ظاهر ناخنهای ما میتواند نشانهای از خوب بودن یا نبودن وضعیت جسمانیمان باشد. مشکلات مختلف، از استرس گرفته تا بیماریهای کلیه و تیروئید، میتوانند باعث ایجاد تغییر در ظاهر ناخن شوند. یکی از این تغییرات که بسیار رایج هم محسوب میشود، به وجود آمدن خط روی ناخن است. خطوط روی ناخن میتوانند عمودی یا افقی باشند. اما این خطوط نشانه چه هستند و آیا خطرناکاند؟
در این مقاله از مجله زیبا بمان، علت به وجود آمدن خط روی ناخن را بررسی میکنیم و با روشهای درمان آن آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
علت خط خطی شدن سطح روی ناخن چیست؟
ناخن توسط سلولهای پوستی زندهای که در انگشتان شما قرار دارند، ساخته میشود. بنابراین بیماریهای پوستی مانند اگزما ممکن است منجر به ایجاد خطوط روی ناخن شوند. خشکی پوست نیز از دیگر عواملی است که میتواند باعث این اتفاق شود. همچنین جالب است بدانید که اگر بدن شما کمبود پروتئین، کلسیم، روی یا ویتامین A داشته باشد، گاهی اوقات این کمبود را با خط خطی شدن سطح ناخن نشان میدهد.
در ادامه، خطوط عمودی و افقی روی ناخن را دقیقتر بررسی میکنیم.
خطوط عمودی ناخن
خطوط عمودی روی ناخن شیارهایی هستند که از نوک ناخن شروع شده و به پایین آن منتهی میشوند. این شیارها را خطوط طولی نیز مینامند. خطوط عمودی ناخن اغلب در بزرگسالان مسن ایجاد میشوند؛ که معمولاً دلیل آن کند شدن گردش سلول است. به عبارت دیگر، این اتفاق زمانی رخ میدهد که سلولهای پوستی جدید تولید شده از زیر سطح پوست بالا میآیند و جای سلولهای مرده را میگیرند.
اگر علائم دیگری مانند تغییر رنگ یا بافت در ناخنها دیده شود، ممکن است نشانه یک بیماری باشد. در تراکیونیکیا، یا دیستروفی ناخن، شیارهای روی ناخن ممکن است با تغییر رنگ ناخن همراه باشند یا حتی باعث شکننده و خشک شدن ناخنها شوند.
کم خونی ناشی از فقر آهن نیز میتواند باعث ایجاد خطوط عمودی و تغییر ظاهر ناخنها شود. در این مورد، ناخن حالت مقعر به خود میگیرد و اصطلاحاً «قاشقی شکل» میشود.
خطوط افقی ناخن
شیارهای افقی ناخن اغلب نشانه یک بیماری جدی در بدن هستند. این خطوط حتی ممکن است رشد ناخن را تا زمان درمان بیماری متوقف کنند. خطوط افقی روی ناخن میتوانند یکی از علائم بیماری حاد کلیه باشند. اگر روی هر 20 ناخن خود خطوط افقی مشاهده میکنید، ممکن است به یکی از بیماریهای زیر مبتلا باشید:
- اوریون
- بیماری تیروئید
- دیابت
- سفلیس
شیمی درمانی نیز میتواند یکی از دلایل ایجاد خط افقی روی ناخن باشد.
ضربه به ناخنها میتواند باعث ایجاد لکههای قرمز یا قهوهای در زیر ناخنها شود. اگر زیر ناخنهای خود تغییر رنگ قهوهای تیره، سیاه یا قرمز مشاهده میکنید در حالی که اخیراً هیچگونه ضربهای به آن ناحیه وارد نشده است، این میتواند نشانه یک بیماری جدیتر مانند آندوکاردیت یا ملانوما باشد.
چگونه خطوط روی ناخن را درمان کنیم؟
از آنجایی که خط خطی شدن ناخن معمولاً یکی از علائم بیماریهای زمینهای یا افزایش سن است، برای از بین بردن آن اول باید بیماری را درمان کرد. به عنوان مثال اگر به علت دیابت روی ناخنهایتان خطوط افقی ظاهر شده است، کنترل قند خون ممکن است این خطوط را کاهش دهد.
اگر خطوط روی ناخن به دلیل بیماریهای پوستی مانند اگزما به وجود آمده باشند، میتوان از مرطوب کنندههای مخصوص یا پمادهای موضعی برای کاهش آنها استفاده کرد. در صورتی که مقادیر پایین مواد معدنی یا ویتامینها مقصر خط خطی شدن ناخنهایتان باشند، میتوانید رژیم غذایی خود را تغییر دهید یا مکمل مصرف کنید.
یکی از روشهای از بین بردن خطوط روی ناخن، سوهان کشیدن و استفاده از بافر است. بافر یک ابزار ساده است که سطح ناخن را میساید و صاف میکند. البته قبل از کمک گرفتن از چنین ابزارهایی لازم است با پزشک مشورت کنید؛ چرا که امکان بروز آسیب به ناخن وجود خواهد داشت.
کلام آخر
به طور کلی، رایجترین دلیل ایجاد شدن خط روی ناخن افزایش سن است. اما خطوط عمودی و افقی ناخن میتوانند نشانه کمبود ویتامین و مواد معدنی، یا حتی بیماریهای جدی و خطرناک نیز باشند. به خصوص خطوط افقی روی ناخن باید حتماً جدی گرفته شوند. اگر در این مورد نگران هستید، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید تا ضمن شناسایی دلیل خط خطی شدن ناخنها، به شما بهترین روش درمانی را پیشنهاد دهد.
منبع: healthline
دیدگاه کاربران