خواص عسل

خواص عسل

عسل یک ترکیب قندی غلیظ و محلول در آب است که برای تهیه‌ی یک کیلو از آن، زنبور عسل باید هزاران بار روی گل‌ها بنشیند تا شهد آن‌ها را جمع‌آوری کند. سپس شهد گل‌ها را درون یک معده‌ی اضافی نگهداری کرده و با کمک آنزیم‌هایی آن را فرآوری می‌کند. این شهد تقریبا آماده را به دهان سایر زنبورها انتقال داده و همین مراحل تکرار می‌گردد تا اینکه آن را درون لانه‌های شش ضلعی خود ذخیره سازی کنند. حال زنبورها با بال‌های خود شروع به باد زدن شهد ذخیره شده کرده تا آب اضافی آن بخار شود. محصول تولید شده در این مرحله، عسل است. زنبورها روی این عسل را با موم پوشانده تا در برابر رطوبت و هوا از آن محافظت کنند. خواص شگفت‌انگیز عسل باعث شد تا در مجله‌ی علمی “زیبا بمان” به بررسی این ماده‌ی معجزه‌گر بپردازیم. با ما همراه باشید تا درباره‌ی خواص عسل بخوانید.

ارزش غذایی عسل طبیعی

در 100 گرم عسل طبیعی، 304 کیلوکالری، 82 گرم کربوهیدرات، 82 گرم قند، 17 گرم آب، 0.3 گرم پروتئین، 0.2 گرم فیبر است و چربی و کلسترول ندارد. عسل طبیعی دارای ویتامین‌های گروه B است و حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، سدیم، فسفر، آهن، منیزیم، روی، مس، منگنز و سلنیوم است.

خواص درمانی عسل

افزایش انرژی: عسل دارای قندهایی است که با سرعت بالا به انرژی تبدیل شده و سطح انرژی بدن را به صورت یکنواخت بالا نگه می‌دارد. بنابراین، قبل از شروع فعالیت‌های فیزیکی شدید، عسل مصرف کنید تا به عنوان یک منبع انرژی مورد استفاده‌ی بدن قرار گیرد.

تقویت حافظه: عسل حاوی انواع آنتی‌اکسیدان طبیعی برای بهبود عملکرد سلول‌های مغز در جوانی و جلوگیری از زوال عقل در دوران کهنسالی است. برای این منظور، در روز یک قاشق چایخوری عسل را به فنجان چای خود اضافه کنید و میل نمایید.

بهبود خواب: شیرینی طبیعی عسل باعث بالا رفتن انسولین خون شده و آزاد شدن سروتونین فرستنده‌ی عصبی را به همراه دارد. بدن سروتونین را به ملاتونین تبدیل می‌کند که به خواب راحت کمک می‌کند. برای داشتن خوابی راحت، مقداری عسل را به دمنوش بابونه اضافه کنید و قبل از خواب میل نمایید.

بهبود چربی پوست: برای درمان خشکی پوست و جلوگیری از شوره زدن و همچنین، التیام یافتن خارش ناشی از آن، می‌توان روزانه از محلول عسل و آب ولرم به مدت دو هفته بر روی پوست بدن استفاده کرد. البته، قبل از استفاده از این محلول، مقداری از آن را روی قسمت کوچکی از پوست قرار داده، بعد از بیست دقیقه، اگر نسبت به آن آلرژی نداشتید، تمام سطح پوست خود را با آن بپوشانید. همچنین می‌توانید اسکراب عسل، روغن زیتون و روغن بادام را تهیه کرده و آن را بر روی پوست خود بمالید و سپس با آب ولرم بشویید. این اسکراب را با مخلوط کردن 3 قاشق چایخوری عسل، 1 قاشق چایخوری روغن زیتون و 6 قاشق غذاخوری پودر بادام شیرین تهیه کنید.

بهبود رشد موی سر: عسل به دلیل دارا بودن خواص ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضد التهابی، مشکلات مربوط به پوست سر از جمله شوره‌ی سر را از بین می‌برد. برای رسیدن به این هدف کافی است مقداری عسل خام طبیعی را بر روی پوست سر خود قرار داده تا شوره‌، خارش و در نتیجه ریزش موی شما از بین رود. در حالتی که مشکلی وجود ندارد نیز می‌توان با انجام این کار، به رطوبت پوست سر و خوش‌حالتی موها کمک کرد.

بهبود زخم: عسل با دارا بودن خاصیت آنتی‌بیوتیکی خود به تسکین و درمان زخم‌ و سوختگی می‌پردازد. بنابراین، در صورت داشتن جای زخم و سوختگی، از عسل در محل موردنظر استفاده کنید.

درمان تبخال: عسل حاوی آنزیم گلوکز اکسیداز است که به دلیل آزاد شدن مقدار کمی پراکسید هیدروژن، به پاکسازی زخم کمک کرده و همزمان باعث خارج شدن مایعات درون زخم می‌شود. بنابراین، حداقل روزی 4 بار بر روی تبخال مقداری عسل طبیعی خام بمالید و اجازه دهید 10 دقیقه بر روی زخم باقی بماند.

درمان آکنه: عسل جاذب رطوبت است که به افزایش رطوبت پوست کمک کرده و باکتری‌های عامل آکنه را از بین می‌برد. عسل خام طبیعی را به مدت 30 دقیقه بر روی ناحیه‌ی دارای آکنه قرار دهید و سپس آن را با آب گرم بشویید.

درمان مشکلات سینوسی: عسل با دارا بودن خواص ضد باکترایی باعث از بین رفتن باکتری‌های عامل عفونت سینوسی شده و التهاب سینوس‌ها که بسیار آزاردهنده است درمان می‌کند. برای رفع این مشکل، هر شب قبل از خواب یک قاشق چایخوری عسل میل کنید.

درمان بیماری لثه: آنزیمی در عسل به تولید پراکسید هیدروژن در بدن کمک کرده و رشد باکتری‌های پلاک لثه را کاهش داده و مقدار اسید دهانی را کم می‌کند. این امر به درمان بیماری لثه کمک می‌کند اگر عسل را رقیق کرده و به عنوان دهان‌شویه از آن استفاده کنید یا به عنوان خمیر دندان از آن استفاده کنید.

درمان سرفه: عسل با ایجاد یک لایه‌ی محافظ در دهان و گلو باعث کاهش التهاب و خشکی آن شده و مانند یک داروی ضد سرفه عمل می‌کند. برای این منظور کافیست شیر ولرم و عسل را ترکیب کرده و میل کنید.

درمان رفلاکس اسید معده: عسل داروی بازگشت اسید معده به مری و تسکین‌دهنده‌ی رفلاکس معده و سوزش معده است؛ در صورت ابتلا به رفلاکس معده، یک قاشق غذاخوری عسل را قبل از غذا میل کنید و قبل از خواب نیز، یک قاشق غذاخوری عسل را در آب گرم حل کرده و بخورید.

درمان عفونت قارچی: خاصیت ضد قارچی عسل سبب می‌شود عفونت‌های قارچی که در بین خانم‌ها بسیار دیده می‌شود از بین رود. روش درمان به این صورت است که ابتدا واژن را پاک کرده و سپس عسل طبیعی خام را به اطراف آن مالیده و پس از 10 دقیقه بشویید. این کار را دو بار در روز، یک بار صبح و بار دیگر در شب انجام دهید.

کاهش علائم آلرژی: عسل طبیعی حاوی مقدار بسیار کمی از گرده‌ی گل است که این باعث تحریک جزئی سیستم ایمنی بدن و افزایش ایمنی آن نسبت به عوامل خارجی می‌گردد؛ می‌توان گفت عسل مانند یک واکسن طبیعی عمل می‌کند. این مورد سبب می‌شود زمانی که بدن با عوامل آلرژی‌زا روبرو شد، بهتر و راحت‌تر بتواند با آن مقابله کرده و مصونیت کاملا طبیعی برای بدن ایجاد می‌گردد.

روش تشخیص عسل

تمام خواص درمانی عسل که در بالا به آن اشاره شد، زمانی اتفاق می‌افتد که عسل استفاده شده، عسلی طبیعی باشد. راه تشخیص عسل طبیعی به شکل زیر است:

روش تشخیص عسل طبیعی

حالت: عسل طبیعی نسبتا شل است؛ اگر برای تهیه‌ی عسل از شهد گل‌ها و در نتیجه، از قندهای اصلی مانند گلوکز و فروکتوز استفاده شود، این قندها به راحتی بر روی هم حرکت می‌کنند. اما اگر به زنبور شکر داده شود، قند شکر که ساکاروز و ایساکارید است به دلیل نوع مولکولی، به هم گیر کرده و عسل مصنوعی سفت‌تر از حالت طبیعی است.

عطر وبو: اگر در ظرف عسل طبیعی برای مدتی بسته باشد، بعد از باز کردن آن، بوی گل‌های طبیعی به مشام می‌رسد.

طعم: عسل طبیعی علاوه بر شیرینی خاص خود، دارای طعم ویژه‌ایست. عسل مصنوعی بیشتر طعم شکر می‌دهد.

شکرک: عسل طبیعی به مرور زمان کدر و ته‌نشین شده، رسوب می‌کند و شکرک آن مانند شیره‌ی خرما نرم است؛ اما عسل مصنوعی یا شکرک نمی‌زند یا شکرک آن مانند نبات سفت است و در هنگام خوردن زیر دندان احساس می‌شود.

استفاده از آب سرد: مقداری عسل را درون لیوانی از آب سرد بریزید؛ عسل طبیعی حالت چسبندگی خود را حفظ کرده و به صورت عمودی وارد لیوان شده و ته لیوان جمع می‌شود. عسل مصنوعی با سرعت بیشتری در آب حل می‌شود.

روش نگهداری عسل در منزل

عسل ماده‌ای اسیدی است، بنابراین از نگهداری آن در ظروف فلزی خودداری کنید و آن را درون ظروف شیشه‌ای یا سفالی قرار دهید.

بهترین دما برای نگهداری عسل، دمای 7 تا 12 درجه‌ی سانتی‌گراد است و اگر در جای خشک و خنک نگهداری شود مدت 2 تا 3 سال می‌توان از آن نگهداری کرد.

در ظرف عسل نباید باز باشد؛ زیرا رطوبت موجود در هوا را جذب کرده و رقیق و آبکی می‌شود.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *