بیماری کهیر چیست و چگونه درمان می‍شود ؟

یکی از رایج ترین بیماری های پوستی که هر کسی در زندگی خود ممکن است چندین بار آن را تجربه کند بیماری کهیر است این بیماری درجه بندی های گوناگونی دارد و در اکثر مواقع نگران کننده نیست. ممکن است این بیماری همراه با خارش و قرمز شدن پوست بدن همراه باشد و در واقع شکل پوست کمی متفاوت خواهد شد و کمی باد خواهد کرد. با توجه به نوع حساسیت فردی که وجود دارد این بیماری می تواند شدید تر و خفیف تر باشد. جالب است بدانید حداقل 20 درصد از افراد در دنیا حداقل یک بار در زندگی دچار مشکل کهیر خواهند شد.

کهیر زدن در زنان نسبت به آقایان بیشتر است و در بسیاری از موارد ممکن است کهیر فقط چند ساعت نمایان شود و به سرعت از بین برود و در واقع اصلا متوجه بوجود آمدن کهیر در بدن نخواهید شد. در این مقاله سعی خواهیم کرد تا شما را با این بیماری به صورت علمی تر آشنا کنیم و سعی خواهد شد تا راه های درمان بیماری کهیر را به شما آموزش دهیم.

بیماری کهیر

کهیر چیست؟

کهیر در انگلیسی urticaria است که به معنای واکنش آلرژیک که به صورت ورم های دانه ای گرد مانند و قرمز بر روی پوست ایجاد خواهد شد. این بیماری همراه با خارش است. این بیماری به صورت کوتاه مدت در بدن بوجود خواهد آمد در شرایطی کهیر به حالت تاول هم دیده میشود و خارش شدیدتر خواهد بود.َ

دلایل کهیر زدن بدن چیست ؟

اصل بیماری کهیر به حساسیت فردی بستگی دارد ولی موارد گوناگونی می تواند شما را به این بیماری درگیر کند که لیستی از عوامل در قسمت زیر به صورت کامل برای شما آورده شده است.

حساسیت به مواد غذایی: بسیاری از افراد به دلایل ژنتیکی از ابتدای تولد بدن آنها نسبت به بعضی از مواد غذلیی حساسیت نشان م یدهد که در ایران بیشترین این مواد غذایی عبارتند از: فلفل, بادمجان , بادام‌ زمینی، تخم ‌مرغ، آجیل و بسیاری مواد دیگر که به مرور زمان خود افراد با مصرف اینگونه مواد غذایی نشانه های حساسیت را در بدن خود مشاهده خواهند کرد.

برخی شیمیایی: همانطور که می دانید یکی از مشکلات مواد شیمیایی ایَجاد حساسیت در بدن است که این مواد شیمیایی می تواند مثل الکل ساده باشد و یا به صورت پیشرفته باشد و در واقع حساسیت دارویی را برای فرد ایجاد کند. مانند آنتی ‌بیوتیک‌ها (به‌ویژه پنی‌سیلین)، آسپرین و غیره به همین دلیل است که زمان مراجعه به پزشک از شما سابقه حساسیت های پیشین را میپرسند.

نیش و گزش حشرات: در شرایط خاص ممکن است حشرات نیز باعث بوجود آمدن کهیر شوند.

مواردی مثل مانند فشار، سرما، گرما و یا ورزش که به صورت ناگهانی رخ می دهند و در واقع موارد گفته شده به صورت شک آوری به بدن وارد میشود باعث کهیر شود.

تزریق خون: در شرایطی فرد مجبور شود تزریق خون انجام دهد ممکن است بدن واکنش به خون جدید دهد و در این حال در کل بدن به صورت پراکنده کهیر دیده خواهد شد.

عفونت‌: در صورتی که بدن مبتلا به عفونت های باکتریایی باشد احتمال دارد بدن نسبت به بیماری واکنش دهد و به همین دلیل کهیر در بدن زده شود مانند عفونت‌های دستگاه ادراری و غیره.

عفونت‌های ویروسی: مانند مورد قبل در شرایط خاص بدن به بیماری های ویروسی نیز واکنش نشان میدهد و بدن کهر میزند مثل سرماخوردگی و بقیه بیماری های ویروسی.

حیوانات خانگی: یکی از عوامل بسیار شایع در کهیر زدن بدن مربوط م یشود به حساسیت فرد به حیوانات. توجه داشته باشید این مورد به تمیز بودن و یا نبودن حیوان بستگی ندارد و در واقع ممکن است فرد کلا به حیواناتی مثل سگ, گربه, لاکپشت, گا و گوسفند و غیره حساسیت داشته باشد.

گرده‌افشانی گیاهان نیز یکی از عوامل حساسیت زاست و بیشتر در فصل بهار اتفاق می افتد و ممکن است در این فصل ها افراد دچار کهیر شوند.

داشتن استرس: یکی از عواملی که ایجاد اختلال در کل بدن انسان میکند استرس است. استرس فراوان کلیه روند اصلی بدن رو مختل خواهد کرد و یکی از این اختلالات بوجود آمدن کهیر در بدن است.

نکته قابل توجه : در 30 درصد علت مشخصی برای کهیر پیدا نمیشود و می تواند دلایل خاصی مثل استرس باشد که قابل تشخیص نیست.

علائم بیماری کهیر

بیماری کهیر جزو بیماری هایی ست که بسیار ساده و بدون معاینه خاص میت وانید خود شما آن را تشخیص دهید :

  • پدیدار شدن لکه های قرمز در بدن که بعضی موارد لبه های سفیدی دارد.
  • در بخش هایی که کهیر زده است احساس خارش خواهید کرد.
  • در قسمت هایی که کهیر دیده می شود با فشار دادن آنها رنگ قرمز آنها تبدیل به رنگ سفید خواهد شد.

انواع کهیر

در حالت کلی انواع کهیر بر اساس مدت زمانی که در بدن می ماند دسته بندی می شود : 1. کهیر مزمن (بلند مدت)2 . کهیر حاد (کوتاه مدت)

در بیشتر موارد کهیر های حاد بسیار سریع رفع خواهد شد و در شرایط طولانی حداکثر 6 هفته به طول خواهد کشید. همیشه این نوع کهیر همراه با خارش است. این بیماری بعد از درمان جای آن روی پوست و رنگ پریدگی و کبودی به جا نخواهد ماند.

کهیر مزمن بیش از 6 هفته باقی خواهند ماند که در این شرایط حتما به یک متخصص آلرژی مراجعه نمایید. البته بهتر است اگر کهیر در بدن شما بیشتر از 24 ساعت باقی ماند به پزشک مراجعه کنید تا با انجام معاینه های کامل پزشکی و بررسی سابقه بیماری های پوستی بتواند دلیل بیماری را تشخصی دهد و با تجویز کردن و یا دارو کهیر را در بدن شما با سرعت بیشتری درمان کند.

به یاد داشته باشید که در حالت کلی کهیر برای انسان خطرناک نیست و به سادگی و خود به خود درمان خواهد شد ولی در بعضی از موارد باعث میشود که کل بدن بیمار کهیر بزند که این بدین معناست که مایع فراوانی از مویرگ انسان خارج شده است و این موضوع می تواند برای فرد بیمار خطرناک باشد به دلیل کمبود آب بدن ممکن است وی دچار بی حالی, ضعف بدن, سرگیجه شود و گاها باعث غش کردن بیمار هم می شود.

نوع دیگر خطر ناک کهیر مربوط به کهیر هایی است که در ناحیه لب, بینی, صورت ایجاد می شود و در این موارد ممکن است تا در بخش های داخلی مثل نای بیمار نیز کهیر بزند و همین امر باعث میشود بیمار دچار تنگی نفس شود و جان بیمار در خطر خواهد افتاد.

درمان کهیر

درمان بیماری کهیر

بهترین روش برای درمان کهیر اجتناب از حساسیت است که بدن به آن واکنش داده است! به عنوان مثال در صورتی که حساسیت شما به حیوانات خانگی است باید مثلا گربه را از خانه خود خارج کنید و دیگر نزدیک به گربه نشوید.

مراجعه به متخصص آلرژی ها بهترین روش درمان کهیر است. دکتر از شما تست خواهد گرفت و با توجه به نتیجه آزمایشگاه, دارو برای شما تجویز خواهید کرد در اکثر موارد داروهای آنتی‌هیستامین و کورتون خوراکی یا تزریقی تجویز می‌شود.

استفاده از آنتی هیستامین: این دارو باعث میشود تا مانع خروج مایع از مویرگ های بدن شود و به همین دلیل از بوجود آمدن کهیر جلوگیری خواهد کرد و با استفاده از آن کهیرهایی که در بدن قرار دارند با سرعت بیشتری شروع به خوب شدن را میکنند.

در شرایط حاد ممکن است مشکلات تنفسی نیز برای بیمار ایجاد شود که سریعان باید وی را به بخش اورژانس انتقال دهید زیرا ممکن است جان وی در خطر افتد.

برخی دارو ها مانند مکدئین , آسپرین , مورفین و سایر داروهای ضد التهابی باعث می شوند بدن شما هیستامین آزاد نماید و در واقع به روند رشد کهیر کمک کند پس از خوردن این گونه دارو ها خود داری نمایید.

در شرایطی که کهیر خفیف باشد می توانید با استفاده از حمام خنک شدت خارش در بدن را کاهش دهید و التهاب موجود در پوست شما کم خواهد شد. همینطور می توانید با استفاده از کمپرس سرد بخش هایی که قرمز شده و خارش دارد را آرام کنید فقط به یاد داشته باشید که کمپرس سرد را در بازه های کوتاه ولی مثلا چندین بار در روز انجام دهید تا به این صورت مشکل شما رفع گردد.

در طب سنتی گفته می شود که نوشیدن آب آلوئه ورا برای کهیر مناسب است و کهیر را درمان میکند (توجه : برای کودکان و زنان حامله توصیه نمیشود)

در زمان داشتن کهیر به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

در شرایطی که شما مبتلا به بیماری کهیر حاد باشید می توانید با مراجعه به دکتر های خانواده و حتی پزشکان متخصص داخلی بیماری خود را به آنها بسپارید ولی در شرایطی که شما مشکل بیشتر باشد باید با مراجعه به متخصصن پوس و آلرژیست اقدام به درمان کنید.

نتیجه گیری

در زمان دیدن کهیر اصلا استرس نگیرید چون استرس برای شما سم است و کهیر در اکثر مواقع خطر جانی برای کسی ندارد. باید صبر کنید تا روند رشد کهیر را ببینید در صورتی که کهیر بیشتر از 24 ساعت در بدن شما باقی ماند حتما به پزشک مراجعه کنید. در شرایطی که روند رشد کهیر بسیار شدید بود و داشت به کل بدن می رسید باز هم به پزشک مراجعه نمایید و در آخر خود سرانه هیچ دارویی را مصرف نکنید چون ممکن است دارو ها وضعیت شما را بدتر کنند. امیدواریم که این پست برای شما مفید بوده باشد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

  • نجیب الله ارشاد

    من همچنان چندین سال است که همین چنین مشکل حساسیت بدن را دارم و خیلی در اذیت هستم

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۱ پاسخ دهید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *