افتادگی پلک چگونه درمان می شود و چه عواملی باعث ایجاد آن می شود؟

پلک های فوقانی در شرایطی که به عنوان پتوز نیز شناخته می شود ، گاهی به سمت پایین افتاده می شوند. افتادگی پلک ممکن است در یک یا هر دو پلک ایجاد شود. اصطلاح پتوز به معنای افتادگی است. در این مقاله برخی از دلایل افتادگی پلک ها و چگونگی رفع آنها با ارائه روش های جراحی و غیرجراحی بررسی خواهند شد.

درمان افتادگی پلک

افتادگی پلک چیست ؟

پلک ها به علت های مختلف می توانند دچار افتادگی شوند. گاهی این افتادگی بسیار کم است که مشکلی ایجاد نمی کند. در موارد دیگر ، ممکن است پلک به اندازه ای افتاده باشد که مردمک چشم را بپوشاند و بینایی فرد را محدود کند. اگر فردی به شکلی خفیف دچار افتادگی پلک شده باشد و ممکن است از ظاهر پلک خود ناراضی باشد، اما پتوز بر نحوه عملکرد چشم او تأثیر نمی گذارد. اما زمانی که پلک دچار افتادگی بیشتر می شود، ممکن است در عملکرد آن مشکل ایجاد شود و احتمالاً توانایی بینایی فرد را محدود کند.
به چند دلیل ممکن است فرد دچار پتوز شود. گاهی اوقات می تواند در دوران کودکی شروع شود ، اما اغلب با افزایش سن ایجاد می شود. در صورت جدا شدن یا کشیده شدن عضله پلک ، ممکن است پلک آویزان شود. همچنین ممکن است به دلیل مشکل در اعصاب پلک ایجاد شود. علائم اصلی افتادگی پلک ، افتادگی پلک فوقانی کمتر از حد معمول است. یکی دیگر از علائم این است که چین و چروک های پلک های فوقانی به صورت قرینه ای بین چشم راست و چپ دیده نمی شوند.

چه زمانی فرد به درمان افتادگی پلک نیاز دارد؟

در بعضی موارد ، افتادگی پلک ممکن است خود به خود برطرف شود. اگر پتوز وجود داشته باشد اما هیچ مشکلی در عملکرد ایجاد نکند ، ممکن است شخص اصلاً به هیچ درمانی احتیاج نداشته باشد. گزینه های درمان به علت ایجاد افتادگی پلک ، تأثیر آن بر روی فرد و سن فرد بستگی دارد.
به عنوان مثال هنگامی که کودک دارای پلک افتاده است ( افتادگی پلک مادرزادی ) ، پزشکان اغلب جراحی را توصیه می کنند. دلیل آن این است که افتادگی پلک احتمالاً بینایی کودک را تحت تأثیر قرار می دهد. قبل از هر اقدامی ، پزشک ممکن است شخص را با استفاده از موارد زیر ارزیابی کند:

  • تست های تصویربرداری
  • آزمایش خون
  • یک معاینه کامل چشم

این ارزیابی ها به آنها کمک می کند تا بهترین روش درمانی را تعیین کنند.

درمان های غیر جراحی افتادگی پلک

برای درمان افتادگی پلک ممکن است این درمان شامل جراحی باشد ، اما گزینه های درمانی غیر جراحی نیز در دسترس است. این شامل :

  • قطره چشمی نسخه ای
  • عینک های تخصصی برای تقویت چشم
  • دارو
  • دوزهای روزانه داروی اکسی متازولین می تواند عضله بالابرنده را تحت تأثیر قرار دهد.

یک پزشک ممکن است پیشنهاد کند قبل از اینکه این گزینه ها را برای جراحی توصیه کنید ، این گزینه ها را امتحان کنید.

درمان های جراحی افتادگی پلک

بسته به علت ، انواع مختلفی از جراحی وجود دارد که ممکن است فرد برای افتادگی پلک انجام دهد.

روش Frontalis sling

اگر مشکل از عملکرد عضله در بالا بردن آن باشد ، یک گزینه معمول جراحی یک روش اسلینگ جلو است. این عمل عضله پیشانی را درگیر می کند ، با استفاده از عضله پیشانی برای کنترل پلک بالا. روش frontalis sling گزینه محبوبی برای پتوز میوژنیک است که در قسمت زیر با جزئیات بیشتری بررسی می شود.

برداشتن لواتور : روش دیگر برای عضله هایی که پلک را بالا می برند، برش این عضلات است. این عمل شامل کوتاه کردن این عضله است.  اگر پتوز بر اثر وزن اضافه شده بر روی پلک ایجاد شده باشد ، جراح ممکن است جرم اضافی و هرگونه پوست اضافی پلک را نیز از بین ببرد.

سایر گزینه های جراحی

پیشرفت آپونوروز لواتور و مولركتومی Fasanella-Servat دو گزینه دیگر هستند. پزشکان ممکن است این گزینه ها را برای افرادی که پلک افتاده دارند و مربوط به عملکرد عضلات بالابر نیستند ، توصیه کنند.

چه انتظار می رود ؟

بیشتر جراحی های پتوز روش های سرپایی است ، به این معنی که فرد می تواند در همان روز عمل به خانه برود. بعید به نظر می رسد ، اما خطرات مرتبط با جراحی پتوز وجود دارد. این شامل:

  • خون ریزی
  • عفونت
  • اصلاح کم افتادگی 
  • تصحیح بیش از حد افتادگی
  • کاهش یا تاری دید

پزشک فقط درصورتی که افتادگی پلک بر روی یک فرد از نظر جسمی تأثیر بگذارد ، مانند کاهش بینایی ، یک روش جراحی را به شما پیشنهاد می کند.

دلایل افتادگی پلک
vision, beauty and people concept – close up of woman pointin finger to eye

دلایل افتادگی پلک

برخی از عواملی که می توانند باعث افتادگی پلک شوند عبارتند از:

  • افزایش سن
  • آسیب دیدگی چشم ، مانند ضربه
  • جراحی چشم
  • تومورها

نحوه افتادگی پلک اغلب به نوع پتوز آن بستگی دارد. بخشهای زیر چند نوع مختلف پتوز را توصیف می کند.

پتوز آپونوروتیک

پتوز آپونوروتیک رایج ترین حالت افتادگی پلک است. این بیماری معمولاً با افزایش سن ، اغلب از زمانی که فردی در 50 یا 60 سالگی است شروع می شود. کمتر اتفاق می افتد که فرد در سالهای جوانی خود به پتوز آپونوروتیک مبتلا شود ، اما این امکان وجود دارد. این بیماری ممکن است پس از ضربه به چشم شروع به ایجاد شود، یا ممکن است در نتیجه جراحی یا استفاده از لنزهای تماسی برای مدت طولانی ایجاد شود.

پتوز نوروژنیک

پتوز نوروژنیک هنگامی رخ می دهد که در مسیرهای عصبی در عضلات پلک مشکلی ایجاد شود. این نوع پتوز اغلب به طور مستقیم از بیماری هایی مانند سندرم هورنر یا فلج عصب جمجمه سوم ناشی می شود. به طور غیر مستقیم ، پتوز نوروژنیک می تواند از تومورها ، دیابت ، مولتیپل اسکلروزیس یا آنوریسم کاورنوس کاروتید ایجاد شود.

پتوز میوژنیک

پتوز میوژنیک هنگامی ایجاد می شود که عضله بالابر پلک ، که وظیفه حرکت پلک را دارد ، به درستی کار کند. عضله قادر به بلند كردن پلك در موقعيت خود نمي باشد. این نوع پتوز معمولاً علاوه بر پلک ها ، سایر قسمت های دیگر صورت فرد را نیز ممکن است تحت تأثیر قرار می دهد.

پتوز مکانیکی

بعضی از افراد به دلیل سنگین شدن پلک برای کنترل ، دچار پتوز می شوند. این وزن اضافه شده ممکن است از چربی یا از پوست باشد. همچنین ممکن است در صورت وجود تومور در پلک.

سودوپتوز

تا حدی ، علت پتوز اغلب از یک مشکل در عضله بالابر پلک ناشی می شود. هنگامی که پلک افتاده به دلیل عوامل دیگر ایجاد می شود ، به آن سودوپتوزیس می گویند. سودوپتوز ممکن است از بیماری بلفارواسپاسم ایجاد شود ، که باعث پلک زدن غیرقابل کنترل و یا کشیدگی چشم می شود. همچنین ممکن است از اسپاسم نیمه صورت رخ دهد که نوعی اختلال در سیستم عصبی است و یک طرف صورت را درگیر می کند.

هنگامی که یک پزشک علت افتادگی پلک ها را تعیین می کند ، آنها موارد زیر را در نظر می گیرند:

  • سن فرد
  • هر شرایط پزشکی که دارند
  • شدت افتادگی پلک
  • عملکرد عضلات بالابرنده آنها

برای ارزیابی عملکرد عضله بالابر ، پزشک مسیری را که پلک طی می کند وقتی فرد از یک نگاه به سمت بالا به یک نگاه به سمت پایین حرکت می کند ، اندازه گیری می کند. تعیین علت افتادگی پلک به آنها کمک می کند تا در مورد بهترین روش درمان آن تصمیم بگیرند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم ؟ 

بعضی از افراد ممکن است به به علت افزایش سن طبیعی از پیری دچار پتوز شوند. با این حال ، اگر پلک های کودک دچار افتادگی می شوند یا شخصی نگران پلک های خود است ، در صورت شروع این مشکلات در بینایی او ، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. این مسائل از قبیل :

  • چشمانشان مدام پاره می شود
  • دید آنها تار می شود
  • آنها ظاهر خسته تری دارند

در موارد کمتر شایع ، افتادگی پلک ها ممکن است یک بیماری پزشکی زمینه ای را نشان دهد ، مانند یک مشکل در اعصاب ، عضلات یا مغز.

خلاصه

افتادگی پلک ها زمانی اتفاق می افتد که پلک بالایی بیش از حد معمول به سمت پایین آویزان شود. اصطلاح پزشکی این افتادگی پتوز است. افتادگی پلک ها گاهی طبیعی است و اغلب با افزایش سن ایجاد می شوند. با این حال ، اگر افتادگی شدید باشد ، می تواند بر عملکرد چشم تأثیر بگذارد و ممکن است بینایی را محدود کند.
بهترین گزینه درمانی برای افتادگی پلک بستگی به علت ایجاد آن دارد. اگر افتادگی پلک های فرد مشکل عملکردی ایجاد کرده باشد ، پزشک ممکن است یکی از چندین گزینه درمانی را توصیه کند. اینها ممکن است جراحی یا غیر جراحی باشند. اگر فردی نگران افتادگی پلک است ، ممکن است بخواهد با پزشک صحبت کند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *