افراد به دلایل مختلفی دچار بوی بد دهان می شوند؛ کودکان و نوزادان نیز از این اتفاق مستثنی نیستند. این مشکل معمولاً موقتی است و پس از مسواک زدن برطرف می شود. اما در صورتی که ادامه یابد، ممکن است نشان دهنده بیماری های جدی تری باشد که نیازمند درمان هستند.
در این مقاله از مجله زیبا بمان، به بررسی علت، روش درمان و نحوه پیشگیری از بوی بد دهان در کودکان و نوزادان می پردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
علت بوی بد دهان در کودکان و نوزادان چیست؟
بوی بد دهان در کودکان و نوزادان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. از جمله:
رفلاکس معده به مری
رفلاکس معده به مری به خصوص در نوزادان، میتواند منجر به برگشت اسید معده به مری و استفراغ شود. عوامل متعددی می توانند باعث ایجاد رفلاکس معده در نوزادان شوند. این اتفاق در سنین زیر 1 سال شایع تر است.
چرا که در 6 ماه اول زندگی، نوزاد زمان زیادی را در حالت دراز کشیدن می گذراند و وعده های غذایی که عمدتاً از مایعات تشکیل شده است را مصرف می کند. در نتیجه، احتمال رفلاکس معده بیشتر می شود.
رژیم غذایی
بوی بد دهان در کودکان می تواند در نتیجه غذایی که خورده اند باشد. به عنوان مثال، سبزیجاتی مانند سیر و پیاز می توانند منجر به بوی بد دهان شوند. پس از هضم غذا، مولکول های بدبو وارد جریان خون می شوند و می توانند از طریق ریه ها و تنفس خارج شوند.
ماهی، پنیر، گوشت و سایر غذاهای پر پروتئین نیز می توانند بوی بد دهان را بدتر کنند. غذاهای سفت و خشک مانند شکلات، آبنبات و چیپس نیز ممکن است در دندان گیر کرده و در نتیجه باعث رشد باکتری های بدبو شوند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یکی از اصلی ترین دلایلی است که می تواند منجر به بوی بد دهان شود. مسواک زدن نادرست دندان ها می تواند منجر به باقی ماندن ذرات غذا در دهان شود. در نتیجه، باکتری ها در دهان رشد کرده و بوی نامطبوعی ایجاد می کنند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان همچنین می تواند خطر ابتلا به بیماری های دندانی مانند پوسیدگی و انواع بیماری های لثه را در کودک افزایش دهد.
خشکی دهان
ترشح بزاق به تمیز کردن دهان کمک می کند. بزاق بقایای غذا را از دهان پاکسازی می کند؛ که می تواند باکتری ها و اسیدهای مضر موجود در دهان را خنثی کند.
کودکان مبتلا به خشکی دهان، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بوی بد دهان و پوسیدگی دندان هستند؛ زیرا ذرات غذا و باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی دندان، برای مدت طولانی تری در دهان می مانند.
کم آبی بدن، تنفس از طریق دهان، گرمی هوا، مصرف برخی داروها و حتی بیماری های زمینه ای می توانند باعث خشکی دهان در کودکان شوند.
تنفس از طریق دهان
تحقیقات انجام شده در سال 2015 نشان می دهد که کودکانی که با دهان نفس می کشند، بیشتر به بوی بد دهان مبتلا می شوند. این اتفاق ممکن است به دلیل خشک شدن بزاق دهان رخ دهد. تنفس دهانی باعث خشکی دهان می شود که می تواند بوی بد دهان را به همراه داشته باشد.
کودکان ممکن است به دلیل احتقان بینی یا عادت، از طریق دهان نفس بکشند. تنفس دهانی ناشی از احتقان بینی باید پس از برطرف شدن احتقان از بین برود. اگر یکی از والدین مشاهده کرد که فرزندش از طریق دهان نفس می کشد، باید با پزشک اطفال تماس بگیرد.
متخصص اطفال می تواند به بررسی هرگونه بیماری که راه های هوایی را مسدود می کند کمک کند و در صورت لزوم، دارو را تجویز کند. همچنین ممکن است روش های عملی را برای تشویق کودک به نفس کشیدن از طریق بینی به کار ببرد.
وجود اجسام خارجی در بینی
اگر کودک آبریزش بینی همراه با بوی بد دهان دارد، ممکن است به دلیل وجود جسم خارجی در بینی باشد. تحقیقات انجام شده در سال 2017 نشان می دهد که جسم خارجی نهفته در بینی می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان در کودکان شود.
کودکان ممکن است به دلیل کنجکاوی، اشیاء خارجی مانند مهره، لگو، باتری های کوچک، تکه های غذا و … را در بینی خود فرو کنند. این کار می تواند منجر به عفونت و ایجاد بوی بد دهان شود. در چنین شرایطی، والدین نباید سعی کنند جسم خارجی را به زور خارج کنند. بلکه باید برای خارج کردن آن، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنند.
عفونت ها و بیماری ها
بوی بد دهان ممکن است به دلیل بیماری های زمینه ای باشد. این بیماری ها شامل:
سینوزیت
بر اساس نتایج یک مطالعه در سال 2015، سینوزیت ممکن است باعث بوی بد دهان در کودکان شود. سینوزیت یک بیماری است که به دلیل التهاب حفره های اطراف مجرای بینی رخ می دهد.
این التهاب ممکن است ناشی از ویروس، باکتری، قارچ یا آلرژی باشد. عفونت های سینوسی، باعث تجمع مایعات در مجرای بینی و گلو شده و محیط را مستعد رشد باکتری ها می کنند.
ورم لوزه
ورم لوزه نوعی عفونت است که باعث قرمزی و متورم شدن لوزه ها می شود. این اتفاق به دلیل وجود ویروس ها یا باکتری ها رخ می دهد. التهاب لوزه ها بیشتر در افراد بالای 2 سال رخ می دهد. لوزه های بزرگ شده می توانند ترشحات بینی، ذرات غذا و باکتری ها را در خود جمع کنند و باعث بوی بد دهان شوند.
التهاب لثه
اگر کودک تورم لثه و بوی بد دهان دارد، ممکن است به التهاب لثه مبتلا باشد. ژنژیویت، التهاب لثه است که به دلیل تجمع پلاک باکتریایی در اطراف خط لثه رخ می دهد.
باکتری ها سمومی تولید می کنند که منجر به تورم و تحریک لثه ها و همچنین بوی بد دهان می شود. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یا بیماری های زمینه ای، می توانند خطر ابتلا به ژنژیویت را در کودکان افزایش دهند.
پوسیدگی دندان و سایر عفونت های دندانی
احتمال ابتلا به بوی بد دهان در کودکان مبتلا به پوسیدگی دندان بیشتر است. چرا که علاوه بر گیر کردن غذا در قسمت آسیب دیده دندان، باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی نیز می توانند بوی نامطبوعی از خود متصاعد کنند.
سایر عفونت های دندانی مانند آبسه های دندانی یا زخم های دهان نیز ممکن است باعث بوی بد دهان در کودکان شوند.
چگونه بوی بد دهان را درمان کنیم؟
درمان بوی بد دهان در کودکان، به علت آن بستگی دارد. از این رو، فرد باید فرزند خود را برای معاینه نزد پزشک ببرد تا مطمئن شود که علت بوی بد دهان، بیماری زمینه ای نیست. اگر یک بیماری باعث ایجاد بوی بد دهان شده باشد، پزشک می تواند گزینه های درمانی مناسب را برای کودک تجویز کند.
برای رهایی از بوی بد دهان کودکان در خانه، باید:
- به نوزاد یا کودک کمک کنید دو بار در روز لثه و دندان های خود را تمیز کند.
- رعایت بهداشت دهان و دندان را به کودک آموزش دهید.
- به کودک یک رژیم غذایی متعادل و سالم بدهید.
- مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین را به روش درست، محدود کنید.
- برای مرطوب نگه داشتن دهان، به فرزند خود آب فراوان بدهید.
معاینه منظم دهان و دندان توسط دندانپزشک نیز می تواند از بوی بد دهان جلوگیری کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر کودک هر یک از علائم زیر را دارد، باید برای معاینه بیشتر به پزشک مراجعه کنید:
- بوی بد مداوم دهان
- خشکی دهان
- آبسه دندان
- پوسیدگی دندان
- گلو درد
- مشکل در خوردن غذا، نوشیدن یا بلعیدن
- دفع بزاق و استفراغ مکرر
- تب
- قرمز، حساس یا متورم شدن لثه ها
- تورم لوزه ها
- زخم روی لثه یا دهان
- وجود مخاط غلیظ و رنگی در بینی
همانطور که دیدیم، کودکان و نوزادان ممکن است به دلایل مختلفی به بوی بد دهان مبتلا شوند. رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک، می تواند به پیشگیری و درمان بوی بد دهان کمک کند.
منبع: medicalnewstoday
دیدگاه کاربران