آیا رژیم کتوژنیک لاغر می کند؟

رژیم کتوژنیک یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات و پرچرب است که در طی سال های اخیر، سر و صدای زیادی به پا کرده است. اما، آیا رژیم کتوژنیک واقعاً آنقدری که تبلیغ می کنند، باعث لاغری می شود؟

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا این سؤال را پاسخ دهیم.

آیا رژیم کتو باعث لاغری می شود

بایدها و نبایدهای تغذیه ای در رژیم کتو چیست؟

بدن شما از هر منبع انرژی که به راحتی در دسترس باشد، استفاده می کند. این منبع انرژی معمولاً گلوکز (قند) است؛ که از تجزیه کربوهیدرات ها به وجود می آید.

اگر مصرف کربوهیدرات را به شدت کاهش دهید و آن را با چربی جایگزین کنید، بدن شما مجبور می شود تا به جای قند، از چربی غذا یا ذخایر خود به عنوان انرژی استفاده کند. این فرآیند «کتوز» نام دارد.

انواع مختلفی از رژیم کتوژنیک وجود دارد که تقریباً در همه آن ها، فرد به مقدار کم یا بسیار کم کربوهیدرات مصرف می کند. اینکه فرد چقدر مصرف کربوهیدرات را کاهش دهد، بستگی به بدن او دارد. در واقع، نمی توان یک نسخه برای همه پیچید.

مواد کم کربوهیدرات و پرچرب شامل آووکادو، گوشت، ماهی، تخم مرغ، پنیر، خامه، روغن، کره، آجیل و دانه ها هستند. در مقابل، در رژیم کتو باید مصرف گندم و سایر غلات، سیب زمینی، ذرت، حبوبات، شیر، بیشتر میوه ها و شکر را به طرز چشمگیری کاهش داد.

در سال 2019، یک پژوهش در مورد رژیم کتوژنیک انجام شد. این پژوهش نشان داد که برای القای کتوز به بدن، می توان روزانه حداکثر 20 تا 50 گرم کربوهیدرات (برای فردی که 2000 کالری در روز دریافت می کنند) مصرف کرد.

برای درک بهتر این موضوع، در نظر داشته باشید که یک موز حاوی حدود 20 گرم و یک شیرینی ساده حاوی 44 گرم کربوهیدرات است.

در رژیم کتوژنیک مصرف پروتئین نیز معمولاً در حد متوسط ​​نگهداری می شود؛ زیرا می تواند بدن را به تولید گلوکز تشویق کند و مانع از فرایند کتوز شود.

آیا رژیم کتوژنیک باعث لاغری می شود؟

تحقیقات نشان داده است که رژیم کتوژنیک می تواند باعث کاهش وزن سریع شود. این اتفاق به دلیل از دست رفتن آب و همچنین کاهش چربی بدن است. با این حال، یک پژوهش علمی در سال 2019 نشان داد که اثربخشی سالانه رژیم های کم کربوهیدرات (مانند کتو)، مشابه سایر رژیم های لاغری است. پس، این رژیم معجزه نمی کند!

به طور کلی، اگر میزان کالری دریافتی شما کمتر از میزان کالری باشد که در طول روز می سوزانید، وزن کم خواهید کرد. ما به طور متوسط​ 50 درصد انرژی خود را از کربوهیدرات ها دریافت می کنیم. کاهش این مقدار به نصف، کل کالری دریافتی روزانه را کاهش می‌دهد؛ حتی اگر با چربی جایگزین شود.

از سوی دیگر، حتی اگر با مصرف چربی در طول روز کالری بیش از حد مورد نیاز خود دریافت کنید، وزن اضافه خواهید کرد. در واقع، هر چیزی که کالری دریافتی روزانه شما را از حد طبیعی بیشتر کند، همچنان به عنوان چربی ذخیره می شود. خواه کربوهیدرات باشد؛ خواه چربی.

علاوه بر این ها، همه ما ژنتیک و سبک زندگی متفاوتی داریم. به همین دلیل نمی توانیم از یک رژیم غذایی مشابه پیروی کنیم. اگر کسی با رژیم کتو لاغر شده باشد، به این معنا نیست که رعایت این رژیم برای شما هم مناسب خواهد بود.

بهترین رژیم لاغری، رژیمی است که بتوانید برای مدت طولانی به آن پایبند باشید. در حالی که بسیاری از کسانی که سراغ رژیم کتوژنیک می روند، بعد از مدت کوتاهی آن را رها می کنند. به این دلیل که کاهش شدید مصرف یک گروه غذایی (مثلاً کربوهیدرات) باعث عوارض جانبی می شود.

بسیاری از افراد بعد از گذشت چند روز از شروع رژیم کتو، دچار عوارضی همچون سردرد، حالت تهوع، یبوست، خستگی و مشکل در خواب می شوند. در نتیجه، از رژیم نتیجه ای نمی گیرند و در روند کاهش وزن دلسرد می شوند.

به طور کلی، باید بدانید که رژیم کتوژنیک بیشتر از اینکه یک رژیم لاغری باشد، یک روش درمانی است. در ابتدا، رژیم کتو برای درمان بیماران مبتلا به صرع طراحی شده بود. بنابراین حتی اگر بتواند باعث کاهش وزن شود، این کاهش وزن موقتی است.

با این تفاسیر، از آنجایی که کربوهیدرات ‌ها نقش مهمی در رژیم غذایی ما داشته و کمبود آنها می تواند به عوارض جانبی ناخواسته منجر شود، پیروی از رژیم کتوژنیک اصلاً توصیه نمی شود. مگر اینکه پزشک برای شما تجویز کرده باشد.

کلام آخر

همانطور که دیدیم، رژیم غذایی کتوژنیک روش مناسبی برای کاهش وزن نیست. پاسخ سؤال «آیا رژیم کتوژنیک لاغر می کند؟» مثبت است؛ اما این کاهش وزن سالم و ماندگار نخواهد بود.

پیروی از یک رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده، می تواند باعث بیماری قلبی و سکته شود. در رژیم کتو، مصرف میوه ها و سبزیجات نشاسته ای (مانند هویج) ممنوع است. این امر ممکن است در تأمین مواد مغذی، ویتامین ‌ها و فیتوکمیکال ‌ها برای بدن اختلال ایجاد کند.

در نهایت، اگر دارو مصرف می کنید یا به بیماری خاصی مبتلا هستید، باید قبل از شروع رژیم کتوژنیک با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. رژیم کتو ممکن است برای برخی افراد خطرناک باشد.

منبع: bbc

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *