هپاتیت C یک بیماری ویروسی است که اگر درمان نشود، می تواند به کبد آسیب وارد کند. اگرچه این بیماری می تواند هم مردان و هم زنان را درگیر کند، اما ممکن است در زنان علائم متفاوتی را به همراه داشته باشد. به علاوه، زنان می توانند عفونت را در طول زایمان به نوزاد خود منتقل کنند. به همین دلیل، تشخیص هپاتیت سی در زنان اهمیت ویژه ای دارد.
در این مقاله از مجله زیبا بمان، هر آنچه باید درباره هپاتیت C در زنان بدانید را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
هپاتیت سی در زنان چگونه است؟
هپاتیت C ویروسی است که افراد از طریق تماس با خون آلوده، به آن مبتلا می شوند. استفاده از سوزن های مشترک می تواند احتمال انتقال این بیماری را افزایش دهد.
یکی از تفاوت های اصلی نحوه انتقال این بیماری در مردان و زنان، این است که زنان می توانند ویروس هپاتیت C را در حین زایمان به نوزاد منتقل کنند. حدود 4 درصد از زنان مبتلا به هپاتیت C آن را در طول زایمان به فرزند خود منتقل می کنند.
البته باید توجه داشت که زنان نمی توانند هپاتیت C را از طریق شیر دادن به نوزاد یا از طریق تماس (مانند در آغوش گرفتن) به فرد دیگری منتقل کنند.
هنگامی که فردی برای اولین بار به ویروس هپاتیت C مبتلا می شود، یک عفونت حاد را تجربه می کند. عفونت حاد می تواند از هفته ها تا ماه ها طول بکشد و ممکن است علائمی با شدت متفاوت ایجاد کند.
بدن برخی از افراد، ویروس را پاکسازی کرده و درگیر علائم هپاتیت C نمی شود. احتمال بروز این اتفاق در زنان بیشتر است.
مدت زمان پیشرفت این بیماری، به عواملی مانند زمان تشخیص هپاتیت C و ابتلا به عفونت های مشترک مانند HIV بستگی دارد.
علائم هپاتیت C در زنان چیست؟
هپاتیت C در مراحل اولیه به ندرت علائمی ایجاد می کند. در بیشتر اوقات، فرد ممکن است تا زمانی که آزمایش خون انجام ندهد، متوجه نشود که هپاتیت C دارد.
با این حال، برخی از علائم هپاتیت C می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- خارش
- ضعف عضلانی
- حالت تهوع
- دل درد
- یرقان (زرد شدن پوست یا چشم)
با این حال، این علائم غیراختصاصی هستند؛ به این معنا که بسیاری از بیماری های دیگر نیز می توانند آن ها را ایجاد کنند. از این رو، تشخیص هپاتیت C بدون آزمایش خون دشوار است.
این بیماری چگونه درمان می شود؟
درمان هپاتیت C با دارو، روشی بسیار مطمئن است. داروها می توانند به بسیاری از افراد در پاکسازی ویروس کمک کنند؛ البته به شرطی که فرد دچار ناهنجاری های ساختاری ناشی از هپاتیت C، مانند زخم کبد (سیروز) نشده باشد. کسانی که در مراحل پیشرفته عفونت هپاتیت C هستند و سیروز کبدی دارند، ممکن است دیرتر به درمان پاسخ دهند.
پزشکان به افرادی که آسیب کبدی دارند توصیه می کنند از مصرف الکل، مواد مخدر و تنباکو خودداری کنند. همچنین ممکن است داروها و مکمل های تغذیه ای مورد مصرف فرد، مورد بررسی قرار بگیرند.
آیا می توان از هپاتیت C پیشگیری کرد؟
واکسن هایی برای هپاتیت A و هپاتیت B وجود دارد؛ اما در حال حاضر هیچ واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد. به همین دلیل، فرد باید به روش های پیشگیرانه دیگری تکیه کند. مانند:
- استفاده نکردن از سوزن مشترک با دیگران (یا سایر تجهیزات مشابه)
- اطمینان حاصل کردن از ضدعفونی شدن دستگاه های به کار رفته در هنگام تتوی بدن یا پیرسینگ
- رعایت نکات ایمنی مانند دور انداختن تمام اجسام تیز به ویژه در مراکز بهداشتی و درمانی
- استفاده از محافظ برای کمک به جلوگیری از انتقال خون در طول رابطه جنسی
- خودداری از به اشتراک گذاشتن وسایل مراقبت شخصی که با خون در تماس هستند (مانند تیغ، مسواک، ناخن گیر و گوشواره)
- تمیز کردن خون ریخته شده روی زمین یا اجسام با مخلوطی از ضدعفونی کننده و آب (حتی خون خشک شده حاوی ویروس هپاتیت C می تواند فرد دیگری را آلوده کند)
به طور کلی، پیشگیری و درمان هپاتیت C بسیار مهم است. چرا که هپاتیت سی در زنان می تواند در حین زایمان، به نوزاد انتقال یابد.
منبع: medicalnewstoday
دیدگاه کاربران