عفونت واژن عارضهای بسیار شایع است؛ به حدی که اغلب زنان در طول زندگی خود با آن رو به رو میشوند. این عفونت علائمی را به همراه دارد که ممکن است برای فرد آزاردهنده باشند. با این حال، درمان آن به هیچ وجه دشوار نیست. در این مقاله از مجله زیبا بمان، علائم عفونت واژن و چگونگی درمان آن را بررسی میکنیم. همچنین نگاهی بر راهکارهای موثر در پیشگیری از بروز این عارضه خواهیم داشت. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
عفونت واژن به چه دلایلی رخ می دهد؟
واژن به طور طبیعی محل زندگی باکتریها و گاهاً قارچهای غیر عفونی است. اما برخی عوامل میتوانند نظم و تعادل بخش خارجی دستگاه تناسلی را بر هم بزنند. در صورتی که باکتریها و قارچهایی که در محیط واژن زندگی میکنند بیش از حد رشد و تکثیر شوند، فرد دچار عفونت میگردد.
عواملی که ممکن است موجب بر هم خوردن تعادل باکتریایی واژن شوند عبارتاند از:
- نوسانات هورمونی
- شستن واژن با محصولات بهداشتی خشن و نامناسب
- مصرف آنتی بیوتیک
- دیابت کنترل نشده
- بارداری و شیردهی
- سیستم ایمنی ضعیف
- پیروی از رژیم غذایی ناسالم (برای مثال خوردن مواد غذایی شیرین)
از برخی موارد ذکر شده نمیتوان به طور کامل پرهیز نمود، اما دوش واژینال و شستن واژن با محصولات نامناسب امری مضر و قابل پرهیز است.
به طور کلی، عفونت واژن به سه دسته تقسیم میشود:
- عفونت باکتریایی
- عفونت قارچی
- تریکومونیازیس
هر نوع عفونت ناحیه تناسلی علائم خاصی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
عفونت واژن چه علائمی دارد؟
برخی از عفونتهای واژن ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. با این حال، شایعترین علائم عفونت ناحیه تناسلی شامل موارد زیر است:
- خارش واژن
- تغییر میزان ترشحات واژن
- تغییر ظاهری ترشحات واژن
- درد یا سوزش هنگام ادرار
- التهاب و جوش در ناحیه تناسلی
- درد در حین مقاربت جنسی
- خونریزی واژن یا لکه بینی
بسیاری از علائم عفونت ناحیه تناسلی بسته به علت عفونت متفاوت خواهد بود. برای مثال، عفونت باکتریایی معمولاً رنگ ترشحات واژن را به خاکستری، سفید یا زرد رنگ تغییر خواهد داد. این ترشحات ممکن است بویی مشابه با بوی ماهی داشته باشد.
عفونت قارچی معمولاً خارش ایجاد میکند. اگر فرد تغییراتی را در ترشحات واژن تجربه کند، احتمالاً ضخیم و سفید شدن آن است. به عبارت دیگر در عفونت قارچی واژن ترشحات فرد حالت پنیری دارند.
تریکومونیازیس نیز نوعی عفونت است که میتواند منجر به خارش و بوی بد واژن شود. ترشحات فرد مبتلا به این عفونت معمولاً به رنگ زرد مایل به سبز است و ممکن است صورتی نیز باشد.
به طور کلی، عفونت ناحیه تناسلی تهدید کننده زندگی نیست. با این حال، در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر باید برای معاینه به پزشک مراجعه نمایید:
- تا به حال سابقه ابتلا به عفونت واژن را نداشته اید
- عفونت ناحیه تناسلی را تجربه کرده اید اما این بار علائم جدیدی را تجربه میکنید
- با فرد جدید یا متفاوت رابطه جنسی داشته اید
- تب دارید
- احتمال میدهید که ممکن است باردار باشید
عفونت واژن چگونه درمان می شود؟
به طور کلی، عفونت قارچی واژن را میتوان در خانه با داروهای ضد قارچ واژن بدون نسخه پزشک درمان کرد. اگر نمیدانید که به کدام نوع عفونت مبتلا هستید، بهترین راهکار مراجعه به پزشک خواهد بود. گاهی اوقات بانوان گمان میکنند که به عفونت قارچی دچار شده اند؛ در حالی که اینگونه نیست. اگر در خانه به درمان عفونت پرداختید و نتیجه نگرفتید، لازم است که به پزشک مراجعه نمایید.
پس از مراجعه به پزشک، او نوع عفونت شما را تشخیص میدهد و داروی مناسب را تجویز میکند. معمولاً برای درمان عفونت قارچی، استفاده از داروهای بوتوکونازول، کلوتریمازول، میکونازول، ترکونازول و فلوکونازول متداول است. برخی از این داروها نیازمند نسخه پزشک و برخی دیگر بدون نسخه نیز قابل خریداری هستند. برای عفونت باکتریایی نیز معمولاً داروهای مترونیدازول و کلیندامایسین تجویز میشوند.
پیشنهاد ما این است که اگر تمایل به درمان عفونت ناحیه تناسلی در خانه دارید، راهکارهای خانگی مانند استفاده از سیر و… را امتحان نکنید. محیط واژن حساس است و چنین روشهایی ممکن است موجب التهاب و سوزش آن شوند. بنابراین بهترین راه درمان عفونت در خانه، استفاده از داروهای بدون نسخه است.
چگونه از بروز عفونت در ناحیه تناسلی پیشگیری کنیم؟
اگرچه همه عفونتهای واژن قابل پیشگیری نیستند؛ اما با رعایت نکات زیر میتوان احتمال بروز عفونت را به حداقل رساند:
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم
- استفاده از لباس زیر نخی و پنبهای گشاد
- نپوشیدن شلوارهای تنگ و چسبان
- تعویض و شستشوی مرتب لباس زیر
- عدم استفاده از تامپون، پد و محصولات بهداشتی معطر
- ننشستن در جکوزی و آب داغ
- عدم استفاده از دوش واژینال
- استفاده از کاندوم در حین روابط جنسی
- خشک نگهداشتن لباس زیر و ناحیه تناسلی
در مجموع، عفونت واژن در میان بسیاری از بانوان دیده میشود و درمان آن راحت است. برای درمان این عفونت تنها کافی است که نوع آن به درستی تشخیص داده شود. اگر بیش از 4 بار در سال دچار عفونت ناحیه تناسلی میشوید؛ لازم است به پزشک مراجعه کنید. همچنین برای پیشگیری از ابتلای مجدد به عفونت واژن، راهکارهای سادهای مانند رعایت بهداشت، رژیم غذایی مناسب و پوشیدن لباسهای نخی بسیار موثر خواهد بود.
دیدگاه کاربران