در مورد نارسایی کبد و مراحل بیماری کبد چه باید دانست!

نارسایی کبد زمانی است که کبد عملکرد خود را از دست می دهد یا تمام عملکرد خود را از دست داده است. این یک بیماری تهدید کننده زندگی می باشد که نیاز به مراقبت های پزشکی فوری دارد. کبد وظایف بیشماری دارد. مهمترین آن وظایف شامل تولید صفرا ، ذخیره گلیکوژن و دفع سموم از جریان خون است.
نارسایی کبدی می تواند مزمن یا حاد باشد. در افرادی که نارسایی حاد کبدی دارند ، کبد به سرعت عملکرد خود را از دست می دهد. در کسانی که نارسایی مزمن کبدی دارند ، کبد برای مدت طولانی تری عملکرد خود را از دست می دهد.
در این مقاله ، ما هر دو نارسایی حاد و مزمن کبد را با جزئیات بیشتری بررسی می کنیم ، از جمله مراحل بیماری کبد و علل آن ، علائم ، درمان و پیشگیری.

نارسایی کبد

مراحل بیماری کبد

درک تفاوت بین بیماری کبد و نارسایی کبد مهم است. بیماری کبد به هر شرایطی گفته می شود که به کبد آسیب برساند و عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهد.
نارسایی کبدی اصطلاحی است برای کبد که برخی یا همه عملکردها را از دست می دهد. بیماری کبد اغلب می تواند منجر به نارسایی کبدی شود.
و در نهایت ، بیماری کبد ممکن است یک سری مراحل را طی کند که در نهایت می تواند منجر به نارسایی کبد شود.

التهاب

در مراحل اولیه بیماری کبد ، فرد ممکن است دچار التهاب کبد شود. احساس ناراحتی در مرحله التهاب و عدم مشاهده علائم دیگر طبیعی است. اگر درمان به موقع انجام نگیرد، التهاب ممکن است باقی بماند و می تواند باعث آسیب دائمی به کبد شود.

فیبروز

بدون درمان ، ممکن است جای زخم در کبد ملتهب ایجاد شود. تجمع بیش از حد بافت اسکار بر روی کبد ، فیبروز کبد نامیده می شود. با گذشت زمان ، بافت اسکار اضافی جایگزین بافت سالم کبد می شود. با شروع تجمع بافت اسکار ، کبد ممکن است مانند گذشته عمل نکند. علاوه بر این ، بافت اسکار می تواند جریان خون را از طریق کبد متوقف کند.
اگر فردی در این مرحله به دنبال مراقبت و درمان پزشکی باشد ، هنوز هم احتمال بهبود كبد وجود دارد.

سیروز کبدی

در این مرحله ، بافت اسکار سخت جایگزین بافت نرم و سالم کبد می شود. در این مرحله است که افراد معمولاً علائم را مشاهده می کنند. سیروز به طور بالقوه می تواند منجر به عوارض کمی از جمله سرطان کبد شود. بدون درمان ، سیروز می تواند بدتر شود. در نتیجه ، کبد ممکن است به درستی یا به طور کلی از کار بیفتد. اگرچه درمان ممکن است آسیب کبدی را متوقف یا به تأخیر بیندازد ، اما بازگشت سیروز ممکن نیست.

مرحله پایان بیماری کبد (ESLD)

در این مرحله ، عملکرد کبد فرد به حدی خراب شده است که تا زمانی که پیوند کبد انجام ندهد ، وضعیت او کشنده خواهد بود. بعضی از پزشکان ممکن است از ESLD به عنوان نارسایی مزمن کبدی نیز یاد کنند. طول عمر ​​افراد مبتلا به ESLD به علائم و عوارضی که فرد تجربه می کند بستگی دارد. در افرادی که دچار آسیت که دچار  تجمع مایعات در شکم می شوند ( آب آوردگی شکم ) ، در صورتی که به درمان پاسخ ندهد ، طول عمر ​​افراد بطور متوسط ​​آنها 6 ماه است.
ESLD همچنین منجر به عوارضی مانند انسفالوپاتی کبدی می شود که بر عملکرد مغز تأثیر می گذارد. در مواردی که درمان برای این بیماری بی اثر باشد ، طول عمر ​​افراد به طور متوسط ​​12 ماه است.

علل نارسایی کبد

علل نارسایی حاد و مزمن کبدی متفاوت است. در برخی موارد ، علت نارسایی کبدی می تواند ناشناخته باشد.

نارسایی حاد کبدی

دلایل احتمالی نارسایی حاد کبدی عبارتند از:

مصرف بیش از حد دارو : مصرف بیش از حد داروهای خاص مانند استامینوفن ممکن است منجر به نارسایی حاد کبدی شود.
بیماری ویلسون : در مبتلایان به این شرایط ژنتیکی ، مقدار زیادی مس در بدن تجمع می یابد.
سندرم ری (Reye’s syndrome) : این شرایط معمولاً بر روی کودکان بهبود یافته از یک عفونت ویروسی تأثیر می گذارد. باعث تورم کبد و مغز می شود. یک مطالعه موردی در سال 2018 اشاره می کند که همچنین آسپرین ، برخی از سویه های آنفلوانزا ممکن است منجر به سندرم ری شود.
کبد چرب حاد بارداری : اگر سلول ها اسیدهای چرب را تجزیه نکنند ، این سه ماهه سوم بارداری رخ می دهد. این اختلال عملکرد باعث تجمع چربی در کبد و سایر اندام ها می شود.
سندرم Bud-Chiari : در این اختلال نادر ، رگ های کبد باریک یا مسدود می شوند.

نارسایی مزمن کبدی

یکی از دلایل عمده نارسایی مزمن کبدی ، بیماری کبدی مرتبط با الکل است ، که ناشی از نوشیدن مقادیر بیش از حد الکل در مدت طولانی توسط فرد است. الکل تقریباً نیمی از مرگ های ناشی از سیروز در ایالات متحده را بر عهده دارد.
علت دیگر بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) است. به این صورت که باعث جمع شدن مقادیر زیادی چربی در کبد می شود. در صورت ابتلا به چاقی ، کلسترول بالا یا دیابت نوع 2 ، افراد در معرض خطر بیشتر NAFLD قرار دارند.

نارسایی حاد و مزمن کبد

بدون درمان ، هپاتیت می تواند منجر به نارسایی حاد یا مزمن کبدی شود. طبق بنیاد کبدی آمریکا ، هپاتیت C از جمله شایعترین علل سیروز کبدی است. قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی سمی نیز ممکن است باعث نارسایی حاد یا مزمن کبدی شود.

علائم نارسایی کبدی 

نارسایی حاد کبدی یک فوریت پزشکی است و اگر فرد علائم زیر را تجربه کند باید فوراً به دنبال مراقبت پزشکی باشد:

  • اسهال
  • حالت تهوع
  • ناراحتی در سمت راست بدن ، درست زیر دنده ها
  • گیجی
  • خستگی
  • تجمع مایعات در شکم
  • استفراغ خون

بیماری های مزمن کبدی کندتر از بیماری های حاد رخ می دهند. در ابتدا ممکن است فرد علائمی را تجربه نکند. با این حال ، با پیشرفت بیماری ، فرد ممکن است علائم اولیه زیر را نشان دهد:

  • خستگی
  • احساس ضعف
  • از دست دادن اشتها
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • درد شکم

افرادی که مراحل پیشرفته تری از بیماری های کبدی را تجربه می کنند ممکن است علائم زیر را داشته باشند:

  • زردی یا یرقان
  • گیجی
  • کبودی یا خونریزی سریع 
  • پاها یا شکم متورم است
  • ادرار تیره
  • خارش پوست
  • استفراغ خون
مراحل نارسایی کبد

گزینه های درمانی انواع نارسایی کبدی

درمان بیماری کبد بسته به مرحله و علت اصلی بیماری متفاوت خواهد بود. اگر فردی در مرحله التهاب یا فیبروز تحت درمان قرار بگیرد ، این احتمال وجود دارد که کبد بتواند آسیب را برگرداند. با این حال ، درمان مراحل بعدی بیماری کبدی فقط با هدف افزایش عمر می تواند از بدتر شدن آن جلوگیری کند. درمان های احتمالی برای افرادی که بیماری مزمن یا حاد کبدی را تجربه می کنند شامل موارد زیر است:

داروهای ضد ویروسی : اگر علت بیماری کبد هپاتیت ویروسی باشد ، ممکن است فرد به داروهای ضد ویروسی نیاز داشته باشد.
داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی : این نوع دارو برای افرادی که دچار هپاتیت خود ایمنی هستند ضروری است.
تغییر در شیوه زندگی : هنگامی که علت بیماری کبد به الکل یا چاقی مربوط باشد ، پزشک ممکن است به شخص توصیه کند نوشیدن الکل را ترک کند یا سعی در کاهش وزن داشته باشد.
دیالیز کبدی : ممکن است فردی در مراحل بعدی بیماری کبد به دیالیز کبد نیاز داشته باشد. این فرآیند تلاش می کند سموم موجود در جریان خون را که کبد قادر به انجام آن نیست ، خارج کند.
پیوند کبد : در موارد ESLD ، ممکن است فرد به پیوند کبد نیاز داشته باشد. این روش بسیار پیچیده است و به دسترسی یک اهدا کننده مناسب متکی است.

چگونه از نارسایی کبدی جلوگیری کنیم ؟ 

فرد می تواند با ابتلا به موارد زیر خطر ابتلا به بیماری کبد را به حداقل برساند.

  • رسیدن یا حفظ وزن متعادل
  • اجتناب از مصرف بیش از حد الکل
  • تکمیل برنامه واکسیناسیون هپاتیت
  • در صورت استفاده از دارو ، دوزهایی را که پزشک توصیه می کند را دنبال کنید!
  • انجام ورزش به طور منظم

حرف آخر

اگر فردی در مراحل اولیه بیماری کبد به دنبال درمان پزشکی باشد و یک سبک زندگی سالم را در پیش بگیرد ، کبد وی می تواند از آسیب قبلی بهبود یابد. هنگامی که فرد در مرحله سیروز بیماری کبدی قرار گرفت ، آسیب قابل جبران نیست. درمان در این مرحله معمولاً برای جلوگیری از وخیم شدن آسیب و طولانی شدن عمر فرد است.
نارسایی کبدی زمانی اتفاق می افتد که کبد دیگر قادر به انجام وظیفه نباشد. این بیماری گاهی می تواند در افراد فاقد بیماری کبدی از قبل به سرعت رخ دهد یا ممکن است در مدت طولانی ایجاد شود.
گزینه های درمان بسته به علت و مرحله بیماری متفاوت است. فرد می تواند با تغییر در شیوه زندگی و انجام برخی واکسن ها ، خطر ابتلا به بیماری های کبدی را که منجر به نارسایی کبدی می شود ، کاهش دهد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *