قارچ سر چیست ، علائم ، پیشگیری ، تشخیص و درمان

مشکلات مربوط به پوست سر شامل هر گونه بیماری و ناهنجاری در پوست سر و گردن را گویند که مانند تمامی بدن, سر نیز دارای بیماری های پوستی متعددی است و در اکثر موارد این بیماری ها همراه با خارش سر همراه هستند و هر یک از این بیماری ها روش های درمان خاص خود را دارند. با مجله “زیبا بمان” سعی شده تا دلایل اصلی ایجاد قارچ سر را بررسی کنیم.

خارش سر نشانه چیست ؟

در صورتی که سر شما دارای بیماری پوستی باشد اولین ناهنجاری که برای سر اتفاق خواهد افتاد خارش های مکرر بر روی پوست سر است که این امر به مرور زمان بیشتر و بیشتر خواهد شد تا جایی که بیمار در روز ده ها بار سر خود را خارش خواهد داد که این بدین معناست که سر شما در وضعیت غیر عادی قرار دارد و باید به فکر مراجعه به دکتر سر باشید تا بتوانید این مشکل را حل نمایید. در زمان مراجعه به دکتر وی باید ابتدا علت بیماری را تشخیص دهد و سپس با توجه به نوع بیماری درمان مناسبی را برای شما تجویز خواهد نمود.

قارچ سر چیست

قارچ سر چیست ؟

یکی از رایج ترین بیماری هایی که در ناحیه پوست سر بروز می کند قارچ سر می باشد. همانطور که از اسم آن مشخص است این بیماری بر اثر ایجاد قارچ بر روی سر ایجاد میشود. تکثیر این قارچ باعث میشود خارش سر شدیدتر شود و ناحیه های بیشتری از سر را درگیر این مسئله کند . نکته قابل توجه این است که این بیماری رنج سنی ندارد و ممکن در پیر و جوان و اطفال این بیماری بروز دهد.

بیشتر بخوانید : ماسک مو خانگی برای خارش سر

دسته بندی عفونت‌های کچلی قارچی سر

با توجه به چگونگی حلمه قارچ سر به مو این فارچ سر به 3 نوع اصلی تقسیم بندی میشود که در زیر این 3 مورد را برای شما تشریح خواهیم کرد

عفونت قارچی اکتوتریکس: در این عفونت قارچی شاخه های قارچی به ساقه مو حلمه خواهند کرد شد. و برای آنکه این نوع از قارچ شناسایی شود میتوان با استفاده از لامپ وودکه با نور ماوراء بنفش کار میکند این بیماری را تشخیص داد. جالب است بدانید که زمانی که نور ماوراء بنفش به سر تابیده شود بخش هایی که به این قارچ آلوده شده اند به رنگ سبز رنگ دیده خواهند شد. بد نیست بدانید این عفونت قارچی بر اثر حمله قارچی با نام میکروسپوروم ایجاد میشود

عفونت قارچی اندوتریکس: در این عفونت بخش داخلی ساقه مو با شاخه های قارچی و اسپور پر میشود و نمیتوان با لامپ وود تشخص داده شود. نام قارچ مربوط به این نوع بیماری تریکوفایتوناست

عفونت قارچی فاووس: بر اثر حمله‌ی تریکوفایتون شوئن‌لاینی و با حمله به ساقه مو به صورت شبیه به لانه زنبور باعث تخریب ساقه مو خواهد شد و اسم این قارچ تریکوفایتون شوئن‌لاینی میباشد

علائم قارچ سر چیست ؟

همانطور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره شد خارش سر اولین نشانه بیماریست. سپس با قرمز شدن نواحی که خارش دارد خود را به صورت بیشتری نشان خواهد داد.

در مراحل بعد این عفونت قارچی خود را شبیه به شوره سر نمایان میکند و به دلیل خارش فراوان ممکن است به مرور زمان و البته به دلیل عدم توجه به این خارش ها زخم هایی در سر ایجاد کند.

در صورتی که به این بیماری توجه نشود باعث شروع ریزش مو میشود و باعث خواهد شد در آن ناحیه کچلی دائمی صورت گیر و رنگ پوست سر خاکستری رنگ خواهد شد در میان این ناحیه خاکستری بخش های سیاه ریزی دیده میشود که بدین معناست که مو هایی که ریزش کرده اند باقی مانده آنها در سر باقی مانده است .

راه‌های انتقال قارچ کچلی سر

در اکثر مواقع بیماری های قارچی به دلیل عدم نظافت به موقع ایجاد میشود ولی ممکن است از طریق عوامل خارجی با حیوانات خانگی, آب آلوده مثلا در استخر یا حیواناتی مثل گاه, گوسفند و یا محیط های عمومی آلوده به این قارچ مثل صندلی های اتوبوس و تاکسی و ورزشگاه به سر فرد انتقال پیدا کند.

در صورتی که در خانه و یا محل کار از شانه ای مشترک, حوله ای مشترک یا لباس و کلاه مشترک استفاده کنید احتمال انتقال بیماری از فرد ناقل بیماری بسیار زیاد است.

به یاد داشته باشید بهترین روش برای آنکه به این بیماری دچار نشوید پیشگیری و رعایت بهداشت فردی است و بد نیست بدانید در صورتی که شما این بیماری را داشته باشید و خود را درمان کنید در صورتی که موارد بهداشتی را رعایت نکنید باز هم این بیماری باز خواهد گشت.

مکان هایی که تاریک هستند و نور خورشید به آنها کمتر تابیده میشود باعث افزایش رشد و تولید قارچ ها خواهد شد پس در شرایطی که منزل شما و یا محل شما تاریک است باعث میشود تا اینگونه بیماری های قارچی شدیدتر و جدی تر افزایش پیدا کنند. ولی این اتفاق زمانی خواهد افتاد که موارد اولیه بهداشتی در این اماکن رعایت نشود.

راه‌های پیشگیری قارچ کچلی سر

بهترین راه برای اینکه دچار بیماری های پوستی سر نشوید این است که سری نکات اولیه ای را رعایت نمایید که در قسمت زیر تمامی آنها را برای شما نام برده ایم

رعایت بهداشت فردی: همواره سعی نمایید بهداشت فردی خود را حفظ نمایید و هفته ای چندین بار به حمام بروید. حمام باعث میشود تا تمامی میکروب ها و البته قارچ ها نتوانند در سر شما رشد کنند ولی به یاد داشته باشید اگر بیماری در سر شما نفوذ کند باید به دنبال راه درمان باشید و حمام نمیتواند آن را از بین ببرد

خشک کردن کامل سر: بعد از آنکه سر و صورت خود را شستید باید به این نکته توجه داشته باشید که باید بدن و سر خود را به صورت کامل خشک نمایید چون رطوبت باقی مانده در سر محیط را برای تکثیرقارچ ها مناسب تر خواهد کرد پس حتما بعد از حمام با حوله ای تمیز سر خود را به صورت کامل خشک نمایید .

شستشوی مرتب ملافه و حوله ها: همواره سعی کنید حوله ها و همینطور ملافه های تخت خواب را به صورت هفتگی تعویض کنید و آنهایی که کثیف شده اند را بشورید چون ممکن است قارچ ها بر روی ملافه و حوله ها باقی مانده باشند.

استفاده از مواد شوینده مناسب: در زمان حمام حتما از شوینده های مناسب و استاندارد استفاده نمایید.

وسایل شخصی خود را داشته باشید: حتما در منزل حوله, شانه, برس مخصوص خود را داشته باشید چون ممکن است یکی از اعضای خانواده شما این بیماری را داشته باشید و بیماری را به شما نیز انتقال دهد.

تشخیص و درمان قارچ سر

تشخیص و درمان قارچ سر

پس از آنکه علائم این بیماری را در سر خود دیدید زمان آن است که به پزشک متخصص این کار مراجعه نمایید. پزشک با معانه دقیق از سر شما و استفاده از لامپ وود به بررسی سر شما می پردازد . البته فقط با لامپ وود نمیتوان این بیماری را تشخصی داد و در مواقعی این بیماری با لامپ وود قابل تشخیص نیست.

در شرایطی که پزشک شما نتواند با معاینه های اولیه بیماری شما را تشخیص دهد تعدادی از مو های سر شما را از ناحیه هایی که خارش در آن وجود دارد را جدا کرده و آنها را برای آزمایشگاه ارسال خواهد کرد . آزمایشگاه با استفاده از میکروسکوپ و لوازم تخصصی مو های سر شما را بررسی خواهند کرد.

در شرایط دیگر در صورتی که پوس پوست شدن سر شما زیاد باشد ممکن است تا پزشک بخشی از این پوست را برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال نماید تا پوست شما در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گیرد.

با توجه به تمامی مواردی که در بالا ذکر کردیم پزشک به بیماری سر شما پی خواهد برد و با توجه به جواب آزمایشگاه برای بیماری سر دارو و یا شامپوی خاصی  را تجویز خواهد کرد

روش های درمان بیماری قارچی کچلی سر

پس از آنکه پزشک از نوع بیماری شما اطمینان پیدا کرد به احتمال زیاد داروی خوراکی ضد قارچ برای شما تجویز خواهد کرد . چون بیماری کچلی قارچی نیاز به مصرف داروی خوراکی دارد.

در این میان میتوان به داروی ضد قارچ گریزئوفولوین (Griseofulvin) که این داروی برای درمان میکروسپوروم مناسب است و به احتمال برای درمان درمان میکروسپوروم تجویز خواهد شد.

برای درمان نوع دوم از این بیماری یعنی اندوتریکس ممکن است به شما یکی از داروهای خوراکی خوراکی تربینافین  (terbinafine)، ایتراکونازول (itraconazole) یا فلوکونازول (fluconazole) تجویز شود و باید شما این دارو ها را به صورت مرت به مدت 4 الی 6 هفته مصرف نمایید . به یاد داشته باشید حتما به دستور پزشک خود دقت نمایید و به شکلی که دکتر تجویز کرده است دارو ها را مصرف نمایید.

لازم به ذکر است که هر پزشکی روش های درمانی خود را دارد و شاید با آنچه ما برای شما در این بخش توضیح داده ایم متفاوت باشد و شما باید دقیقا به دستور العمل های پزشک خود گوش دهید تا بتوانید این بیماری را به صورت کامل از سر خود خارج نمایید . در صورتی که این بیماری به مدت زیادی در سر شما باقی بماند باعث خواهد شد سر شما به صورت کامل کچل شود و این کچلی برای همیشه باقی خواهد ماند و در واقع ریشه های موی شما از بین خواهد رفت.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *