علت گر گرفتگی در دوران بارداری چیست و راه های کاهش آن

بارداری، باعث بهم ریختن هورمون‌ها شده و تغییراتی را در بدن ایجاد خواهد کرد. یکی از این تغییرات، گر گرفتگی است. گر گرفتگی یک حالت طبیعی است که در سه ماهه اول بارداری رخ می‌دهد. در این حالت مادر با علائمی چون تپش قلب و تعریق زیاد روبرو شده و قسمت‌هایی از بدن مانند گردن، صورت و سینه، به طور ناگهانی قرمز می‌شود. این حالت اصلا نگران‌کننده نیست و مشکلی را  برای فرزند ایجاد نمی‌کند. کافیست چند دقیقه تحمل کنید تا دوباره بدن شما به حالت اول برگردد. در ادامه این بخش با ما همراه باشید تا با دلایل ایجاد گر گرفتگی و راه‌های مقابله با آن آشنا شوید.

گر گرفتگی در بارداری

زمان شروع و پایان گر گرفتگی در دوران بارداری

گر گرفتگی یکی از علائم بارداری است که از همان ابتدای بارور شدن مادر رخ می‌دهد. فرقی نمی‌کند فصل تابستان باشد یا زمستان! در هر حال بدن با نوعی گرمای شدید مواجه می‌شود که حدود چند دقیقه طول می‌کشد. در این حالت مادر در یک هوای کاملا عادی نشسته است که به ناگهان دچار گرمای شدید، تپش قلب و تعرق زیاد می‌شود تا جایی که صورت، گردن و سینه او به رنگ قرمز درمی‌آید. واکنش طبیعی فرد این است که سریعا لباس‌های خود را از بدن خارج کرده و به دنبال یک دستگاه خنک‌کننده می‌گردد.

گر گرفتگی در برخی از مادران بلافاصله پس از لقاح  آغاز می‌شود و تا ماه آخر بارداری نیز ادامه دارد. گاهی اوقات نیز حتی مادر مدتی پس از اتمام دوران بارداری با گر گرفتگی درگیر است. اما می‌توان گفت در اغلب مادران، گر گرفتگی در سه ماهه اول بارداری رخ می‌دهد و در سه ماهه دوم به طور کامل از بین می‌رود.

البته باید به این نکته توجه داشته باشید که گر گرفتگی را با تب اشتباه نگیرید. اگر علائم تب را در خود احساس کردید باید سریعا با پزشک خود مشورت نمایید تا مشکل جدی برایتان ایجاد نشود. دقت داشته باشید که گر گرفتگی احساس گرما از داخل بدن است و دمای بدن را تغییر نمی‌دهد. برای تشخیص گر گرفتگی کافیست دمای بدن خود را اندازه بگیرید و اگر از 37.5 درجه بیشتر بود، سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

علائم گر گرفتگی

علائم گر گرفتگی، شدت و زمان آن در افراد مختلف با یکدیگر فرق دارد. اگر علائم گر گرفتگی خود را بشناسید می‌توانید از آن را با تب تشخیص دهید و در زمان مناسب راهکارهای موجود را برای کاهش آن بکار گیرید.  از جمله علائم گرگرفتگی در بارداری می‌توان به گرم شدن بدن و صورت اشاره کرد که به طور ناگهانی ایجاد شده و به کل بدن منتقل می‌شود. شدت گر گرفتگی نیز متفاوت است. در برخی افراد میزان گرمای بدن در هنگام گر گرفتگی در حد خوابیدن در زیر آفتاب است، اما در برخی دیگر، فرد به اندازه قرار گرفتن در نزدیکی کوره احساس گرما می‌کند. از دیگر علائم گر گرفتگی می‌توان به عرق کردن، تپش قلب و قرمزی پوست اشاره کرد.

علت ایجاد گر گرفتگی در دوران بارداری

یکی از مهم‌ترین علل ایجاد گر گرفتگی در مادران باردار را می‌توان تغییرات هورمونی در دوران بارداری دانست. در این دوران سطح استروژن بدن به شدت کاهش می‌یابد که این مسئله باعث افزایش استرس در بدن می‌شود. در این‌جا مغز پیامی تحت عنوان هیجان بالا را دریافت کرده و اپی‌نفرین بیشتری در خون ترشح می‌کند. هورمون اپی‌نفرین باعث افزایش حجم خون، افزایش ضربان قلب، انقباض عروق و انبساط رگ‌های پوستی می‌شود که در نهایت گرمای شدید بدن را به دنبال دارد. از دیگر دلایل گر گرفتگی می‌توان به افزایش سوخت‌وساز بدن مادر، افزایش وزن، نامنظم شدن برنامه غذایی، بهم ریختگی زمان خواب، کم‌آبی بدن و ناراحتی‌های عصبی چون  استرس و عصبانیت مادر اشاره کرد.

رفع گر گرفتگی در بارداری

راهکارهای پیشنهادی برای گرگرفتگی در بارداری

گر گرفتگی تنها چند ثانیه یا چند دقیقه طول می‌کشد و پس از آن بدن به حالت عادی برمی‌گردد. در این مدت نیازی نیست کاری انجام دهید، فقط کافیست چند دقیقه تحمل داشته باشید. برای این‌که بتوانید با این مسئله کنار بیایید و راحت‌تر گر گرفتگی را پشت سر بگذارید، می‌توانید راهکارهای زیر را انجام دهید:

  • اتاق خود را خنک نگه دارید. در فصل‌های گرم سال در و پنجره‌ها را باز بگذارید تا هوای در خانه جریان پیدا کند یا از پنکه و کولر برای خنک کردن خانه استفاده کنید.
  • لباس‌های گشاد و راحت بپوشید و سعی کنید از پارچه‌هایی استفاده نمایید که الیاف طبیعی دارند.
  • از حضور در جاهای شلوغ مانند مترو یا اتوبوس خودداری کنید.
  • کمتر در فضاهای گرم حضور داشته باشید و تا جایی که می‌توانید در زیر آفتاب مستقیم نباشید.
  • شب‌ها در هنگام خواب لباس نازک به تن کنید و در یک مکان خنک بخوابید.
  • نوشیدن آب از بالارفتن بیش ‌از اندازه دمای بدن جلوگیری می‌کند. تا جایی که می‌توانید آب بنوشید.
  • از مصرف الکل­ و دخانیات در دوران بارداری دوری کنید.
  • نوشیدنی‌های کافئین‌دار یکی از علل ایجاد گرما در بدن هستند که توصیه می‌کنیم آن‌ها را کنار بگذارید.
  • رژیم غذایی مناسب تاثیر زیادی در دمای بدن شما دارد. از خودن غذاهای تند اجتناب کنید.
  • مصرف مکمل‌های هورمونی مانند روغن ماهی و ویتامین دی تاثیر زیادی در جلوگیری از گر گرفتگی دارند.
  • قرار گرفتن در موقعیت‌های استرس‌زا و نگرانی، از دلایل گر گرفتگی است. آرامش خود را حفظ کنید و خود را در چنین شرایطی قرار ندهید.
  • یکی از مهم‌ترین علل گر گرفتگی بالارفتن وزن در دوران بارداری است. سعی کنید با ورزش وزن خود را در حد مناسبی نگه دارید.
  • خوردن بستنی یا نوشیدنی‌های خنک به رفع گر گرفتگی شما کمک می‌کند.
  • در هنگام گر گرفتگی پارچه‌ای نم‌دار را بر روی صورت خود بگذارید یا زیر دوش بروید تا به حالت عادی برگردید.
  • زمانی که دچار گر گرفتگی شدید، نترسید! نفس‌های عمیق بکشید و از حرکات یوگا و مدیتیشن برای کاهش ضربان قلب و برگشتن به حالت عادی استفاده کنید.

در این مقاله در مورد گر گرفتگی در بارداری صحبت کردیم و علائم­، دلایل و راهکارهای کاهش آن را بیان نمودیم. بسیاری از مادران در زمان گر گرفتگی نگران جنین خود هستند. هیچ‌گونه نگرانی در این مورد وجود ندارد. گر گرفتگی در دوران بارداری یک مسئله طبیعی است و هیچ آسیبی به جنین نمی‌زند. گر گرفتگی اغلب در سه ماهه اول دوران بارداری رخ می‌دهد و معمولا پس از آن نیز از بین می‌رود. اما در برخی افراد ممکن است تا مدتی پس از زایمان ادامه داشته باشد. در هر حال، این مشکل به صورت موقت برای مادر ایجاد می‌شود و پس از مدتی از بین خواهد رفت.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *