مهم ترین هورمون های بدن کدام اند؟

همه ما می دانیم که هورمون چیست؛ اما شناخت دقیقی از عملکرد هورمون ها در بدن نداریم. هورمون ها بخشی از سیستم غدد درون ریز بدن بوده و توسط شبکه ای از غدد ترشح می شوند. اگر غدد بیشتر یا کمتر از حد نیاز بدن هورمون ترشح کنند، فرآیندهای داخلی مانند متابولیسم، تنظیم دما، تولید مثل و … تحت تأثیر قرار می گیرند. هورمون ها به طرز شگفت انگیزی بر سلامت جسم و روان انسان تأثیر می گذارند. اما مهم ترین هورمون های بدن کدام اند؟

به طور کلی، هورمون های زیادی در بدن وجود دارند و همه آن ها به نوبه خود مهم هستند. اما 6 هورمون وجود دارد که نقش برجسته تری در بدن ایفا می کنند. در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، با این 6 هورمون آشنا خواهیم شد.

هورمون های مهم بدن

مهم ترین هورمون های بدن چیست؟

از 6 هورمون زیر به عنوان مهم ترین هورمون های بدن یاد می شود:

T3 و T4

T3 و T4 دو هورمون اصلی تیروئید هستند. تیروئید متابولیسم بدن را تنظیم می کند. یعنی این هورمون ها در روند هضم، احساس گرسنگی و سطح کلی انرژی بدن نقش دارند. اگر تیروئید بیش از حد هورمون تولید کند، به آن پرکاری تیروئید و اگر کمتر از حد نیاز هورمون تولید کند، به آن کم کاری تیروئید می گویند. کم کاری تیروئید شایع تر است.

ملاتونین

چندین هورمون به کنترل چرخه خواب و بیداری (یا: ریتم شبانه روزی) کمک می کنند که یکی از آن ها ملاتونین است. نور خورشید از تولید ملاتونین، که توسط غده صنوبری ترشح می شود، جلوگیری می کند. با تاریک شدن هوا و فرا رسیدن شب، بدن شما ملاتونین بیشتری تولید می کند. به همین دلیل احساس خواب آلودگی می کنید.

استفاده از کامپیوتر، تلفن همراه و تلویزیون میزان ملاتونین تولید شده را کاهش می دهد. به همین دلیل توصیه می شود 1 تا 2 ساعت قبل از خواب از این وسایل استفاده نکنید.

پروژسترون و تستوسترون

این دو هورمون معمولاً هورمون های زنانه و مردانه نامیده می شوند؛ چرا که پروژسترون بیشتر در تخمدان ها و تستوسترون عمدتاً در بیضه ها تولید می شود. هر دوی این هورمون ها در تولید مثل نقش دارند.

اگر زنان پروژسترون کافی در بدن خود نداشته باشند، ممکن است چرخه قاعدگی آن ها نامنظم شود یا حتی مشکلاتی مانند سردرد، تغییرات ناگهانی خلق و خو و مهم تر از همه، بی خوابی را تجربه کنند.

مردانی که با کمبود تستوسترون مواجه هستند نیز ممکن است میل جنسی پایینی داشته باشند، دچار ریزش مو شوند، احساس خستگی کنند و توده عضلانی بدن آن ها کاهش یابد.

کورتیزول

استرس، چه کوتاه مدت و چه بلند مدت، باعث ایجاد فرایندهای خاصی در سیستم غدد درون ریز می شود. به عنوان مثال، بدن برای پاسخ به تنش وارد شده هم کورتیزول و هم آدرنالین تولید می کند.

هنگامی که تحت استرس طولانی مدت (مزمن) قرار بگیرید، بدن همچنان به تولید کورتیزول و سایر هورمون های مرتبط با استرس ادامه می دهد. این اتفاق می تواند مشکلاتی مانند چاقی، بیماری های قلبی عروقی، اضطراب، افسردگی و … را ایجاد کند.

انسولین

احتمالاً می دانید که افراد مبتلا به دیابت قند خون بالایی دارند. اما چرا؟ در واقع، وجود هورمون انسولین کافی در بدن ضروری است تا سلول ها بتوانند از گلوکز موجود در خون به درستی استفاده کنند. در بیماری دیابت، یا انسولین کمی در بدن ترشح می شود یا بدن نمی تواند از انسولین موجود به درستی استفاده کند. از این رو، سلامت فرد در معرض خطرات زیادی قرار می گیرد.

استروژن

با نزدیک شدن به دوران یائسگی، بدن زنان استروژن کمتری تولید می کند. هورمون استروژن برای حفظ سلامت استخوان ها ضروری بوده و کمبود آن می تواند باعث پوکی استخوان شود. پوکی استخوان نوعی بیماری است که در آن استخوان های فرد متخلخل و بسیار شکننده می شوند.

تا اینجا با مهم ترین هورمون های بدن آشنا شدیم. اگر بدن شما هر یک از این 6 هورمون را بیشتر یا کمتر از حد مورد نیاز داشته باشد، امکان دارد علائم شک برانگیزی را در بدن خود مشاهده کنید؛ اما تشخیص دقیق مشکل بدون کمک پزشک ممکن نخواهد بود. از این رو، توصیه می شود هر چند وقت یک بار به پزشک مراجعه کنید تا هورمون های بدنتان مورد بررسی قرار بگیرند.

منبع: drneilspiegel

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *