آشنایی با انواع آمبولانس خصوصی

آمبولانس در لاتین معنی حرکت کردن و راه‌رفتن دارد که در واقع به معنی انتقال بیمار است و به این موضوع اشاره دارد. درگذشته از آمبولانس‌های خصوصی، ارتش‌ها تحت عنوان اورژانس سیار استفاده می‌کردند. به‌طورکلی اورژانس یک وسیله نقلیه است که برای حمل‌ونقل یا انتقال بیماران، مجروحین و مصدومین استفاده می‌شود. حمل بیمار توسط ماشین‌های شخصی می‌تواند خطرناک باشد. ازاین‌رو آمبولانس‌ها اهمیت پیدا خواهند کرد. در داخل ماشین‌های آمبولانس، ابزار و تجهیزات پزشکی اولیه برای کمک به بهبود حال بیماران در طول مسیر وجود دارد. همچنین در برخی موارد از آمبولانس برای انتقال عضوهای اهدایی به مقصد نیز استفاده می‌شود. در برخی موارد برای انتقال داروهایی خاص که نیاز به حمل‌ونقل در شرایط خاص دارند استفاده می‌شود.

دو نوع آمبولانس خصوصی و دولتی وجود دارد که با یکدیگر تفاوت دارند. مردم اغلب آمبولانس‌های دولتی را با نام 115 می‌شناسند. سرویس آمبولانس خصوصی نیز مزایای خاص خود را دارد. در این مقاله می‌خواهیم به بررسی انواع آمبولانس‌ها، تفاوت آمبولانس‌ها، تجهیزات آمبولانس و… بپردازیم. با ما همراه باشید.

 آشنایی با انواع آمبولانس خصوصی

 آمبولانس خصوصی با آمبولانس‌های دولتی یا آمبولانس‌های 115 چه تفاوتی دارند؟

در کنار مراکز دولتی اورژانس (مثل اورژانس 115) مراکزی به‌صورت خصوصی مشغول به کار هستند. به مجموعه آمبولانس‌هایی که به‌صورت خصوصی و با داشتن امکانات پیشرفته و کافی، دارای مجوزهای لازم برای ارائه خدمات درمانی مثل؛ انتقال بیماران، مصدومین و … دارند. مراکز اورژانس خصوصی گفته می‌شوند. این آمبولانس‌ها کارکنانی دارد که از بیمار در داخل آمبولانس در طول مسیر مراقبت کنند. به این افراد تکنسین فوریت‌های پزشکی می‌گویند. نکته قابل‌توجه این است که آمبولانس‌های دولتی تفاوت‌های زیادی با آمبولانس‌های خصوصی دارند. مهم‌‌ترین تفاوت‌های این آمبولانس‌ها:

آمبولانس دولتی

 افراد معمولاً آمبولانس‌های دولتی را به اسم اورژانس ۱۱۵ می‌شناسند. طبق قانون این آمبولانس‌ها مسئول رسیدگی به موارد اورژانس و فوریت‌های پزشکی هستند و در سراسر کشور پوشش جاده‌ای و شهری مناسبی دارند. درواقع ۱۰۰ درصد آزادراه‌ها، ۸۰ درصد بزرگراه‌ها، ۷۰ درصد راه‌های اصلی و ۱۰ درصد راه‌های فرعی را پوشش می‌دهند و دارای ۲۰۵۶ پایگاه شهری و جاده‌ای هستند. از طرفی دیگر تجهیزات آمبولانس‌های اورژانس ۱۱۵ کامل‌تر بوده و نیروها و تکنسین‌های آن از تخصص و مهارت‌های کافی و بالایی برخوردار هستند. همچنین آمبولانس‌های دولتی تحت‌نظر مستقیم دانشگاه علوم پزشکی و درمانی هستند.

 آمبولانس خصوصی

آمبولانس‌های خصوصی آمبولانس‌هایی هستند که زیر نظر مراکز خصوصی فعالیت دارند و در زمینه حمل‌ونقل بیماران در سطح شهر و یا خارج از شهر مشغول به کار هستند. شرح وظایف، مأموریت‌ها و فرایندهای کاری متفاوتی نسبت به آمبولانس‌های دولتی را دارا هستند. به همین علت مقایسه این دو سازمان باتوجه‌به تفاوت‌های ساختاری و عملکردی صحیح نیست.

همچنین در کنار آمبولانس‌های خصوصی و دولتیّ برخی از ارگان‌ها مانند نیروهای مسلح و سایر نهادها از آمبولانس برخوردار هستند. اما تنها وظیفه این آمبولانس‌ها حمل‌ونقل بیمار از مراکز خود به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها در صورت بروز اتفاق و مشکلات است. آمبولانس‌های مختص به هر بیمارستان وظیفه جابه‌جایی بیمار برای ادامه روند مراحل درمانی طبق دستور دکتر معالج را بر عهده دارند. مراکز آمبولانس خصوصی، شماره‌های تلفن اختصاصی خود را دارند که در۲۴ ساعت شبانه روز می‌توانید تماس بگیرید. اما شماره‌تلفن ۱۱۵، شماره‌تلفن اورژانس عمومی سراسر کشور است.

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های کلیدی بین آمبولانس‌های خصوصی و آمبولانس‌های دولتی این است که آمبولانس‌های دولتی موظف به ارائه خدمات رایگان به بیماران هستند اما مراکز خصوصی برای ارائه خدمات به بیماران بر اساس تعرفه هزینه دریافت می‌کنند.

 یک نکته مهم و قابل‌توجه در مقایسه آمبولانس خصوصی و آمبولانس عمومی این است که آمبولانس‌های خصوصی وظیفه‌ای برای حمل‌ونقل و جا‌به‌جایی بیماران، مجروحین و مصدومین تصادفی ندارند. ازاین‌رو باید به این نکته توجه داشته باشید که در صورت بروز حوادث ناگوار مانند تصادف، با شماره‌تلفن ۱۱۵ تماس حاصل فرمایید.

انواع آمبولانس

با پیشرفت در صنعت، امروزه بسیاری از شرکت‌ها توانسته‌اند آمبولانس‌های مختلف با ویژگی‌های مختلفی را طراحی کنند. همچنین آمبولانس‌های مختلفی برای شرایط مختلف طراحی شده است. هدف از طراحی آمبولانس‌های مختلف این است که در موقعیت‌ها و شرایط‌های مختلف عملکرد مناسبی برای ارائه خدمات داشته باشند. در ایران آمبولانس‌های زمینی به سه دسته تقسیم‌بندی می‌شوند که در ادامه به بررسی آن‌ها پرداخته‌ایم.

انواع آمبولانس زمینی عبارت‌اند از؛

آمبولانس مختص عملیات اورژانس (آمبولانس نوع A)

از این آمبولانس معمولاً برای انتقال بیماران به‌صورت انفرادی و حتی به‌صورت چندنفری استفاده می‌کنند. آمبولانس نوع A مجهز به از ابزارهای درمانی اولیه است. این آمبولانس بیش‌تر برای بیمارانی استفاده می‌شود که حال وخیمی ندارند و شرایط آن‌ها عادی است. به‌طورکلی تجهیزات این آمبولانس‌ها شامل؛ تخت،‌دستگاه اکسیژن، تجهیزات احیا و ساکشن و… است.

آمبولانس مخصوص حمل‌ونقل بیماران (آمبولانس نوع B)

آمبولانس نوع B برای شرایط اضطراری و خاص طراحی شده و شامل تجهیزات کامل‌تر و پیشرفته‌تر نسبت به آمبولانس‌های دیگر است. تجهیزات آمبولانس زمینی مخصوص حمل‌ونقل بیماران شامل؛ کپسول اکسیژن، برانکار، تجهیزات احیا بیمار، تجهیزات ساکشن، پمپ سرم، ونتیلاتور، تجهیزات AED و…است.

آمبولانس مخصوص به عملیات پزشکی پیشرفته (آمبولانس نوع C)

به آمبولانس نوع C، آمبولانس CCU  و ICU نیز می‌گویند. این آمبولانس نسبت به دو آمبولانسی که ابتدا بررسی کردیم مجهزتر است و بیش‌تر برای بیمارانی که باید در شرایط خاص حمل‌ونقل شوند استفاده می‌شود.

آمبولانس نوزادان

یکی از آمبولانس‌هایی که در گروه آمبولانس‌های ویژه جای گرفته است. آمبولانس نوزادان است. بعضی از نوزادان در ابتدای تولد خود دچار مشکلات تنفسی یا بیماری‌های دیگر هستند که باید برای مراقبت‌های دقیق و تخصصی از آن‌ها در بخش‌های ویژه که N.I.C.U نام دارد بستری می‌شوند. متأسفانه بیش‌تر بیمارستان‌ها به بخش N.I.C.U مجهز نیستند به همین علت باید نوزادانی را که مشکلات تنفسی دارند با استفاده از آمبولانس‌های نوزادان به بیمارستان‌هایی که مجهز به بخش N.I.C.U هستند منتقل کنند. بخش N.I.C.U شامل تجهیزات تنفسی و مانیتورینگ است تا با حمایت‌های لازم و زیر نظر داشتن وضعیت نوزاد نسبت به درمان بیماری انجام گیرد.

تجهیزات موجود در بخش N.I.C.U

در بخش N.I.C.U نوزادان، تجهیزاتی وجود دارد که در بخشI.C.U.  بزرگسالان وجود دارد. منتهی با این تفاوت که اتصالات و پراپ‌ها متناسب با اندام نوزادان است و برخی از تجهیزات مانند ونتیلاتور نیز بر اساس حجم و اندازه ریه نوزادان تنظیم شده است.
آمبولانس‌های نوزادان که مجهز به کلیه تجهیزات N.I.C.U هستند وظیفه انتقال نوزادان بین بیمارستان‌ها را به عهده دارند. این آمبولانس‌ها علاوه بر تجهیزات موردنیاز نوزادان دارای پرسنلی هستند که تجربه کار با نوزادان را داشته‌اند.

آمبولانس VIP

آمبولانس VIP

منظور از آمبولانس VIP آمبولانس‌هایی هستند که مخصوص حمل‌ونقل بیماران مراقبت‌های ویژه هستند. البته هیچ تفاوتی در تجهیزات و امکانات این آمبولانس‌ها در مقایسه با سایر آمبولانس‌ها وجود ندارد. تنها تفاوت این آمبولانس‌ها این است که کادر پزشکی و پرسنل آن‌ها با سایر آمبولانس‌ها متفاوت است. پرسنل‌های آمبولانس VIP را از بین بهترین و باتجربه‌ترین تکنسین‌های فوریت‌های پزشکی انتخاب می‌کنند که دارای سوابق کاری درخشانی در دوران خدمت خود بوده‌اند. همچنین این افراد باید توانایی مکالمه به زبان‌های عربی، انگلیسی، ترکی و کردی را داشته باشند . معمولاً این آمبولانس‌ها برای ارائه خدمات به سفارت خانه‌ها و شرکت‌های خارجی و همچنین سازمان‌های بین‌المللی نیز استفاده می‌شوند. همچنین آمبولانس‌های VIP  می‌توانند با کسب مجوزهای لازم بیماران را خارج از مرز به کشورهای دیگر که در همسایگی ایران قرار گرفته‌اند انتقال دهد.

تجهیزات آمبولانس VIP

همان‌طور که در ابتدا گفتیم، تجهیزات این نوع آمبولانس با آمبولانس‌های ICU تفاوتی ندارد. امکانات این نوع آمبولانس شامل موارد زیر است:

 فضای داخلی این آمبولانس به‌گونه‌ای است که می‌توان یک بیمار را که در وضعیت وخیم و حاد است به همراه دو کادر پزشکی حمل کرد. همچنین در این نوع از آمبولانس‌ها بیمار تحت مراقبت ویژه را می‌توان با داشتن امکانات ویژه لازم درمان کرد. تجهیزاتی که در آمبولانس VIP قرار دارد مانند بخش CCU , ICU  در بیمارستان‌ها است.

آمبولانس I.C.U

حدود 20 سال پیش این نوع آمبولانس‌ها وارد کشور شدند و نجات‌بخش جان بسیاری از بیماران بودند. این نوع آمبولانس‌ها به‌تمامی تجهیزات موردنیاز بیماران بدحال مجهز هستند و همانند بخش‌های ICU بیمارستان‌ها عمل می‌کنند. تکنیسین این آمبولانس‌ها از افراد مجرب و با سرعت بالا انتخاب می‌شوند.

آمبولانس‌های استقرار در اماکن

این آمبولانس‌ها همان‌طور که از نامشان مشخص است، یکی از خدماتی است که توسط مراکز خدمات آمبولانس ناجی ارائه می‌شود و خوشبختانه توانسته است در طی سال‌های متوالی سرویس‌های بی‌نظیر و منحصربه‌فردی را ارائه دهد و همیشه موردتوجه مسئولین بسیاری از کارخانه‌ها، شرکت‌ها، فدراسیون‌های ورزشی و … قرار گرفته است. این آمبولانس‌ها به‌صورت آماده‌به‌خدمت در مکان‌های ورزشی، دانشگاه‌ها، کارخانه‌ها و… مستقر هستند تا در صورت بروز حادثه مصدومین را به مراکز درمانی و بیمارستان منتقل کنند.

آمبولانس اسکورت پزشکی

 آمبولانس‌های اسکورت پزشکی در زمان سفرهای گروهی ارگان دولتی و یا خصوصی، برگزاری مسابقات ورزشی و مسابقات ماشین‌رانی استفاده می‌شوند. ویژگی که این نوع آمبولانس‌ها دارند‌، این است که تمامی کارهایی که در این آمبولانس‌ها انجام می‌شود دارای نظم و سرعت خاصی است. همچنین مزیت دیگر این است که کادر پزشکی این آمبولانس‌ها مسلط به زبان‌های رایج در دنیا مانند عربی، ترکی، انگلیسی، فرانسوی و کردی هستند، به همین علت این آمبولانس‌ها مجوز عبور از مرزها را دارند.

هزینه آمبولانس خصوصی چقدر است؟

تعرفه هزینه خدمات آمبولانس‌های خصوصی با درنظرگرفتن موارد زیر مشخص می‌شود:

  • نوع آمبولانس
  • شرایط بیمار و تجهیزات موردنیاز آن‌
  • زمان درخواست آمبولانس
  • مقدار مسافت جابه‌جایی بیمار
  • شرایط مسیر انتقال بیمار
  • پرسنل موردنیاز بیمار
  • مدت‌زمان حضور آمبولانس و کادر درمانی در کنار بیمار
Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *