زندگی بدون کبد : آیا می توان بدون کبد زندگی کرد؟

کبد یکی از مهم ترین اندام های بدن است که مواد زائد خون را کنترل می کند، سموم را دفع می کند و قند اضافی را به شکل گلیکوژن ذخیره می کند. بیماری های مختلف (مانند سیروز و هپاتیت) می توانند باعث آسیب به کبد شوند. اما، آیا زندگی بدون کبد ممکن است؟

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا پاسخ این سؤال را بیابیم.

آیا می توان بدون کبد زندگی کرد

آیا زندگی بدون کبد ممکن است؟

زندگی بدون کبد ممکن نیست. با این حال، می توان با کبدی که بیمار است یا به درستی کار نمی کند به زندگی ادامه داد. مدت زمانی که انسان می تواند با کبد بیمار زنده بماند، بستگی به شدت آسیب، علت آن و سلامت جسمانی کلی فرد دارد.

بر اساس نتایج یک پژوهش انجام شده در سال 2017، بیماری «کبد چرب غیر الکلی» امید به زندگی را به طور متوسط ​​4 سال کاهش می دهد. در حالی که «سیروز کبدی» که یکی از بیماری های وخیم کبد است، می تواند به طور قابل توجهی طول عمر را کاهش دهد.

باید توجه داشت که داشتن کبد آسیب دیده، به این معنا نیست که فرد دچار نارسایی کبد شده است. افراد مبتلا به نارسایی کبد، یعنی زمانی که کبد به طور کامل از کار می افتد، معمولاً در صورت عدم درمان فقط 1 یا 2 روز می توانند زندگی کنند.

در برخی موارد، دیالیز کبدی می تواند با حذف سموم از خون، از کبد نارسا حمایت کند. با این حال، این روش برای همه اشکال نارسایی کبد موثر نیست و بسیاری از افراد ناچار به پیوند کبد می شوند.

نقش کبد در بدن چیست؟

کبد، اندامی به رنگ قرمز تیره است که اندازه بزرگی دارد. این اندام در ناحیه بالای شکم، سمت راست قرار دارد. کبد نقش مهمی در هضم غذا و جذب مواد مغذی دارد. بدن برای انجام طیف وسیعی از عملکردهای خود به کبد متکی است، از جمله:

  • تولید صفرا: صفرا ماده ای است که به جذب و تجزیه مواد مغذی (به ویژه چربی ها) کمک می کند. همچنین به بدن کمک می کند تا از شر مواد مضر خلاص شود.
  • ذخیره و سوخت و ساز ویتامین ها: کبد در سوخت و ساز و ذخیره مواد مغذی محلول در چربی، مانند ویتامین E و ویتامین A، نقش دارد.
  • سم زدایی: کبد مواد سمی را از بدن دفع کرده و به تجزیه الکل و داروها کمک می کند.
  • سوخت و ساز بیلی روبین: ماده ای در گلبول های قرمز خون وجود دارد که توسط کبد به ترکیبی سبز رنگ به نام بیلی وردین و سپس به ترکیبی قرمز متمایل به زرد، به نام بیلی روبین تبدیل می شود. کبد سپس بیلی روبین را تجزیه کرده و بیشتر آن را از طریق مدفوع دفع می کند؛ هر چند که مقداری از آن از طریق کلیه ها به ادرار می رود. در نارسایی کبد و بیماری های کبدی، بیلی روبین اضافی در بدن تجمع می یابد که می تواند باعث زردی پوست (یرقان) شود.
  • کمک به سایر عملکردهای بدن: کبد بر چندین عملکرد مهم دیگر بدن نیز تأثیر می گذارد؛ از جمله تجزیه گلبول های قرمز، سنتز پروتئین در پلاسمای خون، و حذف ید از هورمون های تیروئید.

هنگامی که کبد به درستی کار نکند، مواد سمی می توانند در خون تجمع کنند. این اتفاق می تواند به سایر اندام های بدن آسیب برساند. به علاوه، هنگامی که فرد مبتلا به بیماری کبدی است، بدن ممکن است برای هضم و جذب برخی از مواد مغذی دچار مشکل شود. امکان انباشته شدن خطرناک بیلی روبین در جریان خون نیز وجود خواهد داشت.

علائم بیماری کبد عبارت اند از:

  • مشکلات گوارشی مانند استفراغ و حالت تهوع
  • زردی
  • کم انرژی بودن
  • کمبود آب بدن
  • احساس درد در سمت راست بالای شکم

انواع بیماری های کبدی کدام اند؟

بیماری کبد می تواند حاد یا مزمن باشد. بیماری حاد کبدی معمولاً به ‌دلایلی مانند مسمومیت یا عفونت ‌هایی نظیر هپاتیت ویروسی به وجود می آید و علائم آن حدود 4 هفته بعد از ابتلا ظاهر می شوند. در حالی که علائم بیماری مزمن کبد به تدریج، اغلب در طول ماه ها یا سال ها ظاهر می شود.

هر دو نوع بیماری می توانند باعث نارسایی کبد شوند. برخی از بیماری های کبد شامل:

کبد چرب غیر الکلی

بیماری کبد چرب غیر الکلی، یکی از شایع ترین بیماری های کبدی است. این بیماری باعث تجمع چربی در کبد می شود؛ اما در بسیاری از موارد، هیچ علامتی ایجاد نمی کند. با این حال، در صورت شدیدتر شدن می ‌تواند منجر به التهاب در کبد شود که گاهی اوقات نارسایی کبدی را به همراه خواهد داشت.

کبد چرب حاد ناشی از بارداری

کبد چرب حاد ناشی از بارداری، باعث تجمع چربی در کبد در دوران بارداری می شود. این بیماری به طور ناگهانی ظاهر می شود و می تواند خطرناک و حتی کشنده باشد.

هپاتیت

هپاتیت به معنای التهاب کبد است. ویروس ها عوامل ایجاد کننده بیشتر انواع هپاتیت، از جمله هپاتیت A، B و C هستند. با این حال، «هپاتیت خودایمنی» یک بیماری مزمن است که باعث می شود سیستم ایمنی بدن به کبد حمله کند. سوء مصرف الکل نیز یکی از دلایل احتمالی هپاتیت است.

سیروز

سیروز به معنای ایجاد زخم در کبد است. این اتفاق می تواند بر اثر بیماری های مزمن یا به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد سمی رخ دهد. سوء مصرف الکل یکی از علل رایج این بیماری است.

مسمومیت

مسمومیت با برخی مواد، مانند مصرف بیش از حد داروی استامینوفن، می تواند باعث نارسایی حاد کبدی شود.

آترزی صفراوی

آترزی صفراوی یک ناهنجاری مادرزادی است که در آن، مجرای صفراوی از بین رفته یا بدشکل است. علائم این بیماری معمولاً در هفته های اول یا ماه های اولیه زندگی نوزاد ظاهر می شود.

کلام آخر

به طور کلی، کبد یکی از اندام های مهم بدن است که سموم را از بین می برد، مواد مغذی را تجزیه می کند و ویتامین ها و قند را ذخیره می کند. بدون کبد نمی توان زندگی کرد؛ اما می توان با کبد بیمار به زندگی ادامه داد. گاهی اوقات بیماری کبدی آنقدر شدید است که فرد نیاز به پیوند کبد دارد. کبد تنها عضو بدن است که می تواند خود را بازسازی و ترمیم کند. از این رو، حتی با پیوند یک تکه کوچک از کبد فرد دیگر، می توان باعث رشد یک کبد سالم شد و جان فرد بیمار را نجات داد.

منبع: medicalnewstoday

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *