سرطان پوست رشد غیر طبیعی سلولهای پوستی است. این بیماری به طور کلی بیشتر در مناطقی رخ می دهد که افراد در مدت زمان بیشتری در معرض نور مستقیم آفتاب هستند، اما می تواند در جاهای دیگری که شدت نور آفتاب زیاد نیست نیز افراد را مبتلا کند.
دو دسته اصلی در سرطانهای پوست توسط سلولهای درگیر تعریف می شوند.
فهرست مقالات
سرطان کراتینوسیت
دسته اول سرطانهای پوستی سلولهای بازال و سنگفرشی است. اینها رایج ترین اشکال سرطان پوست هستند. به احتمال زیاد در مناطقی از بدن شما که بیشترین تماس را با نور خورشید دارند مانند سر و گردن ایجاد می شوند. کمتر از انواع دیگر سرطان پوست شیوع دارند و تهدید کننده زندگی می شوند. اما در صورت عدم درمان می توانند بزرگتر شوند و به قسمت های دیگر بدن شما گسترش یابد.
ملانوما
دسته دوم سرطانهای پوستی، ملانوم است. این نوع سرطان از سلولهایی تشکیل می شود که رنگ پوست شما را تشکیل می دهند. این سلول ها به عنوان ملانوسیت شناخته می شوند. خال های خوش خیم ایجاد شده توسط ملانوسیت ها می توانند سرطانی شوند. می توانند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شوند. در مردان، این خال ها به احتمال زیاد در سینه و کمر بروز می کند و در خانم ها، این خال ها به احتمال زیاد روی پاها ایجاد می شوند.
بیشتر ملانوماها اگر زود تشخیص داده شوند و تحت درمان قرار گیرند، قابل درمان هستند. در صورت عدم درمان، می توانند در قسمتهای دیگر بدن شما گسترش یابد و درمان آن سخت تر شود. احتمال ابتلا به ملانوما نسبت به سرطانهای پوستی سلولهای پایه و سنگفرشی بیشتر است.
انواع مختلف سرطان پوست
خال و ضایعات پوستی که می تواند سرطان باشد اغلب شبیه لکه هایی هستند که به هیچ وجه سرطانی نیستند. انواع سرطان پوست از دو نوع اصلی و توده های پوستی بوجود می آید، سرطان کراتینوسیت و ملانوما. با این حال، چندین ضایعه پوستی دیگر وجود دارد که همه اینها سرطان پوست نیستند، اما می توانند سرطانی شوند.
سرطان پوست غیر ملانوما
سرطان پوست غیر ملانوم به سرطانهای پوستی اشاره دارد که ملانوما نیستند. این نوع سرطان پوست شامل موارد زیر است:
- آنژیوسارکوم
- سرطان سلول بازال
- لنفوم سلول B جلدی
- لنفوم سلول T جلدی
- پروتوتروانهای درماتوفیبروسارکوم
- سرطان سلول مرکل
- سرطان چربی
- سرطان سلولی فلسی
در حالی که این سرطان ها می توانند بزرگتر شوند و در ورای تومور اصلی گسترش یابند ، اما به اندازه ملانوما کشنده نیستند. ملانوما تنها 1 درصد از سرطان های پوستی را که در آمریکا تشخیص داده شده تشکیل می دهد ، اما اکثر مرگ های ناشی از سرطان پوست را تشکیل می دهد.
ملانوما: این نوع سرطان پوست کمتر شایع است، اما خطرناک ترین نوع سرطان پوست است. در حقیقت، ملانوما فقط یک درصد از سرطانهای پوست را تشکیل می دهد، اما این نوع سالانه باعث مرگ و میر زیادی ناشی از سرطان پوست است. ملانوما در ملانوسیت ها تشکیل می شود ، سلول های پوستی که رنگدانه ایجاد می کنند. برخی از انواع سرطان پوست از سایرین رایج تر است.
علائم سرطان پوست
سرطان های پوست همه یکسان نیستند و ممکن است علائم زیادی ایجاد نکنند. با این وجود، تغییرات غیرمعمول در پوست شما می تواند یک علامت هشدار دهنده برای انواع مختلف سرطان باشد. هوشیار بودن در مورد تغییر در پوست شما ممکن است به شما در تشخیص زودتر کمک کند.
مراقب علائم زیر باشید ، از جمله:
ضایعات پوستی : خال جدیدی، رشد غیرمعمول، برآمدگی، درد، لکه پوستی یا لکه های تاریک ایجاد می شود و از بین نمی رود.
عدم تقارن : دو نیمه ضایعه یا خال نیز یکسان نیستند.
مرز : ضایعات دارای لبه های خزنده و ناهموار هستند.
رنگ : لکه دارای رنگ غیرمعمول مانند سفید ، صورتی ، سیاه ، آبی یا قرمز است.
قطر : لکه بزرگتر از یک چهارم اینچ یا اندازه اندازه یک مداد پاک کن است.
در حال تحول : می توانید تشخیص دهید که خال در حال تغییر اندازه ، رنگ یا شکل است.
اگر فکر می کنید که لکه ای روی پوست خود دارید که ممکن است سرطان پوست باشد ، تمام علائم هشدار دهنده را بررسی کنید.
علل سرطان
هر دو نوع سرطان پوست هنگامی ایجاد می شوند که جهش در DNA سلولهای پوست شما ایجاد می شود. این جهش ها باعث می شود سلول های پوستی بطور غیرقابل کنترل رشد کنند و توده ای از سلول های سرطانی را تشکیل دهند.
سرطان پوست سلول پایه در اثر اشعه ماوراء بنفش (UV) از خورشید یا تختهای برنزه ایجاد می شود. پرتوهای اشعه ماوراء بنفش می تواند به DNA درون سلولهای پوست شما آسیب برساند و باعث رشد غیرمعمول سلول شود. سرطان پوست سلول سنگفرشی همچنین در اثر تماس با اشعه ماوراء بنفش ایجاد می شود.
سرطان پوست سلول سنگفرشی همچنین می تواند پس از قرار گرفتن در معرض طولانی مدت مواد شیمیایی ایجاد کننده سرطان ایجاد شود. این بیماری می تواند در جای زخم یا زخم سوختگی ایجاد شود، همچنین ممکن است توسط برخی از انواع ویروسهای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد شود.
اما علت ملانوما کاملا مشخص نیست و اکثر خال ها به ملانوما تبدیل نمی شوند. همانند سرطان های پوست سلول پایه و سنگفرش، ملانوم در اثر اشعه ماوراء بنفش ایجاد می شود. اما ملانوما می تواند در بخش هایی از بدن شما ایجاد شود که به طور معمول در معرض نور خورشید نیستند.
درمان سرطان پوست
برنامه درمانی پیشنهادی شما به عوامل مختلفی مانند اندازه ، محل ، نوع و مرحله سرطان پوست بستگی دارد. بعد از در نظر گرفتن این عوامل ، تیم بهداشت و درمان شما ممکن است یک یا چند مورد از درمان های زیر را توصیه کند:
کرایوتراپی : رشد سلول با استفاده از نیتروژن مایع منجمد می شود و بافت آن از بین می رود.
جراحی برداشتن : توده و برخی از پوست سالم اطراف آن قطع می شود.
جراحی Mohs : توده به صورت لایه ای برداشته می شود و هر لایه تحت میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد تا اینکه سلول غیر طبیعی مشاهده نشود.
كورتاژ و الكتروديكساسيون : يك تیغه قاشقی به منظور برداشتن سلول هاي سرطاني استفاده مي شود و سلول هاي سرطاني باقي مانده نيز با استفاده از سوزن برقي سوزانده مي شوند.
شیمی درمانی : داروها به صورت خوراکی و موضعی استفاده می شوند یا با سوزن یا خط IV تزریق می شوند تا سلولهای سرطانی را از بین ببرند.
فتودینامیک درمانی : از نور لیزر و داروها برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود.
پرتودرمانی : از پرتوهای نور پرقدرت برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
درمان بیولوژیکی : از روشهای درمانی بیولوژیکی برای تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلولهای سرطانی استفاده می شود.
سیستم ایمنی درمانی : یک کرم برای تحریک سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن سلولهای سرطانی روی پوست شما اعمال می شود.
تشخیص سرطان پوست
غربالگری سرطان پوست که توسط متخصص پوست و مو انجام شده، روشی سریع و آسان برای تشخیص سرطان پوست است. تشخیص زودهنگام بهترین راه برای درمان موفقیت آمیز سرطان پوست قبل از پیشرفت بیشتر است. برخلاف اندام های دیگر، پوست شما همیشه در معرض دید شما است. این بدان معناست که شما می توانید به صورت فعالانه به دنبال علائم تغییر، لکه های غیرمعمول و یا بدتر شدن علائم باشید.
می توانید هر قسمت از بدن خود را بررسی کنید، حتی بخش هایی که در معرض آفتاب نیستند. ملانوما به ویژه مستعد ابتلا به مناطقی است که معمولاً در معرض آفتاب نیستند. بنابراین مهم است که مکان هایی مانند سر و گردن و همچنین بین انگشتان پا و کشاله ران خود را بررسی کنید. اگر لکه های مشکوک یا توده روی پوست شما ایجاد شده است یا متوجه تغییر در لکه ها یا توده های موجود هستید ، با پزشک خود ملاقات کنید.
جلوگیری از سرطان پوست
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست ، از قرار گرفتن پوست خود در معرض نور خورشید و سایر منابع تابش اشعه ماوراء بنفش برای مدت طولانی استفاده کنید. مثلا: از تختخواب برقی و لامپ های خورشید خودداری کنید.
هنگامی که نور خورشید شدیدتر است، از ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر، با ماندن در داخل خانه یا در سایه در آن زمان ، از قرار گرفتن در معرض مستقیم آفتاب خودداری کنید.
حداقل 30 دقیقه قبل از رفتن به بیرون از منزل، ضد آفتاب را با SPF 30 یا بالاتر بر روی هر پوست در معرض نور بمالید و مرتباً مجدداً استفاده کنید.
وقتی در ساعاتی از روز بیرون خانه هستید از کلاه استفاده کنید.
عینک آفتابی داشته باشید که در برابر اشعه های UVB و UVA 100 درصد محافظت داشته باشد.
همچنین مهم است که به طور مرتب پوست خود در برابر تغییراتی مانند رشد توده یا لکه ها یا خال های جدید بررسی کنید و در صورت مشاهده هر چیز مشکوک به پزشک خود بگویید.
عوامل خطر سرطان پوستی
برخی عوامل خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد. به عنوان مثال:
- سابقه خانوادگی سرطان پوست را دارید
- در معرض برخی مواد مانند ترکیبات آرسنیک ، رادیوم ، زمین یا کرئوزوت قرار دارید
- به عنوان مثال در طی درمان های خاصی برای آکنه یا اگزما در معرض اشعه قرار می گیرد
- در معرض اشعه ماوراء بنفش بیش از حد یا محافظت نشده در معرض نور خورشید ، لامپهای برنزه ، غرفه برنزه یا منابع دیگر قرار بگیرید
- زندگی و یا تعطیلات در آب و هوای آفتابی، گرم و مرتفع
- به طور مکرر در بیرون از منزل کار کنید
- سابقه آفتاب سوختگی شدید را دارید
- خال های متعدد بزرگ یا نامنظم داشته باشید
- پوستی داشته باشید که رنگ پریده یا لکه دار باشد
- پوستی داشته باشید که به راحتی در آفتاب می سوزد یا برنزه می شود
- موهای بلوند طبیعی یا قرمز دارند
- چشمهای آبی یا سبز دارند
- رشد پوستی سرطانی دارند
- سیستم ایمنی ضعیفی دارند، به عنوان مثال HIV
- پیوند عضو داشته و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی را مصرف می کنند.
دیدگاه کاربران