر سردرد در یک ماه دارند، هشت روز یا بیشتر همراه با سردرد در ماه، سردردهای ناشی از مصرف بیش از حد دارو و سردردهای ناتوان کننده، داروهای پیشگیرانه تجویز کند.
همچنین ممکن است فردی بخواهد در یک اتاق تاریک و ساکت بماند، کیسههای سرد را روی پیشانی قرار دهد و برای تسکین علائم میگرن هیدراته بماند. با توجه به NHS، اگر داروهای سقط جنین یا پیشگیری کننده میگرن کمکی نکرد، پزشک ممکن است تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یا طب سوزنی را توصیه کند.
جلوگیری سردرد تنشی در مقابل میگرن
ممکن است فرد یاد بگیرد که چگونه سردردهای تنشی و میگرن را مدیریت کند.
دفترچه سردرد
یک فرد می تواند گزارشی از سردردهای خود داشته باشد تا به شناسایی عوامل محرک آن کمک کند. این ممکن است به آنها کمک کند تا برای جلوگیری از تکرار سردرد، تغییراتی در سبک زندگی خود اتخاذ کنند. گزارش ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- غذاهایی که فرد میخورد
- کیفیت و طول خواب آنها
- فعالیتهای آنها
- تغییر آب و هوا در طول روز
- مدیریت استرس
- ورزش هایی مانند یوگا و تکنیک های تمدد اعصاب ممکن است به پیشگیری از سردرد و کاهش شدت آن کمک کند.
سبک زندگی سالم
برای کمک به جلوگیری از سردرد یا محرکهایی که ممکن است منجر به آن شود، فرد می تواند این موارد را امتحان کند:
- ورزش کردن
- نوشیدن آب فراوان
- حفظ یک رژیم غذایی متعادل
- داشتن یک برنامه خواب سالم
دیدگاه کاربران