پلاکت درمانی یا پی آر پی یک روش غیر جراحی برای کمک به رشد مجدد موها است. این روش به طرز شگفتانگیزی ریزش مو را متوقف کرده و موها را پرپشت میکند. اما، روش انجام پلاکت درمانی مو چگونه است؟ آیا این روش خطرناک است؟
در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، هر آنچه باید درباره پلاکت درمانی مو بدانید را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
پلاکت درمانی یعنی چه؟
قبل از اینکه به سؤال «کاشت مو پی آر پی چیست؟» پاسخ دهیم، باید از نقش پلاکتها در بدن آگاه باشید.
پلاکتها بخشی از خون هستند که در کنار گلبولهای قرمز و سفید فعالیت میکنند. هنگامی که پوست دچار بریدگی یا زخم میشود، بدن از پلاکتها برای متوقف کردن خونریزی و بهبود آسیب استفاده میکند.
بر این اساس، محققان این نظریه را مطرح کردند که استخراج پلاکتها از خون و تزریق آنها به نواحی آسیبدیده، باعث بهبودی سریعتر آسیب میشود.
در روش پلاکت درمانی مو، از شما خون گرفته میشود. سپس این خون در دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد تا پلاکتها از آن جدا شوند. در نهایت، پلاکتها به ناحیه پوست سر تزریق میشوند.
برخی از انواع ریزش مو، ناشی از آسیبدیدگی فولیکول مو است. تزریق پلاکت این آسیب را درمان میکند. پی آر پی باعث رشد مجدد موها شده و با افزایش خونرسانی به فولیکول مو، موها را ضخیمتر و پرپشتتر میکند.
از سال 1980 میلادی، روش PRP نه تنها برای پوست سر، بلکه برای سایر اندامهای بدن مورد استفاده قرار گرفته است. گاهی اوقات این روش با سایر داروهای ریزش مو ترکیب میشود تا اثربخشی بهتری داشته باشد.
مزایای پی آر پی مو عبارتاند از:
- ضخیم و پرپشت شدن مو
- ظاهر طبیعی
- افزایش قابل توجه رشد مو
- تولید سلولهای جدید و سالم در پوست سر
- کاهش احساس سوزش یا خارش
- درمان احتمالی آلوپسی آره آتا
تأثیر پلاکت درمانی بعد از 3 هفته قابل مشاهده خواهد بود. البته برای بازسازی کامل کلاژن پوست سر، حداقل 3 ماه زمان لازم است. نتیجه پی آر پی مو معمولاً تا 18 ماه باقی میماند. میتوانید برای افزایش ماندگاری آن، هر سال 1 جلسه پی آر پی انجام دهید.
در ادامه، با روش انجام PRP مو آشنا میشویم.
پلاکت درمانی مو چگونه انجام می شود؟
پی آر پی مو روشی سه مرحلهای است:
مرحله 1
برای شروع کار، ابتدا از شما خون گرفته میشود. سپس خون در سانتریفیوژ قرار میگیرد (ماشینی که به سرعت میچرخد تا مایعات با چگالیهای مختلف را جدا کند).
مرحله 2
بعد از حدود 10 دقیقه سانتریفیوژ شدن، خون به سه لایه تقسیم میشود:
- پلاسمای بدون پلاکت
- پلاسمای حاوی پلاکت
- گلبولهای قرمز خون
در روش PRP، فقط از پلاسمای حاوی پلاکت استفاده میشود.
مرحله 3
پلاسمای حاوی پلاکت به داخل یک سرنگ تمیز کشیده میشود. سپس توسط پزشک، به قسمتهایی از پوست سر تزریق میشود که با ریزش یا نازکشدگی مو مواجه هستند.
برای نتیجه گرفتن از پی آر پی مو، به سه جلسه پلاکت درمانی با فاصله 4 تا 6 هفته نیاز خواهید داشت. البته بر اساس شدت ریزش مو، ممکن است تعداد جلسات پی آر پی تغییر کند.
آیا پلاکت درمانی عوارض دارد؟
از آنجایی که در روش پی آر پی، در واقع خون خودتان را به پوست سر تزریق میکنند، احتمال بروز هرگونه آلرژی یا بیماری مسری صفر است. همچنین برخلاف کاشت موی سنتی، بدن نمیتواند PRP را پس بزند. بنابراین، این روش بسیار ایمن است.
با این حال باید توجه داشت که تزریق با سرنگ، میتواند باعث عوارض جانبی موقت مانند سردرد، کبودی و تورم شود. این علائم در عرض چند روز از بین میروند.
در صورتی که برای انجام پی آر پی مو به افراد غیرمتخصص مراجعه کنید، احتمال بروز خطرات زیر وجود خواهد داشت:
- آسیب به عروق خونی یا اعصاب
- عفونت
- کلسیفیکاسیون در نقاط تزریق
- تشکیل بافت اسکار
همچنین لازم است قبل از انجام پلاکت درمانی، با پزشک درباره عوارض جانبی داروهای بیحسی و بیهوشی مشورت کنید. بدن بعضی افراد با این داروها سازگار نیست.
چه کسانی نمی توانند پی آر پی مو انجام دهند؟
حتماً قبل از انجام PRP، پزشک را از داروهایی که مصرف میکنید مطلع سازید.
اگر از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید، زیاد سیگار میکشید یا سابقه سوء مصرف الکل دارید، ممکن است داوطلب خوبی برای پلاکت درمانی نباشید.
همچنین در صورت ابتلا به موارد زیر، نباید سراغ پی آر پی مو بروید:
- عفونتهای حاد یا مزمن
- سرطان
- بیماری مزمن کبدی
- بیماری مزمن پوستی
- بیثباتی همودینامیک
- هیپوفیبرینوژنمی
- اختلال متابولیک
- سندرم اختلال عملکرد پلاکتی
- اختلال سیستمیک
- سپسیس
- کمبود پلاکت خون
- اختلال تیروئید
- کمخونی شدید
- دیابت کنترل نشده
معمولاً آقایانی که در مراحل اولیه ریزش مو هستند یا به تازگی متوجه نازک شدن موهای خود شدهاند، بهترین نتیجه را از PRP میگیرند. بنابراین هرچه زودتر پلاکت درمانی انجام دهید، اثربخشی بهتری خواهد داشت.
چگونه برای پلاکت درمانی آماده شویم؟
قبل از انجام پی آر پی، موهای خود را بشویید تا پوست سر تمیز باشد. چرب بودن موها و پوست سر، محل تزریق پلاکت را آلوده میکند.
از آنجایی که مقداری خون از شما گرفته میشود، باید غذاهای مقوی بخورید و قبل از عمل، حداقل 2 لیوان آب بنوشید. این کار باعث میشود تا عوارضی مانند سرگیجه، غش یا حالت تهوع به سراغتان نیاید.
همچنین، نباید قبل از پلاکت درمانی مو از داروهای رقیقکننده خون استفاده کنید. این داروها باعث افزایش خونریزی میشوند. اگر داروی خاصی مصرف میکنید، به پزشک اطلاع دهید.
حداقل سه روز قبل از PRP، از محصولات حالتدهنده یا نرمکننده مو (مانند اسپری، سرم و ژل) استفاده نکنید. این کار میتواند باعث بروز عوارض جانبی شود.
از چند روز قبل از پی آر پی، سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید. استعمال دخانیات و مصرف الکل، پلاکتهای خون را به طرز قابل توجهی کاهش میدهد. به این معنا که از PRP نتیجه خوبی نمیگیرید.
مراقبت های بعد از پی آر پی مو کدام اند؟
بعد از انجام پلاکت درمانی مو، میتوانید فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید. تزریق PRP به هیچ وجه نباید باعث ناتوانی یا ناراحتی شما شود. با انجام پی آر پی، بر خلاف روشهای دیگر، خواب آلودگی یا خستگی را تجربه نمیکنید.
برای شستشوی موهای خود محدودیت خاصی ندارید؛ مگر اینکه محل تزریق دردناک باشد. اگر احساس میکنید پوست سرتان ملتهب شده، بهتر است دوش گرفتن را به بعد موکول کنید.
توصیه میشود تا 24 ساعت بعد از پلاکت درمانی، از انجام فعالیت بدنی شدید خودداری کنید. همچنین سیگار کشیدن و مصرف الکل نیز ممنوع است.
حداقل تا 72 ساعت بعد از پی آر پی، موهای خود را رنگ نکنید. برخورد مواد شیمیایی قوی با پوست سر، میتواند باعث تحریک پوست و بروز عوارض جانبی شود. این کار همچنین درد را تشدید میکند.
کلام آخر
تاکنون افراد زیادی از پلاکت درمانی مو نتیجه گرفتهاند؛ اما این روش برای همه مناسب نیست. تزریق PRP ممکن است برای افراد مبتلا به بیماریهای مزمن و اختلال تیروئید، اثربخش نباشد. اگر احساس میکنید ریزش موی شما ناشی از بیماری است، در گام اول برای درمان بیماری اقدام کنید. مثلاً در اختلال تیروئید، مصرف برخی داروهای خوراکی میتواند ریزش مو را برطرف کند.
دیدگاه کاربران