پسوریازیس یک بیماری خودایمنی التهابی است. این بیماری باعث میشود تا بدن، سلول های پوستی زیادی تولید کند. پسوریازیس حتی می تواند بر مفاصل و ناخن ها نیز تأثیر بگذارد. حدود 82 درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس پوست، ممکن است پسوریازیس ناخن را نیز تجربه کنند. اما علائم پسوریازیس ناخن چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟
در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا با علائم و روش درمان پسوریازیس ناخن آشنا شویم.
علائم پسوریازیس ناخن چیست؟
پسوریازیس ناخن ممکن است در هر فردی متفاوت به نظر برسد. علائم آن نیز می تواند از خفیف تا شدید، متغیر باشد. به طور کلی، رایج ترین علائم پسوریازیس ناخن عبارت اند از:
ایجاد حفره روی ناخن
صفحه ناخن، سطح سختی است که روی بستر ناخن قرار می گیرد. این ماده از کراتین ساخته شده است؛ پروتئینی محکم که در سلول های پوست و مو یافت می شود.
پسوریازیس ناخن باعث از بین رفتن سلول های صفحه ناخن می شود. این اتفاق، حفره های کوچکی روی ناخن های دست یا پا ایجاد می کند. به طوری که ممکن است فکر کنید ناخن هایتان با جسمی استوانه ای و نازک، ضربه خورده و فرو رفته اند.
برخی از افراد ممکن است تنها یک حفره روی هر ناخن داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ده ها حفره دارند. این حفره ها می توانند کم عمق یا عمیق باشند.
تغییر در شکل یا ضخامت ناخن
ضعف ساختارهایی که ناخن ها را نگه می دارند، می تواند باعث خرد شدن ناخن شود. ناخن ها همچنین می توانند به دلیل عفونت قارچی به نام اونیکومیکوزیس که در افراد مبتلا به پسوریازیس شایع است، ضخیم تر شوند.
علاوه بر عفونت، ناخن ممکن است ضخیم تر شود زیرا یک ماده گچی در زیر آن ایجاد می شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است دردناک یا ناراحت کننده باشد.
جدا شدن بستر ناخن
گاهی اوقات ناخن می تواند از بستر ناخن، که پوست زیر صفحه ناخن است، جدا شود. این جداسازی اونیکولیز نامیده می شود و زیر ناخن، فضای خالی باقی می گذارد.
اگر پسوریازیس ناخن دارید، ممکن است ابتدا متوجه تغییر رنگ زرد در نوک ناخن شوید. این تغییر رنگ و جدا شدن ناخن از بستر، می تواند تا انتهای ناخن پیش برود.
همچنین باکتری ها می توانند وارد فضای زیر ناخن شده و باعث عفونت شوند؛ که می تواند کل ناخن را به رنگ تیره تبدیل کند. سپس باعث افتادن ناخن شود.
تغییر رنگ ناخن
رنگ ناخن نیز ممکن است تغییر کند. ممکن است یک لکه زرد یا قرمز در بستر ناخن ببینید. در موارد شدیدتر، پسوریازیس همچنین می تواند باعث شود قرمز شدن ماهک ناخن شود. این به دلیل گشاد شدن عروق خونی است.
همچنین ممکن است متوجه خطوط بسیار باریک و بنفش مایل به قرمز روی ناخن ها شوید. به این موارد، خونریزی های انشعابی می گویند.
علاوه بر این، ناخن های پا یا انگشتان دست می توانند به رنگ زرد مایل به قهوه ای تبدیل شوند. ناخن های خرد شده اغلب سفید می شوند.
لکه های خونی
ممکن است لکه های خونی زیر ناخن خود ببینید؛ که به آن خونریزی ناشی از پارگی می گویند. این رسوبات خونی، باریک هستند و چندین میلی متر طول دارند.
زبری ناخن
در مواقع نادر، یک یا تمام ناخن ها ممکن است زبر شوند و به شکل کاغذ سنباده در آیند. این اتفاق نادر، تراکیونیشیا نامیده می شود.
چه روش هایی برای درمان پسوریازیس وجود دارد؟
روش های درمان پسوریازیس ناخن عبارت اند از:
- فتوتراپی: اشعه ماوراء بنفش برای درمان پسوریازیس پوست استفاده می شود و همچنین ممکن است در پسوریازیس ناخن مفید باشد.
- داروهای خوراکی: پزشک ممکن است از داروهای خوراکی برای درمان پسوریازیس ناخن استفاده کند. این داروها می توانند کل بدن را هدف بگیرند؛ یا فقط روی سیستم ایمنی تأثیر بگذارند.
- داروهای موضعی: داروهای موضعی، داروهایی هستند که مستقیماً روی ناخن هایتان می زنید. برای پسوریازیس ناخن، پزشک ممکن است کورتیکواستروئید، ویتامین D یا کرم های رتینوئیدی را تجویز کند. این داروها را باید هر روز روی ناخن و کوتیکول ناخن بمالید. اگر ناخن هایتان ضخیم است، دارویی که می زنید ممکن است به سختی وارد آن شود. ژل ها یا پمادهایی که حاوی اوره هستند می توانند به نازک شدن ناخن کمک کنند.
- لاک تقویتی: پزشک ممکن است یک لاک تقویتی ناخن تجویز کند که ناخن های شما را آبرسانی و تغذیه می کند.
- تزریق کورتیکواستروئید: در این روش، هر 2 تا 9 ماه یک بار، زیر سطح ناخن کورتیکواستروئید تزریق می شود. این کار با بی حسی موضعی انجام می شود.
بنابراین، برای درمان پسوریازیس ناخن لازم است به پزشک مراجعه کنید. او با بررسی ناخن های شما، تصمیم می گیرد که کدام روش درمانی برای شما مؤثرتر خواهد بود.
برگرفته از: healthline
دیدگاه کاربران