هر آنچه که درباره بواسیر باید بدانید

بواسیر چیست

بواسیر که نام دیگر آن هموروئید می باشد به رگ ها ورم کرده در مقعد گفته می شود. اگرچه این مشکل می تواند برای افراد دردناک باشد اما اغلب موارد خطر جدی محسوب نمی شود. بواسیر در دو گروه دسته بندی می شود. دسته اول که با اسم بواسیر داخلی شناخته می شود و هنگامی رخ می دهد که رگ ها داخل کانال مقعد متورم شوند. اما دسته دوم بواسیر خارجی  نام دارد و هنگامی است که تورم در خارج از کانال مقعد اتفاق بیافتد. البته ممکن است فرد به طور هم زمان به هر دو گونه مبتلا گردد.

بیشتر افراد ممکن است در برهه های مختلفی از زندگی خود به این بیماری مبتلا شوند. این آمار به اندازه گسترده است که از بین هر 4 فرد بزرگسال 3 نفر این بیماری را تجربه کرده است. اما جای هیچ نگرانی وجود ندارد چراکه راه های درمان گسترده ای وجود دارد و اغلب موارد افراد با اصلاح ریتم و سبک زندگی خود از گزند این بیماری دور می مانند.

علائم بواسیر

برای شناخت بواسیر باید هر گروه را مجزا بررسی کرد چراکه علائم متفاوتی نسبت به هم دارند.

بواسیر خارجی :

این دسته از بواسیر زیر پوست و اطراف مقعد ایجاد می شود. ازجمله مواردی که می تواند به شناخت آن کمک کند:

  • خارش یا تحریک در ناحیه مقعد شما
  • درد یا ناراحتی
  • تورم در اطراف مقعد
  • خون ریزی
  • و…

بواسیر داخلی :

 این دسته از بواسیر ها در داخل رکتوم ایجاد می شوند و قابل مشاهده نیستند و اغلب موارد ناراحتی ایجاد نمی کنند. اما درد یا سوزش هنگام عبور مدفوع می تواند نشانه ای از وجود بواسیر داخلی باشد. وجود خون هرچند کم و ناچیز روی مدفوع خارج شده از بدن می تواند نشانه ای از وجود بواسیر باشد هرچند اگر دردی وجود نداشته باشد.

دلایل ایجاد بواسیر

رگ های اطراف مقعد شما می توانند تحت فشار کشیده شوند یا اینکه برامده و متورم گردند. بواسیر می تواند به دلایل زیر در افراد ایجاد شود:

  • اضافه وزن و چاقی
  • بارداری
  • نشستن به مدت طولانی در توالت
  • بلند کردن اجسام سنگین
  • خوردن غذاهایی با فیبر کم
  • داشتن اسهال مزمن و یبوست
  • سابقه جراحی رکتوم
  • و…

ایجاد فشار بیش از اندازه بر رگ های موجود در ناحیه لگن می تواند باعث ایجاد بواسیر شود. معمولا رگ هایی که در این ناحیه قرار دارند برای کمک به کنترل اجابت مزاج دارای خون زیادی هستند. ایجاد فشار زیاد هنگام دفع مدفوع می تواند موجب کشش در این رگ ها شد که احتمال ایجاد بواسیر را بالا می برد.

همین طور زن هایی که در 6 ماه آخر بارداری خود هستند به دلیل افزایش فشار بر روی رگ های موجود در ناحیه لگن می تواند زمینه ساز ایجاد بواسیر در آن ها شود. از طرفی افزایش فشار هنگام خروج نوزاد در زایمان های طبیعی نیز یکی دیگر از موارد بوجود امدن بواسیر است.

عوارض ایجاد بواسیر

اگرچه عوارضی که این بیماری ایجاد می کند بسیار نادر است اما تصمیم گرفتیم در این قسمت به صورت گذرا به آن اشاره کنیم.

کم خونی :  از بین رفتن مزمن خون ناشی از بواسیر می تواند زمینه ساز ایجاد کم خونی شود. که در این صورت شما گلوبول قرمز کافی برای انتقال اکسیژن به سلول های خود نخواهید داشت.

بواسیر خفه : اگر خون رسانی به یک بواسیر داخلی قطع شود می تواند موجب خفه شدن بواسیر گردد. این اتفاق شاید عارضه جدی در بر نداشته باشد اما بسیار دردناک خواهد بود.

راه های پیشگیری و درمان بواسیر

راه های پیشگیری از بواسیر

هواره گفته اند که پیشگیری بهتر از درمان است. برای جلوگیری از بروز بواسیر بهتر است شما همواره مدفوع خود را نرم نگهدارید. بدین صورت مدفوع بدون ایجاد فشار به راحتی دفع خواهد شد.در ادامه چند راهکار خدمت شما ارائه خواهد شد که می تواند مفید واقع شود.

فیبر زیاد بخورید : افزودن میوه ، سبزیجات و غلات کامل باعث نرمی و افزایش مدفوع خواهد شد. شما می توایند این مواد غذایی را به صورت تدریجی به برنامه غذایی خود وارد کنید تا با مشکل گاز معده نیز مواجه نشوید.

مایعات : خوردن مایعات به اندازه کافی میتواند به شما کمک شایانی نماید. سعی کنید همواره از اب به عنوان بهترین نوشیدنی استفاده کنید تا درگیر مشکلات دیگری نشوید.

مکمل های فیبری : اگر میزان فیبر روزانه شما کم باشد (20 تا 30 گرم در روز) می توانید از مکمل های فیبری کمک بگیرید. اما در وهله اول سعی کنید از مواد غذایی طبیعی در برنامه غذایی خود استفاده کنیدو در صورتی که از مکمل ها استفاده می کنید حتما به میزان مناسب آب بنوشید. چراکه کم بودن آب بدن می تواند باعث بوجود امدن مشکلاتی نظیر یبوست شود.

ورزش : یکی از مهمترین عوامل در ایجاد زندگی سالم ، ورزش است. ورزش می تواند وزن شما را به صورت ایده آل نگهدارد و همین طور کم تحرکی شما را در طول روز جبران کند.

نشستن طولانی مدت : از نشستن طولانی مدت مخصوصا هنگام توالت خودداری نمایید.نشستن طولانی مدت می تواند باعث افزایش فشار بر روی رگ های لگن شده وشانس ایجاد بواسیر را افزایش دهد.

راه های درمانی بواسیر

درمان خانگی

غذاهای پر فیبر: یکی از بهترین کارها برای درمان یا پیشگیری بهبود برنامه غذایی است. با افزودن مواد غذایی دارای فیبر در برنامه غذا خود می توانید در روند بهبود این بیماری کمک نمایید.

درمان ها موضعی : شما می توانید از کرم های هموروئید که نیازی به نسخه ندارند یا شیاف های حاوی هیدروکورتیزون استفاده نمایید. همچنین امکان استفاده از پد های بی حسی نیز می تواند برای تسکین درد های شما مفید باشد.

آب گرم : روزی دوبار باسن خود را درون آب گرم به مدت 10 الی 15 دقیقه بگذارید. البته حتما دقت کنید که آب بسیار داغ یا جوش نباشد. بلکه ابی که ولرم باشد کفایت می کند و می تواند روند بهبود شما را تسریع کند.

روغن بادام : روغن بادام می تواند خشکی و پارگی ناشی از یبوست رابهبود ببخشد. برای چرب کردن مقعد می توانید از پنبه کمک بگیرید. درصورتی که این درمان برای شما مفید بود می توانید چندبار در طول روز تکرار نمایید.

درمان های دارویی

اگر بعد از گذشت چند روز مشاهده کردید بهبودی حاصل نشده است باید به پزشک مراجعه نمایید. علاوه بر روش های درمان به کمک دارو ها که شامل شیاف ها ، لنت ها و پماد ها می شود روش های دیگری نیز وجود دارد.

باند پلاستیکی : در این روش پزشک با بستن یک باند پلاستیکی به دور بواسیر باعث افت جریان خون به ان می شود. به این طریق بعد از یک هفته بواسیر افت کرده وپژمرده می شود.

تزریق : در این روش پزشک ماده ای شیمیایی درون بواسیر تزریق می کند که می تواند درد کمی داشته باشد. البته این روش نسبت به باند پلاستیکی تاثیر کمتری دارد.

انعقاد : برای انعقاد معمولا از مادون قرمز ، لیزر یا گرما استفاده می شود تا بواسیر سفت و خشک شود. این روش عوارض جانبی کمی دارد و اغلب ناراحتی کمی ایجاد می کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود؟

درصورتی که ازعلائم گفته شده متوجه وجود بواسیر شدید حتما در ابتدا درمان های خانگی موجود را امتحان کنید . اگر بعد از گذشت چند روز بهبودی مشاهده نکردید حتما به پزشک مراجعه کرده و مشکل خود را با او درمیان بگذارید.گاهی پزشک برای تشخیص دقیق تر شما را به متخصص دستگاه گوارش ارجاع می دهد. حتما توجه داشته باشید به لطف پیشرفت های زیاد علم پزشکی این بیماری به راحتی قابل درمان است و چندین راه درمانی برای ان مشخص شده است. بنابر این هنگام مراجعه به پزشک هیچ نگرانی به خود راه ندهید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

  • نگار

    سلام یکی از آشنایان ما در کلینیک نشیمنگاه لیزر بواسیر انجام دادم به نظرتون عود میکنه یا نه ؟

    ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ پاسخ دهید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *