تنها چند هفته از کشف سویه جدید کرونا، به نام امیکرون می گذرد. با این حال، تحقیقات نشان داده است که این ویروس جهش یافته قابلیت انتقال بالایی داشته و نسبت به دیگر سویه های کرونا، کمتر تحت تأثیر واکسن قرار می گیرد. به همین دلیل است که انتشار آن، جهان را نگران موج جدید و شدیدتر کرونا کرده است.
اما کرونای امیکرون چیست و چه تفاوتی با دیگر سویه های کرونا دارد؟ در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، ویروس اومیکرون را به طور کامل بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
کرونای امیکرون چیست؟
جدیدترین سویه جهش یافته ویروس کرونا به نام امیکرون، اولین بار در ماه نوامبر میلادی در آفریقای جنوبی شناسایی شد. این ویروس در طی چند هفته گذشته در سراسر جهان افزایش یافته است و نسبت به جهش های قبلی، قابلیت انتقال سریع تری دارد. دانشمندان هنوز چیز زیادی در مورد آمیکرون نمی دانند و این اتفاق باعث شده تا دولت ها نگران پر شدن ظرفیت بیمارستان ها شوند.
پس از افزایش نگران کننده موارد ابتلا به کرونای امیکرون در آفریقای جنوبی، سازمان بهداشت جهانی امیکرون را به عنوان «سویه ای نگران کننده» معرفی کرد و هشدار داد که خطرات جهانی ناشی از آن «بسیار زیاد» است. از آن موقع تاکنون، این سویه به سرعت به کشورهای دیگر راه یافته است؛ به طوری که در بیش از 90 کشور مشاهده شده است.
در آغاز ماه دسامبر میلادی، یک ساکن کالیفرنیا که از آفریقای جنوبی به خانه بازگشته بود، به عنوان اولین آمریکایی آلوده به اومیکرون شناسایی شد. مرکز «کنترل بیماری» آمریکا در 18 دسامبر، تخمین زد که 73 درصد از کل موارد جدید ابتلا به کرونا ناشی از سویه امیکرون است؛ چرا که به سرعت در حال گسترش است.
آیا امیکرون واقعاً سریع تر از سویه های دیگر منتقل می شود؟
بله؛ سرعت انتشار امیکرون 2 تا 3 برابر کرونای دلتا است. موارد ابتلا به امیکرون هر 2 تا 4 روز یک بار، دو برابر می شود؛ بسیار کوتاه تر از زمانی که دلتا برای دو برابر شدن نیاز داشت.
برای بررسی دقیق تر سرعت انتشار آمیکرون، محققان بریتانیایی خانواده های 121 نفر را که به این سویه از کرونا مبتلا شده بودند، بررسی کردند. آن ها دریافتند که امیکرون 3/2 برابر بیشتر از کرونا دلتا، احتمال ایجاد عفونت خانگی دارد.
محققان هنوز نمی دانند که چرا امیکرون به این سرعت پخش می شود. یک احتمال این است که این سویه از ویروس، می تواند با سهولت بیشتری به سلول های بدن حمله کند. احتمال دیگر، توانایی تکثیر بیشتر این ویروس در داخل سلول است.
آیا افرادی که قبلاً کرونا گرفته اند از اومیکرون در امان اند؟
ابتلای قبلی به بیماری کرونا ممکن است از ابتلای مجدد به کرونای شدید جلوگیری کند؛ اما مانع از آلوده شدن فرد به ویروس آمیکرون نمی شود. دانشمندان تخمین می زنند که حداقل 70 درصد از مردم آفریقای جنوبی یک بار به کووید-19 مبتلا شده اند. با این حال، بخش زیادی از موارد ابتلا به امیکرون مربوط به افرادی بود که قبلاً یک بار کرونا گرفته بودند.
تحقیقات در انگلستان نیز نتایج مشابهی داشت. از این رو، محققان تخمین می زنند که خطر ابتلای مجدد به کرونا با سویه امیکرون، حدود 5 برابر جهش های دیگر است. برای درک عمیق تر این نکته، دانشمندان آنتی بادی های تولید شده توسط افراد بهبود یافته از کرونا را مطالعه کردند. به این صورت که اگر آن آنتی بادی ها را در ظرفی با سویه های قبلی کرونا مخلوط کنند، آنتی بادی ها به خوبی از سلول ها در برابر کرونا محافظت می کنند.
در حالی که اگر همان آنتی بادی ها را با جهش امیکرون مخلوط کنند، ویروس باز هم می تواند در بیشتر مواقع، وارد سلول ها شود. این به آن معنا است که امیکرون همواره در حال تغییر شکل پروتئین های سطحی خود است؛ ویژگی ای که مانع از عملکرد صحیح آنتی بادی های بدن انسان می شود.
آیا واکسن ها در برابر آمیکرون مؤثر اند؟
چندین پژوهش نشان داده است که واکسیناسیون کامل به همراه یک دوز واکسن بوستر (دوز سوم)، محافظت قوی در برابر امیکرون ایجاد می کند. دو دوز واکسن قدرت محافظت بسیار کمتری داشته و باید حتماً دوز سوم هم زده شود. هر چند که دو دوز واکسن هم می تواند تا حدودی از ابتلا به کرونای اومیکرون شدید جلوگیری کند و احتمال بستری شدن در بیمارستان را کاهش دهد.
دانشمندان از افرادی که دو دوز واکسن زده بودند، خون گرفتند و آنتی بادی های آن ها را با ویروس اومیکرون مخلوط کردند. مشاهده شد که دو دوز از همه واکسن ها در خنثی کردن امیکرون نسبت به سایر سویه ها، ضعیف تر عمل می کنند. اما وقتی که محققان آنتی بادی های افرادی که سه دوز واکسن زده بودند را آزمایش کردند، اتفاق متفاوتی مشاهده شد. آنتی بادی های این افراد توانست بسیاری از ویروس های امیکرون را خنثی کند.
به همین دلیل است که زدن دوز سوم واکسن به شدت توصیه می شود.
ابتلا به کرونای ناشی از امیکرون چگونه خواهد بود؟
مجموعه ای از مطالعات اولیه در آفریقای جنوبی، اسکاتلند و انگلیس نشان می دهد که درصد کمتری از کرونای امیکرون در مقایسه با کرونای دلتا، منجر به بستری شدن در بیمارستان می شود. این تحقیقات اولیه نشان می دهد که اومیکرون کمی خفیف تر از سویه دلتا است.
با این حال، حتی اگر به طور قطعی تأیید شود که امیکرون خفیف تر از دلتا است، سرعت انتقال بالاتر آن می تواند مشکل ساز شود و افراد زیادی را آلوده کند. این اتفاق می تواند سیستم های مراقبت بهداشتی را نیز تحت فشار قرار دهد. بنابراین لازم است افراد نکات پیشگیرانه را بیشتر از قبل رعایت کرده و حتماً دوز سوم واکسن را دریافت کنند.
منبع: nytimes
دیدگاه کاربران