تب مالت | هر آنچه باید درباره تب مالت بدانید

تب مالت را می توان یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوانات دانست که دارای علائم زیادی می باشد. گستردگی علائم این بیماری موجب شده که تب مالت را بیماری هزار چهره نام گذاری کنند.اگرچه درمان این بیماری ممکن است اما به دلیل آسودگی در پیشگیری از ان همواره سعی میشود که تا حد امکان از انتشار ان به انسان خودداری شود.در صورت ابتلای انسان به بیماری تب مالت نیاز به زمان زیادی است تا علائم بیماری برطرف شوند که همین امر موجب تحت تاثیر قرار دادن زندگی معمولی فرد می شود.

تب مالت چیست

تب مالت چیست 

به طور دقیق تر می توان گفت که تب مالت یک عفونت باکتریایی است که از طریق مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه به انسان منتقل می شود.البته درمواردی نیز باکتری های تب مالت از طریق تماس با دام به انسان منتقل گردیده است که بسیار نادر می باشد.تب مالت دارای علائمی ازجمله خستگی ، درد در مفاصل ، تب و… می باشد که در ادامه حتما بیشتر به ان خواهیم پرداخت. اگرچه درمان تب مالت به کمک آنتی بیوتیک ها قابل انجام است اما ممکن است بین چند هفته تا چند ماه بازه زمانی درمان به طول بیانجامد.

رعایت اصول بهداشتی در تهیه محصولات لبنی و همچنین رعایت موارد ایمنی در هنگام تماس با دام می تواند از ابتلا به تب مالت در انسان جلوگیری کند.

آیا بیماری تب مالت کشنده است

درخصوص کشنده بودن این بیماری باید گفت که تب مالت بیشتر از اینکه کشند باشد زندگی معمولی فرد را دچار اختلال می کند. آمار افرادی که به دلیل وجود تب مالت زندگی خود را از دست داده اند اندک است چرا که در صورت رعایت اصول درمانی می توان این بیماری را درمان کرد.

علائم تب مالت چیست؟

علائمی که بعد از ابتلا به تب مالت در انسان ظاهر میشود می تواند بعد از چند هفته و یا چند ماه شروع شود. این علائم بسیار شبیه به آنفولانزا می باشد. خیلی از افراد در ابتدای ابتلا خود به تب مالت این بیماری را با آنفولانزا اشتباه می گیرند که همین امر باعث تاخیر در بهبود آن ها می شود.

این علائم شامل موارد زیر می شود.

  • بی اشتها شدن
  • تب و لرز
  • سردرد
  • خستگی
  • درد مفاصل
  • عرق کردن زیاد
  • و…

یکی از موارد گمراه کننده تب مالت این می باشد که ممکن است علائم تب مالت برای مدتی ناپدید شده و سپس دوباره ظاهر شود. درصورتی که بیماری تب مالت در انسان مزمن شود ممکن است درمان انسان را با مشکل مواجهه کند و علائم این بیماری حتی تا سالها بعد از درمان با فرد همراه باشد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

همان طور که قبل تر نیز اشاره شد به دلیل شباهت این بیماری با آنفولانزا تشخیص آن کمی دشوار است. درصورتی که همراه با علائم آنفولانزا شاهد :

  • خستگی
  • درد در مفاصل و عضلات پشت
  • تب بالا و تکرار شونده
  • ضعف تعرق زیاد
  • و… هستید باید هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید.

عوارض تب مالت

تب مالت متاسفانه می تواند بر هر کدام از عضوهای بدن انسان تاثیر بگذار ازجمله کبد ، قلب ، سیستم عصبی و… عوارض شایع شده از بیماری تب مالت می تواند یکی یا چند عضو از اعضای بدن انسان را درگیر کند. در ادامه چند مورد از عوارض احتمالی این بیماری را برای شما شرح میدهیم.

اندوکاردیت (عفونت پوشش درونی قلب)

یکی از جدی ترین عوارضی که ممکن است توسط تب مالت ایجاد شود همین مورد می باشد. عدم درمان اندوکاردیت می تواند به دریچه های قلب آسیب جدی وارد کند و در نتیجه مرگ بیمار رابه همراه داشته باشد.

آرتریت

عفونت مفاصل به همراه درد ، سفتی و عفونت در مفاصل به ویژه در کمر ، لگن ، قوزک و ستون فقرات ظاهر می شود.درمان التهاب ایجاد شده بین ستون فقرات و لگن می تواند بسیار مشکل باشد و آسیب های جدی ایجاد کند.

عفونت بیضه ها

باکتری هایی که باعث بوجود آمد تب مالت در انسان می شوند ممکن است موجب عفونت در بیضه ها نیز شوند. اپیدیدیمیس ، لوله مارپچیی است که لوله منی و بیضه ها را بهم وصل می کند ، می تواند باکتری ها را به بیضه ها منتقل کرده وسبب درد و تورم در ان ها شود.

عفونت و التهاب کبد و طحال

ازجمله عوارض دیگری که ممکن است به دلیل ابتلا به بیماری تب مالت درانسان ایجاد شود بزرگ شدن طحال یا کبد می باشد.

عفونت سیستم عصب مرکزی

این مشکل شامل بیماری هایی می شود که می تواند زندگی فرد مورد ابتلا را تهدید کند. بیماری هایی همچون التهاب پرده اطراف مغز و نخاع یا التهاب مغز از جمله این بیماری ها هستند.

جلوگیری از تب مالت

جلوگیری از تب مالت

برای جلوگیری از ابتلا به تب مالت لازم است چند نکته را رعایت کنید.

از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه خودداری نمایید.

هر ساله عده زیادی به بیماری تب‌مالت دچار می شوند. عمده این افراد به دلیل عدم رعایت استفاده از محصولات لبنی پاستوریزه می باشد. مصرف محصولات لبنی خام مخصوصا هنگام سفر به شهرها و روستاهای دیگر ازجمله موارد عمده ابتلا به تب مالت است. حتما در نظر داشته باشد که هنگام مسافرت به روستاهایی که محصولات لبنی به وفور یافت می شود از سالم بود آن ها اطمینان حاصل کنید.

گوشت مصرفی خود را به طور کامل بپزید.

گوشت را باید تا زمانی که دمای ان به 63 تا 74 درجه سانتی گراد برسد حرارت دهید. این کار باعث می شود باکتری هایی همچون سالمونلا و ای‌کولای از بین بروند. برای خوردن استیک یا گوشت در بیرون از منزل نیز سعی کنید آن را به صورت مغز پخت مصرف کنید یا هنگام ثبت سفارش در رستوران ان را به صورت کاملا پخته شده سفارش دهید.توصیه اخر اینکه هنگام مواجه شدن با دست فروش های کنار خیابان سعی کنید از خریدن غذا های گوشتی آن ها خودداری نمایید چراکه ممکن است پیامد های ناگواری برای شما داشته باشد.

دستکش را فراموش نکنید

اگر شغل شما به گونه ای است که با حیوانات در ارتباط است(زنده یا مرده) سعی کنید حتما از دستکش استفاده کنید. شغل هایی نظیر

  • دامپزشکی
  • کارگران کشتارگاه
  • کشاورزان تولیدکننده‌ی لبنیات
  • گله‌داران
  • شکارچیان
  • میکروبیولوژیست‌ها

بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به تب‌مالت می باشند. این افراد باید حتما در رعایت بهداشت فردی کوشا باشند و حتما از دستکش در طول فعالیت روزمره خود استفاده کنند.

حیوانات را واکسینه کنید

تشخیص تب مالت

برای تشخیص بیماری تب‌مالت پزشک اقدام به انجام ازمایش می کند. این آزمایش می تواند یک نمونه از خون یا مغز استخوان باشد چرا که هدف یافتن باکتری بروسلا است. البته در کنار انجام این آزمایش ممکن است پزشک به انجام آزمایش های دیگری نیز اقدام کند. آزمایش هایی نظیر :

اشعه‌ ایکس

اشعه های ایکس می توانند تغییرات ایجاد شده در مفاصل شما را نشان دهند.

سی تی اسکن

این آزمایش وجود التهاب در مغز یا بافت های دیگر را برای پزشک روشن می سازد.

بیشتر بخوانید: هر آنچه باید درباره سی تی اسکن و ام آر آی بدانید!

کشت مایع مغزی نخاعی

به کمک این آزمایش مقدار کمی از مایع قرار گرفته دور مغز و نخاع را بررسی نموده و عفونت هایی موجود در ان را اشکار می کند.

اکوکاردیوگرافی

برای آشکار سازی صدمات احتمالی وارد شده به قلب از این ازمایش کمک می گیرند. بعد از انجام آزمایش درصورت ایجاد آسیب به قلب قابل شناسایی می باشد.

راه های درمان تب مالت

هدف از درمان تب‌مالت ابتدا جلوگیری از گسترش بیماری واجتناب از ایجاد عوارض آن می باشد. برای اینکار شما باید حداقل تا 6 هفته از انتی بیوتیک ها استفاده نمایید.درطول این مدت ممکن است علائم بیماری به صورت کامل از بین نرود چراکه گاهی برطرف شدن علائم چندین ماه زمان لازم دارد. از طرفی این بیماری ممکن است دوباره باز گردد و حتی مزمن شود بنابر این باید همواره حواستون به علائم ان باشد.

درصورتی که احساس می کنید به تب‌مالت دچار شده اید باید ابتدا به یک پزشک عمومی مراجعه کنید. پزشک بعد از معاینه شما درصورت لزوم شما را به یک متخصص بیماری های عفونی ارجاع می دهد. گاهی نیز به دلیل مشترک بودن علائم تب‌مالت و انفولانزا عده‌ای احساس می کنند که به تب‌مالت دچار شده اند. این افراد به راحتی بعد از مراجعه به پزشک عمومی مشکلشان برطرف خواهد شد. اگرچه عکس این ماجرا نیز صادق است به همین دلیل پیشنهاد می کنیم حتما در صورت مشاهده علائم این بیماری به پزشک مراجعه کنید تا درصورت لازم مراحل درمان به سرعت شروع شود.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *