دندان عقل و هر آنچه درباره آن باید بدانید!

رشد دندان ها در افراد از زمان نوزادی شروع شده و تا نوجوانی ادامه دارد. در این برهه زمانی دندان ها با ترتیب مشخصی شروع به رشد می کنند.  ابتدا دندان های پیش ، سپس دندان های نیش ، دندان های آسیاب کوچک و در نهایت دندان های آسیاب بزرگ ظاهر می شوند . آخرین دندان هایی که دردهان یک فرد سالم رشد می کند دندان های عقل نام دارد. نام گذاری این دندان ها به نام عقل از این رو می باشد که در حدود سنی 17 سالگی اتفاق افتاده و با بلوغ عقلی هم زمان است. تعداد دندان های عقل 2 دندان در هر فک بوده که آخرین دندان قوس فک می باشد.

نکته قابل توجه این است که دندان های عقل ممکن است در فردی رشد نکند یا تعداد آن کمتر باشد چراکه تشکیل جوانه های ان در زمان جنینی ایجاد می شود که  در عده ای این اتفاق رخ نمی دهد. دلایل زیادی برای نمایان نشدن دندان های عقل وجود دارد نظیر:

  • وراثت
  • بیماری های دوران کودکی
  • کم خونی
  • عدم هماهنگی رشد فک با اندازه دندان
  • و…

در صورتی که دندان عقل ناقص رشد کرده باشد به ان دندان عقل نیمه  نهفته می گویند. مشکلی که عمدتا در بیرون امدن دندان های عقل بوجود می آید عدم وجود فضای خالی در دهان است. این عمل باعث ایجاد پوسیدگی در دندانهای عقل شده چراکه زاویه درستی برای رشد پیدا نمی کند. درصورتی که ترمیم دندان ممکن نباشد به دلیل نداشتن نقش زیادی در جویدن ، دندان پزشک اقدام به کشیدن دندانهای عقل می کند.

چه موقع باید دندان عقل کشیده شود ؟

همان طور که گفته شد دندانهای عقل درصورتی که مشکلاتی برای دیگر دندان ها بوجود اورد باید از حفره دهان خارج شود. این مشکلات می تواند مانند موارد زیر باشد.

  • ایجاد پوسیدگی برای دندان جلویی
  • ایجاد بی نظمی در دندان های قوامی 
  • بوجود اوردن عفونت در لثه پوشیده شده روی دندان
  • ایجاد مسیری نامناب برای انجام پروتز
  • و…

دندان عقل را چگونه می کشند؟

کشیدن:

در صورتی که دندان عقل بیرون امده باشد و تاج ان مشخص باشد می توان ان را مانند کشیدن دیگر دندان ها بیرون اورد. اما درصورتی که دندان عقل نهفته بوده یا نیمه نهفته باشد باید از جراحی برای بیرون اوردن ان کمک گرفت. در کل کشیدن دندان های عقل در سنین نوجوانی بسیار راحت تر از سنین بالاتر می باشد چراکه در این سنین استخوان اطراف دندان ضخامت و استحکام کمتری دارد.

جراحی:

برای جراحی این دندان بهتر است چند روزی از مدرسه یا محل کارخود مرخصی بگیرید تا زمان کافی برای استراحت داشته باشید. درصورتی که قبل از شروع عمل استرس و اضطراب دارید می توانید با پزشک خود مشورت کرده و در صورت صلاح دید از قرص آرام بخش استفاده کنید. پیشنهاد می کنیم شب قبل از عمل خواب کافی داشته باشید چراکه به آرامش شما بسیار کمک می کند.

زمان عمل این عقل چیزی حدود نیم ساعت به طول خواهد انجامید. در طول این مدت پزشک باید برشی بر روی لثه شما ایجاد کند تا بتواند استخوان فک را برداشته و دندان را خارج کند. گاهی پزشک تصمیم می گیرد که دندان را تکه تکه کرده تا آسان تر خارج شود. در نهایت به کمک بخیه قسمت برش زده را  ترمیم می کند.

مراقبت های بعد از جراحی دندان عقل

بعد از پایان عمل پزشک نسخه ای برای تسکین درد به شما خواهد داد.همچنین ممکن است  از انتی بیوتیک برای کمتر شدن درد شما استفاده کند. علاوه بر ان پزشک نکاتی را برای بهبود هرچه سریع تر شما خواهد گفت که لازم است حتما به ان توجه کنید . پیشنهاد می کنیم در روز های بعد از انجام عمل فعالیت های خود را محدود تر نمایید و زمان بیشتری را به استراحت بگذرانید تا زمان بهبود تسریع شود. همچنین نیاز است محل جراحی شده را هر چند وقت یک بار تمیز کنید که زمان دقیق ان و نحوه انجام این کار را می توانید از پزشک خود بپرسید.

مراقبت های لازم بعد از کشیدن دندان عقل

بعد از کشیدن دندان عقل لازم است چند نکته را رعایت کنید.

  • برای تغییر رنگ پوست یا ایجاد تورم از یک بسته یخ بر روی صورت خود استفاده کنید.
  • با باز و بسته کردن دهان فک خود را تمرین دهید.
  • از غذاهای نرم برای خوردن استفاده کنید مانند پاستا ، برنج ، سوپ
  • مصرف مایعات خود را افزایش دهید.
  • مسواک زدن را یک روز بعد از کشیدن دندان آغاز کنید.
  • داروهای تجویز شده توسط پزشک را به درستی مصرف کنید.
  • درصورت مشاهده تب ، درد یا ورم بعد از چند روز حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
  • در صورتی که پزشک شست و شوی دهان با آب شور را پیشنهاد داد از شستن  دهان با خشونت خودداری کنید. برای شست و شو باید به ارامی این کار را انجام دهید تا آسیبی به بخیه های ایجاد شده وارد نشود.
  • از خوردن خوراکی های سفت یا ترد خودداری کنید چراکه می تواند به زخم های شما اسیب برساند.
  • سیگار کشیدن را برای مدتی کنار بگذارید . کشیدن سیگار می تواند درمان شما را طولانی تر کند.همچنین می توانید از این فرصت برای ترک دائمی سیگار استفاده کنید.

آیا کشیدن دندان عقل خطر دارد

آیا کشیدن دندان عقل خطر دارد ؟

عوارضی که در اینجا مطرح میکنیم عوارضی شایع هستند که به ندرت اتفاق می افتد. عوارضی همچون خون ریزی ، آسیب به اعصاب یا نفوذ به سینوس ماگزیلا.

در مورد سینوس ماگزیلا باید بگوییم که حفره ای است  بزرگ در فک بالایی و درست بالای دندان عقل. گاهی ممکن است با کشیدن دندان عقل حفره ای ایجاد شود که قطر آن بین 1 میلی متر تا 1 سانتی متر باشد.اگر قطر حفره ایجاد شده کمتر از 2 میلی متر باشد مشکلی وجود نخواهد داشت چراکه خود به خود ترمیم خواهد شد. اما اگر قطر ان بیش از 2 میلی متر باشد نیاز است پزشک به کمک روش Flap ان را ترمیم نماید.

بیشتر بخوانید: پوسیدگی دندان

چرا باید دندان های عقل را کشید ؟

بسیاری از افراد بر این باور هستند که کشیدن دندان های عقل اتلاف وقت و هزینه است. چراکه این دندان ها هیج مشکلی ایجاد نمی کنند. در طرف مقابل عده ای دیگر بر این باورند که نگهداشتن دندان های عقل چیزی جز دردسر نخواهد بود.

متاسفانه این سوال هنوز به درستی  جواب داده نشده است و هر گروه دلایل خاص خود را دارد.در ادامه 5 دلیل را مطرح می کنیم که برخی دندانپزشکان برای کشیدن حتمی دندان های عقل ارائه می کنند.

عفونت و التهاب لثه

به دلیل وجود فضای کم و ایجاد فشار ، دندان های عقل عمدتا باعث ایجاد التهاب در لثه ها می شوند. ایجاد التهاب می تواند زمینه ساز بیماری های دیگر در فرد شود یا درد در لثه را به همراه داشته باشد. از طرفی مطالعات نشان داده است زمانی که التهاب در لثه شروع می شود فروکش کردن ان کار بسیار مشکلی خواهد بود و  بدتر از ان به سرعت در بخش های دیگر منتشر می شود. 

بر هم خوردن نظم دندان ها

زمانی که این دندان ها شروع به جوانه زدن و رشد کردن می کنند باعث می شوند وارد فضایی شوند که بیش از حد شلوغ می باشد. این شلوغی باعث می شود دندان عقل بر دیگر دندان ها فشار بیاورد که در نتیجه موجب بر هم خوردن نظم دیگر دندان ها می شود. از طرفی این برهم خوردن نظم می تواند هزینه هایی که شما برای مرتب کردن دندان های خود صرف کرده اید را هدر دهد.

آسیب بر دندان های نزدیک

فشار وارد شده بر دندان های کناری نسبت به دیگر دندان ها برای ایجاد فضای رشد این دندان بیشتر می باشد. نتیجه این فشار ها باعث بوجود امدن حفره های دندانی و ساییدگی و زوال استخوان فک می شود.

کیست یا تومور

دندان عقلی که تحت فشار قرار دارد می تواند زمینه ساز ایجاد کیست یا تومور کوچکی دراستخوان فک شود. نتیجه این عمل باعث درگیری شما با مشکلات فک خواهد شد که باید بامراجعات متعدد به متخصصین فک ان را حل نمایید. البته باید اشاره کنیم که برطرف کردن این مشکل کار چندان راحتی نخواهد بود.

نظافت سخت

در صورتی که هیچ یک از مشکلات مطرح شده قبلی را نداشته باشد به دلیل فضای دسترسی محدود به دندان های عقل ، محل قرار گیری این دندان ها می تواند توسط ذرات غذا احاطه شوند. همین امر موجب رشد باکتری ها در دهان و به خطر افتادن بهداشت دهان شما می شود.

اما بهترین توصیه قطعا این می باشد که تا زمان بروز مشکل برای دندان های عقل کشیدن ان ها را به تاخیر بیاندازید. در نظر داشته باشید که کشیدن این دندان ها عملی ناخوشایند است که می تواند عوارضی نیز به همراه داشته باشد. به همین دلیل مشورت با پزشک و معاینه دندان شما در گرفتن بهترین تصمیم کمکتان خواهد نمود.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *