آیا روزه فشار خون را بالا می برد؟ | تاثیر روزه بر فشار خون

با فرا رسیدن ماه رمضان، بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا (یا Hypertension) درباره تاثیر روزه بر فشار خون سوال می‌کنند. فشار خون بالا «قاتل خاموش» نیز نامیده می‌شود؛ زیرا ممکن است علائم خود را تا سال‌ها نشان ندهد. بسیاری از مردم از این بیماری آگاه نیستند، مگر اینکه علائمی مانند سردرد یا آسیب به کلیه‌ها، قلب و عروق را تجربه کرده و به پزشک مراجعه کنند.

مهم‌ترین نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که افراد مبتلا به فشار خون باید پیش از فرا رسیدن ماه رمضان حتماً به پزشک مراجعه نمایند. زیرا روزه گرفتن برای این افراد تنها با صلاحدید پزشک مجاز است. اما به طور کلی، روزه گرفتن برای بیمارانی که فشار خون آن‌ها دارای نوسانات ناگهانی نبوده و با دارو کاملاً کنترل می‌شود، مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند.

اگر با مشورت پزشک تصمیم به روزه‌داری در ماه مبارک رمضان گرفته‌اید، باید برای حفظ سلامتی خود داروهایتان را به روال خاصی که پزشک مشخص خواهد کرد مصرف نمایید. علاوه بر آن، رعایت نکات ویژه‌ای در هنگام روزه‌داری نیز ضروری خواهد بود. برای آگاهی از این نکات، در ادامه این مطلب از مجله زیبا بمان با ما همراه باشید.

تاثیر روزه بر فشار خون

تاثیر روزه بر فشار خون

در حین روزه‌داری، فرد برای ساعات طولانی گرسنگی و تشنگی را تجربه می‌کند. این اتفاق در برخی افراد منجر به افزایش هورمون آدرنالین در خون می‌شود. در نتیجه، قند خون کاهش یافته و فشار خون افزایش می‌یابد. افزایش فشار خون بیشتر در نزدیکی افطار رخ می‌دهد؛ زیرا فرد بسیار گرسنه است. اما از کجا بفهمیم که این اتفاق برای ما افتاده است؟!

در صورتی که طبق نظر پزشک روزه گرفتن برایتان منعی ندارد، ابتدا 2-3 روز روزه بگیرید. حتماً در افطار و سحر داروهای خود را طبق برنامه دارویی مصرف نمایید. در حین روزه‌داری فشار خونتان را به دفعات چک کنید. اگر با وجود مصرف داروها شاهد افزایش فشار خون خود بودید، به روزه گرفتن ادامه ندهید.

نکات ضروری روزه‌داری برای افراد مبتلا به فشار خون

فشار خود را به طور مرتب اندازه بگیرید

فشار خون خود را حداقل یک بار بعد از سحر، یک بار در طول روز و یک بار در هنگام افطار اندازه‌گیری کنید. همچنین از علائم فشار خون بالا (مانند سردرد و سرگیجه) نیز آگاه باشید. اگر در حین اندازه‌گیری فشار خود با فشار خون بالا و خطرناک مواجه شدید یا در طول روز علائم ناشی از فشار خون بالا را تجربه کردید، روزه خود را شکسته و با پزشک مشورت نمایید.

آب و مایعات فراوان بنوشید

از افطار تا سحر حدود 8 لیوان آب بنوشید. توصیه می‌شود علاوه بر آب، آبمیوه‌های طبیعی را نیز امتحان کرده و از مصرف نوشیدنی‌های شیرین شده پرهیز کنید. همچنین در حین افطار، روزه خود را با نوشیدن مایعات گرم پایان دهید. از آنجایی که کافئین منجر به افزایش خون می‌شود، از مصرف قهوه و نوشابه نیز خودداری نمایید.

میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید

مصرف میوه و سبزیجات نقش مهمی در کاهش تاثیر روزه بر فشار خون دارد. این مواد غذایی علاوه بر کنترل فشار خون، منبعی غنی از پتاسیم نیز به شمار می‌روند. پتاسیم در تنظیم فشار خون بسیار موثر است.

ماهی تازه بخورید

ماهی تازه بخورید

ماهی تازه حاوی روغنی طبیعی به نام امگا 3 است. این روغن به تنظیم فشار خون کمک کرده و از بروز بیماری‌های قلبی عروقی نیز پیشگیری می‌نماید. ماهی ساردین و ماهی قزل آلا منابعی غنی از امگا 3 محسوب می‌شوند. برای بهره‌مند شدن از خواص شگفت انگیز ماهی، حداقل 2 بار در هفته ماهی بخورید.

گوشت قرمز و سفید بخورید، اما اعتدال را رعایت کنید

گوشت نیز حاوی روغن طبیعی امگا 3 بوده که در کاهش تاثیر روزه بر فشار خون موثر است. البته باید از افراط و تفریط در مصرف گوشت خودداری نمود. همچنین لازم به ذکر است که باید تا حد امکان از مصرف گوشت‌های فراوری شده مانند کالباس و سوسیس دوری کرد؛ زیرا این مواد حاوی مقادیر زیادی نمک هستند. سدیم موجود در نمک تاثیر زیادی در افزایش فشار خون دارد.

از لبنیات کم چرب استفاده کنید

کلسیم موجود در محصولات لبنی کم چرب، نقش مهم و موثری در حفظ سلامت استخوان‌ها و تنظیم فشار خون دارد.

ورزش کنید

تحرک بدن نقش مهمی در کاهش تاثیر روزه بر فشار خون دارد. برای تنظیم فشار خون انجام ورزش‌های سبک و ملایم توصیه می‌گردد. همچنین در حین ورزش از نور خورشید دوری نمایید. بهترین زمان برای ورزش کردن بعد از افطار و قبل از شام است.

خواب کافی و باکیفیت داشته باشید

به خواب شبانه و استراحت خود اهمیت زیادی بدهید؛ زیرا کمبود خواب موجب افزایش استرس می‌شود. افزایش هورمون‌های مرتبط با استرس نیز فشار خون را بالا می‌برد.

استفاده طلایی از ماه رمضان برای کاهش وزن و ترک سیگار

اگر اضافه وزن دارید، ماه رمضان فرصت فوق ‌‌العاده‌ای برای کاهش وزن است. همچنین اگر به سیگار کشیدن اعتیاد دارید، در این ماه مبارک نهایت سعی خود را برای ترک آن بکنید. زیرا استعمال دخانیات و افزایش وزن نقش موثری در افزایش فشار خون دارند.

همانطور که گفتیم، به دلیل تاثیر روزه بر فشار خون ، افراد مبتلا به فشار خون بالا بایستی با صلاحدید پزشک روزه بگیرند. اگر روزه گرفتن برایتان منعی ندارد، نکات بیان شده در این مطلب را رعایت نموده و از مصرف غذاهای چرب و شور نیز اکیداً پرهیز کنید. اطمینان داریم با مراقبت کافی از خود، ماه مبارک رمضان را با سلامتی سپری خواهید کرد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *