همه چیز در مورد جراحی دندان عقل

جراحی دندان عقل

جراحی دندان عقل چگونه است؟ دندان عقل یکی از دندان‌هایی است که تقریباً در سنین بزرگ‌سالی در دهان ظاهر می‌شوند که البته وجودشان چندان ضرورتی ندارند؛ بنابراین برخی افراد نسبت به جراحی دندان عقل اقدام می‌کنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد جراحی دندان عقل بیشتر بدانید.

دندان عقل

دندان عقل در واقع آخرین دندانی است که فرد شاهد رویش آن در دندان خود است. این دندان که تقریباً در سنین 18 تا 25 سال دردهان فرد می‌روید. در برخی افراد زوتر و یا حتی دیرتر نیز امکان دارد بروید. دندان عقل را دندان‌پزشکان دندان آسیای سوم می‌نامند. هر فرد دارای 4 دندان عقل است که دوتای آن در فک بالا و دوتای آن در فک پایین است و در هر نیم فک یک دندان!

دندان نهفته و نیمه نهفته

حال ممکن است برخی از افراد مقداری از دندان عقل در آن‌ها رویش کرده باشد ولی به‌طور کامل سر از لثه درنیاورده باشد و حتی ممکن است فقط تاج آن در دهان درآمده باشد و یا اصلاًدرنیامده باشد و در لثه پنهان مانده باشد که به این عارضه دندان نهفته و یا نیمه نهفته اطلاق می‌گردد. دلیل این موضوع چیست؟

دلایل زیادی می‌تواند عامل دندان نیمه نهفته و یا نهفته عقل باشند. ازجمله این دلایل می‌توان به ژنتیک یا همان سابقه خانوادگی، کم خونی، راشیتیسم، عدم هماهنگی و رشد نامناسب استخوان فک و دندان اشاره نمود.

مشکلات دندان نهفته و نیمه نهفته

دندان نهفته درواقع دندانی می‌باشد که از زمان مورد انتظار برای رویش آن مدتی گذشته و این دندان قادر نیست در ردیف سایر دندان‌ها قرار بگیرد. وقتی این امکان برای دندان وجود ندارد که در ردیف دیگر دندان‌ها رویش کند در بافت نرم و سخت گرفتار شده و مشکلاتی را برای شخص پیش می‌آورد. به‌خصوص اگر دندان از نوع نیمه نهفته باشد؛ که این مشکلات می‌تواند شامل پوسیدگی خود دندان عقل و یا آسیب به دندان مجاور، در صورت رشد افقی دندان تحلیل ریشه دندان آسیای دوم ایجاد می‌شود، ایجاد کیست‌ها و تومورهای دندانی خوش‌خیم و بدخیم.

ضعیف شدن استخوان فک به‌ واسطه دندان‌های نهفته و نیمه نهفته و کم شدن استحکام مکانیکی استخوان فک در برابر ضربات وارده. دندان نهفته و نیمه نهفته عقل می‌تواند روی ردیف بقیه دندان‌ها اثر کند و درنتیجه باعث به هم ریختگی بقیه دندان‌ها شود. که این مشکل را با عنوان hypodontia شناخته می‌شود.

جراحی دندان عقل نهفته

جراحی دندان عقل

هرچند که دندان عقل دخالت چندان در جویدن غذا ندارند اما خارج کردن بیهوده دندان عقل درصورتی‌که برای فرد هیچ مزاحمتی ندارد می‌تواندبه آسیب اعصاب منتهی شود؛ بنابراین درصورتی‌که برای فرد هیچ مزاحمتی ندارد بهتر است آن را به حال خود رها کرد. در صورت وجود موارد بالا و شکایت فرد از آسیب و درد و … پزشک ممکن است برای سلامتی بقیه دندان‌ها اقدام به جراحی دندان عقل کند و آن را خارج کند.

در اینجا سؤالی که مطرح می‌شود این است که چه سنی برای خارج کردن دندان عقل از دهان خوب است. در جواب باید گفت که سن زیر 20 بهترین گزینه برای جراحی دندان عقل است؛ و سن 40 سالگی حداکثر سن مناسب برای کشیدن دندان عقل است؛ بنابراین توصیه می‌شوددرصورتی‌کهمی‌خواهید دندان عقل خود را خارج کنید در این سنین به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

نحوه تشخیص نیاز دندان به جراحی

اینکه دندان شما به جراحی نیاز دارد و یا خیر مطلبی است که باید پزشک تشخیص دهد. پزشک نیز با معاینات بالینی و البته نوشتن عکس‌هایرادیوگرافی و OPGمی‌تواند موقعیت دندان شما را اعم از نهفته و غیر نهفته تشخیص داده و برای شما درمان مناسب را تجویز نماید.

مراقبت‌های پس از عمل جراحی دندان عقل

بعد از عمل جراحی دندان عقل لازم است تا مراقبت‌هایی را برای دندان جراحی‌شده در نظر بگیرید تا از عوارض بعدی جلوگیری کنید این مراقبت‌ها شامل:

  •  تا یک ساعت بعد از عمل گاز استریل را بر روی زخم نگه دارید
  •  از تعویض گاز استریل خود داری نمایید
  •  داشتن خونریزی و وجود درد تا چند ساعت بعد از جراحی دندان عقل طبیعی است.
  •  نگرانی کبودی و ورم صورت خود نباشید. تا چند روز بعد از عمل همه این‌ها برطرف می‌شود
  •  می‌توانید برای کاهش ورم محل از کیسه یخ یا مپرس یخ در محل استفاده کنید
  •  درد معمولاً تا 2 3 روز بعد از عمل رفع شود ولی می‌توانید با مشورت پزشک خود از مسکن‌های مناسب استفاده کنید
  •  لازم نیست آب دهان خود را دور بریزید. آن را مطابق معمول قورت دهید
  •  سعی کنید زیاد صحبت نکنید. این برای جلوگیری از ورود هوا و تماس دندان با میکروب‌هامی‌تواند مفید باشد
  •  اگر دچار خونریزی شدید می‌توانید از گاز استریل استفاده کنید.
  •  برای بهبود زخم می‌توانید آناناس میل کنید
  •  در ساعات اولیه جراحی به‌خصوص در 12 ساعت اول بهتر است غذاهای مایع و سرد میل کنید و تا یک هفته از جویدن در محل مذکور خودداری کنید.
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *