درمان روزاسه با لیزر چگونه است؟ هر آنچه باید بدانید

روزاسه یک بیماری مزمن پوستی است که باعث التهاب در صورت، گردن، سینه و پشت می شود. در افرادی که پوست روشن  دارند، روزاسه قرمز است. در افرادی که رنگ پوست تیره دارند، روزاسه ممکن است به صورت لکه های قهوه ‌ای تیره یا برجستگی‌ های سفت قهوه ‌ای مایل به زرد ظاهر شود. تحقیقات نشان می دهد که لیزر درمانی، یک روش ایمن و موثر برای درمان روزاسه است. درمان روزاسه با لیزر می تواند تعداد رگ های خونی قابل مشاهده زیر پوست را کاهش دهد. اگرچه این روش یک روش درمانی کامل برای روزاسه نیست، اما می تواند علائم بیماری را تا حد زیادی کاهش دهد.

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا هر آنچه باید درباره روش درمان روزاسه با لیزر بدانید را بررسی کنیم.

لیزر برای درمان روزاسه

لیزر درمانی چیست؟

لیزر درمانی به معنای هدایت پرتو نور با طول موج معین، به نواحی مشخص روی بدن فرد است. متخصصان پوست از آن برای درمان مشکلات مختلفی استفاده می کنند. لیزر درمانی روزاسه، معمولاً در کنار سایر روش های درمانی (مانند استفاده از کرم های موضعی یا داروها) انجام می شود.

طول موج‌ های طولانی‌تر نور برای محو کردن رگ‌ های خونی عمیق مؤثر هستند؛ در حالی که طول‌موج‌ های کوتاه‌تر بیشتر عروق سطحی را هدف قرار می ‌دهند.

به طور کلی، جلسات درمان روزاسه با لیزر هر 3 تا 4 هفته انجام می شود؛ اگرچه ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اکثر بیماران پس از سه جلسه اول، شاهد کاهش 50 تا 75 درصدی رگ های خونی قابل مشاهده هستند. حتی برخی افراد کاهش 100 درصدی را تجربه می کنند.

با این حال، تأثیر لیزر درمانی دائمی نیست و حدود 3 تا 5 سال باقی می ماند. بعد از این مدت، فرد باید مجدداً جلسات لیزر را بگذراند.

انواع لیزر برای درمان روزاسه کدام اند؟

انواع مختلفی از لیزر و نور درمانی وجود دارد که می تواند به برطرف کردن روزاسه کمک کند. متخصص پوست با توجه به شرایط جسمی فرد، یکی از روش های زیر را تجویز می کند:

لیزر رنگی پالسی

روزاسه اریتماتوتلانژکتاتیک رایج ترین نوع روزاسه است که به لیزر درمانی پاسخ خوبی می دهد. پزشکان معمولاً لیزر رنگی پالسی را برای درمان این نوع بیماری توصیه می کنند.

این لیزر، پروتئین هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز را هدف قرار می دهد؛ که انرژی نور را به انرژی گرمایی تبدیل می کند. گرمای حاصل شده، رگ های خونی مشکل ساز زیر سطح پوست را از بین می برد. طول موج نوری لیزر رنگی پالسی بین 585 نانومتر تا 595 نانومتر است.

لیزر دی اکسید کربن

لیزر دی اکسید کربن (CO2) نوعی لیزر شکل دهنده است. این لیزر با تغییر شکل قسمت های خاصی از صورت که در اثر روزاسه ملتهب یا کبود شده اند، علائم بیماری را کاهش می دهد.

پزشکان از این لیزر برای درمان رینوفیم، یک بیماری پیشرونده که ظاهر بینی را تحت تاثیر قرار می دهد، استفاده می کنند. هنوز مشخص نیست که رینوفیما چگونه ایجاد می شود؛ اما دانشمندان آن را یک نوع پیشرفته از روزاسه می دانند.

لیزر اربیوم

لیزر اربیوم باعث بازسازی کلاژن می شود؛ به این معنا که بافت همبند پوست را بازآرایی می کند. این نوع لیزر برای درمان موارد زیر به کار می رود:

  • خطوط ظریف پوستی
  • چین و چروک
  • شلی پوست
  • لکه های ناشی از افزایش سن

این لیزر همچنین یک درمان قوی برای روزاسه است. لیزرهای اربیوم می توانند سایشی یا غیر سایشی باشند. لیزر سایشی لایه بالایی پوست را از بین می‌ برد؛ در حالی که لیزر غیر سایشی بافت زیرین پوست را گرم کرده و لایه سطحی را دست نخورده نگه می ‌دارد. هر دوی این لیزرها پوست را تشویق می کنند تا بافت جدید و سالم بسازد.

نور درمانی شدید پالسی

برخلاف سایر انواع لیزر، درمان با نور پالسی شدید (IPL) از طول موج‌ های زیادی برای درمان پوست استفاده می‌ کند. این روش برای کاهش رنگدانه ها و یکدست کردن رنگ پوست عمل می کند.

در یک پژوهش که در سال 2020 انجام شد، محققان درمان با لیزر IPL با طول موج 540 نانومتر را برای 227 فرد مبتلا به روزاسه پیشرفته تجویز کردند. بعد از سپری شدن یک دوره درمانی 2 ساله، بیماران بهبود قابل توجهی در علائم روزاسه به خصوص قرمزی صورت مشاهده کردند.

لیزر پرویلو

متخصصان پوست از این نوع لیزر برای درمان رنگدانه ها، لک ها و قرمزی صورت استفاده می کنند. این لیزر یک درمان مؤثر و ایمن برای اکثر انواع روزاسه محسوب می شود، از جمله:

  • روزاسه اریتماتوتلانژکتاتیک
  • اریتم صورت
  • تلانژکتازی صورت

با این حال، تحقیقات زیادی در مورد این نوع لیزر وجود ندارد و داده های کمتری در مورد اثرات آن در دسترس است.

چه کسانی واجد شرایط لیزر درمانی روزاسه هستند؟

برای برخی افراد، لیزر درمانی ممکن است روش مناسبی نباشد. این شامل افرادی می شود که:

  • سابقه ایجاد تبخال دارند (زیرا لیزر درمانی می تواند تبخال را تشدید کند)
  • حساسیت به نور دارند
  • از آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند (زیرا خطر کبودی بعد از درمان را افزایش می دهد)
  • از داروهای ضد آکنه حاوی ایزوترتینوئین استفاده می کنند (زیرا ممکن است منجر به ایجاد جای زخم و تأخیر در بهبودی پوست شود)

از این رو، مهم است که قبل از انجام لیزر درمانی حتماً با متخصص مربوطه درباره سوابق بیماری و داروهای مصرفی خود صحبت کنید. متخصص پوست می ‌تواند با ارزیابی علائم فیزیکی، حساسیت پوستی و سابقه پزشکی خانوادگی و شخصی، تشخیص دهد که آیا لیزر درمانی برای شما مناسب است یا خیر.

دوره بهبودی لیزردرمانی چگونه است؟

برای لیزرهای غیر سایشی، دوره نقاهتی وجود ندارد. اما برای لیزرهای سایشی، تقریباً ۲ تا ۳ هفته طول می‌کشد تا پوست بهبود یابد. در طول این مدت پوست حساس و دردناک می شود. حتی ممکن است در حین بهبودی دچار زخم شود. فردی که تحت درمان با این نوع لیزرها قرار می گیرد، باید تا زمان بهبودی پوست از منابع احتمالی عفونت پوست مانند استخرهای شنا دوری کند.

پوست لیزر شده معمولاً تا 1 سال بعد، نسبت به قرار گرفتن در معرض نور خورشید حساس است. به همین دلیل است که بسیاری از متخصصان پوست، لیزر درمانی را در ماه‌ های پاییز یا زمستان تجویز می ‌کنند. چرا که روزها کوتاه ‌تر اند و مردم بیشتر وقت خود را داخل خانه می ‌گذرانند. در هر صورت، برای جلوگیری از سوختگی، فرد باید هر زمان که خارج از منزل است از یک ضد آفتاب مناسب روی صورت خود استفاده کند.

خطرات و عوارض جانبی درمان روزاسه با لیزر چیست؟

به طور کلی، لیزر درمانی یک روش ایمن و موثر برای درمان روزاسه است. با این حال، مانند هر روش درمانی پزشکی دیگر، برای این روش هم چند عارضه جانبی احتمالی وجود دارد. از جمله:

  • درد خفیف در حین و بعد از درمان
  • احساس سفتی یا خارش در پوست
  • قرمزی موقت (که معمولاً در عرض 2 هفته برطرف می شود)
  • بثورات پوستی و لکه ‌های بنفش یا قرمز (که معمولاً در عرض 1 تا 2 هفته از بین می ‌روند)
  • ماندن جای زخم روی پوست (البته اگر متخصص باتجربه باشد، بسیار بعید است)

دوری از نور خورشید و استفاده از ضد آفتاب مناسب، برای کاهش احتمال ایجاد عوارض جانبی ناشی از درمان روزاسه با لیزر بسیار حائز اهمیت است.

منبع: medicalnewstoday

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *